Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΠΑΜΕ: Ενημέρωση για αποφάσεις Συλλόγων σχετικά με τις συνεδριάσεις των τριμερών επιτροπών, του άρθρου 33 του Ν. 4521/2018 για την «έναρξη εφαρμογής» της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ»                                                                                    N. Ιωνίας – Ηρακλείου – Μεταμόρφωσης – Λυκόβρυσης Μουταλάσκη 64 – 14234 Ν. Ιωνία                   6906059765 – 6940389945 –   6983026656                            mail :segseferis@gmail.com   gseferis.edu@gmail.com               site : www. syllogos-seferis.gr                                                        Ν. Ιωνία 4/4/2018                                     Προς : τα μέλη μας, τον τύπο, τους γονείς, τη ΔΟΕ  

                                    

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΙΜΕΡΕΙΣ  ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις των εκπροσώπων της Β΄ Δ/νσης, των Δημοτικών αρχών και του ΣΕΠΕ «Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ» στις τριμερείς επιτροπές όπως αυτές ορίζονται στα πλαίσια του άρθρου 33 (ν. 4521/18) για την έναρξη της εφαρμογής της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής.

Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης στην εισηγητική του τοποθέτηση τόνισε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33 οι δήμοι εντός τριετίας θα πρέπει να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα   για την έναρξης της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής Π.Α. Δήλωσε ότι συμφωνεί με την καθιέρωση της 2χρονης προσχολικής αγωγής, παρουσίασε τις ανάγκες σε αίθουσες για την εφαρμογή της και ζήτησε από τους δημάρχους να τοποθετηθούν αν μπορούν να την εφαρμόσουν από το νέο σχολικό έτος.

Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων των δημάρχων Ηρακλείου, Ν.Ιωνίας, Μεταμόρφωσης ήταν ότι η έλλειψη κτηριακών υποδομών καθιστά αδύνατη την εφαρμογή της εγγραφής όλων των προνηπίων από το σχολικό έτος 2018-19 στις υπάρχουσες δομές.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου εξέφρασε την αντίθεσή του στην υποχρεωτική καθιέρωση της δίχρονης Π.Α., συμφωνώντας με τη σχετική απόφαση της ΚΕΔΕ, αν και μας ενημέρωσε ότι υπάρχουν 5 οικόπεδα μέσα στα όρια του δήμου που έχουν δεσμευτεί για την ανέγερση νέων σχολικών κτηρίων που θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα, αλλά δεν δίνονται από την πολιτεία τα απαραίτητα κεφάλαια για την έναρξη των έργων.

Ο δήμαρχος της Ν.Ιωνίας δήλωσε ότι είναι αδύνατη η εύρεση 30 αιθουσών μέχρι τον Σεπτέμβριο ή και μέσα στην τριετία για την κάλυψη των αναγκών και ότι στα όρια του δήμου δεν υπάρχουν κτήρια ή ελεύθερα οικόπεδα για το χτίσιμο νέων σχολείων εκτός από ένα που η διαδικασία απαλλοτρίωσης καθυστερεί εδώ και χρόνια.

Ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης απάντησε ότι για να ξεκινήσει στον δήμο η εφαρμογή του μέτρου θα πρέπει να αρχίσει άμεσα η ανέγερση του 10ου Νηπ/γείου σε χώρο που έχει ήδη χαρακτηριστεί για σχολική χρήση αλλά καθυστερεί εδώ και καιρό η επιτροπή δημοπρατήσεων και έτσι για φέτος η εγγραφή όλων των προνηπίων στο δημόσιο νηπιαγωγείο είναι ανέφικτη.

Ο δήμαρχος Πεύκης-Λυκόβρυσης δε δέχτηκε να απαντήσει αν θα προχωρήσει στην υλοποίηση της 2χρονης υποχρεωτικής Π.Α, επικαλούμενος τα στενά χρονικά πλαίσια που ορίζει το υπουργείο Παιδείας για τη συμμετοχή του στην τριμερή επιτροπή.

Από τη μεριά του ΣΕΠΕ «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ» ο πρόεδρος τοποθετήθηκε σύμφωνα με την απόφαση του συλλόγου μας (αρ.πρωτ 26/20-2-2018) τονίζοντας ότι: α) Η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή είναι πρώτα και κύρια μία παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα που αφορά την ανάπτυξη, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση του παιδιού.                      

β) Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν υλοποιεί το βασικό αίτημα των εκπαιδευτικών σωματείων και των γονιών για «άμεση θεσμοθέτηση Δίχρονης, Δωρεάν Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο Νηπιαγωγείο με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας», αφού ούτε στο νόμο 4521 ούτε από τον τελευταίο κρατικό προϋπολογισμό προβλέπεται η παραμικρή χρηματοδότηση για την ανέγερση νέων σχολικών κτηρίων και ο διορισμός μόνιμου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού ούτε βέβαια η υποχρεωτική η εγγραφή όλων των παιδιών στο δημόσιο Νηπιαγωγείο.                          

γ) Σοβαρές ευθύνες έχουν διαχρονικά και όσες Δημοτικές Αρχές της περιοχής δεν προχώρησαν στη δέσμευση ελεύθερων χώρων και οικοπέδων που κάποτε υπήρχαν, αλλά και όσες Δημοτικές Αρχές, με πρόσχημα τον κίνδυνο να κλείσουν παιδικοί σταθμοί και την   απόλυση προσωπικού από αυτούς, συντάσσονται με την απόφαση της ΚΕΔΕ ενάντια στην καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με στόχο το πέρασμα τελικά των νηπιαγωγείων στην Τοπική Διοίκηση ενισχύοντας την επιχειρηματική δράση τους διαβλέποντας νέα πεδία κερδοφορίας μέσα από τροφεία ή voucher.                                                                                                                 

δ) Πάγια θέση του Συλλόγου μας είναι:

 1. 1.Να παρθούν όλα τα μέτρα, να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής. Εγγραφές όλων των Νηπίων και Προνηπίων στο Νηπιαγωγείο με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό μέσα από μαζικούς διορισμούς και μονιμοποίηση των αναπληρωτών.
 2. 2.Δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών, σύγχρονα ασφαλή και λειτουργικά Νηπιαγωγεία, που θα καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών με μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα στους 15.
 3. 3.Να λειτουργήσει παντού ολοήμερο με ενιαίο παιδαγωγικό πλαίσιο, να δημιουργηθούν υποδομές για σίτιση και ξεκούραση, να προσληφθεί βοηθητικό προσωπικό (π.χ. τραπεζοκόμοι…).
 4. 4.Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Παιδείας.
 5. 5.Καμία κατάργηση ή συγχώνευση νηπιαγωγείων της περιοχής μας ή συμπτύξεις τμημάτων κάτω από την οποιαδήποτε δικαιολογία της Διοίκησης.
 6. 6.Η Προσχολική Αγωγή δεν είναι εμπόρευμα για να δίνεται με κουπόνια. Είναι ανάγκη και πρέπει να δίνεται δημόσια και δωρεάν σε όλους!
 7. 7.Κοινωνική αναγκαιότητα είναι επίσης η ύπαρξη Δημόσιων και Δωρεάν Παιδικών Σταθμών για τις ηλικίες και πριν τα 4 χρόνια.

Εν κατακλείδι επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις του Συλλόγου μας ότι:    

α) Το επιχείρημα «η ψήφιση του άρθρου 33 από μόνη της δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη γενίκευση της δίχρονης προσχολικής αγωγής σε όλη τη χώρα», είναι παραπλανητικό αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το Υπουργείο Παιδείας αντί να πάρουν αποκλειστικά όλη την ευθύνη για την θεσμοθέτηση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, έριξαν το «μπαλάκι» στους Δήμους και τα Σωματεία, ψάχνοντας συνενόχους ανάμεσα σε φορείς με διαφορετικούς ρόλους και αρμοδιότητες.        

β) Στην ουσία, οι όποιες γνωμοδοτήσεις, ειδικά για περιοχές που υπάρχουν οξυμμένα στεγαστικά προβλήματα, θα λειτουργήσουν σαν άλλοθι για την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική που από τη μια τσακίζει τη ζωή μας και από την άλλη επιδιώκει να παρουσιάσει ότι δήθεν ικανοποιεί λαϊκά αιτήματα στη λογική ότι «εμείς θέλουμε αλλά κάποιοι Δήμοι δε θέλουν και κάποιοι δεν μπορούν εξαιτίας της έλλειψης υποδομών».

