Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΠΑΜΕ:”ΑΝΟΙΓΟΚΛΕΙΝΟΥΝ “ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

«ΑΝΟΙΓΟΥΝ-ΚΛΕΙΝΟΥΝ» ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ!! ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Συνάδελφοι – ισσες:η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Παιδείας, συνεχίζουν να μην παίρνουν ουσιαστικά μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργία των σχολείων με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Στις ίδιες ράγες ζυγισμένες – στοιχισμένες  και οι συμβιβασμένες Δημοτικές Διοικήσεις των δύο Δήμων του νησιού που όλο το καλοκαίρι είχαν στείλει διακοπές τα προβλήματα των σχολικών μονάδων αρμοδιότητά τους και την πανδημία.

Αδιαφόρησαν και έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τις προτάσεις εκπαιδευτικών και γονιών για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων, την απολύμανση, την εύρεση κατάλληλων χώρων για την στέγαση σχολικών τάξεων, έτσι ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις μέσα στην τάξη σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Στο παρά πέντε όμως βρήκαν την λύση -τριήμερη αναστολή έναρξης λειτουργίας των σχολείων –.

Τι μας λένε λοιπόν οι κύριοι Δήμαρχοι; Ότι δεν έκαναν όλο το καλοκαίρι, θα το κάνουν σε τρείς μέρες και μάλιστα κάτω από το βάρος των τραγικών γεγονότων της Μόριας, τα οποία εργαλειοποιούν και για τα οποία βέβαια δεν είναι άμοιροι ευθυνών.

Γνωστή και πολυφορεμένη δικαιολογία εδώ στη Λέσβο, για όλα φταίνε οι πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι παρεμπιπτόντως θέλουν να φύγουν από το νησί. Ενώ Αυτοί τι κάνουν; Τους κρατούν με το ζόρι στο νησί συντασσόμενοι με την πολιτική της Κυβέρνησης και της ΕΕ και μάλιστα με ομολογία του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα ετοιμάζουν κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης κόντρα και έξω από την εκφρασμένη βούληση και θέληση του λεσβιακού λαού για πλήρη απεγκλωβισμό και κλείσιμο όλων τον hot spots.

Είναι επικίνδυνοι τόσο για τους πρόσφυγες και μετανάστες, όσο για τους κατοίκους του νησιού. Παλινωδίες, απουσία από την καθημερινότητα των προβλημάτων, ξένοι και μακριά από την πραγματική ζωή, ανίκανοι μπροστά στην ανθρωπιστική και υγειονομική κρίση που βιώνει το νησί.

Γνωρίζουν πολύ καλά πως η υγιεινή και η καθαριότητα των σχολικών χώρων δεν εξασφαλίζονται με εργαζόμενες με τρίωρες συμβάσεις εργασίας, παρόλα αυτά με τέτοιο καθεστώς είναι οι προσλήψεις που έκαναν και μάλιστα την τελευταία στιγμή.

Για εξεύρεση κατάλληλων χώρων ούτε λόγος. Απαιτούν «ατομική ευθύνη» από τους μικρούς μαθητές και τα νήπια ……… και ζητάνε να κρατούν αποστάσεις μέσα σε αίθουσες κλουβιά – υπόγεια πολυκατοικιών – προκάτ και κοντέινερς.

Είναι το ίδιο υπεύθυνοι με την κυβέρνηση και το Υπουργείο. Θολώνουν τα νερά για λογαριασμό της κυβέρνησης, Η πραγματικότητα δείχνει την πλήρη σύμπλευσή τους στην πιστή τήρηση της κυβερνητικής πολιτικής. βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές μαθητών – Εκπ/κών και των οικογενειών τους.

Κύριοι!!! είστε υπόλογοι απέναντι στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις οικογένειές τους.

Η ασφαλής πρόσβαση στο σχολείο είναι δικαίωμα του κάθε μαθητή και εκπαιδευτικού.

Καλούμε γονείς, εργαζόμενους, εκπ/κούς:

Να διεκδικήσουμε άμεσα, αποφασιστικά τους όρους και τις προϋποθέσεις ανοίγματος των σχολείων. Να αναλάβουν η κυβέρνηση και οι Τοπικές Αρχές την κρατική ευθύνη!

  • Επισκευή σχολείων και εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Πανελλαδικό σχέδιο για νέα σχολικά κτίρια που να καλύπτουν τις ανάγκες της σχολικής στέγης.
  • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.

Μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.

Να αποσυρθούν οι άθλιες διατάξεις για τις τρίμηνες συμβάσεις εργασίας αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων.
  • Ουσιαστική προστασία των συναδέλφων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομική Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κλπ.)
  • Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
  • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.

Καμία ολιγωρία, καμία ανοχή, καμία αναμονή! Παίρνουμε θέση μάχης!

Μυτιλήνη 13/9/2020