Καζαμία Σοφία

Πρωτοβουλία αναπληρωτών ωρομισθίων & ελαστικά εργαζομένων στην εκπαίδευση: Ομιλία Φωτεινής Τσιούνη, εκπροσώπου της Πρωτοβουλίας αναπληρωτών στην πανελλαδική τηλεδιάσκεψη σωματείων ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ στις 13/12/2020 με θέμα: «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΜΑΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ» -Δελτίο Τύπου

Καλημέρα κι από εμένα συνάδελφοι! Είμαι η Φωτεινή εκ μέρους της Πρωτοβουλίας αναπληρωτών – ωρομισθίων και ελαστικά εργαζόμενων στην εκπαίδευση. Ειδικά η φράση ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών νομίζω ότι συμπυκνώνει και χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση την οποία βιωνουμε ως συμβασιούχοι. Δηλαδή είχαμε τον θεσμό του αναπληρωτή πλήρους και αναπληρωτή ωρομισθίου, όμως απ’ ότι φαίνεται και για την κυβέρνηση της ΝΔ, «το βαρέλι δεν έχει πάτο» όπως λέμε. Αφού ανοίξαν φέτος τα σχολεία χωρίς κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας εκπαιδευτικών και μαθητών και πλήθος συναδέλφων βγήκανε σε άδειες «ευπαθών ομάδων», βρήκαν την ευκαιρία να θεσμοθετήσουν τρίμηνες συμβάσεις αναπληρωτών για να καλύψουν τα «προσωρινά» κενά. Οι συνάδελφοι που προσλήφθηκαν με αυτές τις συμβάσεις εκτός από την εργασιακή ανασφάλεια, έχουν να αντιμετωπίσουν και φαινόμενα αυθαιρεσίας αφού σε διάφορες περιοχές τους μετακινούν από σχολείο σε σχολείο, χωρίς να δίνονται από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης τα κενά που υπάρχουν.

Και σαν να μην έφτανε αυτό εν μέσω lockdown και περιορισμών φέρνουν μέσα στο σχέδιο νόμου για την επαγγελματική εκπαίδευση μία ακόμη «καινοτομία». Συγκεκριμένα, δημιουργείται η δυνατότητα για «Τοπική πρόσκληση πρόσληψης ωρομισθίων» σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες αντικειμενικοί λόγοι δεν επιτρέπουν την πρόσληψη προσωρινού αναπληρωτή, θα μπορεί ο οικείος διευθυντής εκπαίδευσης να προχωρήσει σε πρόσληψη κι αν υπάρχει έλλειψη ωρομισθίων, θα καταρτίζει τοπικούς πίνακες υποψηφίων. Η απαράδεκτη αυτή ρύθμιση είναι στην κατεύθυνση αποκέντρωσης της εκπαίδευσης και καταστρατηγεί τους πίνακες κατάταξης. Εδώ χρειάζεται να σημειώσουμε ότι οι πίνακες αυτοί έχουν φτιαχτεί με βάση το προσοντολόγιο του Γαβρόγλου, το οποίο σαφώς και πρέπει να καταργηθεί, όμως αναδεικνύουμε τον κίνδυνο καθώς καταργείται η ενιαία διαδικασία τοποθέτησης ωρομισθίων που μέχρι τώρα ελέγχεται από το Υπουργείο. Επίσης, είναι σχετικό το ποιες θα χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικές περιπτώσεις» κενών που χρήζουν πρόσληψη ωρομισθίου μιας και κοστίζει λιγότερο από τον αναπληρωτη πλήρους ωραρίου. Τέλος, η εξάρτηση της τοπικής πρόσκλησης από τους διευθυντές εκπαίδευσης ανοίγει το δρόμο για κάθε είδους πελατειακές σχέσεις , θυμίζοντας αρνητικές καταστάσεις που είχαν δημιουργηθεί αντίστοιχα με τους εκπαιδευτικούς της ενισχυτικής διδασκαλίας. Γι’ αυτό λοιπόν απαιτούμε το υπουργείο να αποσύρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που χτυπάει τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.

