Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΟΛΕΣ/ΟΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 1Η ΙΟΥΝΙΟΥ 2020 ΣΤΙΣ 07.00 ΜΜ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ .

Δυναμώνουμε τις κινητοποιήσεις μας!

 Έχουμε πληρώσει πολλά – Δε θα πληρώσουμε ξανά!

  • Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία!
  • Πάρτε πίσω ΤΩΡΑ την απαράδεκτη ρύθμιση για τις κάμερες στα σχολεία και την παγίωση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και μετά την πανδημία!
  • Μέτρα ουσιαστικής υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία!

Συναδέλφισσα, συνάδελφε  

Η επόμενη μέρα στα σχολεία είναι εδώ. Η κυβέρνηση της ΝΔ εντείνει την επίθεση της στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα μαθητών και εκπαιδευτικών. Το πολυνομοσχέδιο που φέρνει το Υπουργείο Παιδείας κυριολεκτικά παίρνει τη σκυτάλη από την κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία. Οι βασικές αντιδραστικές τομές μένουν άθικτες: ο νόμος Γαβρόγλου για το Λύκειο, για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών, οι δείκτες για την αξιολόγηση. Η ΝΔ οικοδομεί πάνω σε αυτά που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση χειροτερεύοντας με αυτό τον τρόπο την κατάσταση στα σχολεία.

Το πολυνομοσχέδιο είναι στο σύνολό του βαθιά ταξικό και αντιεκπαιδευτικό
και πρέπει να αποσυρθεί εδώ και τώρα!

Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση το έβαλε σε διαβούλευση, δεκάδες σωματεία της Αττικής, Σύλλογοι και ΕΛΜΕ απ’ όλη την Ελλάδα, Ενώσεις Γονέων, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές κινητοποιήθηκαν με πρώτη δυναμική αντίδραση στις 24/4, αναδεικνύοντας τον αντιδραστικό του χαρακτήρα. Με τα επόμενα 2 μαζικά μαχητικά συλλαλητήρια, στις 13/5 και19/5, που οργανώθηκαν με πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων που ουσιαστικά σηκώνουν και τον αγώνα, συνεχίσαμε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και δώσαμε μια ηχηρή απάντηση αντίστασης στους αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Με τις διατάξεις για την αύξηση του αριθμού των μαθητών σε 26 στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία και το ελάχιστο όριο των 20 μαθητών από τα 7/θεσιαΔημοτικά και 16 από 2θέσια Νηπιαγωγεία και πάνω οδηγεί σε μαζικές συγχωνεύσειςτμημάτων, μετακίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών, απολύσεις αναπληρωτών.Με την εισαγωγή των αγγλικών στο Νηπιαγωγείο, τα «εργαστήρια δεξιοτήτων» και άλλες διατάξεις προχωρά σε αντιδραστικές αλλαγές στο περιεχόμενο του σχολείου.

Όχι μόνο διατηρεί τον νόμο Γαβρόγλου για το Λύκειο αλλά πάνω σε αυτόν προσθέτει την Τράπεζα Θεμάτων, ενισχύοντας τον εξετασιοκεντρικό του χαρακτήρα, προετοιμάζοντας το έδαφος για πανελλαδικού τύπου εξετάσεις σε κάθε τάξη του Λυκείου, που θα οδηγούν στο εθνικό απολυτήριο και θα παίζουν ρόλο στην διαδικασία εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.. Διατηρεί τον νόμο Γαβρόγλου για τον τρόπο διορισμού μόνιμου προσωπικού αλλά και τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών, που πετσοκόβει χρόνια δουλειάς και προϋπηρεσίας, και επιπλέον εισάγει νέες τιμωρητικές διατάξεις (2ετή και 3ετή αποκλεισμό!) για τους συναδέλφους, που για διάφορους λόγους δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία. Ξαναγράφει και εξειδικεύει τον νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης για την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών, επεκτείνοντας όλες αυτές τις διατάξεις, που οδηγούν στην κατηγοριοποίηση των σχολείων.

Οι όποιοι ελιγμοί, στους οποίους υποχρεώνεται η Υπουργός Παιδείας, για απόσυρση ή επαναδιατύπωση ορισμένων άρθρων του πολυνομοσχεδίου δεν αλλάζουν τον βασικό πυρήνα του που είναι η προσαρμογή των σχολείων όλο και περισσότερο στις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων και της πολιτικής των περικοπών όπως απαιτούν ΟΟΣΑ και Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή φανερώνει και την πίεση που μπορεί να ασκήσει ο οργανωμένος, μαζικός αγώνας ενάντια στα σχέδια της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας. Δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση και τις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας. Μόνο οι αγώνες μας μπορούν να τους εμποδίσουν.

Το μάθημα δεν είναι ριάλιτι! Να καταργηθεί τώρα η Υ.Α. και τροπολογία που προβλέπει κάμερες μέσα στις τάξεις!

Η ρύθμιση για τις κάμερες και τα on – line μαθήματαπου ψήφισε η κυβέρνηση άνοιξε επικίνδυνους δρόμους για την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία. Πρόκειται για άκρως αντιδραστική εξέλιξη αφού όχι μόνο δεν πατάει σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο, αλλά παραβιάζει και τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών. Δεν έχει καμία σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση (ασύγχρονη και σύγχρονη) που αξιοποίησαν οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί εν μέσω πανδημίας με κλειστά σχολεία για να σταθούν στο πλευρό των μαθητών, χωρίς καμία στήριξη από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας.

