ΑΣΕ: Ενημερωτικό των εκλεγμένων της ΑΣΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ για τις αποφάσεις και τη λειτουργία του ΔΣ για τους μήνες Αύγουστο-Σεπτέμβριο
Ενημερωτικό των εκλεγμένων της ΑΣΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ για τις αποφάσεις και τη λειτουργία του ΔΣ για τους μήνες Αύγουστο-Σεπτέμβριο
Ενημερωτικό δελτίο της ΑΣΕ για το ΔΣ της ΔΟΕ, τις αποφάσεις και τη λειτουργία του, για τους μήνες Αύγουστο – Σεπτέμβρη.
Συναδέλφισσες- συνάδελφοι,
ενημερώνουμε για τη λειτουργία και τις αποφάσεις του ΔΣ της ΔΟΕ για το δίμηνο Αύγουστος – Σεπτέμβρης, ώστε να υπάρχει πλήρης γνώση του κλάδου σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιλέγει να στοχοποιήσει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, να υποβαθμίσει και να απαξιώσει ακόμα παραπέρα τους εκπαιδευτικούς.
Μπροστά σε αυτή την σφοδρή επίθεση οι δυνάμεις της ΑΣΕ στη ΔΟΕ κατέθεσαν από το πρώτο κιόλας ΔΣ μετά την 94η Γενική Συνέλευση συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, μιας και ήταν ολοφάνερο πως η ΔΟΕ δεν πρέπει να «κατεβάσει ρολά» ακόμα και για τον μήνα Αύγουστο.
Επιβεβαιωθήκαμε για μια ακόμη φορά, αφού κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘΑ δεν έμειναν άπραγοι. Η κυβέρνηση ψήφισε το νέο πειθαρχικό «δίκαιο» επιχειρώντας να επιβάλει «σιγή νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς στο Δημόσιο, να σπείρει το φόβο και την υποταγή φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να άρει το τεκμήριο της αθωότητας, να αποπέμψει τους αιρετούς από τα πειθαρχικά συμβούλια (όπως είχε γίνει και στο παρελθόν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ), με διαδικασίες fasttrack χωρίς δυνατότητα έφεσης, με δικαστές διορισμένους, κλπ
Παράλληλα, το ΥΠΑΙΘΑ, ενώ άργησε απαράδεκτα να δώσει εντολή στο ΑΣΕΠ να ανοίξει τους πίνακες για τους διορισμούς και τις προσλήψεις, προχώρησε σε ίδρυση οργανικών θέσεων μέσα στο καλοκαίρι (πρωτοφανές), κάτι που οδήγησε σε συμπληρωματικές μεταθέσεις και αποσπάσεις, δημιουργώντας έτσι εκατοντάδες αδικίες στους συναδέλφους-ισσες που δεν μπορούσαν ή αποκλείστηκαν από να πάνε στον τόπο συμφερόντων τους.
Στη συνεδρίαση του ΔΣ που πραγματοποιήθηκε στις 26/8, δυο ημέρες πριν την απεργία της ΑΔΕΔΥ για το νέο πειθαρχικό (για το οποίο η ΔΟΕ δεν έβγαλε ούτε καν ανακοίνωση με ευθύνη των παρατάξεων της ΔΑΚΕ της ΔΗΣΥ και του ΔΙΚΤΥΟΥ), οι δυνάμεις της ΑΣΕ πρότειναν ένα σαφές σχέδιο δράσης, ώστε να δημιουργηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για κλιμάκωση με κλαδικό αλλά και γενικό απεργιακό αγώνα. Ουσιαστικά, κάναμε προσπάθεια να εξειδικεύσουμε το πρόγραμμα δράσης που ψηφίστηκε από την 94η ΓΣ της ΔΟΕ:
- Κύκλος Γενικών Συνελεύσεων από 15-25/9, Ολομέλεια Προέδρων στις 27/9 με απεργία στις αρχές Οκτώβρη.
- Κινητοποιήσεις για συγκεκριμένα και οξυμένα ζητήματα όπως στις 2/9 στο Υπ. Εργασίας για το επίδομα ανεργίας και το αίσχος της προπληρωμένης κάρτας, στις 3/9 στο ΥΠΕΣ για τη στέγαση, στις 9/9 μαζί με την ΟΛΜΕ και την ΑΣΓΜΕ με αίτημα συνάντησης στο ΥΠΑΙΘΑ.
