Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΠΑΜΕ: Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας να αναλάβουν επιτέλους την κρατική ευθύνη για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία! Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη! Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών!

Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας να αναλάβουν επιτέλους την κρατική ευθύνη για

τους όρους υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία!

 Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη!

Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών!

Συνάδελφοι – ισσες:

Πίσω απ’ τις προπαγανδιστικές τρακατρούκες της κυβερνητικής γελοιότητας των τσιρλίντερς και των παγουρίνο, φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οδηγούμαστε ενδεχομένως σε μια ανεξέλεγκτη διαστάσεων διασπορά της πανδημίας. Αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά και απ’ την αυξημένη εμφάνιση κρουσμάτων πανελλαδικά, (ιδιαίτερα εδώ και καιρό στο νησί μας) , τη μηδενική θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, την ανύπαρκτη παρέμβαση υγιεινής κι ασφάλειας στις δομές.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Παιδείας, συνεχίζουν να μην παίρνουν ουσιαστικά μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί το άνοιγμα των σχολείων με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Αδιαφόρησαν και έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τις προτάσεις εκπαιδευτικών και γονιών. Δεν εκδήλωσαν καμία απολύτως πρόθεση στο να πάρουν μέτρα για την ανάπτυξη των σχολικών υποδομών, ή τη δημιουργία νέων σχολικών τάξεων, ή την εξεύρεση κατάλληλων χώρων και ζητάνε από τους μαθητές και τα νήπια ……… να κρατούν αποστάσεις μέσα σε αίθουσες κλουβιά – υπόγεια πολυκατοικιών – προκάτ και κοντέινερς !!

Ούτε καν την εξασφάλιση μόνιμου και επαρκούς προσωπικού καθαριότητας φρόντισαν ώστε να υπάρχει συχνός και καλός καθαρισμός, με βάση τις οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

‘’Ετρεξαν’’ απεναντίας να προλάβουν, μέσα στο κατακαλόκαιρο, να κλειδώσουν οι πλειοψηφίες των υπηρεσιακών συμβουλίων (ΠΥΣΠΕ αλλά και ΠΥΣΔΕ παρά τις γκρι αποχρώσεις του) την πιστή εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών νόμων καθορίζοντας τη λειτουργικότητα των σχολικών μονάδων στη βάση των 25 μαθητών.

Πλειοψηφίες στελεχωμένες απ’ την αφρόκρεμα του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΣΥΡΙΖΑ – ΔΑΚΕ) πήραν άριστα στις εξετάσεις στοιβάγματος μαθητών εν μέσω πανδημίας. Αναβάθμισαν το ρόλο τους αφού …… δε χρειάστηκε για τις αποφάσεις τους η γνώμη των συλλόγων διδασκόντων των σχολείων, ούτε καν μπήκαν στον κόπο για μια στοιχειώδη ενημέρωση!! Σήκωσαν τα μανίκια για τη βρώμικη δουλειά, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές μαθητών – Εκπ/κών και των οικογενειών τους. Θόλωσαν τα νερά για λογαριασμό της κυβέρνησης, αφήνοντας να αιωρείται η καλή πίστη όλων τους για εξεύρεση λύσης!!

Οι μάσκες τους έπεσαν!! Είναι αργά για ‘’συμπόνια κατανόηση και δάκρυα’’!

Η πραγματικότητα δείχνει την πλήρη σύμπλευσή τους στην πιστή τήρηση της κυβερνητικής πολιτικής. Ακόμα και σε σχολεία που υφίσταται κενή αίθουσα και δε χρειαζόταν να την αναζητήσουν, παρέμειναν σταθεροί κι αμείλικτοι στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. π.χ. Γυμνάσιο Μανταμάδου με τμήμα 26 μαθητών, Λύκειο Παμφίλων με τμήμα κατεύθυνσης 25 μαθητών και με πλεονάσματα σε ωράριο Εκπ/κών!!! κτλ……

Στο ίδιο μήκος κύματος ζυγισμένες – στοιχισμένες  και οι συμβιβασμένες Διοικήσεις Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών. Ποιούν την νήσσαν – κωφεύουν μπροστά στο αυτονόητο.

