Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΠΑΜΕ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Γ.Σ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ

Δελτίο Τύπου για την Γενική Συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ στις 2 Απριλίου

ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ: Αρραγές μέτωπο υπεράσπισης της κυβερνητικής πολιτικής

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Απριλίου η Γενική Συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ, μετά και από την πίεση δεκάδων ΕΛΜΕ από όλη τη χώρα εδώ και 1,5 μήνα. Σε αυτήν την Γενική Συνέλευση πάρθηκε μια πολύ σημαντική απόφαση. Μετά από κοινή πρόταση και πίεση των ΕΛΜΕ που υιοθέτησαν το πλαίσιο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών στο κύκλο των Γενικών Συνελεύσεων, αποφασίστηκε ομόφωνα να μην εφαρμοστεί καμία διάταξη του νόμου Χατζηδάκη. Οι αρχαιρεσίες για την Ομοσπονδία και για τις ΕΛΜΕ να πραγματοποιηθούν αποκλειστικά δια ζώσης, να μην αλλάξουν τα καταστατικά των ΕΛΜΕ, να μπλοκαριστούν στην πράξη όλες οι αντεργατικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη.

Οι εκλεγμένοι με την ΑΣΕ πρόεδροι των ΕΛΜΕ, μέσα από τις τοποθετήσεις τους προσπάθησαν η Γενική Συνέλευση των Προέδρων ν’ αποκτήσει έναν χαρακτήρα οργάνωσης της πανεργατικής απεργίας στις 6 Απριλίου. Ανέδειξαν τις αιτίες αλλά και τις επιπτώσεις του πολέμου, την ανάγκη για μια ακόμα φορά το κίνημα να ταχθεί με τη «σωστή πλευρά της Ιστορίας» αυτή των λαών, τους κινδύνους από την εμπλοκή της χώρας μας που διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις υλοποιούν. Έφεραν στην επιφάνεια τα οξυμένα προβλήματα που ζούμε οι συνάδελφοι σε όλη την Ελλάδα με τις ανατιμήσεις, την ακρίβεια, την εντατικοποίηση μέσα στα σχολεία, την αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό της διοίκησης, συνολικά τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής στην εκπαίδευση.

Για άλλη μια φορά πρωτοστάτησαν ώστε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας να πάρει θέση και να απαντήσει στην αγωνία και τον θυμό των χιλιάδων συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα που δώσαμε τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση – κατηγοριοποίηση των σχολείων.

Επανακατατέθηκε από πολλές ΕΛΜΕ και σε αυτή τη Γενική Συνέλευση η πρόταση για επαναπροκήρυξη της Απεργίας – Αποχής, η οποία συγκέντρωσε σχεδόν το 51% των ψήφων των ΕΛΜΕ. Η πρόταση αυτή, παρότι πλειοψήφησε, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα 2/3 που απαιτούνται από το καταστατικό της ΟΛΜΕ, ώστε να αποτελέσει απόφαση του κλάδου. Πολεμήθηκε σε όλες τις ΕΛΜΕ, αλλά και στη Γ.Σ. Προέδρων από το αρραγές μέτωπο ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ που φρόντισε να μην καταθέσει ούτε μία πρόταση, μέσα από την εισήγηση που διαμόρφωσε, για το πως ο κλάδος θα αντιπαλέψει την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση και τα σχέδια κατηγοριοποίησης των σχολείων.

Σαν να μην έφτανε αυτό, το Προεδρείο της Γ.Σ. Προέδρων (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ), έφτασε στο σημείο, με αντιδημοκρατικό τρόπο, να αρνηθεί (!) να βάλει σε ψηφοφορία την πρόταση της ΕΛΜΕ Πειραιά, αλλά και άλλων ΕΛΜΕ, με βάση την οποία, η Γενική Συνέλευση Προέδρων θα καλούσε τις ίδιες τις ΕΛΜΕ να προκηρύξουν Απεργία – Αποχή έτσι ώστε με συντεταγμένο και μαζικό τρόπο να αποκρουστεί η εφαρμογή της «αξιολόγησης» στα σχολεία. Η απόφαση αυτή απαιτούσε απλή πλειοψηφία και όχι τα 2/3.

