Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΠΑΜΕ: Απόσυρση του νομοσχεδίου – Να ανοίξουν σχολές και σχολεία με ασφάλεια (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Απόσυρση του νομοσχεδίου – Να ανοίξουν σχολές και σχολεία με ασφάλεια (VIDEO – ΦΩΤΟ)
https://www.youtube.com/watch?v=klenXoOHYuQ

Για τις σπουδές, τη μόρφωση και το μέλλον τους διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας φοιτητές, διεκδικώντας να ανοίξουν οι σχολές τους που εδώ και έναν περίπου χρόνο παραμένουν κλειστές, και καταδικάζοντας παράλληλα τα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία σώματος της αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια. (Δείτε video με την πορεία προς το Σύνταγμα).

Με συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή 25 φοιτητικοί σύλλογοι διαδήλωσαν μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς, με σωματεία και ομοσπονδίες εργαζομένων που ένωσαν τη φωνή τους με τους φοιτητές. «Υπερασπιζόμαστε τη μόρφωση και το μέλλον μας», «παλεύουμε για τις σπουδές και τη μόρφωση που έχουμε ανάγκη», διαμήνυσαν από τις ντουντούκες και τα μεγάφωνα. «Ένα χρόνο με κλειστές σχολές οι φοιτητές είμαστε ξανά στο δρόμο», τόνισαν απαιτώντας τα 30 εκατομμύρια που η κυβέρνηση δίνει για να συστήσει σώμα της αστυνομίας, να δοθούν για να ανοίξουν με όλα τα απαραίτητα μέτρα οι σχολές.

Έξω από τη Βουλή οι φοιτητές σήκωσαν στα χέρια τους πανεπιστημιακά συγγράμματα δυναμώνοντας τα συνθήματά τους: «Απ τα ιδρύματα μας δε λείπει αστυνομία, δώστε λεφτά, καθηγητές, βιβλία» φώναξαν και απαίτησαν χρηματοδότηση για ανοιχτές σχολές, όχι για αστυνόμους και διαγραφές.

https://youtu.be/UJ_53ZmXAB0

Σωματεία εργαζομένων, εκπαιδευτικών και σύλλογοι γονιών συμμετείχαν στην κινητοποίηση και απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς, όταν η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα.

«Ο αγώνας των παιδιών της εργατικής τάξης είναι αγώνας των ίδιων των εργαζομένων», τόνισε ο Νίκος Μαυροκέφαλος στο χαιρετισμό του εκ μέρους του ΠΑΜΕ και των σωματείων. Η ίδια πολιτική που μετατρέπει τους χώρους δουλειάς σε «υγειονομικές βόμβες» μέσα στην πανδημία, όπως σημείωσε, αφήνει χωρίς μέτρα προστασίας τα πανεπιστήμια και τα σχολεία, ενώ η καταστολή που θέλει να φέρει η κυβέρνηση στα πανεπιστήμια «είναι κρίκος στην αντιλαϊκή αλυσίδα των μέτρων καταστολής» απέναντι στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, στο απεργιακό δικαίωμα, στο δικαίωμά μας στη συνάθροιση και την κινητοποίηση, στις ελεύθερες συνδικαλιστικές εκλογές. «Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν έναν κοινό στόχο: Να στύψουν την εργατική τάξη και τα παιδιά της όσο το δυνατόν περισσότερο. Να γιγαντώσουν την εκμετάλλευση για να αυγαταίνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων», υπογράμμισε. «Θα κάνουμε τα πάντα για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική της κυβέρνησης. Θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε αγώνα. Συνεχίζουμε οργανωμένοι στους συλλόγους και στα σωματεία μας. Δίνουμε τον αγώνα μέχρι να νικήσουμε», κατέληξε.

«Χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα στενάζουν πάνω από ένα κινητό και προσπαθούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους εδώ και τρεις μήνες», σημείωσε ο Ανδρέας Καργόπουλος, μέλος Διοίκησης ΟΛΜΕ. Οπως πρόσθεσε, είναι τα ίδια παιδιά που από την αρχή της χρονιάς, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, μέσα από κινητοποιήσεις, καταλήψεις, πολύμορφες δραστηριότητες, διεκδικούσαν μέτρα προστασίας. Η κυβέρνηση «αντί να πάρει μέτρα για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια» περνάει νομοσχέδια το ένα μετά το άλλο νομοσχέδια που υπονομεύουν τα μορφωτικά δικαιώματα. «Από την άνοιξη μέχρι τώρα πέρασαν το πολυνομοσχέδιο για το Λύκειο, πέρασαν το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση που πέρα χιλιάδες μαθητές από τα 14 έξω από το σχολείο στην ανήλικη εργασία. Και τώρα δυσκολεύουν για τα παιδιά των εργατικών λαϊκών οικογενειών την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», υπενθύμισε, ενώ τώρα φέρνει την αστυνομία μέσα στις σχολές. Κάλεσε τους εκπαιδευτικούς σε όλη την Ελλάδα να σταθούν δίπλα στα παιδιά, να βοηθήσουν τους μαθητές τους να εκδηλώσουν την οργή που νιώθουν με οργανωμένο κινηματικό τρόπο. «Στο δρόμο θα λύσουμε τα προβλήματα μας και εδώ είναι το μεγάλο χρέος των εκπαιδευτικών σε σχέση με τους μαθητές τους», σημείωσε.

Την υποστήριξη των γονιών μετέφερε ο Παναγιώτης Κατηφές, εκ μέρους της ΑΣΓΜΕ. «Οι γονείς είμαστε σήμερα εδώ, όπως είμαστε στους δρόμους από πέρσι, γιατί διεκδικούμε το αυτονόητο: Τα παιδιά μας να μορφώνονται ισότιμα σε ασφαλές και υγιές περιβάλλον. Εμείς οι γονείς είμαστε εδώ γιατί δε θέλουμε άλλη μια χαμένη χρονιά. Και απαιτούμε να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε καμία αλλαγή, ειδικά φέτος, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», ανέφερε. «Σε αυτόν τον δρόμο, στο δρόμο του αγώνα, που όλους αυτούς τους μήνες έχουνε βαδίσει μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, φοιτητές, συνεχίζουμε ακόμα πιο μαζικά, καταδικάζοντας την αντιεκπαιδευτικη πολιτική και αυτής της κυβέρνησης που παίρνει τη σκυτάλη από τις αλλαγές όλων των προηγούμενων», πρόσθεσε.