Καζαμία Σοφία

Πρωτοβουλία αναπληρωτών ωρομισθίων & ελαστικά εργαζομένων στην εκπαίδευση: ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 15/10/2020 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ

Πρωτοβουλία αναπληρωτών – ελαστικά εργαζομένων και ανέργων εκπαιδευτικών Λέσβου

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

και στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

10.30 το πρωί την Πέμπτη 15/10 στην πλατεία Σαπφούς

Καλούμε όλους τους αναπληρωτές / τριες σε μαζική συμμετοχή στον αγώνα για το δικαίωμα μας στην μόνιμη και σταθερή δουλειά!

 Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινάει με χιλιάδες συμβασιούχους και αδιόριστους εκπαιδευτικούς να αναμένουν αν και ποτέ και που θα προσληφθούν, με τις γνωστές συμβάσεις πλήρους ή μειωμένου ωραρίου που λήγουν κάθε Ιούνη ή τις νέες αισχρές τρίμηνες συμβάσεις και με χιλιάδες κενά στα σχολεία, που και φέτος δε θα καλυφθούν με μόνιμους διορισμούς, αλλά με το απαράδεκτο καθεστώς της αναπλήρωσης που μας κρατά ομήρους  εδώ και πάνω από 10 χρόνια μέχρι τώρα. 

Την ώρα που οι προσληφθέντες σε β΄ και γ΄ φάση ακόμα γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ προσωρινών και οριστικών τοποθετήσεων, περιοχών τοποθέτησης, προγραμμάτων και καθηκόντων, που  αλλάζουν μέρα με τη μέρα, πρόσφατα έγινε ενημέρωση ότι η αναλογία του μισθού  για τον Σεπτέμβριο και ο μισθός του Οκτωβρίου θα  καταβληθούν στις 9 Νοεμβρίου!!! 

Δεν τους φτάνει που όλα τα προηγούμενα χρόνια οι αναπληρωτές ζούμε με την αβεβαιότητα για την ημερομηνία καταβολής του μισθού, που ποτέ δεν ήταν σταθερή, τώρα  καταδικαζόμαστε και στην «επίσημη» απληρωσιά και αναγκαζόμαστε αρκετές φορές να ζούμε με δανεικά (αν βρεθούν) στο δύσκολο ξεκίνημα της ιδιαίτερης αυτής σχολικής χρονιάς. Τα ενοίκια και οι λογαριασμοί πρέπει να πληρώνονται στην αρχή του μήνα και όχι στις 9 του … επόμενου μήνα!

Λίγες μέρες μετά τις πανηγυρικές ανακοινώσεις για τον «πρωτοφανή» αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών (την ώρα που ο «πρωτοφανής» αριθμός κενών στα σχολεία δεν έχει ακόμα καλυφθεί), η Κυβέρνηση και το Υπουργείο αποδεικνύουν για μία ακόμα φορά το υποκριτικό τους ενδιαφέρον για τη μόρφωση. Κάθε χρόνο τα σχολεία κλείνουν τον Ιούνιο με τις απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων εκπαιδευτικών και ανοίγουν τον Σεπτέμβριο με χιλιάδες κενά, από τα οποία κάποια καλύπτονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ άλλα, μπορεί και να μην καλυφθούν και καθόλου. 

Ειδικά φέτος, και εν μέσω πανδημίας, η Κυβέρνηση απέλυσε 42.000 εκπαιδευτικούς, ενώ μετά και την τρίτη φάση προσλήψεων εξακολουθούν να παραμένουν χιλιάδες τα κενά στα σχολεία. Οι μόνιμες προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών της ειδικής αγωγής, που ήρθαν φυσικά κάτω από το βάρος των αγώνων όλων των τελευταίων χρόνων είναι σταγόνα στον ωκεανό των πραγματικών αναγκών.  Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την κάλυψη των κενών με μόνιμους διορισμούς, γιατί οι  κυβερνήσεις των τελευταίων ετών  λειτουργούν μόνο στην κατεύθυνση της υποστήριξης των μεγάλων επιχειρήσεων, γι αυτό και  επιλέγουν την καταστολή των δίκαιων αγώνων των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών που παλεύουν  για δημόσιο σχολείο  ασφαλές για όλους,  με δια ζώσης πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία. 

Οι ίδιες κυβερνήσεις διεύρυναν το απαράδεκτο καθεστώς της ελαστικής εργασίας, αυτής χωρίς δικαιώματα, όπου οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί ανακυκλώνονται κάθε χρόνο, χωρίς να γνωρίζουν αν και πότε θα εργαστούν, αλλάζοντας μάλιστα τόπο κατοικίας και σχολείο ανά 9 μήνες, στην καλύτερη περίπτωση. Ήρθε και ο νόμος Γαβρόγλου (4589/19) που εφάρμοσε φέτος η Ν.Δ., που έφερε τεράστιες ανακατατάξεις στους πίνακες των αναπληρωτών, και με χιλιάδες απορριπτέους, με πρόσχημα λόγω παράβολου στέλνοντας  στην ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτικούς που δούλευαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στα σχολεία μας, ενώ η Κυβέρνηση της Ν.Δ. προχώρησε και στο αίσχος των τρίμηνων συμβάσεων για τους αναπληρωτές, βγάζοντας απ΄ έξω μάλιστα τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ταυτόχρονα, επιχειρείται, εν μέσω πανδημίας, να αποκλειστούν συνάδελφοι της ειδικής αγωγής από την άδεια για τις ευπαθείς ομάδες!

 Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι συμβασιούχοι έζησαν στο πετσί τους δεκάδες αδικίες, με τη μία ή την άλλη εγκύκλιο, με τον έναν ή τον άλλον νόμο που ψηφιζόταν. Αυτό αποδεικνύει πως όσο όλοι αυτοί οι συνάδελφοι δε διορίζονται, τόσο θα αντιμετωπίζουν καθημερινά επιπλέον προβλήματα από αυτά που έτσι κι αλλιώς έχουμε στη σχολική ζωή. Τώρα είναι η ώρα λοιπόν οι αναπληρωτές σαν μια γροθιά, μακριά από ομαδοποιήσεις, παραμερίζοντας την πολυδιάσπαση και τον κατακερματισμό, την ανθρωποφαγία που σκόπιμα καλλιεργούν οι κυβερνήσεις, να βγούμε δυναμικά στο προσκήνιο!

Το αίτημα που βάζουμε μπροστά και μπορεί να συσπειρώσει όλους μας, είναι η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που δούλεψαν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση. Ένα αίτημα που πολλοί το λοιδόρησαν στην αρχή. Άλλοι μιλούσαν στο κίνημα για λαϊκισμό (ΣΥΡΙΖΑ), άλλοι έλεγαν πως «δεν αντέχουν» τα δημοσιονομικά της χώρας (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ). Το αστείο είναι ότι ταυτόχρονα όλοι αυτοί προεκλογικά έταζαν στους εκπαιδευτικούς μόνιμους διορισμούς(10.000 η Ν.Δ. το 2012, 20.000 ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015), και τελικά φτάσαμε στο 2020 για να γίνουν 4.500!! Θα ήταν για γέλια, αν δε μιλούσαμε για τη ζωή και τη δουλειά χιλιάδων εργαζομένων, για τα μορφωτικά δικαιώματα χιλιάδων μαθητών.

Κερδίσαμε με την πίεσή μας σήμερα όλοι να μιλούν για την ανάγκη μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση και δε θα σταματήσουμε μέχρι αυτό να γίνει πράξη. Όχι διορισμοί όμως με το σταγονόμετρο, όπως υπόσχονται, αλλά μαζικοί, μόνιμοι διορισμοί όλων των συμβασιούχων που καλύπτουν όλα αυτά τα χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες των σχολείων, όλων των εκπαιδευτικών που τελικά αναπληρώνουν τον εαυτό τους κάθε χρόνο.

Ειδικά σήμερα με την πανδημία, η ανάγκη αυτή πολλαπλασιάζεται, αν σκεφτεί κανείς και το ολιγάριθμο και «γηρασμένο» εκπαιδευτικό δυναμικό που υπάρχει στα σχολεία, ακριβώς λόγω της αδιοριστίας όλων αυτών των χρόνων, αλλά και την ανάγκη για μικρότερα τμήματα στα σχολεία, αίτημα που έβαζαν και βάζουν τα πιο δυναμικά – πρωτοπόρα σωματεία αυτήν την περίοδο, μαζί με το αίτημα για έκτακτο κονδύλι ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών.

Τίποτα δε χαρίζεται όλα με αγώνες κατακτιούνται! Όπως κατακτήθηκε το δικαίωμα οι αναπληρωτές να μπορούν να συμμετέχουν  ισάξια στα σωματεία μας, να μπορούν να εκλέγονται στα Δ.Σ. και φτάσαμε σήμερα να έχουμε εκλεγμένους αναπληρωτές, όχι μόνο σε δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία αλλά και σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Δώσαμε αγώνα για να παρθούν μέτρα στήριξης των αναπληρωτών και φυσικά παλεύουμε για την εξίσωση των αδειών μόνιμων και αναπληρωτών. Πετύχαμε να δοθεί άδεια ανατροφής στις συναδέλφισσες εκπαιδευτικούς και βέβαια συνεχίζουμε μέχρι την πλήρη εξίσωση των δικαιωμάτων. 

Καλύπτουμε το ένα τρίτο του συνόλου των εκπαιδευτικών, μας έχουν ανάγκη, δεν πρέπει να σκύψουμε και άλλο το κεφάλι, δεν είμαστε αναλώσιμοι, δε θα αποδεχτούμε να μας βλέπουν ως κόστος! 

Απαιτούμε δυναμικά το Υπουργείο Παιδείας να προσφέρει 50% έκπτωση  στις μετακινήσεις των αναπληρωτών στις περιοχές πρόσληψης  τους σε όλες τις φάσεις προσλήψεων, δωδεκάμηνες συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους τους αναπληρωτές, καμία απόλυση αναπληρωτή συμβασιούχου, εξίσωση αδειών και δικαιωμάτων με τους μόνιμους, δωρεάν σίτιση για όλους, επίδομα στέγασης και θέρμανσης για όλους, επίδομα ανεργίας και πλήρη υγειονομική κάλυψη για όλο το διάστημα της ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κάλυψη όλων των κενών από την αρχή της χρονιάς με τις αντίστοιχες ειδικότητες εκπαιδευτικών-ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, κάθε εκπαιδευτικός να διδάσκει το επιστημονικό του αντικείμενο, 15 μαθητές ανά τμήμα.

Συνεχίζουμε συσπειρωμένοι, μέσα από τα σωματεία μας, ενωμένοι, να παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, για δουλειά με δικαιώματα!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ την Πέμπτη 15 Οκτώβρη 2020

και στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις10.30 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς