Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΠΑΜΕ:Οριακή, μετ’ εμποδίων λειτουργία σχολείων, με ελλείψεις εκπαιδευτικών, με ζητήματα υγιεινής και καθαριότητας και απόπειρας για on – line διδασκαλίας σε Νηπ/γείο

Οριακή, μετ’ εμποδίων λειτουργία σχολείων, με ελλείψεις εκπαιδευτικών, με ζητήματα υγιεινής και καθαριότητας και απόπειρας για on – line διδασκαλίας σε Νηπ/γείο

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

καλή δύναμη με υγεία, αισιοδοξία και αξιοπρεπή – αγωνιστική στάση απέναντι στα προβλήματα, ιδιαίτερα τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε.
 Παίρνοντας την πρωτοβουλία, ως εκλεγμένου επί μακρόν στο ΔΣ του Συλλόγου και ως Αιρετό – αναπληρωματικό μέλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου (ΠΥΣΠΕ), 
θα ήθελα να σας ενημερώσω πιο  συγκεκριμένα για τα τρέχοντα ζητήματα, έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματική, στοχευμένη και πιο οργανωμένη η οποιαδήποτε ΠΑΡΈΜΒΑΣΗ,
 που δεν μπορεί να είναι άλλη από εκείνη της συλλογικής διεκδίκησης – επίλυσης δίκαιων αιτημάτων, με την εξασφάλιση των εντελώς απαραίτητων προϋποθέσεων, για να μπορέσουν στοιχειωδώς να λειτουργήσουν τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον παιδαγωγικό τους ρολο. 
  Έχουμε μπει στον Οκτώβρη και ακόμα υπάρχουν τμήματα που δεν έχουν δάσκαλο, υπολειτουργούν (1ο , 3ο , Χάλικας, μέχρι πρόσφατα Παναγιούδα, Πλωμάρι, ίσως και αλλού …), επίσης λείπουν ειδικότητες, κυρίως εικαστικά και Θεατρική Αγωγή, δεύτερη ξένη γλώσσα, πληροφορική, Παράλληλη Στήριξη, αλλά και Τμήματα Ένταξης.
 Η κάλυψη των κενών διδακτικών ωρών “επιτυγχάνεται” με τη γνωστή μέθοδο του “πασαλείμματος”, της εκ περιτροπής “απασχόλησης” με ότι συνεπάγεται αυτό και μάλιστα και με παιδιά Ά δημοτικού, και με την “επιστράτευση” και εκπ/κών Παράλληλης κτλ.
   Η κατάσταση αναμονής και προσμονής, που τείνει να παγιωθεί και της μετάθεσης της ευθύνης στο Δ/ντή και το Σύλλογο Διδασκόντων να λειτουργούν ως απορροφητήρες κραδασμών, ως συνυπεύθυνοι
αντι εκπαιδευτικών πολιτικών, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή ούτε να συνεχιστεί ιδιαίτερα μάλιστα και σε περίοδο πανδημίας.
  Το υπουργείο Παιδείας, οι κάθε είδους ιθύνοντες, οι Δ/ντές – Δ/ντριες Εκπ/σης με όλο το μηχανισμό τους, αντί να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες για αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, η οποία γίνεται και επικίνδυνη και λόγω κορονοϊού,
 προτιμούν άλλοτε να κωφεύουν, λέγοντας διάφορα “αστειάκια” και “κάνοντας χιουμορ” και άλλοτε να κουνάνε το χέρι (προσπάθεια – απόπειρα για on – line διδασκαλία σε Νηπ/γείο, με αντίξοες μάλιστα συνθήκες).
  Όσον αφορά τη στάση και τη δράση μας, ως εκλεγμένοι με το Ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ σε Σύλλογο και Υπηρεσιακό Συμβούλιο έχουμε με ανακοινώσεις μας ενημερώσει (υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του Συλλόγου) και έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες Προτάσεις.
  Επιγραμματικά αναφέρουμε κάποιες, τις πιο άμεσες και σημαντικές:
 Για τον αριθμό μέχρι 15 μαθητών ανά τμήμα, με την ανακοίνωση και την κάλυψη όλων των κενών πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα
για κατάλληλες υποδομές, με την αναζήτηση και άλλων κτιρίων, με την πρόσληψη καθαριστριών, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
Επιπλέον είναι απαραίτητο ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας όχι μόνο μόνο να καλυφθούν οριακά, αλλά και να γίνουν “πλεονάζουσες” προσλήψεις.
Χρειάζονται σε όλα τα σχολεία, τουλάχιστον από τα 6θέσια και πάνω όλες οι ειδικότητες! Είναι απαράδεκτο να μεθοδεύεται και με άνωθεν μάλιστα υποδείξεις και “ευλογίες” η αντίθεση – αντιπαράθεση δασκάλων και ειδικοτήτων!! Τα εικαστικά, η Θεατρική Αγωγή να γίνονται από ειδικότητες. Εδώ και τώρα να απελευθερωθούν ώρες και να δοθούν ως ενισχυτική διδασκαλία, ξεκινώντας από τα πολυπληθή – βεβαρυμένα τμήματα. Οι ώρες αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν και ως εναλλακτική λύση όταν απουσιάζει κάποιος εκπ/κός.
  Ισως η ενισχυτική διδασκαλία να μην “χωράει” για κάποιους στο myschool, χωράνε όμως στοιβαγμένοι, μαθητές, χωράνε ελλείψεις εκπ/κών και πάει λέγοντας!
Στο χέρι μας είναι – και αυτό έχει αποδειχθεί και στην πράξη όταν δρούμε συλλογικά και με αποφασιστικότητα – να χωρέσουν πάνω απ’ όλα οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπ/κών.  
 Κλείνοντας εκ μέρους του συνδικαλιστικού χώρου που εκπροσωπώ, να επαναλάβω ότι είμαστε, όπως άλλωστε είναι σε όλους γνωστό δίπλα και μπροστά σε κάθε δίκαια διεκδίκηση.
Θέλουμε όχι μόνο να διεκδικούμε τα αυτονόητα, αλλά και να αναδεικνύουμε προβλήματα.
   Για οποιοδήποτε ζήτημα μπορείτε να μας ενημερώνετε, επικοινωνώντας μαζί μας ή στο email bgianellis@gmail.com  ή στο … 6977248271