Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΠΑΜΕ: Δελτίο Τύπου για τη ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ κι ΕΛΜΕ που έγινε την Κυριακή 13/12/2020 με θέμα: «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΜΑΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ» -Εισήγηση του Συλλόγου  «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» που διοργάνωσε  τη ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ κι ΕΛΜΕ

Δελτίο Τύπου για τη ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ κι ΕΛΜΕ που έγινε την Κυριακή 13/12/2020 με θέμα:

«ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΜΑΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ»

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 13/12 με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή εκπροσώπων και εκλεγμένων μελών Δ.Σ. η ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Εκπαιδευτικών Π.Ε. κι ΕΛΜΕ.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε μια δύσκολη συγκυρία για τους εκπαιδευτικούς, τους γονιούς και τους μαθητές μας αλλά και για όλον τον λαό μας, αφού:

– η πανδημία βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, με την κυβέρνηση να αποποιείται των ευθυνών της με αποτέλεσμα να πεθαίνουν εκατοντάδες άνθρωποι την ημέρα και πολλές εκατοντάδες να νοσούν, ενώ το δημόσιο σύστημα υγείας να βρίσκεται στο κόκκινο,

– η εκπαιδευτική διαδικασία στα «ανοιχτά» ειδικά σχολεία και πολύ περισσότερο στα κλειστά γενικά σχολεία μέσω τηλεκπαίδευσης βάζει μεγαλύτερους ταξικούς φραγμούς στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και δυσκολεύει το παιδαγωγικό έργο των εκπαιδευτικών, με τους γονείς να πληρώνουν ακριβά τη συμμετοχή των παιδιών τους στην τηλεκπαίδευση.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος:

Οι ΣΥΛΛΟΓΟΙ Εκπ/κών Π.Ε.: «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», Λήμνου, «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ», «ΣΩΚΡΑΤΗΣ» «ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ», «Ν. ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ», Χαϊδαρίου, «Μ. ΠΑΠΑΜΑΥΡΟΣ», Ικαρίας, «ΠΕΡΙΚΛΗΣ» (παρ), «Κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ» και ΣΕΒΕΠΕΑ Θεσσαλίας.

Οι ΕΛΜΕ: Κέρκυρας, Πειραιά, Κεφαλλονιάς, Λήμνου – Αγ. Ευστρατίου, Ε΄ Ανατ. Αττικής, Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας (παρ.), Νότιας Αθήνας (παρ.), Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αθήνας (παρ.), Β΄ Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ζ΄ Αθήνας (παρ.), Δ΄ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής (παρ.).

Συμμετείχαν επίσης και πήραν τον λόγο εκπρόσωποι από την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Αναπληρωτών και την Επιτροπή Απορριφθέντων λόγω παράβολου.

Στη σύσκεψη, μετά την εισήγηση του Συλλόγου «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», πήρε το λόγο o πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο νομοσχέδιο για την ΕΕΚ, που είναι στη βουλή και στην ανάγκη να αντιπαλευτεί, ενώ η εκπρόσωπος της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ Αναπληρωτών παρουσίασε τις τεράστιες δυσκολίες των συμβασιούχων συναδέλφων και τις νέες ελαστικές σχέσεις που προωθούνται και χαιρέτισε τις δράσεις που αναπτύσσονται πανελλαδικά.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν εκπρόσωποι από τα σωματεία που συμμετείχαν και ήρθε μια πλούσια εμπειρία από τη δράση των σωματείων.

