Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΠΑΜΕ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΙΩΝ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΙΩΝ

Συνοδέλφισσες-φοι:Από την αρχή της πανδημίας την άνοιξη και στη συνέχεια το καλοκαίρι, πριν ανοίξουν τα σχολεία χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Τα κρούσματα που εμφανίζονται στα διάφορα σχολεία του νησιού αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, επιβεβαιώνουν ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο αδιαφορούν για τους όρους με τους οποίους άνοιξαν και λειτουργούν τα σχολεία. Δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο. Τα δημοσιευμένα πρωτόκολλα συνθλίβονται κάτω από το βάρος της απάνθρωπης λογικής του κόστους. Τα ανάγουν όλα στην ατομική ευθύνη.

 • Δε μειώνουν τον αριθμό μαθητών στις τάξεις, δεν αξιοποιούν ούτε καν τις διαθέσιμες αίθουσες για το «σπάσιμο» τμημάτων. Στοιβάζουν 25 μαθητές σε αίθουσες κλουβιά την ίδια ώρα που κουνάνε το δάχτυλο στον λαό για την αποφυγή του συγχρωτισμού.

 • Προσπαθούν να μπαλώσουν τις χρόνιες απαράδεκτες κτιριακές ελλείψεις με κοντέινερ και προκάτ επιδεινώνοντας την κατάσταση σε συνθήκες πανδημίας.

 • Αρχές Νοέμβρη και ακόμα υπάρχουν αρκετά κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία. Τα κενά που δημιουργούνται από τους συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες τα καλύπτουν με προσλήψεις με την εργασιακή σχέση γαλέρας των 3μηνων συμβάσεων. Μαθητές με Ειδικές Ανάγκες είτε δεν έχουν ακόμα παράλληλη στήριξη είτε αποκλείονται από τα Ειδικά Σχολεία λόγω έλλειψης προσωπικού.

 • Σε πολλά σχολεία υπάρχουν ελλείψεις στην καθαριότητα. Παρά την ηρωική προσπάθεια των καθαριστριών/ών είναι πρακτικά αδύνατον να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

 • Στις περιπτώσεις που εμφανίζεται κρούσμα οι οδηγίες είναι συγκεχυμένες. Μόνο περισσότερη αναστάτωση δημιουργείται. Μοριακά τεστ δεν πραγματοποιούνται άμεσα με ευθύνη του κράτους και οι συνάδελφοι, οι μαθητές και οι γονείς τους αναγκάζονται να πληρώσουν εκατοντάδες ευρώ από την τσέπη τους.

 • Ακόμα και οι συνάδελφοι που νόσησαν η επιστροφή τους στην υπηρεσία γίνεται μετά το “κουστούμι” της 14μερης απομάκρυνσης χωρίς επαναληπτικά αρνητικά τεστ. Η μέχρι τώρα βιβλιογραφία περιλαμβάνει περιπτώσεις που παραμένουν θετικοί και μεταδοτικοί πολύ πέρα των δύο εβδομάδων. Οι “πρώην” ασθενείς, δεν πάνε στα σπίτια τους ή σε γραφεία ολιγάνθρωπα, αλλά σε πολυάνθρωπες εκπαιδευτικές κοινότητες με ρίσκο να προκαλέσουν νέους κύκλους μολύνσεων.

 • Σε συνθήκες πανδημίας δεν πήραν κανένα μέτρο ώστε οι συνάδελφοι να μη μετακινούνται σε 3 και περισσότερα σχολειά, εκθέτοντας έτσι και τον εαυτό τους και τους μαθητές τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

 • Ανακαλούν ή βάζουν εμπόδια στις άδειες σε εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ίδια τους τη ζωή.

 • Δεν έχει παρθεί κανένα επιπλέον μέτρο για την αποφυγή του συγχρωτισμού στα σχολικά λεωφορεία με τα οποία μετακινούνται μαθητές.

Ακόμα και μπροστά στις δύσκολες συνθήκες, ακόμα και σε αυτή τη συγκυρία που αυξάνονται τα κρούσματα στα σχολεία απειλώντας την υγεία των εκπαιδευτικών, των παιδιών και των οικογενειών τους, δεν πρόκειται να κερδίσουμε το παραμικρό μέτρο προστασίας αν δεν εντείνουμε την πίεση και τον αγώνα μας. Όλοι οι αρμόδιοι, από την κυβέρνηση και το Υπουργείο ως τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, αντιμετωπίζουν τον εκπαιδευτικό σαν αναλώσιμο. Αν δεν αγωνιστούμε εμείς για την ασφαλή λειτουργία του σχολείου η κατάσταση θα γίνεται ακόμα πιο εκρηκτική.

ΩΣ ΕΔΩ – ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!!

 • Μείωση εδώ και τώρα των μαθητών σε 15 ανά τμήμα.
 • Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία, που προκύπτουν από τις αυξημένες ανάγκες της περιόδου.
 • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με έξοδα και ευθύνη του κράτους. Άμεση παρέμβαση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων σε εργαζόμενο στο σχολείο ή σε μαθητή.

 • Απαιτούμε η επιστροφή στο σχολικό περιβάλλον των θετικών στον ιό συναδέλφων να γίνεται μετά από διαδοχικά αρνητικά τεστ περιορίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο την πιθανότητα μετάδοσης σε δεκάδες εκπαιδευτικούς και μαθητές. Το ίδιο να ισχύει για τους μαθητές και τους εργαζόμενους στους σχολικούς χώρους που βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

 • Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων.
 • Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
 • Ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με μόνιμες προσλήψεις και κάλυψη όλων των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΖΩΗ!

ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ!

Μυτιλήνη 1 Νοέμβρη 2020