Υποψήφιοι Αγων. Συσπ. Εκπ/κών  (ΠΑΜΕ)

για το ΠΥΣΠΕ Λέσβου

Ανθυπατοπούλου Χριστίνα     του Αθανασίου

Αρναρέλλη Ευανθία               του Βλασίου

Γιανέλλης Βασίλειος               του Δημητρίου

Ελαφρού Μαριάνθη                 του Ευστρατίου

Δεληγιάννη Μαριλένα             του Στυλιανού

Κατεβαινίδου Γεσθημανή         του Σάββα

Καστρινάκη Αναστασία             του Λάμπρου

Κλειδαράς Αντώνιος               του Ιωάννη

Κουδιγκέλη Βασιλεία               του Βασιλείου

Κουδουνά Παναγιώτα             του Ευαγγέλου

Κωνσταντινίδου Άννα             του Πέτρου

Μαδυτινός Κωνσταντίνος         του Νικολάου

Μακροθανάσης Δημήτριος       του Γεωργίου

Νιαουνάκη Βασιλική                 του Ιωάννη

Παλαιολόγου Κατερίνα             του Ευαγγέλου

Παπαδάκη Μαριάντα               του Αρτεμίου

Παπανικολάου Ραφτέλλη Ευαγγελία του Ιωάννη

Παπασπυράτου Αθηνά           του Σπυρίδωνος

Πορτογλή Μυρσίνη                 του Διαμαντή

Σαββόγλου Γιώργος              του Δημητρίου

Σπανέλλη Μαρίνα                   του Γεωργίου

 

 

 

 

Υποψήφιοι Αγων. Συσπ. Εκπ/κών  (ΠΑΜΕ)

για το ΑΠΥΣΠΕ Β. Αιγαίου

Ανθυπατοπούλου Χριστίνα του Αθανασίου

 

 

 

 

Λέσβου

Αρναρέλλη Ευανθία του Βλασίου Λήμνου
Γερσιάνη Φωτεινή του Δημητρίου Χίου
Γιανέλλης Βασίλειος του Δημητρίου Λέσβου
Γιαννακουδάκη Μαλάμω του Αντωνίου Λήμνου
Γλαρού Αθηνά του Ζαχαρία Ικαρίας-Φούρνων
Δεληγιάννη Μαριλένα του Στυλιανού Λέσβου
Ελαφρού Μαριάνθη του Ευστρατίου Λέσβου
Καστρινάκη Αναστασία του Λάμπρου Λέσβου
Κατεβαινίδου Γεσθημανή του Σάββα Λήμνου
Κλειδαράς Αντώνιος του Ιωάννη Λέσβου
Κουδιγκέλη Βασιλεία του Βασιλείου Λέσβου
Κουδουνά Παναγιώτα του Ευαγγέλου Λέσβου
Κωνσταντινίδου Άννα του Πέτρου Λέσβου
Λεκάκη Όλγα του Γεωργίου Ικαρίας - Φούρνων
Μαδυτινός Κωνσταντίνος του Νικολάου Λήμνου
Μακροθανάσης Δημήτριος του Γεωργίου Λέσβου
Μέμηλα Βασιλική του Γεωργίου Χίου
Νιαουνάκη Βασιλική του Ιωάννη Λήμνου
Νομικός Δημήτρης του Οδυσσέα Χίου
Παλαιολόγου Κατερίνα του Ευαγγέλου Λέσβου
Παπαδάκη Μαριάντα του Αρτεμίου Λέσβου
Παπανικολάου - Ραφτέλλη Ευαγγελία του Ιωάννη Λέσβου
Παπασπυράτου Αθηνά του Σπυρίδωνος Λήμνου
Πόθα Ελισάβετ του Δημητρίου - Νικολάου Σάμου
Πορτογλή Μυρσίνη του Διαμαντή Λέσβου
Πυκνή Δέσποινα του Ιωάννη Χίου
Ρούσσου Μαριάνθη του Νικολάου Ικαρίας-Φούρνων
Σαββόγλου Γιώργος του Δημητρίου Λήμνου
Σκούφαλος Μάρκος του Ισιδώρου Χίου
Σπανέλλη Μαρίνα του Γεωργίου Λέσβου
Στεφανή Μαριάννα του Μιχαήλ Χίου
Σφακιανάκη Δέσποινα του Παναγιώτη Χίου
Τσίγκος Στέφανος του Γεωργίου Χίου
Τσιμούνη Σταματία του Αντωνίου Χίου
Χιωτέλης Γεώργιος του Στυλιανού Χίου
Χιωτίνη Ουρανία του Σπύρίδωνα Χίου

Βάζουμε μπροστά τις δίκες μας ανάγκες!

Δίνουμε μαζί τον αγώνα για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα!

Κάνε τη διαφορά στα υπηρεσιακά συμβούλια!

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Είναι καιρός να βάλουμε φραγμό στην υλοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών, να απαιτήσουμε την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών µας. Με οργάνωση και αγώνα, µε αλλαγή των συσχετισμών υπέρ του αγώνα και της ελπίδας, µπορούµε να καταφέρουµε πολλά!