Αποτυπώνοντας τη συζήτηση στη Σύσκεψη μπορούμε επιγραμματικά να πούμε ότι:

 • Εκφράστηκε από πολλούς εκπροσώπους η αγωνία και η ανάγκη έντασης του αγώνα για το καίριο ζήτημα της υγείας, αφού σε πολλά μέρη της χώρας η πανδημία θερίζει. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ο συνάδελφος από την Πέλλα ότι «θρηνούμε συναδέλφους και οι μαθητές φοβούνται γιατί δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει στο στενό συγγενικό της περιβάλλον νεκρό»! Είναι επιτακτική ανάγκη να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα με προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα, τονίστηκε από πολλούς συναδέλφους.
 • Επισημάνθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί η αλληλεγγύη μας τις μέρες αυτές, ώστε κανείς συνάδελφος και καμιά λαϊκή οικογένεια να μην αντιμετωπίσει μόνος/η και αβοήθητος/η την πανδημία αλλά και να μην περάσει γιορτές χωρίς τα αναγκαία αγαθά.
 • Και εισηγητικά και πολλοί εκπρόσωποι ΕΛΜΕ αναφέρθηκαν στην ανάγκη να γίνει πλατιά ενημέρωση και να αντιπαλευτεί το νομοσχέδιο για την ΕΕΚ, που κινείται στην κατεύθυνση της ΕΕ για παραγωγή πιο φτηνού εργατοτεχνικού προσωπικού για τις επιχειρήσεις.
 • Όλοι οι συνάδελφοι έθεσαν τα μεγάλα προβλήματα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας και τους επιπλέον ταξικούς φραγμούς που βάζει, αφού 1 στα 5 παιδιά μένει απέξω, ενώ από αρκετά σωματεία αναφέρθηκαν στοιχεία για τον αποκλεισμό εκατοντάδων παιδιών ανά περιοχή που, είτε δεν έχουν κανένα μέσο να παρακολουθήσουν είτε παρακολουθούν από κινητό, πράγμα δύσκολο, είτε αναζητούν δωρεάν ίντερνετ στο κρύο! Αναφέρθηκε ο αποκλεισμός των παιδιών των Ρομά στο Μενίδι, τα 270 παιδιά σε Βύρωνα-Καισαριανή-Παγκράτι που δεν έχουν κανένα μέσο πρόσβασης ενώ πάνω από 800 παρακολουθούν από κινητό…πολλά τα παραδείγματα! Τονίστηκαν οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και του Υπ. Παιδείας για την κατάσταση αυτή και μπήκε επιτακτικά η απαίτηση να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα, ώστε κανένα παιδί να μην μένει απέξω από την εκπαιδευτική διαδικασία και κανένα σχολείο και εκπαιδευτικός χωρίς εξοπλισμό, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.
 • Ομόφωνα εκφράστηκε η επιτακτική ανάγκη να παρθούν τα αναγκαία μέτρα, ώστε να ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, γιατί Η ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗ!
 • Από αρκετούς ομιλητές τονίστηκαν τα μεγάλα προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών, που αποκλείουν παιδιά από την εκπαιδευτική διαδικασία, όπως έγινε πέρυσι και συνεχίζεται και φέτος στην Ικαρία. Η ανάγκη για κρατικό φορέα μεταφοράς των μαθητών με σύγχρονα ασφαλή μέσα επανέρχεται από την ίδια την πραγματικότητα.
