ΓΙΑΝΕΛΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ενημέρωση για την απόφαση του ΠΥΣΠΕ Λέσβου (24/8/2017) που αφορά τη ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ – ΝΗΠ/ΓΕΙΩΝ σχολικού έτους 2017 – 2018.

Ενημέρωση για την απόφαση του ΠΥΣΠΕ Λέσβου (24/8/2017) που αφορά τη

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ – ΝΗΠ/ΓΕΙΩΝ σχολικού έτους 2017 – 2018.

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες:

Στις 24/8/2017 συνεδρίασε το ΠΥΣΠΕ Λέσβου με θέμα τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων – νηπ/γείων του νομού Λέσβου. Η συνεδρίαση αυτή έγινε σε συνέχεια μιας προηγούμενης ανεπίσημης προεργασίας που είχε γίνει στα τέλη του Ιούλη. Η συνεδρίαση της 24ης Αυγούστου κινήθηκε στα πλαίσια της προεργασίας του Ιούλη κι έδειξε ότι η πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ εφάρμοσε στο ακέραιο το σύνολο  των αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων όπως αυτές αποτυπώνονται σε όλο το νομοθετικό πλέγμα των  κυβερνήσεων ( ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ )των τελευταίων ετών.

 Ο μόνος προσωρινός ,απ’ ότι φαίνεται, ελιγμός για απορρόφηση κραδασμών και ενόψει κινητοποιήσεων  αποτέλεσε το γεγονός ότι η πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ δεν τόλμησε την πιστή εφαρμογή του άρθρου 48 του Ν 4415/16 και συγκεκριμένα της  περίπτωσης ( γ), που οδηγούσε στην τοποθέτηση των υπεράριθμων Εκπ/κών Γενικής Αγωγής στα Τμήματα Ένταξης, υιοθετώντας όμως κι εφαρμόζοντας  τις κατευθύνσεις του Ν. 4415/2016 και του συγκεκριμένου άρθρου 48 ( παρ. ά και ΄β) που τινάζει στον αέρα τα δικαιώματα των Εκπ/κών της Ειδικής Αγωγής.

Στη συνεδρίαση της 24/8/2017 καταθέσαμε ως αιρετοί εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια που στηρίζονται απ’ το ΠΑΜΕ (τακτικού – αναπλ.) την πρότασή μας  που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών:

Πρόταση των αιρετών του ΠΑΜΕ  (τακτικού – αναπληρ.) προς το ΠΥΣΠΕ Λέσβου:

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ακολουθώντας πιστά τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. του ΣΕΒ και του ΟΟΣΑ και βαδίζοντας πάνω στις πατημασιές των προηγούμενων  κυβερνήσεων  ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, παράλληλα με τη συνέχιση της αντιλαϊκής  επέλασης βάζει ως προτεραιότητά της την πιστή εφαρμογή όλων των αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων των τελευταίων ετών συμπληρωμένες  και θωρακισμένες  με σωρεία νομοθετικών ρυθμίσεων που στόχο έχουν τον οικονομικό και παιδαγωγικό στραγγαλισμό της Εκπ/σης καθώς και το τσάκισμα των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών σε γενική και ειδική αγωγή.

Η πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ Λέσβου που  καλείται να υλοποιήσει στο ακέραιο αυτή την πολιτική, από μια πρόχειρη κι ανεπίσημη προεργασία που έκανε στο τέλος του Ιούλη έδειξε ότι δε θα ξεφύγει ρούπι απ’ την πιστή εφαρμογή των μέτρων ( 25άρια τμήματα, υπεραριθμίες με όλα τα επακόλουθά τους για τους μόνιμους Εκπ/κούς και τους μαθητές, τσάκισμα των μορφωτικών δικαιωμάτων των  παιδιών με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους,  λυσσαλέος εκτοπισμός στον Καιάδα της ανεργίας των συναδέλφων “μόνιμων  αναπληρωτών’’ της Ε.Α. και των ειδικοτήτων μουσικών  – θεατρολόγων κτλ, καλλιέργεια κλίματος αντιπαράθεσης Εκπ/κών Γενικής  – Ειδικής Αγωγής – ειδικοτήτων )

