Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΠΑΜΕ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ – ΓΟΝΕΙΣ: Διεκδίκησαν μαχητικά τη λήψη μέτρων προστασίας και την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων (VIDEO – ΦΩΤΟ)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ – ΓΟΝΕΙΣ: Διεκδίκησαν μαχητικά τη λήψη μέτρων προστασίας και την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Μαχητική απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης έδωσαν σήμερα εκπαιδευτικοί, γονείς, φοιτητές διεκδικώντας, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την υγεία και τη μόρφωση, την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού και αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου που ψηφίστηκε το προηγούμενο διάστημα.

Με τη μαζική συγκέντρωση στα Προπύλαια και τη μαχητική πορεία στη Βουλή δήλωσαν ότι μέσα από συλλογικό αγώνα θα δώσουν απάντηση στα αντιεκπαιδευτικά και αντεργατικά μέτρα που τσακίζουν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Από το βήμα της συγκέντρωσης, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών σωματείων αναφέρθηκαν στην κατάσταση που αντικρίζουν εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς στα σχολεία, μέσα από την οποία -διανύοντας ήδη την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας τους- ξεδιπλώνεται η αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Για μια ακόμη φορά τόνισαν τις ευθύνες της κυβέρνησης που επιμένει να μην ικανοποιεί τα συγκεκριμένα αιτήματα εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών που θα διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, ούτε παίρνει μέτρα για την κάλυψη των μορφωτικών κενών που έχουν συσσωρευτεί.

Αντί για αυτά τα ζητήματα που αποτελούν άμεση προτεραιότητα και προκύπτουν από τις ίδιες τις ανάγκες, οι εκπαιδευτικοί τόνισαν πως η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει νέα μέτρα, όπως η Τράπεζα Θεμάτων και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που κάνουν το σχολείο ακόμη πιο ταξικά διαφοροποιημένο, το υποβαθμίζουν για τη μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών των λαϊκών οικογενειών και επιπλέον φέρνει την αξιολόγηση για να επιβάλει την πολιτική της.

Όπως τονίστηκε, οι εκπαιδευτικοί συσπειρωμένοι στα σωματεία τους και σε συμπόρευση με τους μαθητές και τους γονείς, θα μπουν φραγμός σε αυτά τα σχέδια -όπως μπήκαν και στο μέτρο των καμερών στις τάξεις, στις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και στην «αξιολόγηση»- διεκδικώντας μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Ούτε μια διδακτική ώρα χαμένη. Εδώ και τώρα δεύτερη φάση προσλήψεων και μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών. Να καταργηθούν η ΕΒΕ και η Τράπεζα Θεμάτων. Να μην εφαρμοστούν, να καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι και ο νόμος-έκτρωμα για τα Εργασιακά.

Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι από εκπαιδευτικά σωματεία και Ομοσπονδίες, η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, η ΟΙΕΛΕ, εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων και ο πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ. (Δείτε εδώ την ομιλία της Ντιάνας Λιάκου, του ΣΕΠΕ «Γ. Σεφέρης», εδώ του Σπύρου Μαρίνη, εκλεγμένου της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών στο  ΔΣ της ΔΟΕ και εδώ του Ανδρέα Καργόπουλου εκλεγμένου της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών στο  ΔΣ της ΟΛΜΕ).

Ο Πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ, Παναγιώτης Κατηφές κάλεσε τους γονείς με τη δράση τους μέσα από τους Συλλόγους Γονέων να κάνουν δική τους υπόθεση τη μόρφωση που έχουν ανάγκη σήμερα όλα τα παιδιά. (Δείτε εδώ και διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του).

Την ίδια στιγμή, ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη τη χώρα ήδη συζητούν τα επόμενα βήματα και καλούν σε πανελλαδική σύσκεψη το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη, στο θεατράκι της Γκράβας, με το πλαίσιο δράσης και αποφάσεις του κάθε Συλλόγου και ΕΛΜΕ.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας.


Με συνθήματα όπως «Σχολείο επιχείρηση και ο γονιός πελάτης – το νέο σας σχολείο είναι εφιάλτης»«Δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά – δε θα γίνει σκλάβος η νέα η γενιά» και «Πάρτε μέτρα για την πανδημία – δάσκαλοι, καθηγητές σε όλα τα σχολεία» εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη με αιτήματα τα μέτρα για την ασφαλή  λειτουργία των σχολείων και τη στήριξη των μαθητών.

Στη συγκέντρωση, στο Άγαλμα Βενιζέλου, η Δήμητρα Τραγάκη, πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στις συνθήκες με τις οποίες ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά, δηλαδή με περισσότερους μαθητές στην τάξη, με πετσοκομμένη καθαριότητα στα σχολεία, χωρίς να έχει ανεγερθεί ούτε μία νέα αίθουσα, με μαθητές να κάνουν μάθημα στα υπόγεια με παράθυρο μικρότερο από κόλλα Α4, με τις καγκελόπορτες να πέφτουν και να προκαλούν τραυματισμούς, με τεράστια κενά σε καθηγητές, ενώ την ίδια ώρα χιλιάδες είναι οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί. Επιπλέον κατήγγειλε ότι το υπουργείο καταργεί τμήματα και ολόκληρες τάξεις ή και το μισό σχολείο μη εγκρίνοντας Τμήματα Προσανατολισμού (π.χ. ΓΕΛ Καλοχωρίου, Αδένδρου, 17ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης). Και τόνισε: «Είναι βαθιά γελασμένοι αν θεωρούν ότι θα ανακόψουν το μέλλον που μας αξίζει. (…) Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι μαθητές κάνουμε την αγανάκτηση δύναμη. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της εδώ και τώρα».

Ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στις δεκάδες προκάτ αίθουσες σε αυλές σχολείων για την Προσχολική Αγωγή (Δήμοι Θεσσαλονίκης, Κορδελιού – Ευόσμου, Παύλου Μελά κ.ά.) και στα προβλήματα που εμφανίσθηκαν σε μια σειρά από αυτές, όπως π.χ. το 34ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου που ξεκίνησαν τα μαθήματα χωρίς να διαθέτει εξωτερική πόρτα, με τα καλώδια να κρέμονται από τσιμεντοκατασκευές, τα αιχμηρά συρματοπλέγματα που δεν έχουν κλείσει περιμετρικά του προαυλίου και εξέχουν με κίνδυνο τραυματισμού, τα χαλίκια στην είσοδο και τις ανολοκλήρωτες υδραυλικές εγκαταστάσεις που πετιούνται ξαφνικά από το υπέδαφος μέσα από λακκούβες. Αλλά και σε περιπτώσεις όπως το 3ο Δημοτικό Ευκαρπίας που οι μαθητές δεν ξέρουν σε ποιο σχολείο θα πάνε ή στην περίπτωση του 1ου και 2ου Γυμνασίου Λαγκαδά που οι μαθητές μεταφέρονται σε σχολεία γειτονικών χωριών ή στοιβάζονται σε προκάτ.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης η οποία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης


Στη Ξάνθη και την Κομοτηνή

Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε επίσης το απόγευμα και στην Ξάνθη, με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων, ενώ στην Κομοτηνή το μεσημέρι έγινε κινητοποίηση στα γραφεία των διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.