Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΠΑΜΕ: Κινητοποίηση για τα Ειδικά Σχολεία στο υπ. Παιδείας (VIDEO – ΦΩΤΟ) – Δελτίο Τύπου ΑΣΕ

https://youtu.be/hjtKORTiktE

Την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών των Ειδικών Σχολείων απαίτησαν με κινητοποίησή τους ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ και η «Πρωτοβουλία Αναπληρωτών» στο υπουργείο Παιδείας.

Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν:

 • Την αποσυμφόρηση των δρομολογίων μεταφοράς των μαθητών και τη μείωση του συγχρωτισμού παιδιών από διαφορετικές περιοχές.
 • Την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού έτσι ώστε να μειωθούν οι μαθητές ανά ομάδα.
 • Την αξιοποίηση των κλειστών σχολείων, αλλά και κάθε υποδομής για να μη συγχρωτίζονται μαθητές και εργαζόμενοι.
 • Την πρόσληψη επιπλέον σχολικών νοσηλευτών και ΕΒΠ για να καλύπτονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
 • Τη συχνή και με σχέδιο πραγματοποίηση τεστ, την καταγραφή, τον εντοπισμό και κυρίως τη συστηματική παρακολούθηση των μαθητών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
 • Τον άμεσο εμβολιασμό κατά προτεραιότητα όλων των εργαζομένων των Ειδικών Σχολείων, αλλά και όσων μαθητών είναι απαραίτητο.

Αντιπροσωπεία των σωματείων έθεσε το σύνολο των ζητημάτων σε συνάντηση με την υφυπουργό Παιδείας Ζ. Μακρή η οποία αναπαρήγαγε, όπως μεταφέρουν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, την προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, να εμφανιστεί  το Υπουργείο πως ανταποκρίνεται όπως μπορεί στις αυξημένες ανάγκες του περιόδου.

Κατά τ’ άλλα καμία δέσμευση δεν υπήρξε σε συγκεκριμένα αιτήματα που αφορούν τους όρους λειτουργίας των σχολείων, όπως  το ζήτημα της ένταξης του εμβολιασμού εκπαιδευτικών και μαθητών ειδικών σχολείων που το υπουργείο επιχειρεί να εμφανίσει σαν επιτυχία τη στιγμή που μόλις προχτές ξεκίνησε η διαδικασία των ραντεβού. Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν δόθηκε και όταν οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών έθεσαν επιτακτικά το ζήτημα να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν κλείσουν τα σχολεία, άκουσαν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι επιθυμούν να πάρουν τη σειρά άλλων και ότι οι ίδιοι δεν έκαναν αιτήσεις, τη στιγμή που είναι μεγάλος ο αριθμός όσων εκδήλωσαν ενδιαφέρον… Μεταξύ άλλων τέθηκε και το θέμα της ασφαλούς μεταφοράς από και προς τα σχολεία, το οποίο μετατέθηκε σε άλλους φορείς.

Η κινητοποίηση αποτέλεσε βήμα για τους εκπαιδευτικούς για να μεταφέρουν την αγανάκτηση εκπαιδευτικών και γονέων των Eιδικών Σχολείων για την παντελή έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας. Την εικόνα που επικρατεί στα Ειδικά Σχολεία της Αττικής μετέφεραν σε σύντομους χαιρετισμούς οι:

 • Η Μιράντα Νάστα, μέλος ΔΣ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κερατσινίου – Περάματος «Ν. Πλουμπίδης». (Δείτε εδώ βίντεο)
 • Η Κατερίνα Καραμήτσου, δασκάλα Ειδικής Αγωγής 9ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών. (Δείτε εδώ βίντεο)
 • Ο Ηλίας Πατίδης, πρόεδρος ΕΛΜΕ Πειραιά. (Δείτε εδώ βίντεο)
 • Η Θεοδώρα Δριμάλα, πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη». (Δείτε εδώ βίντεο)
 • Ο Κώστας Κατημερτζόγλου, πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης». (Δείτε εδώ βίντεο)
 • Ο Παναγιώτης Πανάς, αντιπρόεδρος ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας. (Δείτε εδώ βίντεο)
 • Ο Αποστόλης Παπαγιαννόπουλος, πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης». (Δείτε εδώ βίντεο)
 • Η Αγαθή Χήρα, πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλιούπολης. (Δείτε εδώ βίντεο)Θεσσαλονίκη
https://youtu.be/k1sV5XvlsEI