Ο αγώνας επομένως για να γραφεί και το τελευταίο προνήπιο στο δημόσιο νηπιαγωγείο αντικειμενικά θα δοθεί από κοινού με τους εργαζόμενους γονείς, με τους συλλόγους τους, με όλο το εργατικό κίνημα.

ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» & «Ν. ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ»

Τα ψέματα και οι συκοφαντίες των Παρεμβάσεων και των Ενωμένων Εκπαιδευτικών στον Σύλλογο Π.Ε. Πειραιά «Η Πρόοδος» δε θα μείνουν αναπάντητα

Οι Παρεμβάσεις και οι Ενωμένοι Εκπαιδευτικοί (ΔΑΚΕ – ΔΗ.ΣΥ.) μέσα από δελτίο τύπου του Συλλόγου «Η Πρόοδος» κατηγορούν ως υπεύθυνο για τη μη εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κερατσινίου-Περάματος «Ν. Πλουμπίδης» (που είναι εκλεγμένος με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών). Αυτό είναι πρωτοφανές. Ντροπή και Αίσχος!!

Η ανακοίνωση που συνέταξαν από κοινού αυτές οι δυνάμεις αποτελεί μνημείο κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού!!

 1. Την ευθύνη για τη μη υλοποίηση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής σε όλη την Ελλάδα, χωρίς εξαιρέσεις, την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το Υπουργείο Παιδείας. Η ψήφιση του άρθρου 33 ήταν γνωστό εξαρχής ότι εξαιρούσε περιοχές, έδινε το δικαίωμα στους γονείς να επιλέγουν ανάμεσα στο Νηπιαγωγείο και τον Παιδικό Σταθμό στις περιοχές που θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα (έμμεση εκχώρηση τμήματος της Δημόσια Εκπαίδευσης στους Δήμους). Επίσης, ήταν γνωστό ότι η υλοποίησή του θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο! Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, από κοινού με την πλειοψηφία των δυνάμεων που συγκροτούν την πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΕΡΑ-ΑΕΕΚΕ) χαιρέτισαν το νόμο. Έκρυψαν την αλήθεια από τους συναδέλφους και αβάνταραν με απροκάλυπτο τρόπο την κυβέρνηση!

 1. Ως Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή τη συγκρότηση των τριμερών επιτροπών, που θεσμοθετήθηκαν με τροπολογία της τελευταίας στιγμής από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση, αντί να πάρει όλη την ευθύνη που της αναλογεί, για τη θεσμοθέτηση της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, ρίχνει το «μπαλάκι» στους Δήμους και τα Σωματεία. Στην ουσία, οι όποιες γνωμοδοτήσεις, ειδικά για τις περιοχές που υπάρχουν πιο οξυμμένα προβλήματα, θα λειτουργούν σαν άλλοθι για την κυβέρνηση στη λογική «εμείς θέλουμε αλλά κάποιοι Δήμοι ακόμα δεν μπορούν». Ειδικά μια σειρά Διευθυντές Εκπαίδευσης αξιοποιούν τις επιτροπές αυτές για να αποσπάσουν τη συναίνεση των σωματείων στην εφαρμογή του ΠΔ 79 (υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών), αλλά και εκτρωματικές λύσεις (π.χ. αξιοποίηση ακατάλληλων αιθουσών, μετακίνηση μαθητών σε μεγάλες αποστάσεις).

 1. Η θέση μας ήταν και αυτό πράξαμε, το σωματείο να συμμετέχει και να καταθέσει τις αποφάσεις του στην επιτροπή. Εμείς από αυτές δεσμευόμαστε, γιατί δε μας συνδέει κανένας ομφάλιος λώρος με τη Δημοτική αρχή και τη Διοίκηση. Το σωματείο δε διοικεί, ούτε γνωμοδοτεί. Το σωματείο παλεύει τις θέσεις του. Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ και οι ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ όχι απλά δεν έβγαλαν άχνα για το ρόλο των επιτροπών αυτών, αλλά όπου συμμετέχουν, μπαίνουν σε διαπραγμάτευση, με βάση τις θέσεις της διοίκησης και των Δήμων. Αναλαμβάνουν την ευθύνη με την υπογραφή τους να νομιμοποιήσουν την κυβερνητική απάτη.