Μαζί µπορούµε να αλλάξουμε την κατάσταση!

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Είτε µε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε µε κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ το κράτος έχει συνέχεια στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιούνται και τα Υπηρεσιακά Συµβούλια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες δίνουµε τη µάχη για να εµποδίσουµε και να ανατρέψουµε ρυθµίσεις, που χτυπάνε τα εργασιακά και µορφωτικά δικαιώµατα, που είναι σε βάρος των συναδέλφων και της λειτουργίας των σχολείων.

Ακριβώς γι’ αυτό έχουμε ανάγκη από αιρετούς που παλεύουν για τα συμφέροντα των εργαζομένων, αποκαλύπτουν τις αυθαιρεσίες της διοίκησης και συγκρούονται µε την αντιλαϊκή πολιτική!

Οι αιρετοί µε την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

 • «Έσπασαν» το λεγόµενο απόρρητο των συνεδριάσεων στα Υπηρεσιακά Συµβούλια. Ενηµέρωσαν τους συναδέλφους για όλα τα ζητήµατα.
 • Ήταν «το µάτι και το αυτί των σωµατείων», πάλεψαν για τα δικαιώµατα των συναδέλφων µέσα και έξω από τα Υπηρεσιακά Συµβούλια. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ενηµέρωσαν έγκαιρα τα συνδικάτα και µαζί µε αυτά επέβαλαν λύσεις υπέρ των συναδέλφων, που ακύρωσαν τις τοποθετήσεις εξπρές στην αρχή της χρονιάς πριν ολοκληρωθούν οι υπηρεσιακές µεταβολές και τις µαζικές υποχρεωτικές µετακινήσεις συναδέλφων.
 • Υπερασπίστηκαν µε αποφασιστικότητα θέσεις και διεκδικήσεις που απαντούν στις ανάγκες των σχολείων και των µαθητών, π.χ. να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός για κάθε µαθητή που έχει ανάγκη για παράλληλη στήριξη. Να υπάρχει ανώτατο όριο στους 15 µαθητές ανά τµήµα για το Νηπιαγωγείο, την Α΄ και Β’ Δηµοτικού, τα εργαστήρια και τις κατευθύνσεις στη Δευτεροβάθµια.
 • Δεν έγιναν αξιολογητές σε κανένα επίπεδο. Στις συνεντεύξεις των υποψήφιων στελεχών εκπαίδευσης έβαλαν παύλα (-).

Mε τον αγώνα µας εµποδίσαµε µέχρι τώρα µια εµβληµατική µνηµονιακή διάταξη που την ονόµασαν “ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ”, η οποία όµως δεν έχει καµία σχέση µε τη βελτίωση των εκπαιδευτικών, την κριτική σε άδικους διευθυντές και προϊσταµένους, την αναβάθµιση της παρεχόµενης γνώσης και τελικά τη βελτίωση του δημόσιου σχολείου, αλλά είναι όχημα εφαρµογής στην εκπαίδευση όλων των αντεργατικών βάρβαρων πολιτικών: απολύσεις, µειώσεις µισθών, µονιµοποίηση των άθλιων εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποίηση, τροµοκρατία όποιου διαφωνεί, διαµαρτύρεται και πρωτοστατεί στον δίκαιο λαϊκό αγώνα για να µη γίνουν τα σχολεία παραµάγαζα και διαφηµιστικές πινακίδες των επιχειρηματικών ομίλων.

Μην ξεχνάς ότι οι υποψήφιοι αιρετοί µε την Aγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών:

 • Δεν έχουν καμία δέσμευση απέναντι στη διοίκηση, δε λειτουργούν στη βάση προσωπικών εξυπηρετήσεων και ρουσφετιών.
 • Δεν υπηρέτησαν από κανένα πόστο και µε κανένα τρόπο τις αντιλαϊκές πολιτικές καμίας κυβέρνησης, δεν τους συνδέει κανένας ομφάλιος λώρος µε αυτές.

Η στάση του αιρετού στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο είναι όπλο!

Αυτό που χρειάζεται πάνω από όλα είναι ένα ισχυρό, ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα, χειραφετημένο από το κράτος και τον κυβερνητικό συνδικαλισμό!

 • Που δίνει ανυποχώρητο αγώνα για την κάλυψη των απωλειών των εργαζομένων και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.
 • Που θα παλεύει για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά, για ένα σχολείο χωρίς ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις, σε αντίθεση µε τη στρατηγική της Ε.Ε. και όλων των αντιλαϊκών κυβερνήσεων.
 • Ένα κίνηµα που θα στοχεύει στην ανατροπή κάθε αντιλαϊκής πολιτικής και δε θα γίνεται κολαούζος στην εναλλαγή αντιλαϊκών κυβερνήσεων.

Άλλαξε τους συσχετισµούς!

Οι πλειοψηφίες του κυβερνητικού συνδικαλισµού στον Κλάδο (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ/ΠΕΚ, ΕΝΩΤΙΚΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ/ΣΥΝΕΚ) αποτελούν µέρος του προβλήµατος!

Η στάση αυτών των δυνάµεων στα Υπηρεσιακά Συµβούλια είναι µια ακόµα απόδειξη για το τι σηµαίνει κυβερνητικός συνδικαλισµός.

Οι αιρετοί τους αποδέχονται όλο το πλαίσιο της σηµερινής αντιλαϊκής πολιτικής, που γεννά φτώχεια και µνηµόνια, που τσακίζει τα µορφωτικά και εργασιακά δικαιώµατα.

Αυτό το γεγονός καθορίζει τη στάση τους και στα Υπηρεσιακά Συµβούλια: Πρώην συνδικαλιστές και αιρετοί των ΕΡΑ/ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) είναι σήµερα σύµβουλοι στο Υπουργείο Παιδείας και εισηγούνται τα αντιεκπαιδευτικά µέτρα. Πολλοί Διευθυντές Εκπαίδευσης και Περιφερειακοί Διευθυντές, που σήµερα υλοποιούν τις περικοπές και τον «εξορθολογισµό» στην Παιδεία, ήταν αιρετοί, στελέχη της ΔΑΚΕ, της ΔΗΣΥ/ΠΕΚ (πρώην ΠΑΣΚ) και των ΕΡΑ/ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ).

Σε πολλά Υπηρεσιακά Συµβούλια οι αιρετοί που στηρίζονται από αυτές τις ηγεσίες, αποδέχονται τις κυβερνητικές αποφάσεις και εγκυκλίους, υπογράφουν κενά και πλεονάσµατα, αξιολογούν, στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική.

Η ΑΕΕΚΕ (πρώην στελέχη της ΠΑΣΚ) στην Πρωτοβάθµια προέβη σε «γάµο» µε την ΕΡΑ και µαζί έφτιαξαν τη νέα κυβερνητική παράταξη την ΕΚΕ. Μιλάνε για τον νέο “προοδευτικό πόλο” στην Πρωτοβάθµια Εκπαίδευση την ίδια στιγµή που λιβανίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Μην επιτρέψεις στην κυβερνητική παράταξη ΕΚΕ/ΣΥΝΕΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να πανηγυρίζουν πως δήθεν έχουν τη στήριξη των εκπαιδευτικών στην εξαπάτηση και την κοροϊδία!

Μην επιτρέψεις στις παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ/ΠΕΚ, στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να ισχυρίζονται µετά τις 7 Νοέµβρη πως οι «εκπαιδευτικοί έστειλαν µήνυµα αλλαγής», δηλαδή να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και να έρθει η Ν.Δ. ή µια νέα συγκυβέρνηση µε όλους µαζί.

Τους δοκίμασες για χρόνια! Γνωρίζεις καλά πού οδήγησε ο κυβερνητικός συνδικαλισµός το κίνηµα στον Κλάδο µας!

Μην τους δώσεις τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν για άλλη µια φορά την ψήφο σου!

Καλούµε κάθε καλοπροαίρετο συνάδελφο να προβληµατιστεί για τη στάση των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ και του ΜΕΤΑ (Ενότητα-Πρωτοβουλία). Όλα τα προηγούµενα χρόνια αυτές οι δυνάµεις δε στήριξαν τη γραµµή της εναλλαγής αστικών κυβερνήσεων; Δεν έκαναν σηµαία την κυβέρνηση της «πρώτης φοράς αριστερά»;

Δεν καλλιεργούσαν αυταπάτες για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που δήθεν είναι «ευάλωτη» στις πιέσεις του κινήµατος; Δε στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξαπάτηση µε το ΟΧΙ στο Δηµοψήφισµα; Για χρόνια, µαζί µε τις δυνάµεις του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έβαζαν ως γραµµή πάλης στα συνδικάτα «κοινά αριστερά ψηφοδέλτια, να βγάλουµε αριστερό αιρετό»;

Αυτή η γραµµή βοήθησε στην ανάπτυξη ενός κινήµατος σύγκρουσης µε την αντιλαϊκή πολιτική, ανεξάρτητα του ποιος κυβερνά ή καλλιέργησε αυταπάτες και οδήγησε σε απογοητεύσεις;

Η χρεοκοπηµένη λογική της «ουράς του κυβερνητικού συνδικαλισµού» οδηγεί αυτές τις ηγεσίες στο να πολεµούν κάθε προσπάθεια που γίνεται, ώστε οι ΕΛΜΕ και οι ΣΥΛΛΟΓΟΙ Εκπαιδευτικών να συµπορευτούν µε τα Εργατικά Συνδικάτα, τις Οµοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Την ίδια στιγµή κρατάνε ψηλά τα εξαπτέρυγα της ΑΔΕΔΥ και ταυτίζονται σε πολλές περιπτώσεις µε τις δυνάµεις του κυβερνητικού συνδικαλισµού σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ (π.χ. στην εξαπάτηση µε τη δήθεν υλοποίηση της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής).