Άμεσα μέτρα για την Ειδική Αγωγή διεκδίκησαν και στη Θεσσαλονίκη με την απεργιακή τους κινητοποίηση εκπαιδευτικοί των Ειδικών Σχολείων στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Με τη σημερινή τους κινητοποίηση διατράνωσαν τη θέλησή τους για κλιμάκωση της πάλης εκπαιδευτικών σωματείων. Ανέδειξαν τις ευθύνες κυβέρνησης και υπουργείου που εξακολουθούν να μην ικανοποιούν τα αιτήματά τους για τη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων, τα οποία βρίσκονται «στο κόκκινο».

Τα εκπαιδευτικά σωματεία μεταξύ άλλων απαιτούν: Μαζικά, περιοδικά τεστ, ώστε να ελέγχεται η διασπορά, ιχνηλατήσεις και φροντίδα των πασχόντων σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος, όλα τα σχολεία να έχουν νοσηλευτή. Να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό, για να μειωθούν οι μαθητές ανά ομάδα, να αξιοποιηθούν τα κλειστά σχολεία και κάθε υποδομή. Να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό καθαριότητας για να καλύπτονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, να αυξηθούν τα δρομολόγια ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος. Για όσους μαθητές αναστέλλεται η διαδικασία, με ευθύνη του υπουργείου να συνεχίζονται οι αναγκαίες επιστημονικές παρεμβάσεις.

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο Θανάσης Λασιόπουλος, γραμματέας του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Κεντρικής Μακεδονίας, «μέχρι σήμερα ό,τι καταφέραμε να κερδίσουμε για μας και τους μαθητές μας, το κερδίσαμε κάτω από αγώνες», αναφέροντας το παράδειγμα ότι μόνο κάτω από την πίεση του αγώνα άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολίων.

Σήμερα, εδώ και τώρα η κυβέρνηση να βρει τρόπους να εμβολιάσει άμεσα τους καθηγητές Ειδικής Αγωγής σημείωσε η Δήμητρα Τραγάκη, πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ.

Στη συνάντησή τους με την ηγεσία του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης εισέπραξαν μόνο ευχολόγια, χωρίς να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις στα αιτήματά τους.Χαλκίδα

Την άμεση λήψη μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των Ειδικών Σχολείων απαίτησαν εκπαιδευτικοί της Χαλκίδας, συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση που είχε προγραμματιστεί για τη χθεσινή μέρα.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, οι εκπαιδευτικοί που στην πλειονότητά τους εργάζονται στα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης της περιοχής πραγματοποίησαν αρχικά συγκέντρωση στο κέντρο της Χαλκίδας και στη συνέχεια προχώρησαν σε πορεία διαμαρτυρίας μέχρι τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διεκδικώντας μέτρα προστασίας για την ασφαλή λειτουργία των Ειδικών Σχολείων και καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας που αφήνει απροστάτευτους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Μάλιστα εκπαιδευτικοί της Χαλκίδας, μέσα από την κινητοποίησή τους, ανέδειξαν την κατάσταση που διαμορφώθηκε το προηγούμενο διάστημα στα Ειδικά Σχολεία της περιοχής με τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων τόσο σε μαθητές όσο και εκπαιδευτικούς, που είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο σχολείων. Παράλληλα επισήμαναν τους κινδύνους διασποράς από τον συγχρωτισμό των μαθητών στα μέσα μεταφοράς, τα οποία χρησιμοποιούνται και για τη διενέργεια άλλων δρομολογίων, όπως η μεταφορά εργαζομένων σε χώρους δουλειάς.