 1. Η θέση μας είναι γνωστή: Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά, σε όλη τη χώρα. Διεκδικούμε να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε αυτό να γίνει πράξη, καταρχήν σε κατάλληλες κτιριακές υποδομές, με μόνιμο προσωπικό (εκπαιδευτικό, βοηθητικό), υποδομές σίτισης και ξεκούρασης των παιδιών. Δε συναινούμε σε μπαλώματα, σε ευκαιριακές και ακατάλληλες κτιριακές υποδομές. Λέμε όχι στην συγκρότηση νηπιαγωγείων που καλύπτουν μεγάλες χωρικές αποστάσεις -απαγορευτικές στη μετακίνηση των μικρών παιδιών, ταλαιπωρία για παιδιά και γονείς κ.τ.λ. Διεκδικούμε όλα τα παιδιά έως 4 χρόνων να έχουν θέση σε Δημόσιους Δωρεάν Παιδικούς Σταθμούς. Αυτή τη θέση παλεύουμε παντού σε όλη την Ελλάδα.

 1. Κανείς δεν εμποδίζει την κυβέρνηση, τους Δήμους και τη Διοίκηση να προχωρήσουν στην άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής. Ξεκαθαρίζουμε όμως ότι τα σωματεία μας δεν πρέπει να γίνουν οι «χρήσιμοι φερετζέδες» που θα φορτωθούν στις πλάτες τους την κυβερνητική πολιτική και τις ελλείψεις, την αδιοριστία, τα κενά, τις ελλείψεις υποδομών. Δεν μπαίνουμε σε καμία «διαπραγμάτευση» για επιμέρους εφαρμογή (π.χ. για το σε ποια περιοχή του Δήμου μπορεί να υλοποιηθεί). Απαιτούμε την εφαρμογή της Δίχρονης για το σύνολο του Δήμου και για όλα τα παιδιά των συγκεκριμένων ηλικιών. Δεν παζαρεύουμε τα αιτήματα του κλάδου γι’ αυτό και δε συνυπογράφουμε κοινά κείμενα και γνωμοδοτήσεις. Συμμετέχουμε στις επιτροπές για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των συναδέλφων.

 1. Η πλειοψηφία του Δ.Σ. της Προόδου (Παρεμβάσεις-Ενωμένοι Εκπαιδευτικοί) είναι υπόλογη και εκτεθειμένη στον κλάδο και ειδικά στις/στους Νηπιαγωγούς, όταν έχει το θράσος να υποστηρίζει ότι τα αιτήματά μας για κατάλληλες κτιριακές υποδομές, μόνιμο προσωπικό (εκπαιδευτικό, βοηθητικό), υποδομές σίτισης και ξεκούρασης των παιδιών, είναι «λεόντεια (!!!)». Τα ίδια μας λέει και ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου: «Το αίτημα για μονιμοποίηση των αναπληρωτών είναι μη ρεαλιστικό και λαϊκίστικο». Στην πράξη καλούν τους συναδέλφους να προσαρμοστούν στη μνημονιακή «κανονικότητα», να δεχτούν να τους εξαπατά η κυβέρνηση, να κάνουν «πλάτες» στην κυβερνητική κοροϊδία. Γνωρίζαμε ότι αυτοί που σήμερα μας κατηγορούν ήταν αυτοί που τα έδωσαν όλα για να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Οι τελευταίες εξελίξεις όμως αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι έχουν περάσει για τα καλά στο στρατόπεδο του κυβερνητικού συνδικαλισμού.