Ο προσανατολισµός που εκφράζουν αυτές οι δυνάµεις στο κίνηµα δοκιµάστηκε!

Ηττήθηκε κατά κράτος γιατί ήταν και είναι επιζήµιος για το κίνηµα. Αυτή είναι η αλήθεια!

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Η επόµενη µέρα για την οποία µιλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι χτισµένη µε τα υλικά του χθες. Το τέλος των µνηµονίων και η λεγόµενη «κανονικότητα» στην εκπαίδευση δεν είναι τίποτε άλλο από την πιστή εφαρµογή των µνηµονικών µέτρων και περικοπών.

 • Είναι εδώ οι 700 µνηµονιακοί νόµοι, τα χαράτσια, να µατωµένα πλεονάσµατα έως το 2060, οι αντιασφαλιστικοί νόµοι, που οδηγούν την πλειοψηφία των συναδέλφων σε σύνταξη στα 67!
 • Είναι εδώ η δύσκολη καθηµερινότητα που ζούµε στο σχολείο από την αρχή της χρονιάς. Οι περικοπές ωρών, το χτύπηµα του ολοήµερου, το κλείσιµο των ολιγοµελών τµηµάτων στα ΕΠΑΛ, οι ανατροπές στις εργασιακές µας σχέσεις. Οι σχεδόν µηδενικές µεταθέσεις, η συµπλήρωση ωραρίου σε 4-5 σχολεία, η παράλληλη σε 4-5 µαθητές!
 • Είναι εδώ οι απολύσεις χιλιάδων αναπληρωτών, τα τσακισµένα εργασιακά δικαιώµατα των συµβασιούχων, το τεράστιο κόστος διαβίωσης. Η κυβερνητική απάτη µε εξαγγελίες για διορισµούς, που, όποτε και αν θα γίνουν, θα είναι σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών.
 • Είναι εδώ το σχολείο που στερεί όλο και περισσότερο το δικαίωµα των µαθητών στη µόρφωση, τον ελεύθερο χρόνο, τον πολιτισµό και τον αθλητισµό, που ορθώνει νέα ταξικά τείχη για τα παιδιά των εργατικών οικογενειών, που διαχωρίζει και ξεσκαρτάρει νέους ανθρώπους.

Κόψτους εσύ τον αέρα µε την ψήφο σου και τη συµµετοχή σου στον αγώνα!

Η Ν.Δ. πλειοδοτεί στα αντιλαϊκά µέτρα επιδιώκοντας να εµφανιστεί ως ο πιο γνήσιος εκφραστής των επιδιώξεων της Ε.Ε., του ΟΟΣΑ και του ΣΕΒ για την Εκπαίδευση και συνολικότερα για την οικονοµία και την κοινωνία. Η αλήθεια όµως είναι ότι από κοινού µε τον ΣΥΡΙΖΑ βαδίζουν στον ίδιο δρόµο, υπηρετούν τον ίδιο «θεό», την καπιταλιστική ανάπτυξη και την κερδοφορία των επιχειρηµατικών οµιλών.

Τσίπρας και Μητσοτάκης στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ από κοινού υποστήριξαν ότι «οι εργοδότες πρέπει να έχουν λόγο στον σχεδιασµό και την υλοποίηση της εκπαιδευτικής πολιτικής».

Συµφωνούν και δυο πως δεν υπάρχει δηµοσιονοµικός χώρος για την άµεση µονιµοποίηση 25.000 συµβασιούχων στην εκπαίδευση. Από την άλλη συµφωνούν µέχρι κεραίας στα δεκάδες δις (3,65% του ΑΕΠ), που προέβλεπε ο περσινός προϋπολογισµός να δοθούν απευθείας σε επιχειρηµατικούς οµίλους και στα 4.2 δις, που έδωσε η Ελλάδα το 2017 µόνο για ΝΑΤΟΙΚΕΣ δαπάνες. Ταυτόχρονα κανείς από τους δύο δεν είπε ότι θα καταργήσει έστω και έναν µνηµονιακό νόµο από τους 700 και πλέον που θα εφαρµόζονται ως το 2060!

Ύψωσε το ανάστημα σου ως εργαζόμενος και ως παιδαγωγός!

Το μέλλον των παιδιών μας δεν πρέπει να τους το χρίζουμε!

Σήµερα γίνεται ακόµα πιο φανερό πως δεν υπάρχει φιλολαϊκή προοπτική µε τον λαϊκό παράγοντα στη γωνία, µε το πλαίσιο της οικονοµίας που θυσιάζει ζωές στη λογική «κόστους – οφέλους», όπως ζήσαµε στο Μάτι της Αττικής και αλλού.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θέλουν να εγκλωβίσουν το λαό και τον Κλάδο σε µια ανούσια αντιπαράθεση, όπως έχουµε ζήσει και παλιότερα µε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Προσπαθούν να χαράξουν κάλπικες διαχωριστικές γραµµές όσο περισσότερο αποκαλύπτεται η κοινή στρατηγική τους σύµπλευση.

