Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΠΑΜΕ ΕΚΠ/ΚΩΝ: Η ηγεσία της ΔΑΚΕ στους ΟΤΑ & η Ανατροπή – πρώην ΠΑΣΚ – προχωρούν σε κινητοποιήσεις ενάντια στην ένταξη των προνηπίων στα Νηπιαγωγεία!! και η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Ζητά να έχουν οι δήμοι την αρμοδιότητα για τα νηπιαγωγεία.

Η ηγεσία της ΔΑΚΕ στους ΟΤΑ & η Ανατροπή – πρώην ΠΑΣΚ – προχωρούν σε κινητοποιήσεις ενάντια στην ένταξη των προνηπίων στα Νηπιαγωγεία!!

Για να μη θεσμοθετηθεί Δίχρονη Προσχολική Αγωγή!! Ντροπή!!

Η κυβέρνηση και  Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου συνεχίζουν την γνώστη ΣΥΡΙΖΑικη τακτική «εξαγγέλλω κάτι για να δημιουργήσω κλίμα και στο τέλος συνεχίζω με τα ίδια». Σε συνέντευξη στα ΝΕΑ, μια μέρα μετά από τη συμφωνία με τους «θεσμούς» για τα μέτρα – 4ο Μνημόνιο (τυχαίο;;), εξήγγελλε, για μια ακόμα φορά, την πρόθεση της κυβέρνηση να θεσμοθετήσει Δίχρονη Προσχολική Αγωγή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιες δηλώσεις. Μην ξεχνάμε ότι η απάτη με τους 20.000 μονίμους διορισμούς ήταν στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής προπαγάνδας τουλάχιστον για 2 χρόνια!!

Σε μια περίοδο που δρομολογούνται σκληρά αντιλαϊκά, η κυβέρνηση αξιοποιεί τον ευαίσθητο τομέα της Προσχολικής Αγωγής για προπαγανδιστικούς λόγους, για να μασκαρέψει τη βαρβαρότητα της πολιτικής της. Η πραγματικότητα είναι ότι όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο προς την κατεύθυνση της θεσμοθέτησης της. Το αντίθετο! Για τη σχολική χρονιά 2017-2018 οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία γίνονται με τους περιορισμούς που ίσχυαν όλα τα προηγούμενα χρόνια (υποχρεωτικότητα μόνο για Νήπια, περιορισμοί στο Ολοήμερο κ.ά.)

Η κυβερνητική τακτική τροφοδοτεί τον ακραίο συντεχνιασμό και την ανθρωποφαγία!

Η ηγεσία της ΔΑΚΕ στους ΟΤΑ και η Ανατροπή – Πρώην ΠΑΣΚ -, προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις(!!), με αφορμή τις δηλώσεις Γαβρόγλου, ενάντια σε κάθε προσπάθεια ένταξης των προνηπίων στα Νηπιαγωγεία(!!) γιατί έτσι, λένε, υποβαθμίζονται δήθεν οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί. Οι συγκεκριμένες παρατάξεις με τη στάση τους υπονομεύουν και τα δικαιώματα των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς, των γονιών των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους:

 

  1. Νομιμοποιούν την κατάσταση που επικρατεί στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς (το 60% των εργαζομένων προσλαμβάνεται με κάθε είδους συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, οι νεαρές λαϊκές οικογένειες αγκομαχάνε κάθε χρόνο να βρουν θέση για τα παιδιά τους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς  και  επιβαρύνονται και με τροφεία, η χρηματοδότηση των δημοτικών παιδικών σταθμών έχει στερέψει από το κράτος  και  συναρτάται κατά κύριο λόγο από το ΕΣΠΑ).
  2. Απλώνουν χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση, ώστε να συντηρεί τη σημερινή κατάσταση. Της δίνουν το κατάλληλο άλλοθι.
  3. Υπονομεύουν το διαχρονικό αίτημα του εκπαιδευτικού και γονεΐκού κινήματος, την απόλυτα ώριμη και αναγκαία θεσμοθέτηση Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής.

Ειδικά η ΔΑΚΕ, η παράταξη της ΝΔ, πρέπει να απολογηθεί στους εργαζόμενους για της στάση της, για την πολυγλωσσία και την υπονομευτική τακτική της. Στους ΟΤΑ βγαίνει στα «κάγκελα» ενάντια στη 2χρονη Προσχολική Αγωγή, στη ΔΟΕ υποτίθεται ότι την υπερασπίζεται. Στην ΟΛΜΕ χαρακτηρίζει ακόμα και το 12χρονο σχολείο ως «ιδεοληψία»!!! Η «συνέπεια», «η σταθερότητα», «οι αξίες», που προβάλει ως το μεγάλο ατού της, πάνε περίπατο μπροστά στην εξυπηρέτηση διαφόρων «συμφερόντων». Στην ουσία η ΔΑΚΕ υπερασπίζεται την κατακερματισμένη εκπαίδευση, των πολλών δομών και ταχυτήτων, της επιχειρηματικότητας,  όπου ο καθένα θα έχει «πρόσβαση» με βάση την οικονομική του δυνατότητα.