Συνάδελφοι, όλο αυτό το διάστημα και παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, οι αναπληρωτές μέσα από τα σωματεία και τις κατά τόπους επιτροπές αναπληρωτών προσπαθήσαμε να οργανώσουμε τον αγώνα με βασικό αίτημα τους μόνιμους, μαζικούς διορισμούς. Από την πρώτη στιγμή προπαγανδίσαμε και στηρίξαμε τις κινητοποιήσεις των συναδέλφων που ήταν απορριφθέντες λόγω παραβόλου (περίπου 12.000), ώστε να μην αποκλειστούν από τους πίνακες και καταδικαστούν στην ανεργία για 2 χρόνια. Επιπλέον αναδείξαμε με κινητοποιήσεις, ψηφίσματα και καταγγελίες ζητήματα που προέκυπταν όπως η αντιμετώπιση των κρουσμάτων στα σχολεία, τοποθετήσεις αναπληρωτών, κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, παράτυπες μετακινήσεις, εμπόδια στη χορήγηση αδειών ευπαθών ομάδων. Αλλά και τώρα μετά το κλείσιμο των σχολείων και την έναρξη της τηλεκπαίδευσης, με τη βοήθεια των σωματείων διεκδικήσαμε τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό για μαθητές και εκπαιδευτικούς και συμμετείχαμε στην απεργία στις 26/11. Κάναμε παρεμβάσεις σε ειδικά σχολεία για τις συνθήκες λειτουργίας τους, απαιτώντας να μειωθούν οι μαθητές ανα τμήμα, να προσληφθεί άμεσα το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό και να σταματήσουν να μετακινούν σε αυτά συναδέλφους από τμήματα ένταξης όμορων σχολείων, καταργώντας ουσιαστικά τη λειτουργία των τμημάτων ένταξης και αφήνοντας αβοήθητους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Προσπαθούμε να είμαστε σε επαφή με τους συναδέλφους μέσα από τηλεδιασκέψεις, αλλά και με άλλες μορφές όπως η πρωτότυπη ιδέα της Πρωτοβουλίας αναπληρωτών στην Καβάλα που διοργανώνει ψηφιακή έκθεση «Έργα και ημέρες ενός αναπληρωτή».

Εδώ και τώρα πρέπει να μπει τέρμα στο καθεστώς της ελαστικής εργασίας και της αναπλήρωσης. Οι αναπληρωτές καλύπτουν στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων και έπρεπε ήδη να εργάζονται με μόνιμη σχέση εργασίας. Η επιλογή όλων των κυβερνήσεων, διαχρονικά, να διατηρούν χιλιάδες συναδέλφους στην ομηρεία της αναπλήρωσης είναι βολική για το κράτος μια και μπορεί να έχει χιλιάδες εργαζομένους λάστιχο, να προσλαμβάνει όσους θέλει, όποτε θέλει, με όποιους όρους θέλει. Είναι επίκαιρο όσο ποτέ το αίτημα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που δούλεψαν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση. Οι μόνιμες προσλήψεις στην ειδική αγωγή που ήρθαν ύστερα από αγώνες ετών αλλά και η εξαγγελία για 10.500 διορισμούς στη γενική αγωγή είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες αν σκεφτούμε ότι πέρσι προσλήφθηκαν περίπου 45.000 αναπληρωτές με βάση τα ήδη κουτσουρεμένα κενά που υπάρχουν στα σχολεία σε Α’ βάθμια και Β’ βάθμια.

Κρατάμε τη θετική πείρα από τη δράση μας και με πείσμα συνεχίζουμε να οργανώνουμε τα επόμενα αγωνιστικά μας βήματα. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες ως εργαζόμενοι και ως παιδαγωγοί είναι κρίσιμο να μην δεχόμαστε ότι η επόμενη γενιά θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Κι ας μην ξεχνάμε ότι ιστορικά οι δάσκαλοι αποτέλεσαν σύμβολο αγώνα, αντίστασης και πάλης για την πρόοδο της κοινωνίας. Έχουμε ευθύνη να διδάξουμε και με το παράδειγμά μας τους μαθητές μας να αγωνίζονται γιατί τίποτα δε θα τους χαριστεί.

