Ανακοινώσεις

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ –ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Η ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ:

STOP ΤΩΡΑ!

ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΘΑΛΑΣΣΟΠΝΙΓΟΥΝ Ή ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΩΒΙΖΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΟΥΝ Ή ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΩΣ ΠΑΜΦΘΗΝΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ!

Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΙΨΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟ!

ΜΙΛΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΜΕ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΜΕΧΡΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/04/2016

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Καθημερινά  βλέπουμε το δράμα που εξελίσσεται σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, τον εγκλωβισμό χιλιάδων κυνηγημένων στη χώρα μας, τους χιλιάδες πνιγμούς ακόμα και μικρών παιδιών στο Αιγαίο στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από την εξαθλίωση και τη φωτιά του πολέμου.

Οι λάσπες της Ειδομένης, τα παιδικά μάτια που τις αντικρίζουν αποκαλύπτουν ξεκάθαρα το βάρβαρο και σάπιο πρόσωπο ενός συστήματος που ευθύνεται για το δράμα αυτών των ξεκληρισμένων ανθρώπων, που γεννάει τις κρίσεις, την ανεργία, τη φτώχεια, τους πολέμους και την προσφυγιά.

Καθημερινά ο λαός, οι εργαζόμενοι, που ζουν τις δυσκολίες, τις αγωνίες των ανθρώπων του μόχθου, αγκαλιάζουν τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας. Από το υστέρημά τους, οι λαϊκές οικογένειες συνεισφέρουν ό,τι μπορούν, ένα πιάτο φαί, μια κουβέρτα, ένα παιχνίδι, για να προσφέρουν μια προσωρινή ανακούφιση σε μια δυστυχισμένη μάνα, ένα χαμόγελο σε ένα βασανισμένο παιδί.

Οι εκπαιδευτικοί καθημερινά στα σχολεία εκφράζουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, με συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, με καλέσματα προς γονείς και μαθητές, αλλά και με δημιουργική απασχόληση (παιχνίδια, ζωγραφική) για τα μικρά παιδιά των προσφύγων. Σε πολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα οι μαθητές εξέφρασαν την αγωνία και τις ευαισθησίες τους με παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης, με  ζωγραφιές, τραγούδια, ακόμα και μικρές ταινίες.

Ωστόσο δεν αρκεί η συγκινητική αλληλεγγύη των εργαζομένων, των απλών ανθρώπων. Όσο η ΕΕ και ΝΑΤΟ εξαπολύουν επεμβάσεις-πολέμους σε όλο τον κόσμο, όσο θα εγκλωβίζουν χιλιάδες πρόσφυγες σε hotspots-στρατόπεδα συγκέντρωσης, το πρόβλημα θα οξύνεται. Ήδη βλέπουμε και στη χώρα μας το Αιγαίο να γίνεται πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Αμερικάνων, Ρώσων και άλλων ιμπεριαλιστών, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς με θύματα τους ίδιους τους λαούς. Η παρουσία των γερακιών του πολέμου στην περιοχή με πρόσχημα την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, που οι ίδιοι προκαλούν δεν πρέπει να ξεγελάσει κανέναν. Έχουν βαμμένα με αίμα τα χέρια τους.

Ήδη με ορισμένες δηλώσεις διάφοροι προαναγγέλλουν ακόμα και πιθανές συγκρούσεις στα βαλκάνια εξαιτίας του προσφυγικού και μόνο η οργάνωση και δράση του λαϊκού κινήματος μπορεί να αποτρέψει αυτά τα πολεμικά σχέδια.

Αυτή τη βαρβαρότητα υπηρετεί  η συστημική Ναζιστική Χρυσή Αυγή με τα ρατσιστικά και ξενοφοβικά της συνθήματα και την στήριξη της  στις Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Λέει: “να βάλουμε το στρατό να πνίγει τους πρόσφυγες στη θάλασσα”! Την ίδια ώρα δε λέει κουβέντα για τις αιτίες, αυτούς που κάνουν πολέμους και διώχνουν τούς ανθρώπους από τα σπίτια τους.

 Δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι στο δηλητήριο του ρατσισμού, του εθνικισμού και της ξενοφοβίας που θέλουν να χύσουν μέσα στη νεολαία, στους μαθητές μας, να στρέψουν την άνεργη, κακοπληρωμένη νεολαία ενάντια στα εξαθλιωμένα θύματα των πολέμων.

Στοχοποιούν μετανάστες και πρόσφυγες για να την όξυνση των λαϊκών προβλημάτων για να περνάνε αντιλαϊκά μέτρα που αυξάνουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση οι εκπαιδευτικοί, δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα των ιμπεριαλιστών. Δεν θα αφήσουμε να κυριαρχήσουν οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές κραυγές (από τους ίδιους που στηρίζουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που οδηγούν τους λαούς σε προσφυγιά). Να «υποψιάσουμε» τους μαθητές για το ρόλο των ΜΚΟ, του ΟΗΕ, των διεθνών οργανισμών που επικαλούνται τον «ανθρωπισμό» ενώ συμμετέχουν στο έγκλημα.

Το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Λέσβου καλεί τους συναδέλφους να «ανοίξουν» το θέμα της προσφυγιάς στην τάξη. Να  μιλήσουν για τις αιτίες που γεννούν το φαινόμενο της προσφυγιάς, να πραγματοποιήσουν πολύμορφες δραστηριότητες έκφρασης αλληλεγγύης και στήριξης των μεταναστών και των προσφύγων, να αναδείξουν το ρόλο και το χαρακτήρα του πολέμου, να πραγματοποιήσουν συζητήσεις, να αξιοποιήσουν κείμενα, προβολές ταινιών, ζωγραφιές κλπ.

 Να συμβάλλουν να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη με όλους τους τρόπους και, επίσης, συγκεντρώνοντας είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Τα υλικά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι:

     Συσκευασμένα μπισκότα (αλμυρά και γλυκά),

     χυμοί (μακράς διάρκειας σε ατομικές συσκευασίες),

     γάλα μακράς διάρκειας (σε ατομικές συσκευασίες),

     φρυγανιές,

     κράκερς,

     κρουασάν,

     μωρομάντιλα και ταλκ για μικρά παιδιά,

     πάνες για μωρά,