 1. 7.Λένε όμως και ψέματα και αυτό είναι το χειρότερο. Ο πρόεδρος του Πλουμπίδη υπερασπίστηκε και στήριξε τις αποφάσεις του Σωματείου. Αυτή ήταν η υποχρέωσή του και τίποτα παραπέρα. Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης αφού προηγήθηκε ένα πινγκ-πονγκ μετακύλισης ευθυνών ανάμεσα στον Δήμαρχο και σε αυτόν για το ποιος θα ζητήσει – στερήσει αίθουσες διδασκαλίας από δημοτικά, για να τις μετατρέψουν σε αίθουσες νηπιαγωγείων και δεδομένου της αντικειμενικής αδυναμίας ενοικίασης κτιρίων λόγω έλλειψης χρόνου που πρόβαλλε ο Δήμαρχος, κατέληξε ότι δεν διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση της Δίχρονης προσχολικής αγωγής από τη χρονιά 2018-19. Δυστυχώς οι Παρεμβάσεις και οι Ενωμένοι Εκπαιδευτικοί επιλέγουν να πουν ψέματα για να συκοφαντήσουν τον Σύλλογο του Πλουμπίδη και τη μη αρεστή σ΄ αυτούς πλειοψηφία και να κάνουν πλάτες στον Δήμαρχο αλλά και στον Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Ξεκαθαρίζουμε πως σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, είναι ώριμο, να γίνει πράξη η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή αλλά και κανένα παιδί κάτω των 4 ετών να μη μένει έξω από δομές Προσχολικής Αγωγής. Το εμπόδιο για να γίνει αυτό πράξη είναι η πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που θεωρούν τη μόρφωση κόστος και εμπόρευμα. Το δίκαιο των αιτημάτων μας θα το επιβάλλουμε μόνο μέσα από τη μαζική πάλη, τη διεκδίκηση και τη σύγκρουση με αυτήν την πολιτική και όχι μέσα από τριμερείς «σικέ» επιτροπές.

Ο βασικός μας αντίπαλος είναι η πολιτική της κυβέρνησης, της Ε.Ε., ο ΣΕΒ και οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ για την Παιδεία.

Καλούμε τους συναδέλφους των Συλλόγων μας να προβληματιστούν σοβαρά για το ρόλο όλων αυτών των δυνάμεων, που από τη μια αθωώνουν την αντιλαϊκή πολιτική και λιβανίζουν την κυβέρνηση και από την άλλη συκοφαντούν τις ταξικές δυνάμεις.

Τελικά ποιανού τα συμφέροντα υπηρετούν;

Πειραιάς, 4 Απρίλη 2018

   ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.

ΒΥΡΩΝΑ – ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ – ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ

«ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ»

Κωνσταντιλιέρη και Ερυθραίας – Βύρωνας

Web: sylimvrioti.gr     e-mail: sylbox@sylimvrioti.gr

ΠΛΗΡ.: Κοπριτέλης Απόστολος   –   Γλαβίνα Σουζάνα

ΤΗΛ.: 6974732346   σχ. 7651841 – 6947434724 σχ. 72.11.992

Βύρωνας 4/4/2018

Αριθ. Πρωτ.: 70

ΠΡΟΣ: Μέλη μας

ΚΟΙΝ.: Ενώσεις Γονέων, ΔΟΕ, Δήμοι, …ΜΜΕ

52ο Ενημερωτικό

Δελτίο τύπου

Για τη συνεδρίαση των τριμερών επιτροπών, του άρθρου 33 του Ν. 4521/2018

για την «έναρξη εφαρμογής» της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, για τους Δήμους Καισαριανής και Βύρωνα

Ο πρόεδρος του Συλλόγου μας «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», μετά από κάλεσμα του Διευθυντή Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας, συμμετείχε στις 3 Απριλίου στις τριμερείς επιτροπές του άρθρου 33 του ν. 4521/2018, που με βάση τον παραπάνω πρόσφατα ψηφισμένο νόμο συγκροτήθηκαν για να γνωμοδοτήσουν για τη δυνατότητα εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής από το 2018-19 στον Δήμο Καισαριανής και στον Δήμο Βύρωνα.

