Καζαμία Σοφία

Πρωτοβουλία αναπληρωτών ωρομισθίων & ελαστικά εργαζομένων στην εκπαίδευση: ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 11/10 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Τη Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου κλείνουμε όλα τα σχολεία!

Παράσταση Διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου στις 10:00 πμ

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις των μαθητων μας!

Ο αυταρχισμός της Κυβέρνησης δε μας τρομοκρατεί!

Τη Δευτέρα, την ημέρα που ολόκληρος ο κλάδος απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια στο σχολείο των ταξικών φραγμών, της ιδιωτικοποίησης και της μορφωτικής υποβάθμισης που ετοιμάζουν, το Υπουργείο μας σέρνει ξανά στα δικαστήρια, για την εκδίκαση της έφεσης που έκανε στην απόφαση του δικαστηρίου γιατί δεν ήταν άμεσα εκτελεστή!

11 Οκτωβρίου θα είμαστε όλοι στον δρόμο!!

Η Κυβέρνηση είδε πως δεν πείθει πλέον κανέναν ότι ενδιαφέρεται για το καλό των σχολείων! Γι αυτό τον τελευταίο καιρό επιστρατεύει κάθε μορφή απειλών, τρομοκράτησης και καταστολής, για να εφαρμόσει με το “έτσι θέλω” τα σχέδιά της!

Οι αναπληρωτές, που παλεύουμε κάθε χρόνο να ανταπεξέλθουμε σε όλα τα εμπόδια που η ίδια η Κυβέρνηση μας βάζει (συνεχής μετακίνηση, ανασφάλεια, δυσβάσταχτο κόστος ζωής), δίνουμε ταυτόχρονα τον καλύτερό μας εαυτό για να στηρίξουμε τα παιδιά, να συμβάλουμε στην ολόπλευρη διαπαιδαγώγηση και τη μόρφωσή τους με τα πενιχρά- έως ανύπαρκτα μέσα που υπάρχουν πλέον στα σχολεία. Δεν ανεχόμαστε ούτε τη συκοφάντηση ούτε τις ποινές και τις απειλές του Υπουργείου!

Και εμείς, όπως και οι μόνιμοι συνάδελφοί μας και οι γονείς, γνωρίζουμε πολύ καλά τι χρειάζεται το σχολείο για να αναβαθμιστεί πραγματικά: κάλυψη όλων των πραγματικών κενών με μόνιμο, σταθερό προσωπικό εδώ και τώρα, σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό, ενιαία, επιστημονικά προγράμματα σπουδών για όλους τους μαθητές που θα παρέχουν ουσιαστική μόρφωση στα παιδιά. Τίποτα από όλα αυτά δεν υπάρχει στα νομοσχέδια της Κυβέρνησης, ούτε στους συνολικούς σχεδιασμούς της. Η “αναβάθμιση” που φέρνουν είναι ξεκάθαρη εξαπάτηση! Είναι η μετατροπή των σχολείων σε μαγαζιά, η υποχρηματοδότηση και κατηγοριοποίησή τους, με ακόμα περισσότερους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση και στο μέλλον των μαθητών, η υποβάθμιση του ρόλου των ίδιων των εκπαιδευτικών, που μας θέλουν όχι μόνο να αποδεχόμαστε, αλλά να εφαρμόζουμε κατά γράμμα όλα τα παραπάνω, αφού μάλιστα είναι και “ψηφισμένοι νόμοι”!

Άλλωστε, το πώς “οραματίζεται” η κυβέρνηση τον εκπαιδευτικό το ζουν οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί ήδη στο πετσί τους! Δουλειά χωρίς δικαιώματα, περιφερόμενοι και αναλώσιμοι, με εμπόδια σε κάθε τομέα της ζωής μας, από την καθημερινή διαβίωση μέχρι το δικαίωμα στη δημιουργία οικογένειας. Και τα σχέδια της κυβέρνησης δε σταματούν εκεί, αφού το επόμενο βήμα είναι να τρέχουμε να βρούμε χορηγούς ώστε να μπορεί να λειτουργήσει το σχολείο, να συμβάλουμε αδιαμαρτύρητα στον διαχωρισμό των μαθητών μας, να τους προετοιμάζουμε σύμφωνα με τις ορέξεις των επιχειρηματιών για φθηνό εργατικό δυναμικό, αμόρφωτο, μόνο με τις απαραίτητες δεξιότητες που έχει ανάγκη η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Οι συμβασιούχοι, που γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει ευέλικτη απασχόληση, έχουμε χρέος να αποτρέψουμε το μέλλον που ετοιμάζουν για την πλειοψηφία των μαθητών, μας να παλέψουμε για να υπερασπιστούμε την ισότιμη μόρφωση για όλα τα παιδιά!! Ενημερώνουμε το Υπουργείο ότι ο ρόλος μας δεν είναι αυτός του “κρατικού υπαλλήλου” που εφαρμόζει αδιαμαρτύρητα ό,τι νόμο ψηφίζεται, όσο αντιεκπαιδευτικός, όσο αντεργατικός κι αν είναι..! Ο ρόλος μας είναι αυτός του παιδαγωγού, και αυτόν τον ρόλο υπερασπιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις!

Η “αναβάθμιση” του σχολείου έρχεται με χιλιάδες κενά και 25αρια τμήματα!