Τέρμα πια στην κοροϊδία!!

ü  Αποκλειστικά δωρεάν παιδεία για όλους. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

ü  Εδώ και τώρα Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή. Προνήπια και Νήπια στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Ολοήμερο Νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά.

ü  Σίτιση για όλα τα παιδιά με ευθύνη τους κράτους.

ü  Όλα τα παιδιά κάτω των 4 ετών σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς χωρίς τροφεία. Η εργασία του εκπαιδευτικού προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς είναι κρίσιμη και σημαντική για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, δεν είναι απλή φύλαξη και χαζολόγημα.

ü  Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους (Νηπιαγωγούς και Βρεφονηπιοκόμους) με ξεκάθαρα επαγγελματικά δικαιώματα για κάθε κλάδο.

Καλούμε τις Νηπιαγωγούς, με την κάλυψη και στήριξη των Συλλόγων, να γράψουν όλα τα παιδιά στο Νηπιαγωγείο (νήπια και προνήπια) χωρίς κληρώσεις και αποκλεισμούς. Να κάνουν δεκτές όλες τις αιτήσεις για το Ολοήμερο.

Όχι στις συντεχνιακές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους. Ο αντίπαλος είναι η πολιτική που τσακίζει τη ζωή εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που τροφοδοτούν το εμφύλιο μέσα στους εργαζόμενους, που «ψαρεύουν με πολλά καλάμια» πρέπει να πάρουν απάντηση.

  • Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να καταδικάσουν με την ψήφο τους τις παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ!!
  • Στα επερχόμενα συνέδρια ΔΟΕ – ΟΛΜΕ υπάρχει η ευκαιρία να γίνουν βήματα αλλαγής των συσχετισμών με την αποφασιστική ενίσχυση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών.

Αθήνα 8 Μάη 2017

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ζητά να έχουν οι δήμοι την αρμοδιότητα για τα νηπιαγωγεία

Στο πλαίσιο της κοινής στάσης, που αναδείχθηκε στην προχτεσινή συνάντηση Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και ΠΟΕ ΟΤΑ, το συλλογικό όργανο των δήμων, στη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόθεση της κυβέρνησης να εντάξει τα προνήπια στα νηπιαγωγεία.

Μάλιστα, επ’ ευκαιρία αυτής της εξέλιξης, η ΚΕΔΕ επανέφερε το αίτημα που είχε διατυπώσει σε συνέδριό της στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, με το οποίο ζητά τη μεταφορά των νηπιαγωγείων, μεταξύ άλλων δομών, στους δήμους, κάτι που σημαίνει την παραπέρα υποβάθμιση του παιδαγωγικού έργου, την εμπορευματοποίηση και το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Να σημειώσουμε ότι τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΔΑΚΕ και «Συνδικαλιστική Ανατροπή» (πρώην ΠΑΣΚ) στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ, που «προχωρούν σε κινητοποιήσεις ενάντια στην ένταξη των προνηπίων στα Νηπιαγωγεία για να μη θεσμοθετηθεί δίχρονη Προσχολική Αγωγή», κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ), με αφορμή την προχτεσινή συνάντηση που είχαν με την ΚΕΔΕ.

 Οπως κατήγγειλε επίσης και την πολιτική της κυβέρνησης, που, όπως και οι προηγούμενες, δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο προς την κατεύθυνση της θεσμοθέτησης της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με την ταυτόχρονη κάλυψη όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η χτεσινή συνεδρίαση ανέδειξε εκ νέου τις ευθύνες και της ΚΕΔΕ για την κατάσταση σήμερα στην Προσχολική Αγωγή, αφού τα προβλήματα που διαπιστώνει είναι απόρροια και της δικής της συναίνεσης στην εφαρμοζόμενη πολιτική που στερεί το σχετικό δικαίωμα από το σύνολο των παιδιών.

Θυμίζουμε την απόλυτη συμφωνία της στο πέρασμα των κρατικών παιδικών σταθμών στους δήμους, που είχε ως συνέπεια την επιβολή τροφείων, τη συναίνεσή της στην πολιτική περιορισμού των προσλήψεων και εργαζομένων πολλών ταχυτήτων και βέβαια στις περικοπές των πόρων των δήμων, που έχουν οδηγήσει, ανάμεσα σε άλλα, και σε κλείσιμο παιδικών σταθμών, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται η πλειοψηφία των αναγκών, και σε υποβάθμιση του παρεχόμενου έργου.

Κατά τ’ άλλα, η ΚΕΔΕ στη χτεσινή της συνεδρίαση εξέφρασε τη συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και αναμένει τις περαιτέρω ενέργειες για να καθορίσει τη στάση της.

                                                                                                                                    αναδημοσίευση από εφημερ. rizospastis 11/5/2017