Τριμερής επιτροπή για τον Δήμο Καισαριανής

Παρέστησαν, εκτός από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης, ο Δήμαρχος Καισαριανής κ. Σταμέλος Ηλίας και η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου κα Γεωργοπούλου Κανέλλα, δηλώνοντας ότι τάσσονται υπέρ της υποχρεωτικότητας της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο και ότι διεκδικούν να εξασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις, ώστε αυτό να γίνει με σωστή υποδομή, χρηματοδότηση και διορισμό προσωπικού. Στη βάση αυτή θεωρούν ότι είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί από την επόμενη σχολική χρονιά λόγω έλλειψης υποδομών. Για την καθολική εφαρμογή της στον Δήμο απαιτούνται 30-40% αύξηση των υποδομών του σχολικού δικτύου (αίθουσες, βοηθητικοί χώροι, WC…) για να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες της προσχολικής αγωγής στο Δήμο, να εξασφαλίζεται με παιδαγωγικούς όρους η παραμονή των προνηπίων και νηπίων στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Θεωρούν κοροϊδία την τακτική της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό, αφού δεν προβλέπεται άμεση χρηματοδότηση για ανέγερση νέων νηπιαγωγείων ή συμπλήρωση αιθουσών. Τέλος δήλωσαν ότι, αν εξασφαλιστεί άμεσα χρηματοδότηση, θα το παλέψουν με κάθε τρόπο να γίνει άμεσα.

Να σημειωθεί ότι η Διεύθυνση Εκπαίδευσης υπολογίζει ότι χρειάζονται 13 αίθουσες υπολογίζοντας φυσικά πολυπληθή τμήματα.

Τριμερής Επιτροπή για τον Δήμο Βύρωνα

Παρέστη αντί του Δημάρχου η Αντιδήμαρχος κα Κλωνάρη Λεμονιά, που δήλωσε ότι συμφωνεί με την υποχρεωτικότητα της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο αλλά είναι αδύνατο να εφαρμοστεί από την επόμενη σχολική χρονιά λόγω έλλειψης υποδομών και λόγω των προβλημάτων που ήδη έχουν προκύψει στο 4ο Δημοτικό και 4ο Νηπιαγωγείο του Δήμου Βύρωνα (;!). Για την άμεση υλοποίηση χρειάζονται ακόμα 21 αίθουσες και βλέπει θετικά την υλοποίηση στο βάθος τριετίας.

Να επισημάνουμε ότι αποτελεί πρόσχημα η σύνδεση του υπαρκτού κτηριακού προβλήματος για τα νηπιαγωγεία με το 4ο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο, που πρέπει να δρομολογήσει τώρα έτσι κι αλλιώς ο Δήμος, έχουμε τοποθετηθεί γι’ αυτό.

Τοποθέτηση του Συλλόγου μας

Ως Πρόεδρος του Συλλόγου κατέθεσα και τοποθετήθηκα με βάση το 51ο Ενημερωτικό του Συλλόγου μας (sylimvrioti.gr) και στήριξα τη θέση μας για την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, ώστε νήπια–προνήπια να φοιτήσουν στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο σε όλη τη χώρα και στους Δήμους ευθύνης του Συλλόγου μας (Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου δηλ. Δήμο Αθηναίων). Στη βάση αυτή δήλωσα ότι ο Σύλλογός μας διεκδικεί να παρθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα υποδομής, ώστε να εφαρμοστεί η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή παντού και άμεσα χωρίς τα γνωστά ατέλειωτα τριετή προγράμματα της κυβέρνησης, γνωστά και από τους διορισμούς που όλο μετατίθενται στο μέλλον.

Επίσης τοποθετήθηκα και πάλι με βάση την απόφαση του Συλλόγου μας για τις τριμερείς γνωμοδοτικές επιτροπές, δηλώνοντας πώς φτιάχτηκαν από την κυβέρνηση για να μεταθέσει τις ευθύνες της προς τα κάτω. Ξεκαθάρισα ότι την ευθύνη για την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής την έχει πρώτα και κύρια η κυβέρνηση και, αν πραγματικά ήθελε να την εφαρμόσει άμεσα, θα λάμβανε και όλα τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται (χρηματοδότηση, κτηριακή υποδομή, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού…). Αντί γι’ αυτό πετάει και μέσω των τριμερών επιτροπών το μπαλάκι προς τα κάτω! Επίσης αναφέρθηκα στη διαχρονική ευθύνη κεντρικής και τοπικής διοίκησης για την πολιτική σχολικής στέγης που ακολούθησαν παρά τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει ως Σύλλογος εδώ και χρόνια και δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Γνωμοδότηση των τριμερών επιτροπών

Με βάση τα παραπάνω, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης, παίρνοντας υπόψη τις θέσεις των Δήμων, στη γνωμοδότηση θα αναφέρει πως οι δήμοι Καισαριανής και Βύρωνα δε θα μπουν στο πρόγραμμα της Δίχρονης για τη σχολική χρονιά 2018-19. Ως πρόεδρος του Συλλόγου κατέθεσα και στήριξα την πρόταση του Συλλόγου μας για άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής με τη δημιουργία άμεσα των απαραίτητων υποδομών, πρώτα και κύρια με ευθύνη της κυβέρνησης.

