Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΠΑΜΕ: Συμμετοχή σε εκπαιδευτική έρευνα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στους μαθητές του Δημοτικού.

Συμμετοχή σε εκπαιδευτική έρευνα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στους μαθητές του Δημοτικού.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Βρισκόμαστε στη συμπλήρωση ενός και πλέον χρόνου από την έναρξη της πανδημίας. Τα σχολεία έχουν ανοιγοκλείσει αρκετές φορές, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί τουλάχιστον οι μισές εβδομάδες δια ζώσης διδασκαλίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.Ήδη, οι επιπτώσεις σε ψυχοκοινωνικό και γνωστικό επίπεδο των μαθητών είναι αρκετές, γεγονός που το αποδεικνύουν διεθνείς, αλλά και εγχώριες έρευνες. Συγκεκριμένα, εκπαιδευτικοί εκτιμούν πως τα παιδιά βρίσκονται πίσω τόσο στην αφομοίωση, όσο και στην κάλυψη της ύλης. Φαίνεται πως ακόμη και τα παιδιά που διαθέτουν κάποιο μέσο (υπολογιστή, τάμπλετ, κινητό), προκειμένου να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση, δυσκολεύονται αρκετά να αφομοιώσουν την νέα ύλη και επιπρόσθετα έχουν εμφανιστεί υψηλά ποσοστά διάσπασης προσοχής, καθώς η γρήγορη εναλλαγή εικόνων και ήχου συμβάλλει στο παραπάνω. Τα παιδιά έχουν μετατραπεί σε απαθείς δέκτες πληροφοριών, χωρίς να μπορούν να αλληλοεπιδράσουν και να συμμετέχουν στη διαδικασία της μάθησης. Επιπλέον, έχουν εμφανιστεί συναισθήματα, όπως φόβος, άγχος, θλίψη και αγωνία, λόγω του παρατεταμένου εγκλεισμού τους και της αναγκαστικής κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Το παρόν ερωτηματολόγιο θα συμβάλει στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, σε εγχώριο επίπεδο, για τις επιδράσεις της πανδημίας τόσο στο ψυχοκοινωνικό όσο και στο γνωστικό επίπεδο των μαθητών.

Απευθυνόμαστε, λοιπόν, σε όλους τους συναδέλφους/ισσες δασκάλους/ες και σας ζητάμε να γίνετε αρωγοί αυτής της προσπάθειας, συμπληρώνοντας σωστά και προσεκτικά το παρακάτω ανώνυμο ερωτηματολόγιο (θα χρειαστούν περίπου 10 λεπτά). Το link θα παραμείνει ενεργό μέχρι την Τετάρτη 30 Ιουνίου

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν δημόσια και θα είναι στη διάθεση των φορέων της εκπαίδευσης (Σύλλογοι, Ομοσπονδία, Γονείς κ.α.) με σκοπό την τεκμηρίωση των διεκδικήσεων του κλάδου για ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων την πανδημίας από το κράτος.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων

Οι εκπαιδευτικοί που επιμελούνται την έρευνα
Θεώνη Δρόσου
Σουζάνα Γλαβίνα