Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΠΑΜΕ: ΑΣΕ Συλλόγου ”Ο Θουκυδίδης” Απάντηση στα αισχρά ψέματα της ΔΗ.ΣΥ. για τη στάση της Προέδρου του Συλλόγου μας στις Τριμερείς Επιτροπές για την Προσχολική Αγωγή!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τη Μεγάλη Πέμπτη συνεδρίασαν οι τριμερείς επιτροπές, που προβλέπει το άρθρο 33 του νόμου 4521/2018 για την έναρξη εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, για τους Δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου μας, αφού ενημέρωσε το Δ.Σ. του Συλλόγου για την ημέρα της συνεδρίασης και ότι θα καταθέσει στις επιτροπές τη θέση του σωματείου μας και δεν υπήρξε κανένα αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ., ούτε ένσταση για τον χειρισμό αυτό, κατέθεσε στις τριμερείς την παρακάτω τοποθέτηση:

«Το αίτημα για άμεση θεσμοθέτηση Δίχρονης Δωρεάν Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο Νηπιαγωγείο με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, βρίσκεται στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων του Συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε Ελληνικού-Αργυρούπολης «ο Θουκυδίδης», εδώ και πολύ καιρό.

Με την ψήφιση από την κυβέρνηση του άρθρου 33 (νομοσχέδιο για το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), ν. 4521/2018, η υλοποίηση του αιτήματος αυτού μεταφέρεται σε βάθος τριετίας χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο, χωρίς δηλαδή να υποστηρίζεται παράλληλα από τα απαραίτητα μέτρα υλοποίησής του.

Η συγκρότηση των συγκεκριμένων επιτροπών, οι οποίες έχουν γνωμοδοτικό ρόλο στο αν υπάρχουν οι δυνατότητες να εφαρμοστεί η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή στον Δήμο, στην ουσία απαλλάσσουν κυβέρνηση και Δήμους από τις ευθύνες που τους αναλογούν και επιχειρούν να κάνουν τα σωματεία συνυπεύθυνα στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα Νηπιαγωγεία τώρα, αλλά και σε μελλοντικά αρνητικές εξελίξεις στο χώρο της Προσχολικής Αγωγής (πχ πέρασμα εξ’ ολοκλήρου στους Δήμους κλπ).

Ο Σύλλογός μας, διεκδικεί να παρθούν όλα τα μέτρα και να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής για όλα τα παιδιά, νήπια και Προνήπια στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο με:

          Μαζικούς – μόνιμους διορισμούς Νηπιαγωγών.

          Σύγχρονα ασφαλή και λειτουργικά Νηπιαγωγεία, που θα καλύπτουν τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών.

          15 παιδιά μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα, Ολοήμερο παντού, με ενιαίο παιδαγωγικό πλαίσιο, υποδομές για σίτιση, ξεκούραση, και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό.

          Δε συναινούμε στα ακατάλληλα κτήρια-αίθουσες, στα 25αρια τμήματα, στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων και στις μετακινήσεις μικρών παιδιών.

Η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή είναι πρώτα και κύρια μία παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα, που αφορά την ανάπτυξη, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Κοινωνική αναγκαιότητα είναι επίσης η ύπαρξη Δημόσιων και Δωρεάν Παιδικών Σταθμών για τις ηλικίες πριν τα 4 χρόνια, ώστε κάθε παιδί να έχει θέση σε αυτούς.                                                                                                                                                

5/4/2018»  

                                            

Στις τριμερείς αυτές, με βάση τις τοποθετήσεις και τα πρακτικά:

  • Ο εκπρόσωπος του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης δήλωσε ότι είναι κατηγορηματικά αρνητικός, διότι είπε ότι τα νηπιαγωγεία του δήμου δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη φοίτηση περισσότερων νηπίων. Δήλωσε όμως ότι είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν τον νόμο με ευθύνη του ΥΠ.Π.Ε.Θ.
  • Ο Δήμαρχος Αλίμου ανέφερε ότι θα μπορεί να εφαρμοστεί η Υποχρεωτική Δίχρονη Προσχολική Αγωγή από το σχολικό έτος 2019-2020, υπό την προϋπόθεση ότι στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα θα ανεγερθούν 2 διθέσια νηπιαγωγεία σε ισάριθμα οικόπεδα, που ήδη είναι διαθέσιμα στον Δήμο. Μέχρι την ολοκλήρωση της ανέγερσης, υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης προκατασκευασμένων αιθουσών βαρέως τύπου (μπετόν).
  • Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης πρότεινε να προχωρήσει η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και στους δύο Δήμους, θεωρώντας ότι το περίσσευμα των μαθητών, που θα προέκυπτε μετά τη διαίρεση του συνολικού αριθμού παιδιών δια 25, θα καλυφθεί με μετακινήσεις μαθητών, στέγαση σε δημοτικά κλπ!!!