Η δήλωση της Φώφης Γεννηµατά, ότι το ΚΙΝΑΛ µπορεί να παίξει τον ρόλο του καταλύτη σε µια ενδεχόµενη κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ µε τη Ν.Δ., ρίχνει και το τελευταίο φύλλο συκής! Δείχνει πως όλοι µαζί βαδίζουν σε κοινό δρόµο, έχουν κοινό προορισµό τη σταθερότητα για το κεφάλαιο, που εξασφαλίζεται µέσα από τη µόνιµη ανασφάλεια για τους εργαζόµενους.

Μην ψάχνεις να βρεις τις διαφορές µεταξύ τους! Κάνε εσύ τη διαφορά!

Συνάδελφε, συναδέλφισσα

Γνωρίζεις τις θέσεις και τη στάση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών, των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Ακόµα και αν δε συµφωνείς σε όλα µαζί µας, µπορείς να διακρίνεις τη συνέπεια, την αγωνιστικότητα, τη σταθερή επιλογή υπέρ των συµφερόντων των εργαζοµένων.            

Πολλοί συνάδελφοι τα προηγούµενα χρόνια ακολούθησαν τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, στήριξαν τις συνδικαλιστικές του παρατάξεις ή διάφορα σχήµατα, που συγκρότησε από κοινού µε τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, όµως δε νοµιµοποίησαν στη συνείδησή τους ούτε τα µνηµόνια που ψήφισε ούτε το ξέπλυµα στο ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και στα υπόλοιπα ιµπεριαλιστικά κοράκια. Σήµερα νιώθουν απογοητευµένοι και αναζητούν απαντήσεις και διέξοδο από τη σηµερινή κρίση του συνδικαλιστικού κινήµατος.

Σας λέµε µε το χέρι στην καρδιά και το νου καρφωµένο στο µέλλον!

Έχετε επιλογή και αυτή είναι στο µετερίζι του ταξικού αγώνα. Είναι ώρα να συµπορευτούµε µέσα από τα ψηφοδέλτια της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ), µέσα στο Πανεργατικό Μέτωπο, µέσα στον αγώνα για τις δικές µας ανάγκες και όχι για τα κέρδη των λίγων! Να χτίσουµε ένα συνδικαλιστικό κίνηµα αντάξιο των προσδοκιών των µαθητών µας και όλων των εργαζοµένων, αντάξιο των απαιτήσεων των καιρών! Να στοχεύσουµε τις αιτίες που δηµιουργούν τα βάσανα για το λαό και µε ενότητα, οργάνωση, κοινωνική συµµαχία, να ανατρέψουµε κάθε αντιλαϊκή πολιτική.

Δυνάµωσε το Πανεργατικό Μέτωπο της ελπίδας και της προοπτικής!


ΑΣΕ ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ

Λαθραίες είναι οι ιδέες που προωθούν το μίσος και το ρατσισμό
και όχι οι άνθρωποι και τα παιδιά

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση της ΔΑΚΕ στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου που με απόφασή της προτρέπει τους συναδέλφους να χρησιμοποιούν τον όρο «λαθρομετανάστης», χαρακτηρίζοντας έτσι ως λαθραίους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ακόμα και τους μαθητές τους, που δεν έχουν τα τυπικά έγγραφα και παραμένουν στη χώρα.

Η αιτιολογία ότι η συγκεκριμένη λέξη υπάρχει στο λεξικό μόνο ως γελοία μπορεί να χαρακτηριστεί.

Είναι πραγματικά επικίνδυνο σε ένα νομό όπου με τις ευθύνες της κυβέρνησης και της ΕΕ διατηρείται ένα απαράδεκτο στρατόπεδο συγκέντρωσης που όμοιό του δεν υπάρχει ούτε στην Αφρική όπως ανέφερε η ειδική επιτροπή του ΟΗΕ, να καλλιεργούνται από «συναδέλφους» στους μαθητές ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις.

Καλούμε τους συναδέλφους με τη στάση τους να απομονώσουν τους συγκεκριμένους «συναδέλφους», να πρωτοστατήσουν με τη στάση τους ώστε στους μαθητές μας να καλλιεργούνται τα ιδανικά της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Να ανοίξουν θαρρετά τη συζήτηση στην τάξη ότι τα αίτια που δημιουργούν την προσφυγιά και τη μετανάστευση είναι ο πόλεμος, η φτώχεια, η εκμετάλλευση και ότι η πραγματική λύση είναι η πάλη όλων των λαών ενάντια σε αυτά.

Καλούμε όλα τα σωματεία στον κλάδο να πάρουν αποφάσεις καταδίκης
αυτής της απαράδεκτης στάσης.

Να παλέψουμε ενάντια στις συμφωνίες κυβέρνησης-ΕΕ που εγκλωβίζουν χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα μας, να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες στα διάφορα καμπ-στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως της Μόριας, να αγωνιστούμε ώστε να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες.