Μετά και τη συνεδρίαση των δύο αυτών τριμερών επιτροπών, καθώς και την επιμονή ορισμένων για τη στάση μας σ’ αυτές, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα ζητήματα για τον ρόλο και τη στάση που πρέπει να έχουν οι εκπρόσωποι των σωματείων στις συγκεκριμένες τριμερείς επιτροπές:

 1. Η κυβέρνηση είναι φανερό ότι δεν ήθελε να εφαρμόσει τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή παντού και τώρα, γι’ αυτό ψήφισε το άρθρο 33 του ν. 4521/2018 με τριετή ορίζοντα (και ποιος ξέρει πόσο ακόμα) και γι’ αυτό δεν παίρνει μέτρα άμεσης υλοποίησής της, δηλαδή δε χρηματοδοτεί, δεν κάνει διορισμούς, δεν εξασφαλίζει υποδομές. Και για να δικαιολογήσει την πολιτική της, έφτιαξε τις τριμερείς για να μεταφέρει τις ευθύνες της στους Δήμους κι εκείνοι φυσικά σ’ αυτήν και να παίζεται αυτό το παιχνίδι, πάντα στην πλάτη των παιδιών μας, των γονιών των λαϊκών οικογενειών, των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων στους δήμους και όχι μόνο.
 2. Επιβεβαιώνεται (και με τη διαδικασία των τριμερών) η θέση του Συλλόγου μας για το λειψό άρθρο 33, θέση που έχει δημοσιευτεί με μια σειρά αναλυτικά ενημερωτικά (33ο, 38ο και 51ο που κατατέθηκε). Και έχουν τεράστιες ευθύνες όσοι, σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, χειροκροτούσαν την κυβερνητική τακτική παίζοντας ταυτόχρονα στον αστερισμό των συντεχνιακών αντιπαραθέσεων με τις πλειοψηφίες σε ΚΕΔΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΠΑΣΥΒΝ, που από παράλληλο δρόμο την κυβέρνηση στηρίζουν. Είναι τυχαίο που η δημιουργία των τριμερών και η διαβεβαίωση του Υπουργού Παιδείας για δυνατότητα επιλογής του γονέα ανάμεσα στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο και τον Παιδικό Σταθμό ως την ολοκλήρωση της τριετίας έφερε …σιγή νεκροταφείου στις ηγεσίες αυτές;
 3. Οι δήμοι φυσικά έχουν τη δική τους ευθύνη για το κατά πόσο πάλεψαν για να δημιουργήσουν την κατάλληλη κτηριακή υποδομή για τα σχολεία της περιοχής τους όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα αναλαμβάνουν την ευθύνη να δημιουργήσουν την κτηριακή υποδομή και για την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής. Θα κριθούν και στο κατά πόσο θα έρθουν σε αντίθεση με την ηγεσία της ΚΕΔΕ, που διεκδικεί τα νηπιαγωγεία στους δήμους και πολεμάει τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή στα Δημόσια Νηπιαγωγεία, και φυσικά στο κατά πόσο θα διεκδικήσουν χρηματοδότηση και θα προωθήσουν με γρήγορους ρυθμούς την εξασφάλιση κτηρίων για να στεγαστούν τα δίχρονα δημόσια Νηπιαγωγεία στην περιοχή τους. Κι αυτό δε θα επιτρέψουμε φυσικά να γίνει με την τακτική πολλών πρώην και νυν κυβερνητικών δημοτικών αρχών, που από τη μια στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και από την άλλη φορτώνουν στις πλάτες των δημοτών τους φτιάχνοντας την όποια υποδομή από «ιδίους πόρους», δηλαδή από την εκ νέου φορολόγηση των ήδη φοροληστευμένων δημοτών τους. Απαιτούμε από τους Δήμους να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για να εξασφαλίσουν άμεσα τα απαραίτητα νηπιαγωγεία ή επιπλέον αίθουσες, ώστε να εφαρμοστεί και στην περιοχή μας η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή με σεβασμό στο παιδί και τις ανάγκες του.