Παρά τα μεγάλα λόγια του Υπουργείου για βελτίωση του σχολείου και τις “διαρροές” για άλλους 4.700 μόνιμους διορισμούς, η πραγματικότητα εξακολουθεί να είναι αποκαλυπτική: Μετά από 12 χρόνια αδιοριστίας, οι διορισμοί που έγιναν κάλυψαν περίπου το 25% των αναγκών, ενώ τα κενά παραμένουν- ακόμα και μετά τη β’ φάση προσλήψεων, περίπου 15.000! Όσο κι αν προσπαθούν να εμφανιστούν ως “σωτήρες” των αναπληρωτών και της εκπαίδευσης, οι αριθμοί, αλλά και οι τεράστιες ανάγκες των σχολείων μιλούν από μόνες τους:

– Τα χιλιάδες κενά που παραμένουν δεν είναι απλοί αριθμοί! Είναι ολόκληρα τμήματα χωρίς καθηγητές και δασκάλους, σχολεία χωρίς τμήματα ένταξης και ολοήμερα, χιλιάδες παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες χωρίς Παράλληλη Στήριξη ή με πολύ λίγες ώρες την εβδομάδα, παιδιά χωρίς να διδάσκονται το σύνολο των μαθημάτων του προγράμματος, ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα!

-Στην πραγματικότητα τα κενά είναι πολλαπλάσια από αυτά που παρουσιάζουν οι Διευθύνσεις και το Υπουργείο, αφού τα περισσότερα τμήματα, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, παραμένουν 25αρια, οι ανάγκες στην Ειδική Αγωγή πετσοκόφτηκαν και προσαρμόστηκαν στον αριθμό προσλήψεων- αντί να συμβαίνει το αντίθετο! Μαθήματα όπως τα καλλιτεχνικά ή η κοινωνιολογία έχουν καταργηθεί, αντικείμενα ειδικοτήτων- που συμβάλλουν στην καλλιέργεια της προσωπικότητας των μαθητών δε διδάσκονται από τους εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς αλλά μέσω αναθέσεων, τμήματα και ολόκληρα σχολεία υποβαθμίζονται και συγχωνεύονται, με τον αριθμό των μαθητών να αυξάνεται αντί να μειώνεται!

-Μετά από 2 χρόνια πανδημίας και αφού το Υπουργείο έκλεισε τα σχολεία με δική του ευθύνη για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, έπρεπε τουλάχιστον να φροντίσει έστω για την αντιμετώπιση των επιδράσεων της απομάκρυνσης των παιδιών από το σχολείο, όπως τα μαθησιακά κενά, το άγχος, η απομάκρυνση από τους συμμαθητές και τις δραστηριότητές τους. Οι προσλήψεις εκπαιδευτικών για ενισχυτική διδασκαλία και επιστημονικού προσωπικού για τη στήριξη των παιδιών σε κάθε σχολείο είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, εάν θέλουμε να μιλάμε για αναβαθμισμένο και σύγχρονο σχολείο!

Αιτία των χιλιάδων κενών είναι η πολιτική της αδιοριστίας και της συνεχούς υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, και όχι το ότι οι εκπαιδευτικοί… αρρωσταίνουν ή θέλουν να κάνουν οικογένεια, όπως δήλωσε χωρίς ίχνος ντροπής η υπουργός Παιδείας!!!

Σε αυτό το σχολείο- έκτρωμα που διαμορφώνουν δε χωράει καμία αναμονή! Εδώ και τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας, που ήδη δίνουμε μέσα από τα σωματεία μας, μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας! Με αυτό τον αγώνα καταφέραμε να κατακτήσουμε δικαιώματα, να εμποδίσουμε αντιεκπαιδευτικά σχέδια, να πιέσουμε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μόνιμους διορισμούς! Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να φέρει αποτελέσματα! Αυτό το ξέρει πολύ καλά το κράτος και η Κυβέρνηση- γι αυτό και προσπαθεί με κάθε τρόπο να τον εμποδίσει!

Κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή, στην προσπάθεια να φιμώσουν εμάς και τα σωματεία μας, τη Δευτέρα απεργούμε για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών, των δικών μας και των μαθητών μας!!

Παλεύουμε και απαιτούμε μην εφαρμοστούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι 4823/21 και 4692/2020! Ο νόμος Χατζηδάκη να μείνει στα χαρτιά- η φωνή διεκδίκησης των σωματείων μας δε θα σιωπήσει!

– Δεν κάνουμε βήμα πίσω από το αίτημα για μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων!

– Άμεση κάλυψη εδώ και τώρα όλων των κενών που παραμένουν στα σχολεία.

– Μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας- 15 μαθητές ανά τμήμα, πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού- ένας εκπαιδευτικός Παράλληλης Στήριξης ανά μαθητή!

– Καμία απόλυση εκπαιδευτικού. 12μηνες συμβάσεις για όλους τους αναπληρωτές, κατάργηση των τρίμηνων συμβάσεων, της πρόσληψης ωρομισθίων από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης και του θεσμού των αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου.

– Μέτρα στήριξης των αναπληρωτών: δωρεάν μεταφορά από και προς τον τόπο διαμονής και εργασίας, επιδότηση ενοικίου και θέρμανσης, δωρεάν σίτιση όλων στις φοιτητικές λέσχες ή τις λέσχες αξιωματικών.

– Εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων- πλήρη δικαιώματα σε περίπτωση ασθενείας, αναγνώριση της προϋπηρεσίας καθ’ όλη τη διάρκεια της άδειας, εξασφάλιση πλήρους άδειας ανατροφής, εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους το έχουν ανάγκη.

– Σταθερή καταβολή του μισθού κάθε μήνα, άμεση μισθολογική αναγνώριση και καταβολή από την αρχή της σχολικής χρονιάς του μεταπτυχιακού τίτλου και των μισθολογικών κλιμακίων.

Όλοι μαζί με τα σωματεία μας στην

Παράσταση Διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου στις 10:00 πμ

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις των μαθητων μας!