Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΠΑΜΕ: 2 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΕΠΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΕΠΕ ΛΕΣΒΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΕ ΛΕΣΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Θέμα: “Για τις συνθήκες διαβίωσης των αναπληρωτών και το πλαίσιο αιτημάτων της ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστράτιου και του ΣΕΠΕ Λήμνου για το θέμα”.

Πριν λίγες μέρες πραγματοποιηθήκαν από το ΥΠΑΙΘ 25.000 περίπου προσλήψεις προσωρινών αναπληρωτών για την κάλυψη ενός μέρους μόνο από τις πάγιες ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Αν υπολογίσουμε τις έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς (άδειες ανατροφής, ασθενείας κτλ) τότε διαπιστώνουμε ότι και φέτος θα εργάζονται γύρω στους 50.000 αναπληρωτές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι οι 11.700 μόνιμοι διορισμοί που έγιναν κάτω από την πίεση των πολύμορφων, συνεχών και μαζικών αγώνων την τελευταία δεκαετία, δεν φτάνουν για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων ούτε στη Λήμνο, ούτε πανελλαδικά.

Οι συμβασιούχοι στην εκπαίδευση αναπληρώνουν στην ουσία τον εαυτό τους, καλύπτοντας τις στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων με μειωμένα εργασιακά δικαιώματα. Με την πρόσληψή τους είναι αναγκασμένοι να ακριβοπληρώσουν αεροπορικά εισιτήρια ή να δοκιμάσουν την τύχη τους με τα σαπάκια 50ετίας που πλέουν στο Αιγαίο με τις ευλογίες των κυβερνήσεων και σε γραμμές με αραιά φθινοπωρινά και χειμερινά δρομολόγια που πρακτικά τους απομονώνουν από τις οικογένειες που πολλοί αφήνουν πίσω. Με το που φθάσουν αρχίζει ο αγώνας για να βρουν ένα αξιοπρεπές κεραμίδι για τη σχολική χρονιά. Τα ενοίκια που πρέπει να πληρώνουν στα περισσότερα νησιά μας αντιστοιχούν στο 1/3 του μηνιάτικου. Το υπόλοιπο 1/3 πηγαίνει στη σίτιση αν είσαι εκπαιδευμένος στο λιτό βίο. Κατά τη διάρκεια της σύμβασής τους δεν μπορούν να αρρωστήσουν γιατί το πληρώνουν είτε με απώλεια του μισού μεροκάματου ή με μείωση του επιδόματος μη ληφθείσας κανονικής αδείας που παίρνουν όταν απολύονται και τους βοηθά να επιβιώσουν του καλοκαιρινούς μήνες. Αν είναι τυχεροί και εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις που θέτει το υπουργείο λαμβάνουν ένα επίδομα ανεργίας-ξεροκόμματο για να βγάλουν το καλοκαίρι και τους μήνες μέχρι να προσληφθούν ξανά. Αν όλα αυτά τα πολλαπλασιάσουμε για 10 και 15 χρόνια αντιλαμβανόμαστε σε γενικές γραμμές τι σημαίνει να είσαι αναπληρωτής στα δημόσια σχολεία της νησιώτικης και όχι μόνο Ελλάδας. Οι αναπληρωτές που αντιμετωπίζουν αυτές τις αντίξοες συνθήκες είναι αυτοί που προσπαθούν να μορφώσουν τα παιδιά μας και να τα στηρίξουν πολύμορφα.

Ο ΣΕΠΕ και η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστράτιου συνεχίζουν να απαιτούν:

  • δωρεάν μετακίνηση των αναπληρωτών προς τις περιοχές τοποθέτησης,

  • μέτρα στήριξης της διαβίωσης (σίτιση – στέγαση) των συναδέλφων που τοποθετούνται μακριά από το τόπο διαμονής τους, ιδίως στα νησιά,

  • τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που καλύπτουν όλα αυτά τα χρόνια τις πάγιες ανάγκες των σχολείων σε εκπαιδευτικό προσωπικό,

  • 12μηνες συμβάσεις για τους αναπληρωτές που καλούνται να καλύψουν έκτακτες εκπαιδευτικές ανάγκες,

  • εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών,

  • να καταργηθεί το απαράδεκτο καθεστώς του μειωμένου ωραρίου. Δε συμβιβαζόμαστε με τη μισή δουλειά, με τη μισή ζωή! Όλοι οι συνάδελφοι με πλήρες ωράριο. Να μετατραπούν όλες οι προσλήψεις ΑΜΩ σε πλήρους ωραρίου.

  • να καταργηθούν οι απαράδεκτες τρίμηνες συμβάσεις.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Συγκέντρωση την 1η του Σεπτέμβρη στις 8.00 μ.μ στο Σύνταγμα ενάντια στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης

Συνάδελφοι

Την Τετάρτη 1 του Σεπτέμβρη η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση στην ολομέλεια της βουλής το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, κλιμακώνοντας την επίθεση σε ότι έχει απομείνει στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Η μετατροπή της σε ατομική υπόθεση, είναι ένα ακόμα επεισόδιο σε μια αντιλαϊκή πολιτική που στηρίχθηκε και προετοιμάστηκε από όλες τις προηγούμενες Κυβερνήσεις. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αποτελεί εφαρμογή του νόµου – λαιμητόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ν. Κατρούγκαλου) που έβαλε τις βάσεις για τη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου στην ασφάλιση, όπου η συμμετοχή του κράτους και της εργοδοσίας περιορίστηκε δραστικά, ανοίγοντας το δρόμο για να κυριαρχήσουν τα κοράκια ασφαλιστικών εταιρειών.

Οι εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια όσο και αν το προσπαθεί η κυβέρνηση. Απέναντι στην πολιτική που μας αφήνει απροστάτευτους στο νέο κύμα της πανδημίας, που ξεθεμελιώνει κάθε εργασιακό και συνδικαλιστικό δικαίωμά μας απαντάμε με την οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα μας.

Η 10ωρη εργασία, οι απλήρωτες ώρες δουλειάς, η κακοπληρωμένη εργασία, και ο ατομικός κουμπαράς στην ασφάλιση, δεν θα είναι το δικό μας μέλλον.

Σηκώνουμε το ανάστημά μας, για να προστατεύσουμε τη ζωή μας, για να παλέψουμε την ανατροπή του νόμου εκτρώματος – Χατζηδάκη κι όλων των άλλων βάρβαρων νόμων που προκαλούν ισχυρές ανατροπές στη ζωή και στην εργασία μας. Δε θα επιτρέψουμε να θυσιάσουν τους κόπους και τον ιδρώτα μας στο βωμό του κέρδους. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, οργανώνουμε την πάλη διεκδικώντας Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους

Παλεύουμε:

  • Για τη κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που έχουν ψηφίσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.
  • Για αυξήσεις στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές, για επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης και όλων των περικοπών που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία δεκαετία».

Καλούμε κάθε εκπαιδευτικό, κάθε εργαζόμενο στη συγκέντρωση την Τετάρτη 1 του Σεπτέμβρη, στις 8.00 μ.μ. στο Σύνταγμα.

Για το Δ.Σ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ H ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΟΥΤΑ