Καζαμία Σοφία

Πρωτοβουλία αναπληρωτών ωρομισθίων & ελαστικά εργαζομένων στην εκπαίδευση: Δελτίο τύπου σύσκεψης/ΒΙΝΤΕΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΣΚΕΨΗΣ/ BINTEO

Με μαζική συμμετοχή και αγωνιστική διάθεση πραγματοποιήθηκε η πανελλαδική τηλε-σύσκεψη της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών το Σάββατο 27/2. Συμμετείχαν συνάδελφοι αναπληρωτές από όλη την Ελλάδα και συζητήθηκαν όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στις εξελίξεις στον κλάδο και ιδιαίτερα τα ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με τους 50.000 πλέον συμβασιούχους εκπαιδευτικούς στο Δημόσιο Σχολείο.

Από τη ζωντανή συζήτηση και τη συμμετοχή, αναδείχτηκε πρώτα και κύρια η ανάγκη να ενταχθούν άμεσα οι αναπληρωτές, από τους πιο παλιούς μέχρι και αυτούς που προσλήφθηκαν πρόσφατα, στη δράση των σωματείων. Μεταφέρθηκε ζωντανά η αποφασιστικότητα που υπάρχει στον κλάδο να εμποδίσει την εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης, συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία-αποχή. Ήρθε πείρα από το πώς πρωτοπόροι αναπληρωτές συμβάλλουν σε αυτήν την προσπάθεια, μαζί με τους μόνιμους συναδέλφους, κόντρα σε διάφορα εμπόδια που βάζουν κάποιοι διευθυντές με απειλές προς τους αναπληρωτές.

Όλες οι τοποθετήσεις ανέδειξαν ότι στόχος της αξιολόγησης είναι να κάνει το σχολείο ακόμη χειρότερο, μακρυά από τις ανάγκες και τα σύγχρονα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, με τους εκπαιδευτικούς χωρίς εργασιακά δικαιώματα και υποταγμένους. Ήρθε εικόνα από τη διεθνή πείρα και πώς έχουν καταντήσει τους νέους εκπαιδευτικούς σε άλλες χώρες που έχει προχωρήσει το σύστημα της αξιολόγησης, καθώς και από τις σημερινές δυσκολίες( κυνήγι προσόντων, απολύσεις λόγω παραβόλου) που αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές με την εφαρμογή του νομοσχεδίου για τις προσλήψεις που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Κύριο ζήτημα που αναδείχτηκε από τη συζήτηση είναι πως σήμερα, 2 χρόνια μετά τους αγώνες ενάντια στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου για τις προσλήψεις, το αίτημα που αγκαλιάζει όλους τους αναπληρωτές ανεξαρτήτως σύμβασης, είναι οι μαζικοί μόνιμοι διορισμοί όλων των αναπληρωτών. Είναι το αίτημα που απαντάει στο σύγχρονο δικαίωμα του νέου εκπαιδευτικού για μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά και των μαθητών να έχουν δίπλα τους τους εκπαιδευτικούς από το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού για να «μάθουν γράμματα».

Η σύσκεψη έκλεισε με αισιοδοξία ότι έχουμε τη δύναμη να τα καταφέρουμε. Ότι όλοι οι πρωτοπόροι αναπληρωτές θα είμαστε σε επαφή και κοινή δράση μέσα από τις πρωτοβουλίες που θα πάρει το επόμενο διάστημα η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, ώστε να ανέβει η συμμετοχή και η δράση των αναπληρωτών μέσα στα πρωτοβάθμια σωματεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για όλα τα ζητήματα που αφορούν τους αναπληρωτές και συνολικά τον κλάδο.