……………

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΑΙΘ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

 • Συνεχίζεται ο εμπαιγμός

 • Καμία ουσιαστική απάντηση στα αιτήματα εκπαιδευτικών και γονιών

 • Μόνη προοπτική η κλιμάκωση και η συνέχιση του Αγώνα

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Στα πλαίσια της σημερινής (18/3/2021) απεργιακής κινητοποίησης και συγκέντρωσης στο ΥΠΑΙΘ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τον Πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ, την Πρόεδρο της ΠΟΣΕΕΠΕΑ και τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Πειραιά. Την πολιτική ηγεσία εκπροσώπησαν η Υφυπουργός Παιδείας κ. Μακρή και η Γενική Γραμματέας του ΥΠΑΙΘ κ. Γκίκα.

Η αντιπροσωπεία έθεσε μια σειρά αιτήματα για την ασφαλή λειτουργία των Ειδικών Σχολείων. Δυστυχώς, σε κανένα δεν δόθηκε θετική απάντηση. Συγκεκριμένα:

Για το ζήτημα της έξαρσης των κρουσμάτων στα Ειδικά Σχολεία

Το ΥΠΑΙΘ επιχείρησε ξεκάθαρα να υποβαθμίσει την κρισιμότητα της κατάστασης. Επιχείρησε να παρουσιάσει μία επίπλαστη πραγματικότητα. Μίλησε για χαμηλό ρυθμό μετάδοσης των κρουσμάτων (“είναι λίγα τα κλειστά σχολεία στο σύνολο”) και να αποδώσει την αλματώδη αύξηση που υπάρχει αποκλειστικά στη γενική έξαρση της διασποράς. Χρησιμοποίησε σαν “απόδειξη” τον αριθμό των σχολείων που είναι κλειστά αυτή την στιγμή (18/3/2021), κρύβοντας όμως πόσα σχολεία ή τμήματα έχουν κλείσει μέχρι τώρα, πόσα προστίθενται καθημερινά κλπ.

Για τους εμβολιασμούς

Η Υφυπουργός Παιδείας παρουσίασε σαν μεγάλη επιτυχία την ένταξη των εκπαιδευτικών των Ειδικών Σχολείων και των μαθητών άνω των 16 ετών στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο. Ωστόσο, ένα μήνα μετά την συγκεκριμένη εξαγγελία, δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας εμβολιασμός! Ακόμα χειρότερα: η πλειοψηφία των ραντεβού που θα οριστούν μέσω της πλατφόρμας (άνοιξε χτες) θα είναι για μετά από 3 και 4 βδομάδες! Δηλαδή, θα έχουν περάσει δύο ολόκληροι μήνες από την εξαγγελία της πρόταξης των εκπαιδευτικών, ώστε να έχει εμβολιαστεί ένα μέρος εκπαιδευτικών και μαθητών με την πρώτη δόση! Την ίδια ώρα, τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά!