Αυτή είναι όλη η αλήθεια για τους Δήμους του Συλλόγου μας!!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Κι ενώ συνέβηκαν όλα αυτά, με έκπληξη ακούσαμε στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας μετά τις γιορτές και διαβάσαμε σε ανακοίνωση της ΔΗΣΥ, ότι δήθεν η πρόεδρος δε στήριξε τη Δίχρονη Προσχολική, κάτι που διαψεύδεται από την τοποθέτησή της, και ότι έπρεπε να υπογράψει το πρακτικό, που μιλούσε για μετακινήσεις μικρών παιδιών, για πολυπληθή τμήματα κλπ!

Πάει χρόνια αυτή η ιστορία, με τις δυνάμεις του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού. Στα δύσκολα έριχναν τις μάσκες και έπαιρναν θέση δίπλα στην κυβέρνηση και απέναντι στους εργαζομένους. Το ίδιο κάνουν και τώρα αβαντάροντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ.

Τονίζουμε ότι είναι άλλο πράγμα η διαφωνία και η αντιπαράθεση και άλλο να εξαπολύεις φθηνά ψέματα και να επιδιώκεις να εξαπατήσεις τους συναδέλφους για μικροπαραταξιακούς λόγους. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως ούτε μια κουβέντα δεν είπε η ΔΗΣΥ για τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ούτε μια κουβέντα δεν είπε για τις ευθύνες των αιρετών της Τοπικής Διοίκησης (πολλοί από τους οποίους ανήκουν στον δικό της πολιτικό χώρο, το ΠΑΣΟΚ). Μόνο ψέματα για την Πρόεδρο του Σωματείου! Ας βγουν τα αναγκαία συμπεράσματα!

Μάλλον οι συνάδελφοι της ΔΗΣΥ, έχουν μπερδέψει τον ρόλο του σωματείου!

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ορισμένα ζητήματα για τη στάση που πρέπει να έχουν οι εκπρόσωποι των σωματείων σε τέτοιου είδους επιτροπές:

  • Η κυβέρνηση είναι φανερό ότι δεν ήθελε να εφαρμόσει τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή παντού και τώρα, γι’ αυτό ψήφισε το άρθρο 33 του ν. 4521/2018 με τριετή ορίζοντα (μόνο;) και γι’ αυτό δε χρηματοδοτεί (χωρίς δαπάνη δημοσίου, τονίζεται στο νόμο), δεν κάνει διορισμούς, δεν εξασφαλίζει υποδομές. Και για να δικαιολογήσει την πολιτική της, έφτιαξε τις τριμερείς για να μεταφέρει τις ευθύνες της στους Δήμους κι εκείνοι φυσικά σ’ αυτήν και να παίζεται αυτό το παιχνίδι, στις πλάτες παιδιών, γονιών, εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων.
  • Το άρθρο 33 είναι «λειψό», αλλά αυτό η ΔΗΣΥ και οι άλλες δυνάμεις το κρύβουν. Κρύβουν πως στην πλειοψηφία των Δήμων δε θα εφαρμοστεί η Δίχρονη Προσχολική. Κρύβουν ότι ακόμα και στους Δήμους που θα εφαρμοστεί, το λεγόμενο δικαίωμα επιλογής των γονέων ανάμεσα σε Νηπιαγωγείο και Παιδικό Σταθμό ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή διπλού δικτύου στην Προσχολική Αγωγή, με ορατό τον κίνδυνο τμήμα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης να δίνεται με κουπόνια και voucher!
  • Οι εκπρόσωποι των σωματείων, συμμετέχοντας σε επιτροπές, όπως οι τριμερείς, δε «συνδιαμορφώνουν», ούτε «συνυπογράφουν» με τους εκπροσώπους κεντρικής και τοπικής διοίκησης, αθωώνοντας την αντιλαϊκή πολιτική τους! Έχουν υπογράψει και στηρίζουν τις αποφάσεις του σωματείου τους! Π.χ. πώς θα φαινόταν στις συναδέλφισσες νηπιαγωγούς η υπογραφή της Προέδρου του Συλλόγου μας, δίπλα σ’ αυτήν του Διευθυντή Εκπαίδευσης, που έλεγε ότι για να εφαρμοστεί η Δίχρονη πρέπει να μετακινηθούν μικρά παιδιά ή να στοιβαχτούν 25άρια σε ακατάλληλες αίθουσες, και του Δημάρχου, που έλεγε ότι δε μπορεί να εφαρμοστεί;

Εν κατακλείδι, δεν περιμέναμε τις τριμερείς να αγωνιστούμε για τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, ούτε κρίνεται τίποτα για μας από τις «γνωμοδοτήσεις» τους.

Εντείνουμε την πάλη, να παρθούν μέτρα, ώστε να εφαρμοστεί άμεσα και παντού η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, γιατί είναι παιδαγωγική ανάγκη για το παιδί και δυνατότητα της εποχής μας. Αυτή τη θέση και απόφαση των Γενικών μας Συνελεύσεων για την Προσχολική Αγωγή υπερασπιζόμαστε παντού, το ίδιο κάναμε και στις τριμερείς επιτροπές για τους δύο Δήμους (Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου).

Αφήνουμε στην κρίση των νηπιαγωγών και όλων των συναδέλφων τις ψεύτικες συκοφαντίες της ΔΗΣΥ, που θέλει συνένοχους στον διαχρονικό κυβερνητικό συναινετικό συνδικαλισμό της!

22/4/2018