 • Μεταφέρθηκαν τα τεράστια τα προβλήματα στη λειτουργία των «ανοιχτών» ειδικών σχολείων, που σε πολλές περιοχές (π.χ. Θεσσαλία) ανοιγοκλείνουν και τώρα, αφού δεν παίρνονται μέτρα για την πανδημία. Τονίστηκε η έλλειψη προσωπικού, εκπαιδευτικών, ΕΕΠ, ΕΒΠ και καθαριότητας, στα λειτουργούντα ειδικά σχολεία αλλά και οι προσλήψεις για την παράλληλη στήριξη (1942 από πέρυσι και επιπλέον οι φετινές διαγνώσεις) που εκκρεμούν, αφού η κυβέρνηση καλύπτεται πίσω από το κλείσιμο των σχολείων και παραβλέπει ότι τώρα είναι που τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες χρειάζονται περισσότερη στήριξη.
 • Μεγάλη αγανάκτηση εκφράστηκε και απαίτηση να αποσυρθεί η τελευταία εγκύκλιος του Υπ. Παιδείας για την αξιολόγηση των μαθητών της Δευτεροβάθμιας, που δε λαμβάνει καθόλου υπόψη της την πραγματική κατάσταση στην εξ αποστάσεως διδασκαλία και ζητάει να εξεταστούν και να αξιολογηθούν διαδικτυακά οι μαθητές. Προβληματισμός εκφράστηκε και για την αξιολόγηση των μαθητών της Πρωτοβάθμιας που παρουσιάζει και αυτή δυσκολίες.
 • Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Απορριφθέντων λόγω παράβολου (αλλά και η εκπρόσωπος της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ Αναπληρωτών) αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί οι περίπου 12.000 (!) συνάδελφοι που απορρίφθηκαν από το παράβολο των 3 ευρώ!!! Τονίστηκε η ανάγκη να αναδείξουμε ακόμα πιο έντονα το τεράστιο αυτό ζήτημα και να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση «που ψηφίζει συνεχώς και σε μια νύχτα νομοσχέδια», όπως χαρακτηριστικά είπε η συνάδελφος, να ρυθμίσει νομοθετικά και άμεσα το ζήτημα, ώστε να μη μείνουν στην ανεργία οι συνάδελφοι!
 • Χαιρετίστηκε από πολλούς ομιλητές η συμβολή των εκπαιδευτικών σωματείων στους αγώνες του εργατικού λαϊκού κινήματος ενάντια στην καταστολή, που έσπασε στην πράξη στις 17/11 και στις 26/11 αλλά και σε κάθε κλαδικό ή τοπικό αγώνα, και τονίστηκε η ανάγκη έντασής του.
 • Τονίστηκε η ανάγκη να στηριχτεί η απαίτηση για να διαγραφούν όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε εκλεγμένα μέλη ΔΣ σωματείων που μετακινούνται για συνδικαλιστική δράση. Στην πορεία και ανάλογα με την έκβαση του θέματος είναι ανάγκη να εκφραστεί και έμπρακτα η αλληλεγγύη των σωματείων μας στους συναδέλφους αυτούς.
 • Τονίστηκε η ανάγκη να είναι τα σωματεία μας σε ετοιμότητα με τη νέα χρονιά, να παρθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες και να γίνουν οι ανάλογες δράσεις, ώστε να παρθούν μέτρα για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια.
 • Τέλος, εκφράστηκε η ανάγκη, στην ενιαία επίθεση ΕΕ, κεφαλαίου και κυβέρνησης ενάντια στην ίδια μας τη ζωή, στα δικαιώματά μας, στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, να απαντήσουν τα σωματεία μας με κοινούς αγώνες. Να ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. Να ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ, ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, να μην αφήσουμε κανέναν συνάδελφο μόνο και κανένα παιδί απέξω από την εκπαιδευτική διαδικασία. Κανένας μόνο απέναντι στην πανδημία!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Με βάση τη συζήτηση και τις προτάσεις των σωματείων που συμμετείχαν, μπορούμε να κωδικοποιήσουμε αυτές που από κοινού προτάθηκαν για το επόμενο διάστημα:

 1. Να οργανώσουμε Πανελλαδική Μέρα δράσης για την Παιδεία στις 17/12, μέρα ψήφισης του ν/σχ για την ΕΕΚ, που συμπεριλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για προσλήψεις αναπληρωτών μέσω Δ/νσεων και για κατάργηση της εκπροσώπησης από τα Υ.Σ, στις Δ/νσεις, στα κέντρα πόλεων και στη Βουλή, με όλα τα μέτρα προστασίας.
 2. Στήριξη της παράστασης διαμαρτυρίας των Ομοσπονδιών στην Βουλή για τον προϋπολογισμό στις 15/12.
 3. Μπορούν να συνεδριάσουν έκτακτα τα ΔΣ, να κάνουμε ενημέρωση γονιών, σωματείων και φορέων κατά περιοχή για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση.
 4. Με βάση το κάλεσμα για την Πανελλαδική Μέρα Δράσης μπορούμε επίσης να συγκεντρώσουμε διαδικτυακά υπογραφές στο κάλεσμα αυτό των σωματείων και να τις καταθέσουμε πριν τα Χριστούγεννα στο Υπ. Παιδείας.
 5. Το κάθε σωματείο φυσικά μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες θα καταλήξει και στο δικό του σχεδιασμό.

Καλή επιτυχία στους αγώνες μας!

 Και στη συνέχεια Καλές Γιορτές και Καλή κι Αγωνιστική Χρονιά το 2021!

……………………………………………………

Εισήγηση του Συλλόγου  «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» που διοργάνωσε 

τη ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ κι ΕΛΜΕ, για την ΚΥΡΙΑΚΗ 13/12/2020 στις 10.30 π.μ.

ΜΕ ΘΕΜΑ:

«ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΜΑΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ»

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μας ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ κι ΕΛΜΕ, που κάλεσε ο Σύλλογός μας «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» και σας ευχόμαστε καλή δύναμη και υγεία. Καλέσαμε τη σημερινή σύσκεψη, γιατί πιστεύουμε ότι σε αυτές τις συνθήκες που ζούμε είναι κρίσιμο τα σωματεία μας να μπαίνουν μπροστά και να οργανώνουν την πάλη.

Στη σημερινή μας ΣΥΣΚΕΨΗ συμμετέχουν (ως τώρα):

Οι ΣΥΛΛΟΓΟΙ: «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», Λήμνου, «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ», «ΣΩΚΡΑΤΗΣ» «ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ», «Ν. ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ», Χαϊδαρίου, «Μ. ΠΑΠΑΜΑΥΡΟΣ», Ικαρίας, «ΠΕΡΙΚΛΗΣ» (παρ), «Κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ» και ΣΕΒΕΠΕΑ Θεσσαλίας.

Οι ΕΛΜΕ: Κέρκυρας, Πειραιά, Κεφαλλονιάς, Λήμνου – Αγ. Ευστρατίου, Ε΄ Ανατ. Αττικής, Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας (παρ.), Νότιας Αθήνας (παρ.), Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αθήνας (παρ.), Β΄ Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ζ΄ Αθήνας (παρ.), Δ΄ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής (παρ.).

Λέμε να ακολουθήσουμε την εξής διαδικασία: Θα κάνουμε μια εισηγητική ομιλία ως Σύλλογος ΄ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», μετά θα μιλήσουν ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά και εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών.

Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις των Σωματείων που συμμετέχουν, 5λεπτες θα παρακαλούσαμε, γιατί ξέρετε ότι και ο χρόνος στις τηλεδιασκέψεις είναι στενός. Στις δύο ώρες να έχουμε ολοκληρώσει.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Εκ μέρους του Συλλόγου μας «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», θέλουμε να θέσουμε εισηγητικά ορισμένα βασικά ζητήματα κρίσιμα για την περίοδο που διανύουμε και φυσικά να προτείνουμε τι θα κάνουμε τις επόμενες μέρες.

Α. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ

Οι στιγμές που ζούμε είναι κρίσιμες. Καθημερινά βιώνουμε τις τραγικές επιπτώσεις της πανδημίας και την αντιλαϊκή διαχείριση της κυβέρνησης. Οι ηρωικές προσπάθειες των υγειονομικών δεν μπορούν να καλύψουν την κυβερνητική ανευθυνότητα, τα τεράστια κενά σε ΜΕΘ, σε υποδομές και προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία. Ακόμα και τώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, καταρρέει, η κυβέρνηση αρνείται και να κάνει διορισμούς υγειονομικού προσωπικού και να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Την ώρα που πεθαίνουν 100 άνθρωποι την ημέρα αφήνουν το δημόσιο σύστημα υγείας στην κατάσταση που ήταν προ κορονοϊού, είναι πραγματικά εγκληματική η πολιτική τους. Ο συνωστισμός στα ΜΜΜ και τους μεγάλους χώρους δουλειάς συνεχίζεται, τα μέτρα προστασίας σταματούν στις πύλες των εργοστασίων, των εργοταξίων, των μεγάλων super market, των λιμανιών. Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων είναι κόστος και πετιούνται στα σκουπίδια. Αντί για ουσιαστικά μέτρα υπέρ της προστασίας της ζωής και της υγεία μας, η κυβέρνηση στοχοποιεί τον λαό, ψάχνει αφορμές για να αποποιηθεί τις ευθύνες της. Με το μαστίγιο της καταστολής και των απαγορεύσεων επιχειρεί να διαμορφώσει σιγή νεκροταφείου. Γνωρίσαμε στο πετσί μας τι σημαίνει όργιο καταστολής στις 17/11, στις 26/11, στις 6/12, σε κάθε κλάδο που αγωνίζεται.

