Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΑΣΕ: Για τη στάση των παρατάξεων στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σε σχέση με το ζήτημα των εξετάσεων της λεγόμενης «ελληνικής PISA»

Για τη στάση των παρατάξεων στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σε σχέση με το ζήτημα των εξετάσεων της λεγόμενης «ελληνικής PISA»

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στις 18 του Μάη, η κυβέρνηση έχει στόχο να πραγματοποιήσει τις εξετάσεις της λεγόμενης «ελληνικής PISA» σε 600 σχολεία όλης της χώρας. Το ίδιο το ΥΠΑΙΘ στο δελτίο τύπου που εξέδωσε παραδέχεται ότι, αυτές οι εξετάσεις αποτελούν κρίκο στην αλυσίδα των αντιεκπαιδευτικών νόμων που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια και τα αποτελέσματά τους θα αξιοποιηθούν για την επιτάχυνση της εφαρμογής αυτών των πολιτικών.

Ως Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, τοποθετηθήκαμε αναλυτικά για το περιεχόμενο των εν λόγω εξετάσεων και τις πραγματικές στοχεύσεις της κυβέρνησης, με δημόσια ανακοίνωση και στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. από τις 27/4/2022. Πέρα από την κριτική στο περιεχόμενο, η θέση μας είναι ότι η πρώτη εφαρμογή της «ελληνικής PISΑ» και συνολικά τα σχέδια που οδηγούν τα σχολεία και τους μαθητές μας στην κατηγοριοποίηση πρέπει «να μείνουν στα χαρτιά», να ακυρωθούν στην πράξη μέσα από τον συλλογικό αγώνα του κλάδου. Προτείναμε και επιμείναμε να προκηρυχθεί στάση εργασίας ή και απεργιακή κινητοποίηση στα συγκεκριμένα σχολεία προκειμένου να καλυφθούν όλοι οι συνάδελφοι να μη συμμετέχουν.

Η παραπάνω θέση εκφράζει άλλωστε και μια μεγάλη πλειοψηφία της βάσης του κλάδου. Από τις 22/1/2022, 47 ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ που συμμετείχαν στη μεγαλύτερη πανελλαδική σύσκεψη εκπαιδευτικών σωματείων των τελευταίων ετών, διατύπωσαν την κοινή θέση για «ακύρωση των εξετάσεων στην πράξη με απεργιακή κινητοποίηση».

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., για μια ακόμα φορά, όπως συμβαίνει εδώ και πολλούς μήνες, δε συνεδρίασε και δε συζήτησε για το κρίσιμο αυτό ζήτημα. Δεν έχει πάρει καμία θέση μέχρι στιγμής. Δυστυχώς, έχει γίνει πάγια τακτική όλα τα ζητήματα στην Ομοσπονδία να λύνονται στα γραφεία των παρατάξεων της πλειοψηφίας και όχι στα πλαίσια του Δ.Σ. Παρόλα αυτά, οι δυνάμεις που συμμετέχουν στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τοποθετήθηκαν για το ζήτημα με δημόσιες ανακοινώσεις. Η ΔΑΚΕ ασκεί κριτική στις εξετάσεις και ισχυρίζεται ότι θα συμβάλει στην αποτροπή εφαρμογής τους χωρίς να μας λέει το πώς. Η ΔΗ.ΣΥ. στην πάγια τακτική της κινείται στη λογική «ούτε κρύο ούτε ζέστη», βρίσκοντας αρκετά θετικά στο όλο εγχείρημα. Το ΔΙΚΤΥΟ (ΣΥΡΙΖΑ) τα φορτώνει όλα στις «νεοφιλελεύθερες εμμονές της κυβέρνησης» αδυνατώντας ή αποφεύγοντας να αναδείξει τις πραγματικές στοχεύσεις των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών. Το ΔΙΚΤΥΟ (ΣΥΡΙΖΑ) αν και αποφεύγει να τοποθετηθεί στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., δημόσια πρότεινε απεργιακή κινητοποίηση για τα 600 σχολεία. Οι Παρεμβάσεις, πρότειναν επίσης προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης.

Με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις των δυνάμεων που εκφράζονται στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. διαμορφώνεται πλειοψηφία για απόφαση ώστε στις 18/5 να καλυφθούν όλοι συνάδελφοι με πανελλαδική στάση εργασίας της Δ.Ο.Ε. Μας προκαλεί τεράστια ερωτηματικά το γεγονός ότι οι παρατάξεις, παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, αρνούνται να πάρουν σαφή θέση στο επίπεδο της Ομοσπονδίας ώστε να βγει απόφαση. Εντύπωση προκαλεί ειδικά η στάση του ΔΙΚΤΥΟΥ (ΣΥΡΙΖΑ) να μην ψηφίζει στην Ομοσπονδία τη δημόσια θέση του για απεργιακή κινητοποίηση αλλά να ταυτίζεται για μια ακόμα φορά με ΔΑΚΕ και ΔΗ.ΣΥ!

Καλούμε όλες τις παρατάξεις να πάρουν σαφή θέση στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. που θα αποτυπωθεί σε απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση στα 600 σχολεία. Η τακτική του «άλλα λέω δημόσια, άλλα εννοώ και άλλα ψηφίζω» δεν τιμάει κανέναν. Σε κάθε περίπτωση αν η πλειοψηφία του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. συνεχίσει αυτή την παρελκυστική τακτική, ο λόγος θα είναι και πάλι στους Συλλόγους πού έχουν τη δυνατότητα και τη θέληση να μπουν απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και να καλύψουν με στάσεις εργασίας τους συναδέλφους. Ως ΑΣΕ θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτή την προσπάθεια.

Αθήνα, 7-5-2022