- Στις 12/9 να δοθεί συνέντευξη τύπου της ΔΟΕ.
- Να βγουν ανακοινώσεις για το μπάχαλο που δημιούργησε το ΥΠΑΙΘΑ με τις συμπληρωματικές μεταθέσεις (και ενώ υπήρχε κείμενο που είχαμε προτείνει από τις 4/8!), για την απαράδεκτη στάση του ΔΙΠΕ Δ’ Αθήνας σχετικά με τα ενιαία κείμενα
Σε αυτές τις προτάσεις, δυστυχώς η πλειοψηφία της ΔΟΕ έδειξε πως ήταν αναντίστοιχη, μιας και οι παρατάξεις των ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ και ΔΙΚΤΥΟ, αποφάσισαν πως δεν είναι ώρα για κινητοποιήσεις, παρά μόνο σε περίπτωση που υπάρξουν συναντήσεις με τα Υπουργεία (!). Και αυτό, ενώ διαφαινόταν καθαρά πως η σχολική χρονιά θα ξεκινούσε με εκρηκτικά προβλήματα! Επιπλέον και ο παραμικρός άμεσος σχεδιασμός για Γενικές Συνελεύσεις, κλπ, μπλοκαρίστηκε κάτω από τη δικαιολογία πως «η ΑΔΕΔΥ πιθανώς να προχωρήσει σε απεργία, άρα δεν έχει νόημα να οργανώσει η ΔΟΕ τίποτα παραπέρα». Συμφωνήθηκε να υλοποιηθεί για 2η χρονιά η πρωτοβουλία επισκέψεων σε νησιά με έντονο στεγαστικό πρόβλημα.
Από το πρώτο ΔΣ φάνηκαν δυστυχώς οι προθέσεις των παρατάξεων πλην της ΑΣΕ να μην αφουγκράζονται την πλειοψηφία των συναδέλφων, να βρίσκονται ακόμα σε θερινή ραστώνη. Δυστυχώς από αυτό το μοτίβο δεν ξέφυγαν ούτε οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, μιας και ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ την κινητοποίηση για το στεγαστικό (3/9) και σε μια σειρά ΣΕΠΕ και μόνο μετά την πίεση του κόσμου αναγκάστηκαν να έρθουν δι’ αντιπροσώπων.
Στο 2ο ΔΣ που πραγματοποιήθηκε στις 10/9, οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ κατέθεσαν ξανά αναλυτικό πρόγραμμα δράσης παίρνοντας υπόψη τις τραγικές καταστάσεις, μια μέρα πριν το πρώτο κουδούνι, τις οποίες ζούμε ακόμα και σήμερα, με σοβαρότατες ελλείψεις, παλινωδίες του ΥΠΑΙΘΑ με εγκυκλίους που τσακίζουν τα σχολεία, αναπληρωτές να μην έχουν αναλάβει ακόμα υπηρεσία ως και εργασίες συντήρησης στο παραπέντε!
Η πρόταση της ΑΣΕ περιλάμβανε
- Άμεσα κινητοποίηση στο ΥΠΑΙΘΑ στις 11/9 στις 13.30
- Συνέντευξη τύπου στις 16/9
- Γενικές Συνελεύσεις από τις 15-29/9 και μετά Ολομέλεια Προέδρων
Δυστυχώς για 2η φορά η πλειοψηφία αποδείχτηκε-ξανά-μακριά από τις ανάγκες του κλάδου, καθώς, όχι μόνο καταψήφισε την κινητοποίηση στο ΥΠΑΙΘΑ, αλλά μετέφερε και τον κύκλο Γενικών Συνελεύσεων (που ήταν απόφαση της 94ης ΓΣ για το άνοιγμα της σχολικής χρονιάς) για την περίοδο 7-24/10 και Ολομέλεια Προέδρων, αν και εφόσον κριθεί πως υπάρχει το αντίστοιχο κλίμα!!!
Την ίδια περίοδο δεκάδες Σύλλογοι Εκπαιδευτικών κινητοποιούνται ενάντια σε κάθε πρόβλημα που ταλανίζει τον κλάδο. Από τα κενά και τις τοποθετήσεις, ως τις συγχωνεύσεις, τις παράνομες εντολές, τις ελλείψεις, κα. Στον αντίποδα, αρκετοί «αιρετοί», οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα ήταν και είναι μέσα στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, δεν πήρανε θέση και σε ορισμένες περιπτώσεις αρνούνταν να δώσουν στοιχεία για τα κενά, για τις τοποθετήσεις, κλπ..