Στο αίτημα των εκπαιδευτικών να δοθεί χρονοδιάγραμμα και να γίνουν άμεσα όλοι οι εμβολιασμοί τις επόμενες ημέρες, η Υφυπουργός Παιδείας δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να δώσει χρονοδιάγραμμα, καθώς υπάρχει έλλειψη εμβολίων, η κατανομή είναι συγκεκριμένη για όλες τις χώρες της Ε.Ε. και ότι με τις δόσεις αυτές πρέπει να εμβολιαστούν και άλλες ομάδες του πληθυσμού ταυτόχρονα. Το ίδιο παραδέχτηκε και η Γενική Γραμματέας του ΥΠΑΙΘ. Συνεπώς, τα εμβόλια ΔΕΝ υπάρχουν, δεν έχουν εξασφαλιστεί δηλαδή όσα απαιτούνται, ώστε να γίνει άμεσα ο εμβολιασμός εκπαιδευτικών και μαθητών, που το επιθυμούν. Αυτό που το ΥΠΑΙΘ ονομάζει υποκριτικά “πρόταξη εκπαιδευτικών και μαθητών των Ειδικών Σχολείων στον εμβολιασμό”, δεν είναι τίποτα άλλο από τη δυνατότητα να κλείσει κάποιος ραντεβού στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο, όταν και όποτε υπάρξει διαθεσιμότητα φυσικά, ανάλογα με τις υπάρχουσες δόσεις εμβολίων και παράλληλα με τις υπόλοιπες ομάδες του πληθυσμού που εμβολιάζονται αυτή την περίοδο. Πρόκειται για εμπαιγμό! Ας αναλογιστεί κανείς ότι η πρώτη δόση θα έχει πραγματοποιηθεί γύρω στο Πάσχα!

Δεν έλειψαν τέλος και οι προσπάθειες να κατηγορηθούν οι ίδιοι εκπαιδευτικοί γιατί δεν δείχνουν τάχα διάθεση συμμετοχής στον εμβολιασμό (50% έχει ζητήσει σε πρώτη φάση, ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο), να ανασυρθεί ο καταδικασμένος στις συνειδήσεις κοινωνικός αυτοματισμός (“μη ζητάτε άμεσα εμβολιασμό, γιατί είναι σαν να ζητάτε να σταματήσουν να εμβολιάζονται όλοι άλλοι για να εμβολιαστεί εσείς”), αλλά και να αποδοθούν οι καθυστερήσεις σε γραφειοκρατικά προβλήματα (που παρά το γεγονός ότι λύθηκαν, οι εμβολιασμοί ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει).

Για το ζήτημα των δρομολογίων

Το ΥΠΑΙΘ δήλωσε πως ασκούνται πιέσεις στο αρμόδιο Υπουργείο για να αυξηθούν τα δρομολόγια και πως το ζήτημα δεν είναι στην άμεση δική του ευθύνη. Στάθηκε ξανά στην ΚΥΑ του Ιανουαρίου, που δίνει τη δυνατότητα στους Διευθυντές των σχολείων να αιτηθούν στις Περιφερειακές Ενότητες την αλλαγή των δρομολογίων, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Ωστόσο, Διευθυντές έχουν υποβάλλει σχετικό αίτημα, αλλά τα δρομολόγια παραμένουν τα ίδια.

Για το ζήτημα των τεστ

Η Υφυπουργός Παιδείας, δήλωσε πως, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ πραγματοποιούνται τεστ στα Ειδικά Σχολεία κάθε 2 με 3 εβδομάδες, ανάλογα με την περιοχή. Η αλήθεια και σε αυτό το ζήτημα είναι διαφορετική. Σε πολλά Ειδικά Σχολεία στην Επικράτεια έχουν γίνει ελάχιστα τεστ, ελάχιστες επισκέψεις του ΕΟΔΥ. Όπου αυτές είναι πιο συχνές, δεν οφείλονται σε πρόγραμμα και μέριμνα του ΕΟΔΥ, αλλά σε επιμονή και αιτήματα των ίδιων Διευθυντών των Σχολείων.

Οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας προσπάθησαν να αντισταθμίσουν την ανάγκη μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ με επίκεντρο το σχολείο, με την τυχαία δειγματοληψία, μέσω της πλατφόρμας edu.testing.gov.gr.