Όλα αυτά, τα χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και ο θάνατος εκατοντάδων ανθρώπων δεν είναι φυσικά φαινόμενα, δεν ήταν αναπόφευκτα.

Η κυβέρνηση στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας κινήθηκε στη γνωστή αντιλαϊκή ρότα. Υγεία αλλά και Παιδεία είναι κόστος, άρα στη λογική του κόστους-οφέλους δεν είναι επιλέξιμες δαπάνες. Βάλανε λοιπόν τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας πάνω από την υγεία του λαού, γι’ αυτό ανοίξανε τον τουρισμό, δεν πήραν μέτρα στους χώρους δουλειάς, στοιβάζουνε τον κόσμο στα ΜΜΜ, δεν έκαναν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, για να εντοπίζουν άμεσα και να απομονώνουν τα κρούσματα, αφήσανε ακόμα και τα γηροκομεία απροστάτευτα, δεν πήραν κανένα μέτρο για τα σχολεία.

Η κυβέρνηση παράλληλα αξιοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για να προχωρήσει πιο γρήγορα την αντιλαϊκή της ατζέντα, τις απαιτήσεις του ΣΕΒ. Γι’ αυτό ψήφισαν ένα σκασμό αντιλαϊκά μέτρα με άπειρες ΠΝΠ, γι’ αυτό ετοιμάζουν νομοθετική κατάργηση του 8ωρου και καθιέρωση του 10ωρου, επιπλέον απλήρωτες υπερωρίες, 200 ευρώ μισθό, νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο για σύνταξη πείνας στα 70 κλπ. Οι προβλέψεις της έκθεσης Πισσαρίδη συνολικά και για την Παιδεία αποτελούν το μνημόνιο της επόμενης μέρας.

Ξέρουν ότι η αντιλαϊκή πολιτική θα φέρει αντιδράσεις, θα οργανωθούν αγώνες. Γι’ αυτό η κυβέρνηση εντείνει την καταστολή και επιχειρεί να βάλει χέρι στα συνδικάτα. Θέλει μικρές ΓΣΕΕ για να περνάει ανενόχλητη την πολιτική της. Αλλά λογαριάζει χωρίς εμάς, χωρίς το εργατικό λαϊκό κίνημα, που έχει αποδείξει διαχρονικά ότι έχει τη δύναμη και της ανατρέπει συνεχώς τα σχέδια.

Σ’ αυτό το κίνημα και με τους αγώνες του έχουμε συμπαραταχθεί και τα εκπαιδευτικά μας σωματεία κι έχουμε επιτυχίες και μέσα στην πανδημία (δεν μπήκε η κάμερα στις τάξεις, ακυρώσαμε τις ψευδοεκλογές για αιρετούς στα ΥΣ με 95% αποχή…).

 

Β. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εδώ και 9 μήνες, με τα σωματεία μας μπροστά από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε να παρθούν μέτρα για να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά. Καταθέσαμε συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων, που στηρίζεται στις επιστημονικές απόψεις, άλλωστε τον περυσινό Μάρτη-Μάη και αυτοί τα ίδια λέγανε, για 15 μαθητές ανά τμήμα, για εξασφάλιση αιθουσών σε υπάρχοντα κτήρια αλλά και νέες, για προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και ΕΒΠ και καθαριστριών, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά με βάση τις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας, δωρεάν, συνεχή επαναλαμβανόμενα για όλους κλπ. Η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο (ιδιαίτερα τα τεστ τα πληρώνει ο λαός πανάκριβα, για πολλούς είναι απαγορευτικά) ούτε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, λέγοντας τότε ότι δεν προλάβαινε, ούτε στο δεύτερο κύμα κι έτσι έκλεισε ξανά τα σχολεία.