Δε μας ικανοποιεί το τσουβάλιασμα μέρος των παιδιών-προσφύγων στα σχολεία μόνο και μόνο για να φανεί ότι κάπου συμμετέχουν. Απαιτούμε την εξειδικευμένη στήριξη αυτών των παιδιών με τα απαραίτητα μέσα (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, μεταφραστές), την ειδική βοήθεια με βάση την ηλικία, το γνωστικό επίπεδο του καθενός, ώστε να ενταχθούν ομαλά στη σχολική διαδικασία.

Συνάδελφοι, το ελληνικό λεξιλόγιο είναι πολύ πλούσιο στο να περιγράφει με ακρίβεια πρόσωπα και καταστάσεις. Έτσι, όπως υπάρχουν οι λέξεις «φασίστας», «ρατσιστής», «μισάνθρωπος», υπάρχουν και οι λέξεις «άνθρωπος», «αλληλεγγύη», «αγώνας», «συλλογική διεκδίκηση».

Καλούμε τους συναδέλφους να μάθουν στους μαθητές μας αυτές τις λέξεις που αρμόζουν στο επάγγελμά μας και στην ιστορία του εργατικού λαϊκού κινήματος
και του κλάδου μας στην Ελλάδα.

11 Οκτωβρίου 2018

   Συνάδελφοι – συναδέλφισσες:

Με τον μεταμεσονύχτιο αγώνα δρόμου ταχύτητας όπως καθιερώθηκε απ’ τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και χρονικά αναβαθμίστηκε απ’ τους ΣΥΡΙΖA-ΑΝΕΛ, άνοιξε και η νέα σχολική χρονιά. Με βαλίτσες και τέκνα παραμάσχαλα έκλεισε η πρόσληψη και παρουσίαση των αναπληρωτών στα τοπικά ΠΥΣΠΕ. Με την τοποθέτησή τους την Παρασκευή 7/9/2018 ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες του Υ.Σ. ( ΠΥΣΠΕ Λέσβου) που αφορούσαν τη λειτουργικότητα των σχολικών μονάδων και τις υπηρεσιακές μεταβολές των Εκπ/κών ( υπερ/θμίες – διαθέσεις – αποσπάσεις κτλ).

     Έχει γίνει πια ξεκάθαρο όσο αφορά τη ‘’νόμιμη’’ ιεράρχηση των διαδικασιών ( για να απαντηθούν απορίες συναδέλφων στο ποια προηγείται και ποια έπεται) ότι :

Απόλυτη προτεραιότητα όλων των διαδικασιών έχει η πιστή εφαρμογή - προώθηση χωρίς παρεκκλίσεις και στο ακέραιο όλου του νομικού αντιεκπαιδευτικού πλαισίου όπως αυτό συνδιαμορφώθηκε απ’ τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών στις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της ΕΕ.

Τα μέλη της πλειοψηφίας του ΠΥΣΠΕ δεν είχαν την παραμικρή αντιπαράθεση ή διαφορά στην ερμηνεία του αντίστοιχου νομικού πλαισίου με κύρια στόχευση τη μείωση της λειτουργικότητας των σχολικών μονάδων στη βάση των 25 μαθητών ανά τμήμα και ιδιαίτερο ζήλο για τους μαθητές της Ά τάξης ! (24 μαθητές στο 11οΔημ. Σχ., 25 στο 9ο Δημ. Σχολείο Μυτιλήνης κτλ…….)

Η επίτευξη και θωράκιση αυτού του στόχου επιστράτευσε όλα τα μέσα θεμιτά κι αθέμιτα με αλληλοσυμπλήρωση μεταξύ πλειοψηφίας ΠΥΣΠΕ και Δ/ντριας Εκπ/σης στη συγκάλυψη αυτής της πολιτικής.

     Υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών – νηπίων εκτός περιοχής διαμονής , συνεργασία με πρόθυμους Δ/ντές, επίκληση αδυναμιών του Δήμου για κάλυψη κτηριακών αναγκών, απόδοση ευθυνών της λειτουργικότητας ενός σχολείου στις πρωτοβουλίες ή όχι των Δ/ντών, ενεργοποίηση της επιτροπής ,καταψήφιση όλων των προτάσεών μας σ’ αυτό το θέμα κτλ.

Ταυτόχρονα τα κενά στην Ειδική Αγωγή και η σφαγή στην παράλληλη στήριξη ( περίπου 35 κενά ) δείχνουν ότι το ‘’ενταξιακό σχολείο’’ που χρόνια διαφήμιζαν οι Σχολικοί Σύμβουλοι δεν είναι άλλο από το φτηνό σχολείο που τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών στην Ειδική Αγωγή, συμπιέζει εκρηκτικά τις τάξεις και αναγκάζει τους γονείς σιγά σιγά να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Η αφοσίωση που δείχνουν στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής είναι αξιοζήλευτη!!

