Ανακοινώσεις

Συνάντηση στην Καλλονή – μέτρα αποτροπής της αξιολόγησης:

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι:

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, συνεχίζοντας την ίδια στάση που τήρησε ο Σύλλογός μας στο ζήτημα της αξιολόγησης όλα τα προηγούμενα χρόνια και κύρια πέρυσι, καλεί όλους τους συναδέλφους να οργανώσουν την αντίστασή τους σε κάθε σχολείο με βάση τις συλλογικές αποφάσεις του σωματείου μας και να μη συμμετέχουν σε καμία διαδικασία αξιολόγησης.

Σε απεργία-αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης  καλεί και η  ΔΟΕ με απόφαση που σας έχει αποσταλεί και σας επισυνάπτεται ξανά.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου, με βάση τα παραπάνω, καλεί να προχωρήσουμε συλλογικά κι οργανωμένα στα παρακάτω μέτρα αποτροπής της αξιολόγησης:

Α. Οι Περιφερειακοί Διευθυντές, οι Διευθυντές Εκπαίδευσης και οι Σχολικοί Σύμβουλοι δεν έχουν θέση στους Συλλόγους, πρέπει να διαγραφούν, είναι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, έχουν πιάσει δουλειά για να περάσει το νέο σχολείο. Με απόφαση της 83ης Γ.Σ. του Κλάδου τον Ιούνη του 2014 πρέπει να διαγραφούν από όλους τους Συλλόγους.

Β. Οι διευθυντές των σχολείων και οι προϊσταμένες νηπιαγωγείων να σταθούν δίπλα στους εκπαιδευτικούς και να μην μετατραπούν σε αξιολογητές τους. Αυτό σημαίνει:

·      Να μην ορίσουν ομάδες εργασίας.

·      Να μην παραδώσουν προγραμματισμό δράσης ούτε στο σχολικό σύμβουλο ούτε φυσικά στο παρατηρητήριο.

·      Να μην αξιολογήσουν εκπαιδευτικούς.

·      Να μην συμμετάσχουν σε καμιά διαδικασία αξιολόγησης.

·      Με βάση την παραπάνω απόφαση της 83ης Γ.Σ. του Κλάδου – πρόταση προς τους Συλλόγους (μέλη της ΔΟΕ), διευθυντές  που θα γίνουν αξιολογητές δεν έχουν θέση στους Συλλόγους.

Β. Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί μέλη του Συλλόγου μας:

·      Δεν μπαίνουμε σε ομάδες εργασίας.

·      Δεν παραδίδουμε προγραμματισμό και δε στέλνουμε οτιδήποτε μπορεί να αναρτηθεί στο παρατηρητήριο της αξιολόγησης.

·      Δεν κάνουμε αίτηση για εθελοντική αξιολόγηση.

·      Δεν παραδίδουμε έκθεση ατομικής αξιολόγησης (αν μας δοθεί σχετική φόρμα την παραδίδουμε στο Σύλλογό μας) και δεν παραδίδουμε φάκελο.

·      Δεν δεχόμαστε κανέναν αξιολογητή στην τάξη.

·      Δε συμβάλλουμε στη διαφοροποίηση του σχολείου μας με οποιονδήποτε τρόπο.

Στα πλαίσια αυτά των αποφάσεών μας καλούμε τους διευθυντές Δημοτικών Σχολείων και τις προϊσταμένες –ους  Νηπ/γείων  καθώς και όσους συναδέλφους και συναδέλφισσες το επιθυμούν σε  ενημερωτική σύσκεψη  την Πέμπτη 9 Οκτώβρη και ώρα 6:30 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Καλλονής.

Το  Δ.Σ. του Συλλόγου

Συμπληρωματικά σας ενημερώνουμε ότι στη συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου με τους Διευθυντές Σχολείων και Προϊσταμένες Νηπ/γείων την περασμένη Πέμπτη(2-10-14), κατατέθηκε με πρωτοβουλία Διευθυντών Σχολείων κείμενο προς υπογραφή (από Διευθυντές και Προϊσταμένες), το οποίο και σας αποστέλλουμε.

