Ανακοινώσεις παρατάξεων

Χαιρετισμός του ΠΑΜΕ Εκπ/κών Λέσβου για τη νέα σχολική χρονιά.

   Συνάδελφοι – συναδέλφισσες , αγαπητοί γονείς και μαθητές.

   Το ΠΑΜΕ Εκπ/κών Λέσβου στέλνει  σε όλους σας αγωνιστικό χαιρετισμό.

Σας καλεί σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα που με δύναμη, οργάνωση κι αισιοδοξία  θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις  και για μια καλή σχολική χρονιά.

Το κουδούνι στα σχολεία χτύπησε κάνοντας ορατά τα συσσωρευμένα προβλήματα που συνεχώς διογκώνονται και πολλαπλασιάζονται.

   Μ’ αυτή τη σκληρή πραγματικότητα αρχίζει και η νέα σχολική χρονιά.

Οι για πέμπτη χρονιά μηδενικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, η καθυστέρηση στις προσλήψεις αναπληρωτών, η εκκρεμότητα με τους μεταταγμένους συναδέλφους ειδικοτήτων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό. Τα κενά Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης σε Λέσβο – Λήμνο έχουν πάρει δραματικές διαστάσεις.

   Στην Α/θμια τα κενά σε Εκπ/κούς ανέρχονται σε 234 ενώ στη Β/θμια μόνο για φιλολόγους – μαθηματικούς και φυσικούς 45.

   Αυτή τη στιγμή 16 Δημοτικά σχολεία δεν λειτουργούν καθόλου ή σχεδόν καθόλου ( Άντισσα, Βατούσα, Ερεσός, Μεσότοπος, Σίγρι, Σκαλοχώρι, Σκουτάρος, Στύψη, Βρύσα, Πολιχνίτος, Μανταμάδος, Μεγαλοχώρι, 1ο Πλωμαρίου,κτλ), 30 Νηπιαγωγεία υπολειτουργούν εκ των οποίων τα 15 είναι εντελώς κλειστά ενώ το εκπ/κό τοπίο συμπληρώνεται με 82 κενά σε παράλληλη στήριξη και τμήματα ένταξης καθώς και κενά σε Εκπ/κούς ειδικοτήτων (Αγγλικών, Γυμναστές, Μουσικοί ….)

   Ο χώρος  της Παιδείας βρίσκεται σε γενικό αναβρασμό, πρώτος στη στόχευση των αντιλαϊκών μέτρων του 3ου Μνημονίου, με μέτρα που πάρθηκαν και παίρνονται ακόμα και που αφορούν όχι μόνο τις εργασιακές σχέσεις, αλλά γενικότερα το μέλλον, το περιεχόμενο και το χαρακτήρα  του ίδιου του Δημόσιου Σχολείου.

Τα νέα μέτρα για την εκπαίδευση στο 3Ο μνημόνιο ολοκληρώνουν ό,τι άφησαν ατελείωτο οι προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις συνεχίζοντας το αντιδραστικό «νέο σχολείο» της Διαμαντοπούλου και του Αρβανιτόπουλου. Με το νέο εξορθολογισμό των τάξεων, των σχολείων ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για αλλαγή στην αναλογία μαθητή-εκπαιδευτικού ανά τάξη (προωθούν 30άρια τμήματα), για νέες συγχωνεύσεις, συμπτύξεις τμημάτων, κ.α.

   Ο εξορθολογισμός του 3ου μνημονίου θα γίνει με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ του 2011 που πρότεινε ανάμεσα στα άλλα τις ήδη εφαρμοζόμενες συγχωνεύσεις, την αύξηση του διδακτικού ωραρίου, την κινητικότητα, δείχνει το μέγεθος της επίθεσης που βρίσκεται στα σκαριά.

Κι ενώ οι συγκυβερνήσεις (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ κτλ.) όλο το προηγούμενο διάστημα  βρήκαν μπόλικο παραδάκι για  επιχορηγήσεις – επιδοτήσεις του ντόπιου κεφαλαίου καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες του για την κερδοφορία του, συνεχίζουν ακάθεκτοι ανερυθρίαστα μέσα σ’ αυτές τις σκληρές συνθήκες υποχρηματοδότησης της Εκπ/σης το ίδιο τροπάρι.

   Με εγκυκλίους εξπρές (6907-9/9/2015) και άλλοθι το σχολικό εκφοβισμό bullying επιταχύνουν τη διαδικασία αξιολόγησης – εξωτερικής αξιολόγησης της εκπαίδευσης μέσω διανομής ερωτηματολογίων και διενέργειας συνεντεύξεων καλώντας τους Δ/ντές των σχολικών μονάδων να συνεργαστούν με την ανάδοχο Εταιρεία «Κοινωνία Γνώσης Μονοπρόσωπη ΕΠΕ»!! Επαναφέρεται επιτακτικά και με έντονο τρόπο η κατεύθυνση για αυτονόμηση της κάθε σχολικής μονάδας.

   Αστραπιαία χρησιμοποιούν μέσω του ΕΣΠΑ  παραδάκι για την προώθηση αναδιαρθρώσεων – ανατροπών, όταν  τα χρήματα στις σχολικές επιτροπές και τους Δήμους στερεύουν. Ύστερα και από την  πράξη Νομοθετικού περιεχομένου με την μεταφορά των αποθεματικών των Δήμων και των δημόσιων οργανισμών, ούτε λόγος για νέα σχολεία εκεί που οι ανάγκες απαιτούν, αφού τα κονδύλια δεν φτάνουν  μήτε  για τη συντήρηση.

    Ποιος νοιάζεται όμως για τη μόρφωση των παιδιών των ανέργων, των μισθοσυντήρητων, των φτωχών οικογενειών! Αυτοί που έχουν, στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά και κολέγια, πληρώνουν για φροντιστήρια και ιδιαίτερα.

   Συναδέλφισσες –Συνάδελφοι, φίλοι γονείς,

    Η επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά μας είναι γενικευμένη για όλους τους εργαζόμενους. Ενιαία, γενική και σε ταξική κατεύθυνση πρέπει να είναι και η απάντηση που πρέπει να δώσουμε.

   Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς αλλά και τους μαθητές, σε κοινή δράση με το εργατικό – λαϊκό ταξικό κίνημα για να αντιπαλέψουμε την επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας.

Να εμποδίσουμε την παραπέρα ανατροπή των κατακτήσεων των εργαζομένων που διευρύνεται και παγιώνεται με το καθεστώς της ελαστικής εργασίας που αντικαθιστά τη μόνιμη και σταθερή.

                     ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ

Άμεση κάλυψη των κενών! Καμία διδακτική ώρα χαμένη. Κανένα παιδί έξω από το δημόσιο σχολείο. Μαζικούς και μόνιμους διορισμούς. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις!!

 ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ     !

                                               Σεπτέμβρης 2015