Αλλά και με κλειστά μέτρα και πάλι η κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας δεν πήραν κανένα μέτρα, καμία χρηματοδότηση, για να εξασφαλιστεί εξοπλισμός για σχολεία, εκπαιδευτικούς και μαθητές, κοροϊδεύει συστηματικά τάζοντας ότι θα έρθουν λάπτοπ και τάμπλετ, ουσιαστικά η εξ αποστάσεως διδασκαλία, η λεγόμενη τηλεκπαίδευση στηρίχτηκε στις πλάτες εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών.  Οι γονείς πληρώνουν ακριβά τη συμμετοχή των παιδιών τους στην τηλεκπαίδευση.

Τα σχολεία είναι ήδη πάνω από μήνα κλειστά. Τα προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία παραμένουν και εντείνονται, τόσο στα Ειδικά Σχολεία, που λειτουργούν υποστελεχωμένα, αφού δεν αναπληρώνονται όσοι παίρνουν άδεια ευπαθών ομάδων, όσο και στα Γενικά Σχολεία, που είναι κλειστά, όπου η «εξ αποστάσεως» πραγματοποιείται μόνο χάρη στην ηρωική προσπάθεια εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών.

Οι ταξικοί φραγμοί εντείνονται, αφού 1 στα 5 παιδιά μένει απέξω και πολλά «συμμετέχουν» με κινητό, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εντοπίζονται παιδιά να προσπαθούν να παρακολουθήσουν «μάθημα» έξω στο κρύο, δίπλα σε χώρους με δωρεάν ίντερνετ! Τα συνολικότερα προβλήματα του κλεισίματος των σχολείων και του υποχρεωτικού εγκλεισμού (κοινωνικά, συναισθηματικά κ.ά.) μεγαλώνουν.

Αποδεικνύεται σε κάθε βήμα ότι η δια ζώσης διδασκαλία είναι αναντικατάστατη και πρέπει να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα, που τα σωματεία μας προτείνουν 9 μήνες τώρα, ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με υγιεινή και ασφάλεια.

Η κυβέρνηση την ίδια στιγμή αξιοποιεί την πανδημία για να περάσει και στον χώρο της εκπαίδευσης τα αντιεκπαιδευτικά της σχέδια, που είναι κατευθύνσεις της ΕΕ και εντολές του ΣΕΒ προς τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση ψήφισε εν μέσω πανδημίας τον νόμο 4692/2020 για την παιδεία με τα 25άρια τμήματα και άλλα πολλά, τώρα προωθεί νόμο για την ΕΕΚ, με τον οποίο στρώνει το έδαφος για επιπλέον φτηνό εργατοτεχνικό προσωπικό, συνεχίζει τη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών με νέες μορφές ελαστικής εργασίας, ήδη προσέλαβε τριμηνίτες και τώρα με ρύθμιση στο νσχ για την ΕΕΚ προωθεί προσλήψεις μέσω Διευθύνσεων. Ταυτόχρονα με άλλη ρύθμιση στο ίδιο νσχ καταργούν κάθε δυνατότητα εκπροσώπησης των εργαζομένων στα ΥΣ διορίζοντας σε αυτά όποιον θέλουν.

Ταυτόχρονα το Υπ. Παιδείας με εγκύκλιό του ζητάει να αξιολογηθούν οι μαθητές της ΔΕ για το 1ο τετράμηνο με διαδικτυακές διαδικασίες, δείχνοντας πραγματικά ότι η σχέση του με την καθημερινή εκπαιδευτική πραγματικότητα έχει πραγματικά κρασάρει εδώ και καιρό.