 


 

ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

  Οι παρακάτω υπογραφόμενοι/ες διευθυντές/ντριες των Δ.Σ. και  προϊσταμένες των Νηπιαγωγείων της Μυτιλήνης διαμαρτυρόμαστε έντονα προς την πολιτεία για τον συνεχώς εντεινόμενο αυστηρό διοικητισμό και πιεστικό έλεγχο για κάθε εκπ/κή διαδικασία.

  Τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα και πλαίσια μέσα στα οποία επιχειρείται να κινηθεί κάθε σχολική διαδικασία και ο συνεχής βομβαρδισμός εντολών από πάνω προς τα κάτω δημιουργούν σύγχυση και στραγγαλίζουν κάθε παιδαγωγική και δημοκρατική ελευθερία στο σχολικό περιβάλλον.

  Στον αντίποδα οι συγχωνεύσεις- υποβιβασμοί σχολείων οι ελλείψεις διδακτικού προσωπικού, η  συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση, η έλλειψη υποδομών , τα νομοσχέδια επί νομοσχεδίων, η συνεχής παρακολούθηση και εξάρτηση μέσω ενός πληροφοριακού συστήματος το οποίο ουδεμία σχέση έχει με τη σχολική πραγματικότητα και οι συνεχείς απειλές για πειθαρχικές διώξεις,  υπονομεύουν και αποδομούν τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου.

  Όλοι εμείς  όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας είχαμε στο μυαλό μας ιδανικά και ανθρώπινες αξίες και οραματιζόμασταν ένα σχολείο που δεν θα δημιουργεί πολίτες στη λογική της αγοράς ούτε θα στοχεύει σε μια κοινωνία όπου θέση έχουν μόνο οι ‘’ άριστοι’’ αλλά θα διαμορφώναμε πολίτες με κριτικό , δημοκρατικό και αλληλέγγυο πνεύμα.

  Δυστυχώς η πολιτεία στοχοποιεί το σύνολο των εκπ/κών, μέρος των οποίων είμαστε κι εμείς, για όλα τα κακώς κείμενα της παιδείας ,αφυδατώνει το όραμά μας και μας ωθεί στην παραίτηση. Αυξάνοντας την πίεση θέλει να μας μετατρέψει από συνεργάτες των συναδέλφων μας και συνδιαμορφωτές της σχολικής διαδικασίας σε άχαρους γραφειοκράτες- διαχειριστές.

  Δεν συναινούμε σε ένα σχολείο όπου ο φόβος και η ανασφάλεια αντικαθιστούν την παιδαγωγική ελευθερία και τα ποσοτικά κριτήρια της αξιολόγησης ορίζουν τους στόχους μας, ούτε η λογιστική πολιτική του Υπουργείου να διαμορφώνει το πρόγραμμά μας.

  Πιστεύουμε ότι η αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων και η αξιολόγηση των εκπ/κών δημιουργούν ένα διευθυντή μάνατζερ,  που θα προσελκύει κονδύλια από χορηγούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται , θα εξασφαλίζει τους διαθέσιμους προς απόλυση και θα διοικεί εκπαιδευτικούς φοβισμένους , υποτελείς με τσακισμένη ψυχολογία και ηθικό.

  Ένα τέτοιο σχολείο είναι έξω και πέρα  από τις επιδιώξεις και το όραμά  μας!

  Για τους λόγους αυτούς ως διευθυντές/ντριες των σχολείων – προϊσταμένες των  νηπιαγωγείων, τασσόμαστε στο πλευρό του Συλλόγου μας, είμαστε αλληλέγγυοι με όλους τους συναδέλφους μας στον κοινό μας αγώνα για ένα σχολείο που προάγει τις αρχές της δημοκρατίας, της συλλογικότητας  , της αλληλεγγύης , της δημιουργικότητας   και της παιδαγωγικής ελευθερίας.

  Ήμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή αξιολόγησης του εκπ/κού έργου και των εκπ/κών, καλυπτόμαστε από την απόφαση της Ομοσπονδίας μας για απεργία- αποχή και δεν συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω διαδικασίες.

   Οι Διευθυντές/ντριες των σχολείων            Οι Προϊσταμένες των  νηπιαγωγείων