 4. Οι εκπρόσωποι των σωματείων, όταν παραβρίσκονται σε επιτροπές όπως οι τριμερείς, που φτιάχνονται για να μεταθέσουν κυβερνητικές ευθύνες προς τα κάτω, δε «συνδιαμορφώνουν» ούτε «συναποφασίζουν» με τους κυβερνητικούς εκπροσώπους αλλά ούτε και με τους εκπροσώπους της τοπικής διοίκησης! Παραβρίσκονται και διεκδικούν και κει μέσα τις θέσεις του σωματείου τους και μόνο, άρα ούτε «συνυπογράφουν» μαζί με τους κυβερνητικούς και τους τοπικούς εκπροσώπους! Έχουν υπογράψει τις αποφάσεις του σωματείου που εκπροσωπούν και σ’ αυτή την υπογραφή παραμένουν! Όσοι ξεχνούν τον ρόλο τους ως εκπρόσωποι σωματείων και μπαίνουν στη διαδικασία «συνδιαμόρφωσης» και «κοινών αποφάσεων» με κυβέρνηση και τοπική διοίκηση, προσφέρουν πολύτιμη υπηρεσία στην κυβέρνηση αθωώνοντας την αντιλαϊκή πολιτική της. Ας σκεφτούν π.χ. πώς θα φαινόταν η υπογραφή ενός προέδρου, δίπλα στην υπογραφή του Διευθυντή Εκπαίδευσης (δηλ. της κυβέρνησης) και την υπογραφή του Δημάρχου και κάτω από ένα κείμενο που θα κατέληγε ότι δεν υπάρχουν οι όροι να εφαρμοστεί η Δίχρονη από του χρόνου, έστω κι αν μέσα στο κείμενο υπήρχε η τοποθέτησή του που έλεγε ναι στη Δίχρονη; Σκεφτείτε να χρησιμοποιηθεί η «γνωμοδότηση» αυτή στο μέλλον για να μη χρηματοδοτηθεί ο Δήμος αυτός, άρα να μη δημιουργηθούν και ποτέ οι όροι εφαρμογής της Δίχρονης! Ή πώς θα φαινόταν η υπογραφή ενός προέδρου δίπλα στις υπογραφές της διοίκησης και κάτω από ένα κείμενο που θα λέει (η Διοίκηση ένθεν κι εκείθεν) ότι, για να εφαρμοστεί η Δίχρονη, θα μετακινήσω (δηλαδή θα εφαρμόσω το Π.Δ. 79 που έχει καταδικαστεί από τον Κλάδο) ή θα στοιβάξω 25άρια σε αίθουσες κλουβιά κ.τ.λ.; Ή μήπως νομίζουν ορισμένοι ότι την υπογραφή του κάθε προέδρου σωματείου τη χρειάζονται εκεί που η ζωή το έχει λύσει και ήδη υπάρχει η Δίχρονη;
 5. Οι θέσεις, η τακτική και οι αγώνες του Συλλόγου μας «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν σε κανέναν να αλλοιώσει το ρόλο του ως Σωματείο με αταλάντευτο προσανατολισμό την υπεράσπιση των μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων όλων των μελών του και όλων των εργαζομένων.
 6. Εν κατακλείδι, δεν περιμέναμε τις τριμερείς να αγωνιστούμε για τη Δίχρονη ούτε κρίνεται τίποτα για μας από τις «γνωμοδοτήσεις» τους. Είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε την πάλη, ώστε να ψηφιστεί νόμος και να παρθούν μέτρα ώστε να εφαρμοστεί άμεσα και παντού η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, γιατί είναι παιδαγωγική ανάγκη για το παιδί, είναι δυνατότητα της εποχής και γι’ αυτό αποτελεί παλλαϊκό αίτημα, πάντα κόντρα με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Θα μας βρίσκουν μπροστά τους ώσπου και το τελευταίο προνήπιο να πάει στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο, που πρέπει να γίνει σε υποδομές αντάξιο των μεγάλων επιστημονικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων της εποχής μας.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου

Κοπριτέλης Απόστολος