Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΠΑΜΕ: Να δοθεί εδώ και τώρα η 9μηνη άδεια ανατροφής σε όλους τους νεοδιόριστους! Εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών!

Να δοθεί εδώ και τώρα η 9μηνη άδεια ανατροφής σε όλους τους νεοδιόριστους! Εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών!

Το Υπουργείο Παιδείας, πιστό στη λογική «κόστους- οφέλους», με τις ανάγκες των εργαζομένων να βρίσκονται πάντα στην πρώτη πλευρά, αφαίρεσε από τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς το δικαίωμα σε άδεια ανατροφής αντίστοιχης με αυτή των μονίμων.

Ενώ ένας μόνιμος συνάδελφος δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας μέχρι το παιδί να κλείσει τα 4 χρόνια, για τον δόκιμο (νεοδιορισμένο) αυτό το δικαίωμα αφαιρείται μόλις το παιδί κλείσει τα 2 χρόνια. Επίσης για τους μόνιμους η άδεια είναι 9μηνης διάρκειας, ενώ για τους νεοδιορισμένους το υπουργείο χρησιμοποιεί αυθαίρετα έναν αλγόριθμο που μειώνει τη διάρκεια της άδειας με βάση την ηλικία του παιδιού. Αποτέλεσμα αυτής της αυθαιρεσίας είναι πολλοί εκπαιδευτικοί να στερηθούν εξολοκλήρου τη χρήση της άδειας ή να τους δοθεί με περικοπές, καταστρατηγώντας ένα αυτονόητο δικαίωμα- αυτό της μητρότητας και της ανατροφής των παιδιών. Σε πολλές περιπτώσεις οικογένειες «έσπασαν» στα δύο αφου ο τόπος διορισμού ήταν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας, ή από τον τόπο που υπηρετούσαν τα τελευταία χρόνια ως αναπληρωτές, προγραμματίζοντας τη ζωή τους με βάση αυτό, με τεράστιες οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες.

Ως αναπληρωτές, είχαν ανύπαρκτα δικαιώματα και πολλά εμπόδια στη δημιουργία οικογένειας, με βασικότερο την ελάχιστη άδεια κύησης, λοχείας και ανατροφής. Μετά τον διορισμό τους οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την αναλγησία της κυβέρνησης και τον υπολογισμό βασικών αναγκών τους ως «έξοδα» για το κράτος. Οι χιλιάδες συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως εκπαιδευτικοί β΄ κατηγορίας.

Ακόμα και η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, όμως το Υπουργείο κωλυσιεργεί, βασιζόμενο στο ότι η απόφαση δεν έχει φτάσει υπηρεσιακώς στο αρμόδιο τμήμα ώστε να συνταχθεί νέα εγκύκλιος.

Εδώ και τώρα απαιτούμε :

  • Να δοθεί η εννιάμηνη άδεια ανατροφής σε όλους τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς χωρίς άλλη καθυστέρηση.

  • Αναδρομική ισχύ του νόμου για όσους νεοδιόριστους είχαν παιδί κάτω των τεσσάρων ετών κατά την ημερομηνία διορισμού τους.

  • Δικαίωμα αντίστοιχης άδειας για τους αναπληρωτές. Εξίσωση των αδειών τους με αυτές των μονίμων.

Αθήνα, 29/1/2022