Οι υποκριτικές πολιτικές κοκορομαχίες σε όλα τα επίπεδα καθώς και μεταξύ της κυβέρνησης της ΝΔ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ κτλ) εξελίσσονται στο αυστηρό πλαίσιο της διασφάλισης εκ μέρους της κυβέρνησης των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Όλο το προηγούμενο διάστημα αυτός ήταν ο μόνος πονοκέφαλος που είχαν!!

Η ‘’αγωνία’’ που δείχνουν είναι για τη μονιμοποίηση και εδραίωση των μέτρων που πάρθηκαν με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού και την ενίσχυσή τους στην κατεύθυνση κατεδάφισης στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων. (συμβάσεις εργασίας – απολύσεις – τηλεργασία –υπερωρίες – δώρα Χριστουγέννων …..)

Είναι πρόκληση να δίνουν 70 δις ζεστό χρήμα για την ενίσχυση  μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, και την ίδια στιγμή να λένε ότι τα μέτρα για τη στήριξη της υγείας και της μόρφωση αποτελούν «δημοσιοοικονομικό κόστος». «Οι προσλήψεις εκπαιδευτικών και η δημιουργία νέων υποδομών κοστίζουν και τα δημοσιονομικά του κράτους δεν αντέχουν» κατά την Υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως, ενώ κατά τον προηγούμενο Υπ. Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Γαβρόγλου, το αίτημα για μονιμοποίηση των αναπληρωτών είναι «λαϊκισμός».

Συνάδελφοι – συναφέλφισσες:

Πάνω σ’ αυτό το έδαφος κουρελιάστηκαν υγειονομικά πρωτόκολλα σε τουρισμό, αεροπορικές – ακτοπλοϊκές μεταφορές, υγιεινή κι ασφάλεια σε μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες κτλ.

Πάνω σ’ αυτό το έδαφος αποθεώθηκε η ατομική ευθύνη, η λογική των προστίμων, και η βολική για την κυβέρνηση συνωμοσιολογία ταυτίζοντας την οπισθοδρόμηση με τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Μας κουνάνε το δάχτυλο για να μείνουμε σιωπηλοί!

Η ασφαλής όμως πρόσβαση στο σχολείο είναι δικαίωμα του κάθε μαθητή και εκπαιδευτικού.

Δε θα ανεχθούμε ούτε την ανεξέλεγκτη καθολική λειτουργία των σχολείων χωρίς όρους, αλλά ούτε και την αντιπαιδαγωγική λύση της εκ περιτροπής διδασκαλίας. Οποιαδήποτε συζήτηση για την on-line μετάδοση του μαθήματος είναι αιτία πολέμου, το μέτρο αυτό καταδικάστηκε και καταργήθηκε στην πράξη από σύσσωμο τον κλάδο, τους γονείς και τους μαθητές. Είναι καθοριστική για τη φυσιολογική, νοητική, ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού η δια ζώσης συμμετοχή στη σχολική ζωή και αυτό απαιτούμε να γίνει με όρους, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία τόσο του παιδιού και του οικογενειακού του περιβάλλοντος, όσο και των

συναδέλφων.

Καλούμε γονείς, εργαζόμενους, εκπ/κούς:

Να διεκδικήσουμε άμεσα, αποφασιστικά τους όρους και τις προϋποθέσεις ανοίγματος των σχολείων. Να αναλάβει η κυβέρνηση την κρατική ευθύνη!

  • Επισκευή σχολείων και εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Πανελλαδικό σχέδιο για νέα σχολικά κτίρια που να καλύπτουν τις ανάγκες της σχολικής στέγης.

  • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.

Μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.

Να αποσυρθούν οι άθλιες διατάξεις για τις τρίμηνες συμβάσεις εργασίας αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων.

  • Ουσιαστική προστασία των συναδέλφων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομική Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κλπ.)

  • Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.

  • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.

Καμία ολιγωρία, καμία ανοχή, καμία αναμονή! Παίρνουμε θέση μάχης!

Μυτιλήνη 9/9/2020