Κατηγόρησαν ξανά τους εκπαιδευτικούς ότι δεν χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, δεν προσέρχονται για τεστ (30 χιλιάδες έχουν γίνει σε εκπαιδευτικούς μέχρι τώρα, μέσω της πλατφόρμας), τα οποία μάλιστα έχουν δεσμευτεί σε βάρος άλλων αναγκών (ξανά κοινωνικός αυτοματισμός)! Η αλήθεια είναι ότι, σε όποιο σχολείο πάει ο ΕΟΔΥ, οι εκπαιδευτικοί, το ΕΕΠ και το ΕΒΠ συμμετέχουν κάθε φορά μαζικά στα τεστ! Η πραγματοποίηση τεστ μέσω της πλατφόρμας, όπου το ραντεβού μπορεί να οριστεί μακριά από τον τόπο κατοικίας ή εργασίας, σε ακατάλληλη ώρα και μέρα, είναι δυσκολίες που αποθαρρύνουν έναν εκπαιδευτικό να πάρει μέρος. Πάνω από όλα, δεν μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά συμπεράσματα για την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας.

Για το ζήτημα των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς, ΕΕΠ και ΕΒΠ

Δεν αρνήθηκαν τις ελλείψεις, αλλά δήλωσαν πως κάνουν ό, τι μπορούν. Σαν απόδειξη γι’ αυτό, παρουσίασαν τους 4500 διορισμούς στην Εδική Αγωγή και τον αριθμό των προσλήψεων αναπληρωτών μέχρι τώρα.

Για το ζήτημα της καταγραφής και παρακολούθησης των μαθητών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες από φορέα της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, με βάση τον τόπο κατοικίας.

Η πολιτική ηγεσία δεν έδωσε κάποια απάντηση. Ο κ. Ζυμβρακάκης (υπηρεσιακός παράγοντας) ανέφερε στο περιθώριο της συνάντησης ότι αυτό αποτελεί ευθύνη του σχολικού νοσηλευτή (που πολλά σχολεία δεν έχουν ή έχουν λιγότερους από αυτούς που απαιτούνται) και του κοινωνικού λειτουργού.

Είναι φανερό ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για μια ακόμα φορά εμπαίζει τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς τους στην Ειδική Αγωγή, έχει εγκληματικές ευθύνες. Την ώρα που γιγαντώνεται το 3ο κύμα της Πανδημίας, που οι ΜΕΘ βρίσκονται σε 100% πληρότητα και εκατοντάδες συνάνθρωποί μας βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, το Υπουργείο Παιδείας δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να προστατέψει τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές στην Ειδική Αγωγή.

Ο μόνος δρόμος που έχουμε είναι αυτός του ανυποχώρητου αγώνα για την προστασία της ζωής και της υγείας των συναδέλφων και των μαθητών μας. Συνεχίζουμε δυναμικά και απαιτούμε:

 • Να προταχθούν οι εκπαιδευτικοί στους μαζικούς εμβολιασμούς, με προτεραιότητα τους εργαζόμενους στα ειδικά σχολεία!

 • Να διενεργούνται μαζικά, περιοδικά τεστ ώστε να ελέγχεται η διασπορά. Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος να γίνονται οι αναγκαίες ιχνηλατήσεις, αλλά και φροντίδα των πασχόντων.

 • Να έχουν όλα τα σχολεία Νοσηλευτή!

 • Να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό για να μειωθούν οι μαθητές ανά ομάδα, να αξιοποιηθούν τα κλειστά σχολεία, κάθε υποδομή για να μην συγχρωτίζονται μαθητές και εργαζόμενοι.

 • Να προσληφθεί επιπλέον, προσωπικό καθαριότητας για να καλύπτονται τα υγειονομικά πρωτοκόλλα.

 • Να γίνεται αυστηρός έλεγχος από την Περιφέρεια για το εάν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλά στη μεταφορά των μαθητών.

 • Να αυξηθούν τα δρομολόγια ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος.

 • Για όσους μαθητές αναστέλλεται η διαδικασία είτε κλεισίματος του σχολείου, είτε σοβαρών προβλημάτων, με ευθύνη του Υπουργείου να συνεχίζονται οι αναγκαίες επιστημονικές παρεμβάσεις!

Αθήνα, 19/3/2021