Τόλμησαν, άσχετα αν μετά από τις παρεμβάσεις μας το πήραν πίσω, να μοιράσουν αναπληρώτρια παράλληλης στήριξης τοποθετώντας την σε δύο νηπ/γεία που απείχαν μεταξύ τους 80 χμ!!!

   Συνάδελφοι – συναδέλφισσες:

   Φαίνεται ξεκάθαρα  ότι ως αιρετοί εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια του ΠΑΜΕ παρεμβαίνουμε στη συνέχεια και εξέλιξη των διαδικασιών ( υπερ/θμιες –διαθέσεις –αποσπάσεις- βελτιώσεις – τοποθετήσεις )παρά την τελική καταψήφισή τους.

Κρίνεται επιτακτική η αντιμετώπιση των στοχευμένων ‘’διαφωνιών’’ των μελών του ΥΣ κατά τη διαχείριση του νομικού πλαισίου στην εξέλιξη των διαδικασιών. Οργιάζει κάθε φορά το πολυμήχανο ταπεραμέντο της πλειοψηφίας που δίνει ‘’λύσεις’’ έχοντας πάντα βέβαια μπροστά του το ίδιο ακριβώς νομικό πλαίσιο. ( π.χ. Υπεραριθμίες και αποσπάσεις μαζί, με μόρια αποσπάσεων – το ίδιο μενού με μόρια μεταθέσεων - υπεραριθμίες χωριστά από αποσπάσεις – αποσπάσεις και διαθέσεις μαζί με μόρια αποσπάσεων – αποσπάσεις που προηγούνται των διαθέσεων – διαθέσεις που προηγούνται των αποσπάσεων ……….)

Το μοναστήρι να ‘ναι καλά κι από καλόγηρους χίλιους!!!

Αποδεικνύεται διαχρονικά ως συνειδητή η επιλογή καλλιέργειας κλίματος αλληλοφαγώματος κι αποπροσανατολισμού. Εκεί κινούνται με στόχο να απορροφήσουν τους κραδασμούς που προξένησαν οι αποφάσεις τους. Ταυτόχρονα συγκαλύπτεται μέσα στο θολό τοπίο των γκουρού των νομικών εξηγήσεων η αντιεκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζεται ώστε απρόσκοπτα να συνεχίζεται η προώθησή της.

Γι’ αυτό και κάθε αναγκαστική υποχώρηση των μελών της πλειοψηφίας του ΥΣ από τον άξονα του ‘’διαίρει και βασίλευε’’ είναι πάντα προσωρινή και καθόλου ευπρόσδεκτη.

   Με την πρώτη ευκαιρία κι ανάλογα το πελατολόγιό τους ή την αναιρούν ή διαστρεβλώνουν πλήρως το περιεχόμενό της. Η πρόσφατη για παράδειγμα υιοθέτηση εκ μέρους της πλειοψηφίας ενιαίων κανόνων και ίσης αντιμετώπισης εντός των πλαισίων μιας διαδικασίας που με ευθύνη του Υπουργείου εξελίσσεται σε φάσεις (π.χ. αποσπάσεις εντός – εκτός – α΄φάση – β΄φαση) μετατράπηκε επικίνδυνα και προκλητικά σε ανατροπή όλων των διαδικασιών στο όνομα της ‘’ίσης αντιμετώπισης’’!!!

Μ’ αυτό το σκεπτικό ανατράπηκαν!!! οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών που ως διαδικασία είχε ολοκληρωθεί από τις 7/9 (απόφαση του ΠΥΣΠΕ) δηλαδή τέσσερις μέρες πριν εμφανιστεί από το πουθενά με ευθύνη βέβαια του Υπουργείου η μετάταξη συναδέλφων και η τοποθέτησή τους (ΠΥΣΠΕ 11/9).

Συνειδητά επέλεξαν την αντιπαράθεση αναπληρωτών και μονίμων αφού στην ίδια συνεδρίαση καταψήφισαν πρότασή μας για χωρισμό τμημάτων ( πρόταση για τη λειτουρ/κότητα σχ.μονάδων σχετ. site συλλόγου) που θα έλυνε το πρόβλημα και κυρίως προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των μορφωτικών αναγκών των μαθητών.

Συνειδητά επέλεξαν την αντιπαράθεση αναπληρωτών και μονίμων γιατί ούτε την πρότασή τους εφάρμοσαν όπως την έθεσαν αφού οι μεταταγμένοι δεν προηγούνταν (κατά το σκεπτικό τους) μόνο των αναπληρωτών αλλά και αυτών που έχουν διατεθεί από τη Β/θμια όπως και των αποσπασμένων.

   Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,

Το διοικητικό team  ΣΥΡΙΖΑ – ΔΑΚΕ της πλειοψηφίας του ΠΥΣΠΕ δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις πλειοψηφίες των ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ των προηγούμενων ετών, αφού μεταλαμπαδεύτηκε με επιτυχία όλη η ‘’πλούσια εμπειρία’’ και στους νεοφώτιστους ‘’αριστερούς’’ όπως τους αρέσει να αποκαλούνται.

