ΓΙΑΝΕΛΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΥΣΠΕ ΣΤΙΣ 19/11/2014 ΤΟΥ ΑΙΡΕΤΟΥ Μακροθανάση Δημήτρη (ΘΕΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΙΜΗΝΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΕΚΠ/ΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΠΑΔΟΥ)

Η δίμηνη απόσπαση ( απόφαση της Δ/ντριας Εκπ/σης)  της Εκπ/κού του Δημοτικού σχολείου Παπάδου ήρθε μετά από εντελώς και σε αντίθετη κατεύθυνση απόφαση του ΠΥΣΠΕ Λέσβου. Συμφωνώ κι εγώ  με αυτά που ανέφερε  ο συνάδελφος αιρετός, αλλά επί της ουσίας διαφωνώ.

Είναι γνωστό ότι κάποια χρόνια πίσω  εκτός του τότε γενικότερου  αντιλαϊκού πολιτικού πλαισίου συνυπήρχαν ταυτόχρονα δύο επιπλέον πληγές.

Η πρώτη ήταν οι συνδικαλιστικές αποσπάσεις  και η δεύτερη οι δίμηνες αποσπάσεις  των Δ/ντών Εκπ/σης  που τότε λειτουργούσαν αποκλειστικά ρουσφετολογικά, με «αποσπάσεις» από απομακρυσμένα χωριά στην πόλη της Μυτιλήνης. Αποσπάσεις για ημετέρους.

Το όλο τοπίο συμπληρώνονταν και από τις τότε αποφάσεις του ΠΥΣΠΕ με τη συμμετοχή και των δύο αιρετών προς την ίδια κατεύθυνση.

Σήμερα και με τις ίδιες διατάξεις του ίδιου νόμου συμπληρώνεται η εφαρμογή της πιο σκληρής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Δηλαδή πέραν του ότι συγχωνεύονται – υποβιβάζονται σχολεία με αποφάσεις του Υπουργείου, πέραν του ότι με αποφάσεις των πλειοψηφιών των ΠΥΣΠΕ υποβιβάζονται λειτουργικά περαιτέρω τα σχολεία , έρχεται τώρα να προστεθεί  και κάτι ακόμα.

 

Αυτό που συγκαλύπτεται αυτή τη στιγμή κι εκεί εστιάζεται η διαφωνία μου είναι  ότι ακόμα κι εκεί που οι αποφάσεις του ΠΥΣΠΕ είναι θετικές, έρχεται η απόφαση της Δ/ντριας Εκπ/σης που  χρησιμοποιώντας τις δίμηνες αποσπάσεις, υποβιβάζει τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων ή και τις οργανικές.  Έχουμε δηλαδή ακόμα ένα εργαλείο υποβιβασμών στην υπηρεσία της ίδιας πολιτικής.

Το ΠΥΣΠΕ ούτε για ένα δευτερόλεπτο δεν πρέπει να δώσει τέτοιο άλλοθι στη Δ/ντρια Εκπ/σης όχι μόνο γιατί έρχεται σε αντίφαση με την ίδια του την απόφαση ( που είχε πάρει πριν καιρό), αλλά κυρίως γιατί ανοίγει επικίνδυνους δρόμους.

Πάνω σ’ αυτό πρέπει να τοποθετηθούν και τα άλλα μέλη του ΠΥΣΠΕ.

Προτείνω άμεσα χωρίς καμιά απολύτως καθυστέρηση η Εκπ/κός να επιστρέψει στην οργανική της θέση και το Υπουργείο να καλύψει το κενό ως όφειλε να το κάνει εδώ και δύο μήνες.

Η παραμονή και με απόφαση του ΠΥΣΠΕ της Εκπ/κού στη θέση της δίμηνής της απόσπασης έστω και για ένα δευτερόλεπτο αποτελεί σοβαρότατο περαιτέρω επικίνδυνο ολίσθημα που υποθηκεύει σχολεία και Εκπ/κούς στην αποκλειστική κρίση – ευχέρεια του  εκάστοτε Δ/ντή Εκπ/σης.

Αν η απόφαση του ΠΥΣΠΕ είναι θετική προς την επέκταση της  δίμηνης  απόσπασης ως το τέλος του έτους, τότε αυτοαναιρείται ο ρόλος του ΠΥΣΠΕ από την ίδια την πλειοψηφία του.