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Στην ενιαία επίθεση ΕΕ, κεφαλαίου και κυβέρνησης ενάντια στην ίδια μας τη ζωή, στα δικαιώματά μας, στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας κανείς δε μπορεί να σιωπά, να βάζει διάφορα προσχήματα ή να επικαλείται τα υγειονομικά μέτρα για να μην οργανώσει τον αγώνα, τη στιγμή άλλωστε που το συνδικαλιστικό κίνημα έχει αποδείξει ότι μπορεί και να αγωνίζεται και να προστατεύει την υγεία των συμμετεχόντων.

Τα σωματεία μας δεν έκλεισαν το στόμα. Από την αρχή είπαμε ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ και ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ γιατί και ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ! Από την αρχή την πανδημίας καταθέσαμε ολοκληρωμένο πλαίσιο, οργανώσαμε πλήθος κινητοποιήσεων στο ΥΠΑΙΔ (στις 2/4/2020 έγινε η πρώτη συμβολική κινητοποίηση εν μέσω πανδημίας και ήταν των εκπαιδευτικών στο ΥΠΑΙΔ από ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ), στις Δ/νσεις, στο κέντρο των πόλεων και στην Αθήνα. Μαζέψαμε 5.500 χιλιάδες υπογραφές με την έναρξη της πανδημίας για την ανάγκη στήριξης εκπαιδευτικών και μαθητών. Συμμετείχαμε σε κάθε αγώνα των υγειονομικών, των ΕΒΕ, των συνδικάτων, κάναμε πανδημοσιοϋπαλληλικές και πανεργατικές απεργίες, σπάσαμε την καταστολή στις 17/11 και στην πανεργατική απεργία 26/11 και συνεχίζουμε.

Τώρα είναι ανάγκη να ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. Η κυβέρνηση ως τις 7/1/2021 έχει χρόνο να πάρει μέτρα και εμείς αυτό απαιτούμε αγωνιστικά.

Να ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ, να μην αφήσουμε κανέναν συνάδελφο μόνο και κανένα παιδί απέξω από την εκπαιδευτική διαδικασία.

 

Γ. ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ ΤΙΣ ΔΙΚΑΙΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ:

 

 1. Τη μέρα ψήφισης του ν/σχ για την ΕΕΚ, που συμπεριλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για προσλήψεις αναπληρωτών μέσω Δ/νσεων και για κατάργηση της εκπροσώπησης από τα Υ.Σ., συγκεκριμένα στις 17/12,  οργανώνουμε Πανελλαδική Μέρα Δράσης με Παραστάσεις στο Υπ. Παιδείας, στις Δ/νσεις, στα κέντρα πόλεων και στη Βουλή, με όλα τα μέτρα προστασίας.
 2. Μπορούν να συνεδριάσουν έκτακτα τα ΔΣ, να κάνουμε ενημέρωση γονιών, σωματείων και φορέων κατά περιοχή για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση και όχι μόνο.
 3. Με βάση το κάλεσμα για την Πανελλαδική Μέρα Δράσης μπορούμε επίσης να συγκεντρώνουμε διαδικτυακά υπογραφές στο κάλεσμα αυτό των σωματείων και τις καταθέτουμε πριν τα Χριστούγεννα στο Υπ. Παιδείας.
 4. Η πείρα έδειξε ότι βοηθούν εκδηλώσεις διαδικτυακά με Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων για τα ζητήματα παιδείας, πανδημίας, καραντίνας, τις διεκδικήσεις μας.

 

Για όλα αυτά, μετά το τέλος της σημερινής Σύσκεψης και με βάση και τη συζήτηση θα σταλεί αφίσα και Κάλεσμα σε όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία για να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Συσπειρωμένοι στους ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ και ΕΛΜΕ μας συνεχίζουμε τον αγώνα μας, οργανώνουμε την πάλη μας, διεκδικούμε τη ζωή και τα δικαιώματά μας, για μας και τους μαθητές μας, τα παιδιά μας.

Σας ευχαριστώ πολύ!

 

Η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ»

Θεοδώρα Δριμάλα