Παύει να προστατεύεται η σχέση εμπιστοσύνης, που με τόσο κόπο χτίζουμε καθημερινά οι εκπαιδευτικοί μέσα στις σχολικές αίθουσες. Αφαιρείται η δυνατότητα της παιδαγωγικής παρέμβασης του εκπαιδευτικού στα πλαίσια της διαχείρισης ιδιαίτερων ζητημάτων, που προκύπτουν εντός τάξης. Η ζωντανή μετάδοση των αντιδράσεών τους ή πιθανών εσφαλμένων απαντήσεων μαθητών με μαθησιακές ή συμπεριφορικές  δυσκολίες κινδυνεύουν να γίνονται viral στο διαδίκτυο στιγματίζοντάς τους για όλη τους τη ζωή!

Τονίζουμε για μια ακόμα φορά: η κανονική, διά ζώσης εκπαίδευση δεν μπορεί να υποκατασταθεί από την εξ αποστάσεως. Η παιδαγωγική σχέση, που διαμορφώνεται μέσα και έξω από τη σχολική τάξη, όπως και κάθε άλλη ανθρώπινη σχέση, δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τεχνολογικά μέσα. Τα τεχνολογικά μέσα και εν προκειμένω οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, το διαδίκτυο, οι διάφορες εκπαιδευτικές εφαρμογές, μόνο επικουρικά μπορούν να αξιοποιούνται στην Εκπαίδευση και αναλόγως με την ηλικία των μαθητών.

Είναι βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση, αν στο μυαλό της έχει την προσπάθεια αντικατάστασης της φυσικής παρουσίας των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων ακόμα και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της χώρας. Το λέμε με απλά λόγια: ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ!!

Μας είναι παντελώς αδιάφορο, αν αυτή η ρύθμιση έχει την έγκριση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων! Όσοι έχουν σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία και δεν είναι απλά περαστικοί από την εκπαίδευση γνωρίζουν πολύ καλά πωςη παιδαγωγική διαδικασία είναι σοβαρή υπόθεση για να την υποβαθμίσουν σε θέαμα τύπου BigBrother.Πολύ περισσότερο, δε θα ανεχτούμε να διαμορφώσουμε προσωπικότητες που θα συνηθίζουν στην παρακολούθηση!Επικροτούμε τις συλλογικές αποφάσεις εκπαιδευτικών Σωματείων καισυναδέλφων σε πολλά σχολεία, για να ακυρώσουν στην πράξη αυτές τις κατευθύνσεις.

Μέτρα ουσιαστικής υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία!

Ταυτόχρονα, οι ανακοινώσεις των μέτρων για την επαναλειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων έφερε στην επιφάνεια τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες.          Η κυβέρνηση συνεχίζει να μην καταβάλει καμία προσπάθεια, ώστε να αντιμετωπιστούναυτά τα προβλήματα, όπως για παράδειγμα: η έλλειψη καθαριότητας, οι ανεπαρκείς κτηριακές υποδομές, τα εκπαιδευτικά κενά, τα μέσα ατομικής προστασίας και τα υλικά καθαρισμού κ.λπ. Προβάλλει για άλλη μια φορά την ατομική ευθύνη, αντί να αναλάβει τη δική της ευθύνη για την προστασία όλων των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους. Το κύριο ζήτημα που παραμένει είναι πώς θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, αν πραγματικά προστατεύεται η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών με ευθύνη του κράτους, χωρίς να μετακυλίεται το κόστος και η ευθύνη σε γονείς και μαθητές.

Φτάνει πια!! Πληρώσαμε πολλά, δε θα πληρώσουμε ξανά!

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβουν την ευθύνη τους! Έστω και τώρα να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα, τις διεκδικήσεις δεκάδων ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ. Να προστατεύσουν την υγεία και τα μορφωτικά δικαιώματα εκπαιδευτικών και μαθητών. Να προστατεύσουν την παιδαγωγική διαδικασία, το μάθημα δεν είναι ριάλιτι!

Τώρα είναι ώρα να δυναμώσει ο αγώνας, οι μαζικές κινητοποιήσεις των ΕΛΜΕ και των ΣΕΠΕ. Όπως και εν μέσω πανδημίας δε μείναμε σιωπηλοί, έτσι και τώρα συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας.

 

Το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία απορρίπτεται σαν βαθιά ταξικό και αντιεκπαιδευτικό.

Η τροπολογία για την on-line παρακολούθηση του μαθήματος επιστρέφεται ως απαράδεκτη

 

Παλεύουμε:

  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ.
  • ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑ ΡΙΑΛΙΤΙ

 

  • Εξασφάλιση όλων των όρων και των προϋποθέσεων για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων, τη διασφάλιση της προστασίας της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
  • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.
  • Επαρκής χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για την κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων.
  • Σύγχρονα ασφαλή κτίρια και υποδομές για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Μονιμοποίηση των καθαριστριών που δουλεύουν στα σχολεία με οποιεσδήποτε σχέσεις εργασίας, πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία.
  • ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ από κάθε διαδικασία αξιολόγησης.

 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΕΠΕ ΛΕΣΒΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 1Η ΙΟΥΝΙΟΥ 2020  ΣΤΙΣ 07.00 ΜΜ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ

 

Μυτιλήνη 31 Μαΐου 2020