Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΠΑΜΕ: Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στην αύξηση του ωραρίου των νηπιαγωγών (VIDEO – ΦΩΤΟ)

https://youtu.be/RkHgXGT1wNkTην άμεση απόσυρση της υπουργικής απόφασης που αλλάζει την ώρα αποχώρησης των νηπίων (από τις 13.00 στις 13.10) από τα Νηπιαγωγεία, ζήτησαν με παρεμβάσεις στην Αθήνα στο υπουργείο Παιδείας και σε άλλες πόλεις, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Γενάρη δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με την οποία αλλάζει την ώρα αποχώρησης των νηπίων και προνηπίων που φοιτούν στο Βασικό Υποχρεωτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου από τις 13.00 στις 13.10, ως… «μέτρο αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού».

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση αύξησε το ωράριο των νηπιαγωγών κατά 1 ώρα την εβδομάδα μετά από αυτή του 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ που ήταν κατά 2,5 – 3,5 ώρες την εβδομάδα.

Συγκέντρωση στο υπ. Παιδείας

Στη συγκέντρωση στο ΥΠΑΙΘ, εκπρόσωποι ΣΕΠΕ της Αττικής κατήγγειλαν την απόφαση του υπουργείου αναδεικνύοντας πως το συγκεκριμένο μέτρο όχι μόνο δεν λύνει τα πραγματικά προβλήματα των νηπιαγωγείων στα οποία η κυβέρνηση επιλέγει να κλείνει τα μάτια, αλλά δημιουργεί και νέα. (Δείτε εδώ βίντεο)

Αναφέρθηκαν στα όσα φέρνει η απόφαση αυτή, όπως αύξηση του συγχρωτισμού, δυσκολίες σε γονείς οι οποίοι θα πρέπει να… διακτινιστούν προκειμένου να πάρουν τα παιδιά τους από διαφορετικές σχολικές μονάδες, ανατροπές του προγραμματισμού των Συλλόγων Διδασκόντων.

Εκπρόσωποι Συλλόγων περιέγραψαν τους όρους με τους οποίους λειτουργούν τα Νηπιαγωγεία με ελλείψεις σε υποδομές, με ανάγκες σε βοηθητικό προσωπικό, με τις νηπιαγωγούς να τρέχουν και να μην φτάνουν στη διάρκεια της ημέρας, χωρίς ουσιαστικά μέτρα μέσα στην πανδημία. Αναφέρθηκαν παράλληλα στο πλαίσιο μέσα στο οποίο έρχεται η ρύθμιση η οποία αυξάνει το ωράριο των νηπιαγωγών κατά 1 ώρα την εβδομάδα, μετά από αυτή του 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν κατά 2,5 – 3,5 ώρες την εβδομάδα, σε μία περίοδο προώθησης αντιεκπαιδευτικών μέτρων και ανατροπών, με το ωράριο και των εκπαιδευτικών να βρίσκεται στο στόχαστρο, τονίζοντας πως η εξέλιξη αυτή αφορά όλο τον κλάδο.

Οι εκπαιδευτικοί βρήκαν για μια ακόμα φορά τις πόρτες του υπουργείου κλειστές και από εκεί απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται την Πέμπτη στα Προπύλαια, μαζί με φοιτητές και μαθητές.

Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις

Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Γιάννενα, τα Γρεβενά, τη Βέροια και το Κιλκίς. Επίσης, παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας «Κων/νος Κούμας», αλλά και στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν:

  • Καμία αύξηση του ωραρίου. Να αποσυρθεί τώρα η ΥΑ που αλλάζει την αποχώρηση νηπίων – προνηπίων του πρωινού προγράμματος στα Νηπιαγωγεία.
  • Δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές και μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς. Πρόταξη του μαζικού εμβολιασμού ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων μας στις συνθήκες πανδημίας.
  • Χρηματοδότηση για την ανέγερση νέων κτιρίων νηπιαγωγείων, μείωση του αριθμού μαθητών, διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, πρόσληψη ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού σε κάθε σχολική μονάδα, επαρκούς και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και τραπεζοκόμων.