Όλα τα παραπάνω είναι μέρος των  μέτρων και των απαιτήσεων του κεφαλαίου που απαντούν ακριβώς στις ανάγκες του για απρόσκοπτη κερδοφορία και συνεχή στήριξη – ενίσχυσή  του με διάφορους τρόπους.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και οι αιρετοί που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΠΑΜΕ, καταθέτουμε πρόταση που βρίσκεται στην αντίπερα όχθη, κι απαντά στις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών και στην ικανοποίηση των  μορφωτικών τους δικαιωμάτων.

 

 

●      Κανένα τμήμα Νηπ/γείου με πάνω από 15 μαθητές. Eγγραφή όλων των προνηπίων – νηπίων χωρίς κανέναν αποκλεισμό Όπου δεν είναι εφικτό κτηριακά σε πληθωρικά (πάνω από 15 μαθητές τμήμα) να σταλεί επιπλέον Νηπ/γός. Οργάνωση και λειτουργία των Νηπ/γείων με παιδαγωγικά κριτήρια.

●    Κανένα τμήμα ‘Α και ΄Β τάξης Δημοτικού με πάνω από 15 μαθητές, καθώς και 20 στις Γ,Δ, Ε, και Στ τάξεις.

●   Υπεύθυνος σε κάθε Ολοήμερο Σχολείο, κανένας αριθμητικός περιορισμός στη δημιουργία – λειτουργία τμημάτων.

●     Ίδρυση Τμημάτων Ένταξης σε όλα τα 6/θέσια σχολεία. Δύο τμήματα ένταξης σε 12/θέσια σχολεία. Κάλυψη όλων των αναγκών σε Παράλληλα στήριξη και των Τμημάτων Ένταξης  αποκλειστικά από ειδικευμένο Εκπ/κό προσωπικό. Ένας Εκπ/κός για κάθε Παράλληλη Στήριξη.

●    Κάλυψη όλων των μορφωτικών αναγκών που δεν καλύπτονται απ’ την παραπάνω πρόταση, σε Γενική και Ειδική Αγωγή μετά από πρόταση των Συλλόγων Διδασκόντων του κάθε σχολείου.

●    Καμιά  απόσπαση ή συμπλήρωση ωραρίου  (ή από υπεραριθμία) εκπαιδευτικών Γενικής  στην Ειδική αγωγή. Πρόσληψη Εκπ/κών ειδικοτήτων και πλήρη κι αποκλειστική κάλυψη των αναγκών με τις αντίστοιχες ειδικότητες. (μουσικοί – θεατρολόγοι κτλ)

●      Κανείς υπεράριθμος Εκπ/κός, καμιά μετακίνηση Εκπ/κού.

●    Πρόβλεψη για κάλυψη αναγκών Εκπ/κών που θα βρίσκονται σε άδεια.  Η πρόβλεψη να γίνει με έδρα τη Μυτιλήνη , τη Γέρα,  την Καλλονή, το Δυτικό κομμάτι του νησιού και τη Μύρινα.

●   Κανένας υποβιβασμός σχολείου, αναβάθμιση των σχολείων που υποβιβάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

●  Όλα τα κενά που θα προκύψουν μετά την σημερινή οποιαδήποτε απόφαση του ΠΥΣΠΕ να ανακοινωθούν και να δίνονται όλα για κάλυψή τους στις επόμενες συνεδριάσεις του ΠΥΣΠΕ που αφορούν τις αποσπάσεις και την τοποθέτηση των  αναπληρωτών.

                                                                                                                   Μακροθανάσης Δημήτρης         

                                                                                                                   Μαδυτινός Κώστας