Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΠΑΜΕ: Άρθρο του Σπύρου Μαρίνη, δασκάλου, εκλεγμένου στο Δ.Σ. της ΔΟΕ με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Το μήνυμα του 95%…-Αναδημοσίευση από την ΕΦ.ΣΥΝ.

Αναδημοσίευση από την ΕΦ.ΣΥΝ.

Άρθρο του Σπύρου Μαρίνη, δασκάλου, εκλεγμένου στο Δ.Σ. της ΔΟΕ με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Το μήνυμα του 95%…

Το μήνυμα του 95% της αποχής από τις τηλε – εκλογές παρωδία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των Εκπαιδευτικών, που έστησε το Υπουργείο Παιδείας στις 7 του Νοέμβρη, είναι ηχηρό και απολύτως ξεκάθαρο: Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης, η λογική του «εντέλλεσθε», η καταπάτηση των συλλογικών αποφάσεων και η απόπειρα διάλυσης των σωματείων μας, δε θα περάσουν.

Για μια ακόμα φορά, μετά την ακύρωση της προσπάθειας να μπουν κάμερες στις τάξεις για τη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, αλλά και την απόπειρα να μετατραπούν οι εκπαιδευτικοί σε καταδότες των μαθητών που αγωνίζονται, μέσω των τηλε – απουσιών, το Υπουργείο Παιδείας «έφαγε τα μούτρα του».

Το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να παρουσιάσει ως «εκλογές» μια διαδικασία – παρωδία, όπου οι υποψήφιοι αποσύρθηκαν, οι ψηφοφόροι δεν πήγαν να ψηφίσουν και οι εφορευτικές επιτροπές παραιτήθηκαν. Μόνο κάποιοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι αρθογράφοι – μόνιμοι συκοφάντες των εκπαιδευτικών- πανηγυρίζουν μαζί με το Υπουργείο Παιδείας και υποστηρίζουν ότι «οι εκλογές ολοκληρώθηκαν ομαλά»…

Καθολικά οι εκπαιδευτικοί, μέσα από τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία μας , συλλογικά και συγκροτημένα, με τη μαζική μας αποχή, υπερασπιστήκαμε το δικαίωμά μας να δρούμε και να σκεφτόμαστε ελεύθερα, να επιλέγουμε εμείς τον τρόπο εκλογής των αντιπροσώπων μας. Υπερασπιστήκαμε τα σωματεία μας από την κυβερνητική παρέμβαση, από τον κρατικό έλεγχο και τη νοθεία που εισάγεται μέσα από τις ηλεκτρονικές εκλογές (παραβίαση των καταστατικών, χτύπημα των συλλογικών διαδικασιών, κίνδυνοι ελέγχου, κατάργηση της μυστικότητας – ιδιωτικότητας κ.α.)

Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί μια μεγάλη πολιτική ήττα συνολικά για την κυβέρνηση της Ν.Δ., που πήρε «επάνω» της την απαράδεκτη αυτή διαδικασία, εντάσσοντάς την στον στρατηγικό σχεδιασμό «για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους». Αλήθεια ποιον κοροϊδεύουν; Σχεδόν οκτώ μήνες είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση για να αναβαθμίσει τις δημόσιες υποδομές, όπως το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, ώστε να μην καταρρέουν από την πρώτη μέρα έναρξης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και να εφοδιάσει με τεχνολογικά μέσα τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στην εξ αποστάσεως «εκπαίδευση», όμως προτίμησε να ασχοληθεί με την φαρσοκωμωδία που μας παρουσίασε στις 7 Νοεμβρίου.

Είναι σίγουρο ότι η νίκη των εκπαιδευτικών αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία σε μια συγκυρία όπου η κυβέρνηση επιχειρεί να χτυπήσει το συνδικαλιστικό κίνημα, την αγωνιστική δράση, την ουσιαστική συζήτηση και οργάνωση στους χώρους δουλειάς, μέσα από το άθλιο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που επιδιώκει να φέρει για ψήφιση το επόμενο διάστημα.

Οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί με τη στάση τους εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, την αγανάκτησή τους για τη διαχείριση της πανδημίας στα σχολεία, αλλά και στην κοινωνία.

Είναι σίγουρο ότι πολλοί ενοχλήθηκαν αυτές τις μέρες από το κυβερνητικό «στραπάτσο». Και τι δεν έγραψαν οι μόνιμοι συκοφάντες των εκπαιδευτικών σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. «Το πρόβλημά τους είναι ότι χάνουν τη μια μέρα άδειας», έγραφαν. «Έθαψαν» το γεγονός ότι η θέση μας ήταν για «εκλογές καθημερινή χωρίς άδεια από την εργασία». «Θέλουν να συνωστίζονται στα εκλογικά τμήματα εν μέσω πανδημίας», έγραφαν. «Έθαψαν» το αίτημα μας για ολιγόμηνη μετάθεση των εκλογών σε ημερομηνία που θα εξασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι. «Τους φοβίζει η μαζικότητα που θα υπάρχει μέσω της ηλεκτρονικής ψήφου γιατί στους εκπαιδευτικούς κάνουν κουμάντο κάποιες μειοψηφίες», φώναζαν. Τι έχουν να πουν τώρα που η συμμετοχή από το 80% το 2018 έφτασε στο 5%; Μέχρι και «τεχνοφοβικούς» μας αποκάλεσαν αυτοί οι λίγοι που δεν «είδαν» και δεν «άκουσαν» ότι οι εκπαιδευτικοί διεκδικούμε να εξασφαλιστεί η κάλυψη, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Να δοθούν δωρεάν τάμπλετ και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δωρεάν σύνδεση γρήγορου Internet. Να υπάρξει αναβάθμιση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες των Δημόσιων Σχολείων…

Αυτές τις μέρες κατανοήσαμε ακόμα καλύτερα ότι οι εργαζόμενοι έχουμε δύναμη. Δοκιμάσαμε ένα μικρό μόνο μέρος της, και βγήκαμε νικητές. Δυναμώνει μέσα μας η πεποίθηση ότι με ενότητα, με συσπείρωση και συμμετοχή στα σωματεία μας, με θέσεις και στόχους που απαντούν στις ανάγκες μας, μπορούμε να καθυστερήσουμε, να ανατρέψουμε αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, να νικήσουμε τον φόβο, να εξουδετερώσουμε τις απειλές. Αυτή την εμπειρία μπορούμε να την αξιοποιήσουμε στον μεγάλο αγώνα που δίνουμε για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας, της ασφάλειας και της μόρφωσης ενάντια στην πολιτική που αφήνει αθωράκιστα τα σχολεία απέναντι στην πανδημία.

13-11-2020