Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΠΑΜΕ: Οι ανατροπές στο ωράριο των Νηπιαγωγών αφορούν όλο τον κλάδο!

Οι ανατροπές στο ωράριο των Νηπιαγωγών αφορούν όλο τον κλάδο!

Στις 15 Ιανουαρίου 2021 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση (Υ.Α.) για την αλλαγή της ώρας αποχώρησης από το Νηπιαγωγείο και την αύξηση του ωραρίου των Νηπιαγωγών. Μέσα σ΄ ένα βράδυ είδαμε μια ακόμα εν ψυχρώ αύξηση ωραρίου κατά 1 ώρα την εβδομάδα μετά από αυτή του 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ που ήταν κατά 2,5-3,5 ώρες την εβδομάδα!

Η συγκεκριμένη ρύθμιση καμία σχέση δεν έχει με τα μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας, με την διευκόλυνση εκπαιδευτικών και γονιών για την αποφυγή του συγχρωτισμού.

Όπως, εύστοχα, έχει αναδειχτεί από την πλειοψηφία των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας τα αποτελέσματα αυτή της ρύθμισης είναι ακριβώς τα αντίθετα. Αυξάνεται ο συγχρωτισμός – ειδικά σε συστεγαζόμενα σχολεία – , δυσκολεύονται οι γονείς που έχουν παιδιά που φοιτούν σε διαφορετικές μονάδες, ανατρέπεται ο προγραμματισμός που με πολύ κόπο έχουν καταρτήσει οι Σύλλογοι Διδασκόντων!!

Κυριολεκτικά, θα μιλούσαμε για «παράλογη» και «ουρανοκατέβατη» ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας εάν δε γνωρίζαμε πολύ καλά τη βαθιά αντιεκπαιδευτική του ατζέντα για συνολική ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων, τη γενικευμένη αύξηση ωραρίου και τη σύγκληση εργασιακού και διδακτικού ωραρίου (3ο Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ – Έκθεση Πισσαρίδη Ν.Δ.), την κατάργηση οργανικών θέσεων Νηπιαγωγών, την πλήρη κατάργηση του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου και την κάλυψη του Ολοήμερου στο κουτσουρεμένο δίωρο που θα απομείνει (2μ.μ.-4μ.μ.) με συμβασιούχους, ωρομίσθιους ακόμα και τριμηνίτες εκπαιδευτικούς.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας θεωρούν πως η πανδημία είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να «χτυπήσουν πισώπλατα». Ξεκινούν από το ωράριο των Νηπιαγωγών γιατί εκτιμούν ότι εκεί βρίσκεται ο αδύναμος κρίκος.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο!

Χαιρετίζουμε την άμεση παρέμβαση και πρωτοβουλία δεκάδων ΣΥΛΛΟΓΩΝ σε όλη τη χώρα, που έκαναν, από την πρώτη στιγμή, δική τους υπόθεση το συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι θετικές και ελπιδοφόρες οι μαζικές συσκέψεις των σωματείων, οι πρώτες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που οργανώνονται από τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι αποφάσεις για καταδίκη και απόσυρση της Υ.Α., οι συλλογικές αποφάσεις που παίρνονται ώστε να περιφρουρηθεί το υπάρχον ωράριο οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις εκφράζονται και με αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων.

Είναι δικαιολογημένη η οργή και αγανάκτηση των συναδέλφων για τη στάση της πλειοψηφίας της Δ.Ο.Ε. και συγκεκριμένα των παρατάξεων της ΔΑΚΕ, της ΔΗ.ΣΥ. και του ΣΥΡΙΖΑ (ΕΡΑ -ΑΕΕΚΕ). Δεν είναι μόνο η αφωνία της πλειοψηφίας εδώ και μια εβδομάδα. Δεν είναι μόνο η κατηγορηματική άρνηση των συγκεκριμένων δυνάμεων να συμβάλουν στην απόφαση για λήψη πρακτικών μέτρων για την ακύρωση της εφαρμογής της απαράδεκτης Υ.Α. και την παροχή συνδικαλιστικής κάλυψης προς τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών και τους Συλλόγους Διδασκόντων. Το πιο εξοργιστικό απ΄ όλα είναι ότι κεντρικά και τοπικά οι εκπρόσωποι των συγκεκριμένων δυνάμεων έχουν επιδοθεί σε μια απίστευτη εκστρατεία εκφοβισμού και τρομοκράτησης των συναδέλφων στα Νηπιαγωγεία αλλά και των Σωματείων που προσπαθούν να συντονίσουν την αντίδραση των συναδέλφων.