   Για την κάλυψη όλων των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών των μαθητών μας η συσπείρωση κι οργάνωση στα σωματεία μας και η συμπόρευση με το γονεϊκό κίνημα είναι μονόδρομος για τους Εκπ/κούς, τους γονείς, τους μαθητές.

Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!

Καλούμε τα ΔΣ των Συλλόγων Λέσβου και Λήμνου άμεσα να πάρουν θέση αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες παρεμβαίνοντας στις εξελίξεις.

Η επόμενη μέρα που μας υπόσχονται

κουνώντας μας πέρα δώθε αμερικάνικα σημαιάκια

είναι χτισμένη με τα υλικά του χθες, με τα παλιά και νέα μνημόνια.

Υπηρετεί τον ίδιο αντιλαϊκό στόχο, που είναι η ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων με τον μόχθο των πολλών.

Δε θα τους αφήσουμε να τσακίσουν τις ζωές μας και τα δικαιώματα των μαθητών μας!

                                                                                                     Μακροθανάσης Δημήτρης

                                                                                      Μαδυτινός Κώστας

Λίγο πριν χτυπήσει το «πρώτο κουδούνι», η κυβέρνηση, ανακοίνωσε την πρόσληψη χιλιάδων συμβασιούχων – αναπληρωτών για να καλύψει ένα μέρος των τεράστιων κενών που υπάρχουν στα σχολεία. Είναι οι ίδιοι εκπαιδευτικοί που πριν από λίγους μήνες απολύθηκαν από την κυβέρνηση.

Ακόμα και αυτή τη στιγμή στη δευτεροβάθμια δεν έχει καλυφθεί σχεδόν το 50% των κενών, στην πρωτοβάθμια πάνω από το 20% και στη ΕΑΕ το 35%.

Ο μεγάλος αριθμός συμβασιούχων εκπαιδευτικών φέρνει στην επιφάνεια, για άλλη μια χρονιά, τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε μόνιμο προσωπικό. Η αλήθεια είναι ότι χωρίς αυτούς τους αναπληρωτές τα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση προκλητικά πανηγυρίζει, μιλά για «κανονικότητα» και προσπαθεί να εξαπατήσει τους εργαζόμενους.

Είναι πρόκληση, όταν πάνω από 30 χιλιάδες συνάδελφοι έχουν αποχωρήσει τα τελευταία χρόνια από την εκπαίδευση να έχουν γίνει μόνο 100 μόνιμοι διορισμοί την τελευταία 3ετία. Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπως και οι προηγούμενες ΝΔ –ΠΑΣΟΚ τήρησαν μέχρι κεραίας τους μνημονιακούς νόμους για πάγωμα των διορισμών στην εκπαίδευση και μετά έχουν το θράσος να μιλάνε και για τέλος των μνημονίων.

Δεν μπορεί να περηφανεύεται η κυβέρνηση όταν η δήθεν κανονικότητα στηρίζεται στις διαλυμένες ζωές χιλιάδων συμβασιούχων που είναι υποχρεωμένοι μέσα σε 2 ημέρες να παρουσιαστούν από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, όταν χωρίς καμία οικονομική στήριξη φορτώνονται τα τεράστια έξοδα μετακίνησης, όταν δεν μπορούν να βρουν ούτε σπίτι ειδικά στις τουριστικές περιοχές, όταν στερούνται στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως π.χ. οι μωρομάνες να είναι μαζί με τα παιδιά τους.

Αλήθεια πόσο περήφανη είναι η κυβέρνηση για το μπάχαλο που δημιούργησε ξεχνώντας να συμπεριλάβει ολόκληρες περιοχές στο σύστημα πρόσληψης ή πόσο περήφανη είναι για τις περσυνές εικόνες ντροπής όπου συνάδελφοι μας κοιμούνταν στις παραλίες με sleeping bags.

Εδώ και τώρα:

 • Να καλυφθούν όλα τα κενά που υπάρχουν ακόμα και τώρα στα σχολεία!
 • Να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης των αναπληρωτών (να δοθεί επίδομα στέγασης, δωρεάν μετακίνηση και σίτιση)!
 • Να διευκολυνθούν οι έγκυες συναδέλφισες, οι μωρομάνες, οι οικογένειες, οι συνάδελφοι με προβλήματα υγείας. Να εξισωθούν εδώ και τώρα τα δικαιώματα με αυτά των μονίμων!
 • Να δοθεί παράταση για την ανάληψη υπηρεσίας των αναπληρωτών, να αρθούν γραφειοκρατικά εμπόδια σε σχέση με την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών πρόσληψης!
 • Σε κάθε νομό να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα κενά για τις τοποθετήσεις των συναδέλφων!

Κάλυψη των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας!

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων – αναπληρωτών εκπαιδευτικών!

Εδώ και τώρα 25.000 μόνιμοι διορισμοί για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των σχολείων!

6 Σεπτέμβρη 2018

Page 1 of 29

Σχετικοί ιστότοποι

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου

 

Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου

Go to top