Το Προεδρείο της Γ.Σ. (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ) επικαλέστηκε καινοφανή επιχειρήματα και για πάνω από μία ώρα κωλυσιεργούσε, οδηγώντας τη Γ.Σ. Προέδρων σε διάλυση. Και τι δεν είπαν… Ότι αρνούνται να τη θέσουν σε ψηφοφορία, ότι δήθεν η απόφαση αυτή, αν τεθεί, χρειάζεται τα 2/3 του σώματος γιατί έχει τη λέξη απεργία (!), ότι οι ΕΛΜΕ παρότι είχαν θέση υπέρ της επαναπροκήρυξης, αυτή αίρεται αφού δεν συζητήθηκε στις τελευταίες Γενικές Συνελεύσεις και άλλα τέτοια φαιδρά. Ακόμα και τώρα 5 μήνες μετά την απόφαση τους να βάλουν ταφόπλακα στο μεγαλειώδη αγώνα μας, επιμένουν ν’ αφήνουν τον κλάδο ξεκρέμαστο, έρμαιο στις απειλές και τις πιέσεις του Υπουργείου με γελοία επιχειρήματα. Δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε.

Η παράταξη των ΣΥΝΕΚ επιδόθηκε ως συνήθως σε ένα κενό αντιπολιτευτικό – «αντιδεξιό και αντινεοφιλελεύθερο» λόγο, με μπόλικες αγωνιστικές φανφάρες αλλά για μια ακόμα φόρα σε όλες τις κρίσιμες ψηφοφορίες αλλά και στιγμές της διαδικασίας συντάχθηκε με την παράταξη της ΝΔ, όπως κάνει από την πρώτη στιγμή της θητείας αυτού του Διοικητικού Συμβουλίου. Αντίστοιχα η παράταξη της ΔΑΚΕ «κρύφτηκε» πίσω από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ για να μην φανεί η πλήρης στήριξη της στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα.

Όμοια και η παράταξη των Παρεμβάσεων αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά το θλιβερό συμπλήρωμα του κυβερνητικού συνδικαλισμού αφού επιδόθηκε σε θεατρινισμούς και ψευτο-αντιπαραθέσεις προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τον ακραίο τυχοδιωκτισμό τους, το μεγάλο άδειασμα που έκαναν στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς ψηφίζοντας στη ΔΟΕ το σταμάτημα της απεργίας – αποχής.

Όλοι μαζί υπερθεμάτιζαν για κάποιος μελλοντικούς αγώνες που πρέπει να γίνουν και την ίδια ώρα δεν έχουν κουνήσει ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι για τους μεγαλειώδεις αγώνες που έγιναν (π.χ. 26 Φλεβάρη) ή για αυτούς που ήδη έχουν αποφασιστεί όπως για παράδειγμα η πανεργατική απεργία στις 6 Απριλίου.

Η στάση της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ) είναι σε πλήρη αντίθεση με τις ανησυχίες και τις ανάγκες του κλάδου. Για να μπορέσουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κλάδου, να δικαιολογήσουν τη στήριξη τους στην πολιτική της κυβέρνησης ακολούθησαν για μια ακόμα φορά αντιδημοκρατικές και αντικαταστατικές ενέργειες στη Γενική Συνέλευση.

Απέκλεισαν στο τέλος της διαδικασίας με αυθαίρετο και αντιδημοκρατικό τρόπο την ομιλία εκπροσώπων της παράταξης των Παρεμβάσεων (με το επιχείρημα ότι έχουν παραιτηθεί από μέλη του Δ.Σ της ΟΛΜΕ, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν το λόγο στο τέλος της διαδικασίας και πριν τις ψηφοφορίες), παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των εκπροσώπων της ΑΣΕ και πολλών προέδρων ΕΛΜΕ. Αρνήθηκαν το στοιχειώδες δικαίωμα να μπει το θέμα στην ίδια τη Γενική Συνέλευση όπως ορίζει το καταστατικό της Ομοσπονδίας. Στο τέλος ολοκλήρωσαν άρον – άρον τις διαδικασίες χωρίς να μπει σε ψηφοφορία καμιά άλλη πρόταση από τις δεκάδες που είχαν καταθέσει τα σωματεία.