Την ίδια στιγμή, ορισμένες δυνάμεις επιδίδονται σε μια ακατάσχετη «καταστροφολογία» με αφορμή το πειθαρχικό «δίκαιο», την απεργία – αποχή από την αξιολόγηση σπέρνοντας απογοήτευση στους συναδέλφους-ισσες. Δυστυχώς προσπαθούν να φορτώσουν στον κλάδο τα δικά τους αδιέξοδα, την αδυναμία να εκφράσουν αγωνίες της πλειοψηφίας του κλάδου.
Ερωτηματικά προκαλεί η στάση τους, αφού αρνούνται την έκδοση κειμένου από την Ομοσπονδία για τη νέα χρονιά, το οποίο περιλαμβάνει και τις αποφάσεις για τη συνέχιση του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση, εσωτερική και εξωτερική καθώς και ατομική. Ενημερώνουμε πως οι δυνάμεις της ΑΣΕ έχουν καταθέσει τέτοιο κείμενο στη διαβούλευση της Ομοσπονδίας από τις 10/9 και ΚΑΜΙΑ παράταξη δεν έχει απαντήσει.
Κάνουν επιλογή σε αυτή την περίοδο να αδυνατίσουν την Ομοσπονδία ακόμα και σε επίπεδο αποφάσεων. Ειδικά η παράταξη των Παρεμβάσεων φαίνεται πως είναι αποκομμένη από τα οξυμμένα προβλήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του κλάδου. Δεν είναι τυχαίο που στην 94η ΓΣ ψήφισαν ΛΕΥΚΟ στο θέμα για τις κτηριακές υποδομές (κάνοντας πολύ κόπο να βρουν πού διαφωνούν) και ΚΑΤΑ στο θέμα των εργασιακών και υπηρεσιακών ζητημάτων των εκπαιδευτικών.
Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,
μπροστά στην οργάνωση της επιτυχίας της πανεργατικής απεργίας την 1η Οκτώβρη οι δυνάμεις της ΑΣΕ θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό μέσα στα Σωματεία αλλά και στην Ομοσπονδία, ώστε η απεργία αυτή να είναι η συγκλονιστικότερη των τελευταίων πολλών ετών. Να μετρήσουμε χιλιάδες σχολεία κλειστά, χιλιάδες εκπαιδευτικούς στις απεργιακές συγκεντρώσεις.
Δε μας αξίζει να υποταχθούμε και να συνηθίσουμε τη σύγχρονη σκλαβιά του 13ωρου. Δεν αξίζει στα παιδιά μας να απωλέσουν και την ήδη περιορισμένη επαφή με τους γονείς τους. Δεν αξίζει να συνηθίσουν σε αυτή τη βαρβαρότητα και κατ’ επέκταση να τη μεταφέρουν και στα σχολεία, στις τάξεις. Δεν αξίζει να θεωρούν δεδομένο πως τον 21ο αιώνα θα δουλεύουν ήλιο με ήλιο, την εποχή που θα μπορούσε ο εργάσιμος χρόνος να μειωθεί δραστικά!
Η απεργία την 1η Οκτώβρη να γίνει η απεργία που οι εργαζόμενοι και ο κλάδος μας θα βγει στο προσκήνιο διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες του.
Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ένταση το επόμενο διάστημα με
- Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες, συσκέψεις για την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας.
- Υλοποιώντας την απόφαση για τα Ενιαία Κείμενα στους Συλλόγους Διδασκόντων για την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση.
- Με την απεργία – αποχή από την ατομική αξιολόγηση. Υπενθυμίζουμε πως η απεργία – αποχή που κηρύχθηκε από την Ολομέλεια Προέδρων στη 1/4/2024 και από τις κατοπινές Γενικές Συνελεύσεις της ΔΟΕ είναι σε ισχύ. Δεν έχει προσβληθεί από το Υπουργείο και συνεχίζει να καλύπτει τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που συμμετέχουν σε αυτή.
- Με κινητοποιήσεις για κάθε πρόβλημα που αφορά τους συναδέλφους
Με πείσμα, οργάνωση, αποφασιστικότητα, με το βλέμμα στραμμένο στις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας, την υπεράσπιση της παιδαγωγικής μας υπόστασης και του δικαιώματος να ζούμε με αξιοπρέπεια, μπορούμε να τα καταφέρουμε!
23/9/2025
