Ανακοινώσεις

Πρόταση για μοριοδότηση σχολικών μονάδων Συκαμινέας Λέσβου

Με την υπ’ αριθμ. Πρωτ. 133529/ΓΔ4/7-8-2018 (ΦΕΚ 3941 Β’/11-9-2018) έγινε η κατάταξη σε αξιολογικές κατηγορίες και ο καθορισμός των δυσπρόσιτων σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της Υπουργικής απόφασης και της έκδοσης του ΦΕΚ γίναμε μάρτυρες της επιλεκτικής αναμοριοδότησης σχολικών μονάδων σε «συγκεκριμένες» περιοχές της χώρας, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα ίδια ή παρεμφερή κριτήρια που υπάρχουν και σε άλλες περιοχές. Την περίοδο εκείνη πραγματοποιούνταν αιτήσεις τοποθέτησης από μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς δημιουργώντας χάος, αφού οι συνάδελφοι δε γνώριζαν τι να επιλέξουν ανάμεσα σε φήμες και πραγματικότητα.

Κι ενώ έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά και έχουν τοποθετηθεί οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, το Υπουργείο Παιδείας το μήνα Νοέμβριο πραγματοποιεί τροποποίηση της αριθμ. 133529/ΓΔ4/07-08-2018 υπουργικής απόφασης με θέμα: «Κατάταξη σε αξιολογικές κατηγορίες και καθορισμός δυσπρόσιτων σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» (Β’ 3941) (ΦΕΚ 5065 Β’/13-11-2018), μη λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των προτάσεων που είχαν κατατεθεί από τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών και τη ΔΟΕ.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Λέσβου είχε καταθέσει ομόφωνη πρόταση, η οποία είχε γίνει αποδεκτή από το ΠΥΣΠΕ Λέσβου, καθώς και από τη ΔΟΕ, μεταξύ της οποίας το Νηπιαγωγείο Συκαμινέας Λέσβου και το ΔΣ Συκαμινέας – Στρατής Μυριβήλης – Λέσβου είχαν προταθεί να συμπεριληφθούν στις δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες κατηγορίας ΙΒ’, τη στιγμή κατά την οποία οι συγκεκριμένες σχολικές μονάδες με την προηγούμενη κατάταξη ανήκαν στις δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί που ζούμε και εργαζόμαστε στην ακριτική και παραμεθόρια Λέσβο εκφράζουμε την έντονη αντίθεση μας στις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας για

τη μοριοδότηση του Νηπιαγωγείου Συκαμινέας Λέσβου και του ΔΣ Συκαμινέας – Στρατής Μυριβήλης – Λέσβου, η οποία προβαίνει σε εξόφθαλμη αδικία σε βάρος των εκπαιδευτικών που βρίσκονται και εργάζονται υπό δύσκολες συνθήκες στα σχολεία και στα νηπιαγωγεία συμβάλλοντας στην απάλειψη των αρνητικών επιπτώσεων της εγκαταλειμμένης υπαίθρου.

Οι συνθήκες ζωής και διαβίωσης είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Η μεγάλη απόσταση από τα κέντρο της πόλης δημιουργεί δυσκολίες στη μετακίνηση λόγω του προβληματικού και επικίνδυνου οδικού δικτύου, των περιορισμένων δρομολογίων και των δυσμενών καιρικών φαινομένων. Οι εκπαιδευτικοί βιώνουν αυτές τις αντιξοότητες, παρά ταύτα δίνουν τον εαυτό τους για να παραμείνει ο πληθυσμός στην περιοχή και να μην υπάρχει περαιτέρω μετακίνηση των κατοίκων προς τα αστικά κέντρα.

Απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση της μοριοδότησης των δύο σχολικών μονάδων στην κατηγορία ΙΒ΄ και τον χαρακτηρισμό τους ως δυσπρόσιτες και αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών του ακριτικού Αιγαίου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΤΣΑΒΕΛΛΗΣ ΠΑΝ. ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