Ανακοινώσεις

Παροχή ηλεκτρονικού εξοπλισμού για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Από την έναρξη της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων για υλοποίηση της επικουρικής – υποστηρικτικής εκπαιδευτικής διαδικασίας της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, επισημάνθηκαν τα υπαρκτά σοβαρά προβλήματα της αδυναμίας πρόσβασης εξαιρετικά μεγάλου αριθμού μαθητών σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, καθώς και η αδυναμία σύνδεσης με το διαδίκτυο.

Προσπαθώντας να απαντήσει στο υπαρκτό αυτό πρόβλημα, η Υπουργός Παιδείας δήλωσε στις 8/4/2020 στη Βουλή ότι «…έχει κατατεθεί με κατεπείγουσα διαδικασία πρόταση συνολικού ύψους άνω των 20 εκ. € για κάλυψη μέσω ΕΣΠΑ δαπανών εξοπλισμού σχολικών μονάδων (tablets, laptops)…» καθώς και ότι «…ιδιώτες και εταιρείες έχουν προβεί σε σημαντικές δωρεές για περαιτέρω άμεση ενίσχυση του τεχνολογικού εξοπλισμού προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας. Εξοπλισμό ο οποίος είναι καθ’ οδόν για σχολεία όλης της χώρας.». ενώ παράλληλα σε αναρτήσεις ιστοσελίδων που ασχολούνται με τα εκπαιδευτικά ζητήματα διαβάζαμε στις 3/4/2020 την είδηση «Tablet θα δοθούν από το υπουργείο Παιδείας σε όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς διαπιστωμένα τα έχουν ανάγκη γι’ αυτή την χρονική περίοδο που πραγματοποιείται εξ αποστάσεως διδασκαλία, με απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.»

Κι ενώ όλα τα παραπάνω δημιουργούσαν, εύλογα, κλίμα ευφορίας στην κοινή γνώμη, σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς ως θετική στάση στο αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος για διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης όλων των μαθητών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας μέσα από σειρά αλληλοαναιρούμενων οδηγιών προς τις σχολικές μονάδες, άθελά του αποκάλυπτε ότι όλα τα παραπάνω δεν ήταν παρά ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, ένας εμπαιγμός της κοινωνίας.

Μετά τα επικοινωνιακά παιχνίδια σε βάρος μαθητών και εκπαιδευτικών από το Υ.ΠΑΙ.Θ. σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με πρωτοβουλία του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λέσβου αποφασίστηκε η αποστολή επιστολών στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού του νησιού, στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν και να μεριμνήσουν για την παροχή

ηλεκτρονικού εξοπλισμού στους μαθητές του νησιού, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο ώστε οι μαθητές μας να μη στερηθούν τη συμμετοχή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και θεωρώντας υποχρέωσή μας τη μέριμνα για την εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων στο αγαθό της Παιδείας.