ΓΙΑΝΕΛΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Χαρακτηρισμός σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Λήμνου ως δυσπρόσιτα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΙΡΕΤΟ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΜΕ

                                           Συνεδρίαση ΠΥΣΠΕ ΛΕΣΒΟΥ 2/6/2015

ΘΕΜΑ: Χαρακτηρισμός σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Λήμνου ως δυσπρόσιτα.

Το αίτημα του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Λήμνου  που αφορούσε  τον χαρακτηρισμό Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της Λήμνου ως δυσπρόσιτων , πέραν του ότι αναφέρονται ως σχολεία Θ΄ και Ι΄ κατηγορίας εξέτασε σήμερα 2/6/2015 το ΠΥΣΠΕ Λέσβου.

Το αίτημα αφορούσε κυρίως τους  συναδέλφους μας  αναπληρωτές που  στερούνται της διπλής μοριοδότησης σχετικά με το διορισμό τους ως αναπληρωτές , κατά τους πίνακες σύνταξης, για τις επόμενες σχολικές χρονιές.

Ο αιρετός εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ στην τοποθέτησή του θεώρησε ως απαράδεκτο και ακατανόητο το γεγονός   να  υπάρχουν  σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νησί που  είναι  χαρακτηρισμένα ως δυσπρόσιτα  και  τα αντίστοιχα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της ίδιας περιοχής, να μην χαρακτηρίζονται ως δυσπρόσιτα.

Τα μέλη του ΠΥΣΠΕ συμφώνησαν ομόφωνα ότι πράγματι αποτελεί αδικία το γεγονός αυτό και αποφάσισαν ομόφωνα να αποστείλουν άμεσα απόφαση  του ΠΥΣΠΕ στο Υπουργείο Παιδείας με το αίτημα να χαρακτηριστούν ως δυσπρόσιτα  όλα  τα  σχολεία  της  Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης  του  νησιού  που είναι Θ΄ και Ι΄ κατηγορίας όπως ισχύει και με το χαρακτηρισμό των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους προβλήματα εντάσσονται σε μια γενικότερη λογική που υπηρέτησε πιστά η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αλλά υπηρετεί και η καινούρια ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Είναι η λογική του διαίρει και βασίλευε. Θέλουν τους Εκπ/κούς διασπασμένους χωρισμένους  σε 24μηνίτες, 30μηνίτες, 5μηνίτες, επιτυχόντες ΑΣΕΠ και μη, κατόχους μεταπτυχιακών και μη. Αυτός ο διαχωρισμός τους βολεύει γιατί αφήνει στο απυρόβλητο την εκάστοτε κυβέρνηση, αποδυναμώνει τον αγώνα μας και  στρέφει τον ένα εργαζόμενο απέναντι στον άλλο.

Αυτόν το διαχωρισμό υπηρέτησε πρόσφατα και η καταψήφιση από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ της τροπολογίας που κατατέθηκε από το ΚΚΕ και που αφορούσε την αποκατάσταση των αδικιών γύρω από τη μοριοδότηση στην κατάταξη αναπληρωτών εκπαιδευτικών που έχουν υπηρετήσει σε δυσπρόσιτες περιοχές στους πίνακες του άρθρου 3 του νόμου 3848/2010. Η τροπολογία αυτή αποκαθιστούσε την εφαρμογή των αρχών της ισότητας, της ισονομίας και της προστατευμένης εμπιστοσύνης του πολίτη προς τη διοίκηση, μεταξύ των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Επιδιωκόταν η άμεση  άρση όλων αυτών των αδικιών.

Την ίδια βέβαια τύχη είχαν και τα αιτήματα της Πρωτοβουλίας των αναπληρωτών στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν με το Υπουργείο Παιδείας.

Η απάντηση που πήραν οι συνάδελφοί μας αναπληρωτές  ήταν ότι ουσιαστικά το Υπουργείο δεν μπορεί να δεσμευτεί για κανένα από τα αιτήματα που κατέθεσαν. Ο διευθυντής του γραφείου του Υπουργού κ. Ζέρβας  διευκρίνισε  ότι δεν γνωρίζει για την επόμενη χρονιά, ούτε πόσες προσλήψεις θα γίνουν, ούτε πότε, ούτε πώς.

Ακόμα καμία θετική  απάντηση δεν υπήρξε και για τα άμεσα οξυμμένα προβλήματα (αναρρωτικές άδειες, άδειες ανατροφής, επίδομα ανεργίας κα).

Οι συνάδελφοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους οργανωμένα και σε ταξική κατεύθυνση να αντιπαλέψουν παλιά και νέα μνημόνια να αλλάξουν πορεία και τους συσχετισμούς  και να απαιτήσουν κι από τις άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις να πάρουν ξεκάθαρη στάση .