……………………………………………………………..

Δελτίο Τύπου για τη ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ κι ΕΛΜΕ που έγινε την Κυριακή 13/12/2020 με θέμα:

«ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΜΑΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ»

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 13/12 με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή εκπροσώπων και εκλεγμένων μελών Δ.Σ. η ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Εκπαιδευτικών Π.Ε. κι ΕΛΜΕ.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε μια δύσκολη συγκυρία για τους εκπαιδευτικούς, τους γονιούς και τους μαθητές μας αλλά και για όλον τον λαό μας, αφού:

– η πανδημία βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, με την κυβέρνηση να αποποιείται των ευθυνών της με αποτέλεσμα να πεθαίνουν εκατοντάδες άνθρωποι την ημέρα και πολλές εκατοντάδες να νοσούν, ενώ το δημόσιο σύστημα υγείας να βρίσκεται στο κόκκινο,

– η εκπαιδευτική διαδικασία στα «ανοιχτά» ειδικά σχολεία και πολύ περισσότερο στα κλειστά γενικά σχολεία μέσω τηλεκπαίδευσης βάζει μεγαλύτερους ταξικούς φραγμούς στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και δυσκολεύει το παιδαγωγικό έργο των εκπαιδευτικών, με τους γονείς να πληρώνουν ακριβά τη συμμετοχή των παιδιών τους στην τηλεκπαίδευση.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος:

Οι ΣΥΛΛΟΓΟΙ Εκπ/κών Π.Ε.: «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», Λήμνου, «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ», «ΣΩΚΡΑΤΗΣ» «ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ», «Ν. ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ», Χαϊδαρίου, «Μ. ΠΑΠΑΜΑΥΡΟΣ», Ικαρίας, «ΠΕΡΙΚΛΗΣ» (παρ), «Κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ» και ΣΕΒΕΠΕΑ Θεσσαλίας.

Οι ΕΛΜΕ: Κέρκυρας, Πειραιά, Κεφαλλονιάς, Λήμνου – Αγ. Ευστρατίου, Ε΄ Ανατ. Αττικής, Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας (παρ.), Νότιας Αθήνας (παρ.), Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αθήνας (παρ.), Β΄ Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ζ΄ Αθήνας (παρ.), Δ΄ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής (παρ.).

Συμμετείχαν επίσης και πήραν τον λόγο εκπρόσωποι από την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Αναπληρωτών και την Επιτροπή Απορριφθέντων λόγω παράβολου.

Στη σύσκεψη, μετά την εισήγηση του Συλλόγου «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», πήρε το λόγο o πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο νομοσχέδιο για την ΕΕΚ, που είναι στη βουλή και στην ανάγκη να αντιπαλευτεί, ενώ η εκπρόσωπος της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ Αναπληρωτών παρουσίασε τις τεράστιες δυσκολίες των συμβασιούχων συναδέλφων και τις νέες ελαστικές σχέσεις που προωθούνται και χαιρέτισε τις δράσεις που αναπτύσσονται πανελλαδικά.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν εκπρόσωποι από τα σωματεία που συμμετείχαν και ήρθε μια πλούσια εμπειρία από τη δράση των σωματείων.

Αποτυπώνοντας τη συζήτηση στη Σύσκεψη μπορούμε επιγραμματικά να πούμε ότι:

 • Εκφράστηκε από πολλούς εκπροσώπους η αγωνία και η ανάγκη έντασης του αγώνα για το καίριο ζήτημα της υγείας, αφού σε πολλά μέρη της χώρας η πανδημία θερίζει. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ο συνάδελφος από την Πέλλα ότι «θρηνούμε συναδέλφους και οι μαθητές φοβούνται γιατί δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει στο στενό συγγενικό της περιβάλλον νεκρό»! Είναι επιτακτική ανάγκη να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα με προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα, τονίστηκε από πολλούς συναδέλφους.
 • Επισημάνθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί η αλληλεγγύη μας τις μέρες αυτές, ώστε κανείς συνάδελφος και καμιά λαϊκή οικογένεια να μην αντιμετωπίσει μόνος/η και αβοήθητος/η την πανδημία αλλά και να μην περάσει γιορτές χωρίς τα αναγκαία αγαθά.
 • Και εισηγητικά και πολλοί εκπρόσωποι ΕΛΜΕ αναφέρθηκαν στην ανάγκη να γίνει πλατιά ενημέρωση και να αντιπαλευτεί το νομοσχέδιο για την ΕΕΚ, που κινείται στην κατεύθυνση της ΕΕ για παραγωγή πιο φτηνού εργατοτεχνικού προσωπικού για τις επιχειρήσεις.
 • Όλοι οι συνάδελφοι έθεσαν τα μεγάλα προβλήματα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας και τους επιπλέον ταξικούς φραγμούς που βάζει, αφού 1 στα 5 παιδιά μένει απέξω, ενώ από αρκετά σωματεία αναφέρθηκαν στοιχεία για τον αποκλεισμό εκατοντάδων παιδιών ανά περιοχή που, είτε δεν έχουν κανένα μέσο να παρακολουθήσουν είτε παρακολουθούν από κινητό, πράγμα δύσκολο, είτε αναζητούν δωρεάν ίντερνετ στο κρύο! Αναφέρθηκε ο αποκλεισμός των παιδιών των Ρομά στο Μενίδι, τα 270 παιδιά σε Βύρωνα-Καισαριανή-Παγκράτι που δεν έχουν κανένα μέσο πρόσβασης ενώ πάνω από 800 παρακολουθούν από κινητό…πολλά τα παραδείγματα! Τονίστηκαν οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και του Υπ. Παιδείας για την κατάσταση αυτή και μπήκε επιτακτικά η απαίτηση να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα, ώστε κανένα παιδί να μην μένει απέξω από την εκπαιδευτική διαδικασία και κανένα σχολείο και εκπαιδευτικός χωρίς εξοπλισμό, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.
 • Ομόφωνα εκφράστηκε η επιτακτική ανάγκη να παρθούν τα αναγκαία μέτρα, ώστε να ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, γιατί Η ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗ!
 • Από αρκετούς ομιλητές τονίστηκαν τα μεγάλα προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών, που αποκλείουν παιδιά από την εκπαιδευτική διαδικασία, όπως έγινε πέρυσι και συνεχίζεται και φέτος στην Ικαρία. Η ανάγκη για κρατικό φορέα μεταφοράς των μαθητών με σύγχρονα ασφαλή μέσα επανέρχεται από την ίδια την πραγματικότητα.
 • Μεταφέρθηκαν τα τεράστια τα προβλήματα στη λειτουργία των «ανοιχτών» ειδικών σχολείων, που σε πολλές περιοχές (π.χ. Θεσσαλία) ανοιγοκλείνουν και τώρα, αφού δεν παίρνονται μέτρα για την πανδημία. Τονίστηκε η έλλειψη προσωπικού, εκπαιδευτικών, ΕΕΠ, ΕΒΠ και καθαριότητας, στα λειτουργούντα ειδικά σχολεία αλλά και οι προσλήψεις για την παράλληλη στήριξη (1942 από πέρυσι και επιπλέον οι φετινές διαγνώσεις) που εκκρεμούν, αφού η κυβέρνηση καλύπτεται πίσω από το κλείσιμο των σχολείων και παραβλέπει ότι τώρα είναι που τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες χρειάζονται περισσότερη στήριξη.
 • Μεγάλη αγανάκτηση εκφράστηκε και απαίτηση να αποσυρθεί η τελευταία εγκύκλιος του Υπ. Παιδείας για την αξιολόγηση των μαθητών της Δευτεροβάθμιας, που δε λαμβάνει καθόλου υπόψη της την πραγματική κατάσταση στην εξ αποστάσεως διδασκαλία και ζητάει να εξεταστούν και να αξιολογηθούν διαδικτυακά οι μαθητές. Προβληματισμός εκφράστηκε και για την αξιολόγηση των μαθητών της Πρωτοβάθμιας που παρουσιάζει και αυτή δυσκολίες.
 • Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Απορριφθέντων λόγω παράβολου (αλλά και η εκπρόσωπος της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ Αναπληρωτών) αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί οι περίπου 12.000 (!) συνάδελφοι που απορρίφθηκαν από το παράβολο των 3 ευρώ!!! Τονίστηκε η ανάγκη να αναδείξουμε ακόμα πιο έντονα το τεράστιο αυτό ζήτημα και να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση «που ψηφίζει συνεχώς και σε μια νύχτα νομοσχέδια», όπως χαρακτηριστικά είπε η συνάδελφος, να ρυθμίσει νομοθετικά και άμεσα το ζήτημα, ώστε να μη μείνουν στην ανεργία οι συνάδελφοι!
 • Χαιρετίστηκε από πολλούς ομιλητές η συμβολή των εκπαιδευτικών σωματείων στους αγώνες του εργατικού λαϊκού κινήματος ενάντια στην καταστολή, που έσπασε στην πράξη στις 17/11 και στις 26/11 αλλά και σε κάθε κλαδικό ή τοπικό αγώνα, και τονίστηκε η ανάγκη έντασής του.
 • Τονίστηκε η ανάγκη να στηριχτεί η απαίτηση για να διαγραφούν όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε εκλεγμένα μέλη ΔΣ σωματείων που μετακινούνται για συνδικαλιστική δράση. Στην πορεία και ανάλογα με την έκβαση του θέματος είναι ανάγκη να εκφραστεί και έμπρακτα η αλληλεγγύη των σωματείων μας στους συναδέλφους αυτούς.
 • Τονίστηκε η ανάγκη να είναι τα σωματεία μας σε ετοιμότητα με τη νέα χρονιά, να παρθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες και να γίνουν οι ανάλογες δράσεις, ώστε να παρθούν μέτρα για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια.
 • Τέλος, εκφράστηκε η ανάγκη, στην ενιαία επίθεση ΕΕ, κεφαλαίου και κυβέρνησης ενάντια στην ίδια μας τη ζωή, στα δικαιώματά μας, στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, να απαντήσουν τα σωματεία μας με κοινούς αγώνες. Να ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. Να ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ, ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, να μην αφήσουμε κανέναν συνάδελφο μόνο και κανένα παιδί απέξω από την εκπαιδευτική διαδικασία. Κανένας μόνο απέναντι στην πανδημία!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Με βάση τη συζήτηση και τις προτάσεις των σωματείων που συμμετείχαν, μπορούμε να κωδικοποιήσουμε αυτές που από κοινού προτάθηκαν για το επόμενο διάστημα:

 1. Να οργανώσουμε Πανελλαδική Μέρα δράσης για την Παιδεία στις 17/12, μέρα ψήφισης του ν/σχ για την ΕΕΚ, που συμπεριλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για προσλήψεις αναπληρωτών μέσω Δ/νσεων και για κατάργηση της εκπροσώπησης από τα Υ.Σ, στις Δ/νσεις, στα κέντρα πόλεων και στη Βουλή, με όλα τα μέτρα προστασίας.
 2. Στήριξη της παράστασης διαμαρτυρίας των Ομοσπονδιών στην Βουλή για τον προϋπολογισμό στις 15/12.
 3. Μπορούν να συνεδριάσουν έκτακτα τα ΔΣ, να κάνουμε ενημέρωση γονιών, σωματείων και φορέων κατά περιοχή για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση.
 4. Με βάση το κάλεσμα για την Πανελλαδική Μέρα Δράσης μπορούμε επίσης να συγκεντρώσουμε διαδικτυακά υπογραφές στο κάλεσμα αυτό των σωματείων και να τις καταθέσουμε πριν τα Χριστούγεννα στο Υπ. Παιδείας.
 5. Το κάθε σωματείο φυσικά μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες θα καταλήξει και στο δικό του σχεδιασμό.

 

Καλή επιτυχία στους αγώνες μας!

 Και στη συνέχεια Καλές Γιορτές και Καλή κι Αγωνιστική Χρονιά το 2021!