Είναι φανερό ότι οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν να περιμένουν τίποτα αυτές τις δυνάμεις στην Ομοσπονδία. Ήταν και είναι τροχοπέδη για την ανάπτυξη και την οργάνωση των αγώνων, για την μαχητική διεκδίκηση των αιτημάτων μας, για την αγωνιστική υπεράσπιση των δικαιωμάτων των δικών μας και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας.

Η συσπείρωση στα σωματεία, η αλλαγή των συσχετισμών, η αγωνιστική συμπόρευση με τα υπόλοιπα συνδικάτα και το εργατικό κίνημα αποτελεί μονόδρομο για να πάμε μπροστά, για να σταθεί το κίνημα στα πόδια του και να αντιμετωπίσει τα αντιλαϊκά μέτρα.

Η μαζική και μαχητική απεργία της 6ης Απριλίου σε όλη την Ελλάδα έστειλε αισιόδοξο μήνυμα κλιμάκωσης της πάλης!

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες εργαζόμενους που συμμετείχαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Έστειλαν μήνυμα αγώνα και μάχης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο απαιτώντας καμία εμπλοκή της Ελλάδας, κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα. Αποτελεί βήμα κλιμάκωσης της πάλης του λαού μας ενάντια στην ακρίβεια και τις αυξήσεις στην ενέργεια, βήμα κλιμάκωσης για αυξήσεις στους μισθούς.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, χωρίς να χαθεί ούτε μέρα με στόχο την κλιμάκωση
των αγώνων μας  με τον αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς

Υ.Γ. 1: Χαιρετίζουμε την υποστήριξη από την παράταξη των Παρεμβάσεων της πρότασης που κατέθεσε η ΕΛΜΕ Πειραιά (η Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ να καλέσει τα ίδια τα σωματεία να προκηρύξουν Απεργία – Αποχή από την «αξιολόγηση»). Μια πρόταση που πραγματικά θα μπορούσε να δώσει υπό προϋποθέσεις συνέχεια στον αγώνα που έδωσε ο κλάδος όλο το προηγούμενο διάστημα. Την πρόταση αυτή της Αγωνιστικής Συσπείρωσης έλαβε η ΕΛΜΕ Πειραιά, μέσα από μια μαζική Γενική Συνέλευση, που όμως εκεί οι δυνάμεις των Παρεμβάσεων την πολέμησαν και την καταψήφισαν με πρωτοφανή λύσσα και επίθεση(!), ενώ σε άλλες, όπως είπαν την στήριξαν (π.χ. Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής)!

Υ.Γ. 2: Διαδίδεται σε διαδικτυακές συσκέψεις και σε πηγαδάκια από την ηγεσία των Παρεμβάσεων, ότι δήθεν στελέχη της Αγωνιστικής Συσπείρωσης – Πρόεδροι ΕΛΜΕ απέσυραν στη Γενική Συνέλευση Προέδρων την πρόταση της για την κήρυξη απεργίας – αποχής από τις ΕΛΜΕ για αυτό και δεν μπήκε σε ψηφοφορία. Φυσικά, αν ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε γιατί δεν την έθεσαν οι ίδιες οι Παρεμβάσεις; Καλούμε κάθε καλοπροαίρετο συνάδελφο να προβληματιστεί από τα συνεχιζόμενα ψέματα και την συκοφαντία που εξαπολύει αυτή η παράταξη προς την Αγωνιστική Συσπείρωση σε κάθε ευκαιρία που της παρουσιάζεται. Προφανώς τα γεγονότα είναι γνωστά σε όλους αλλά αν επιμείνουν σε αυτές τις πρακτικές υπάρχουν και τα ηχογραφημένα πρακτικά της ολομέλειας (!)

Αθήνα, 6 Απριλίου 2022