Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

                                     Όλοι τώρα στον αγώνα!

 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα!
 • ΟΧΙ στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την ανασφάλεια και την εργασιακή περιπλάνηση!
 • ΤΕΡΜΑ πια στην κοροϊδία! – ΑΜΕΣΗ κάλυψη όλων των κενών στην εκπαίδευση με μόνιμους διορισμούς!
 • Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ η πρόταση του Υπουργείου που ανατρέπει τις ζωές και τσακίζει τα δικαιώματα χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων μας.
 • Καλούμε όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς μόνιμους, ωρομίσθιους και αναπληρωτές να συμμετέχουν μαζικά την Παρασκευή 15/4 στις 13.00 στη συγκέντρωση έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στη Μυτιλήνη (Μακρύς Γιαλός).

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Μόνιμοι και αναπληρωτές, εργαζόμενοι στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, άνεργοι και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, να απαιτήσουμε να καλυφθούν τώρα τα χιλιάδες κενά με μαζικούς μόνιμους διορισμούς. Είναι προϋπόθεση για την κάλυψη των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών των παιδιών μας!

Το αίτημα για απόσυρση της διάταξης του Υπουργείου είναι δίκαιο και πρέπει να στηριχτεί. Με τη ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο παγιώνεται το καθεστώς της αδιοριστίας, πολλαπλασιάζονται οι αδικίες και τα αδιέξοδα, σπρώχνονται συνάδελφοι έξω από την εργασία.

 

Η εκπαίδευση τους χωράει όλους, απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι κάθε χρόνο προσλαμβάνονται σχεδόν 25.000 αναπληρωτές με 25άρια-28άρια τμήματα, 180.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι έξω από τις δομές της Ειδικής Αγωγής και 60.000 προνήπια έξω από νηπιαγωγείο. Μόνο για τη φετινή χρονιά έγιναν πάνω από 22.000 προσλήψεις αναπληρωτών, ενώ πάνω από 3.700 (!), σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου, είναι τα κενά που δεν καλύφθηκαν για φέτος. Από το 2010 και ύστερα οι διορισμοί είναι μηδενικοί, ενώ την ίδια στιγμή οι αποχωρήσεις ξεπερνούν τις 30.000. Τα σχολεία έχουν κυριολεκτικά αδειάσει από εκπαιδευτικούς. Το ποσοστό των ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών από 9% το 2009 έχει εκτοξευτεί στο 18% σήμερα. 

Κανένας αναπληρωτής και ελαστικά εργαζόμενος δεν περισσεύει, δεν πρέπει να πεταχτεί στην ανεργία. Αντίθετα, χρειάζονται πολλοί περισσότεροι, μόνιμοι, εκπαιδευτικοί για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες της Εκπαίδευσης. Ώστε κανένα παιδί να μη μένει έξω από τη δημόσια εκπαίδευση, κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 20 μαθητές, με μικρότερα τμήματα σε Νηπιαγωγεία, στην Α΄ και Β τάξη Δημοτικού, στις κατευθύνσεις και στα εργαστήρια.

Αυτή είναι σήμερα η μοναδική αναγκαία και δίκαιη λύση: Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα!

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το Υπουργείο Παιδείας να υλοποιήσουν ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ  αυτό το αίτημα, έδωσαν στη δημοσιότητα «Προσωρινό σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών», με το οποίο ανατρέπουν τη ζωή χιλιάδων συναδέλφων μας παραπέμποντας τους μόνιμους διορισμούς στις ελληνικές καλένδες.

Με τη διάταξη που δημοσίευσε το Υπουργείο Παιδείας αλλάζουν σημαντικά τα κριτήρια και οι πίνακες προϋπηρεσίας των συναδέλφων αναπληρωτών, δημιουργούνται νέες ομαδοποιήσεις, προκαλώντας έναν άγριο «εμφύλιο» μεταξύ τους, διατηρεί το καθεστώς της αδιοριστίας, όπως ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά, η διάταξη αυτή, αποτελεί αντιγραφή και συνέχεια του αντιεκπαιδευτικού νόμου 3848/2010 της Διαμαντοπούλου (και μάλιστα σε χειρότερη μορφή), του νόμου δηλαδή που τσάκισε ζωές και δικαιώματα χιλιάδων εκπαιδευτικών, που προώθησε την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, το θεσμό του μέντορα κ.ά. Έναν νόμο, που οι εκπαιδευτικοί με τον αγώνα τους κατάφεραν να καταστήσουν ανενεργές πολλές πλευρές του.

Συνάδελφε,  συναδέλφισσα, η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας είναι άμεσα δεμένες με τις επιχειρούμενες ανατροπές στο ασφαλιστικό. Είναι συνέχεια των μέτρων για το φορολογικό, το νέο μισθολόγιο, την αξιολόγηση, τις απολύσεις. Μπροστά μας έχουμε την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης – Ε.Ε. – κεφαλαίου στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Ο αγώνας μας για σταθερή και μόνιμη δουλειά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πάλης για την συνολική απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης.  Ενιαία είναι η επίθεση που δεχόμαστε, ενιαία πρέπει να είναι και η απάντηση μας.  Μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους προετοιμάζουμε τη 48ωρη Γενική Απεργία με αίτημα «πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο» και το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων. 

Γιατί αλήθεια, πώς μπορεί ένας εκπαιδευτικός, που μπαινοβγαίνει από τάξη σε τάξη και από σχολείο σε σχολείο, που είναι ασταμάτητα με μια βαλίτσα στο χέρι και απολύεται κάθε χρόνο, να δουλεύει μέχρι τα βαθιά γεράματα και να προσφέρει τη μόρφωση που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας;

Συναδέλφισσα, συνάδελφε, πάρε την υπόθεση του Αγώνα στα χέρια σου! Μην τον αφήσεις στις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Δεν αμφισβητούν την αντιλαϊκή πολιτική, την έχουν αποδεχτεί κι αυτή και τις συνέπειές της (κενά, αδιοριστία, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων κλπ.). Προσαρμόζουν τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μέσα στα όρια της «νομιμότητας», μέσα στα όρια της «ρεαλιστικότητας» και της οικονομίας, που επιβάλλει η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησής – Ε.Ε. – Κεφαλαίου. Το προηγούμενο διάστημα δεν  έκαναν τίποτα για να οργανώσουν το αγώνα, δεν έβγαλαν καν ανακοίνωση για την Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία στις 7 Απρίλη! Έχουν μεγάλες ευθύνες γιατί καλλιέργησαν στάση αναμονής και αυταπάτες στους εκπαιδευτικούς πως μέσα από διαρκείς διαβουλεύσεις με το Υπουργείο θα λυθούν τα ζητήματα.

Ειδικά η ΟΛΜΕ υπονομεύει τις κινητοποιήσεις, τα  αιτήματα και τον αγώνα των αναπληρωτών. Η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ κινούμενη στην ίδια γραμμή πλεύσης με το Υπουργείο, έφτασε στο σημείο να παραδώσει πρόταση νόμου και γνωμάτευση για τον τρόπο διορισμού-προσλήψεων, θέτοντας ανάλογα κριτήρια με αυτό, αποδεχομένη τους μηδενικούς διορισμούς!  Και σαν να μη έφτανε αυτό, έφτασαν σε σημείο,  να στείλουν στον Υπουργό το δικηγόρο τους, για να διαπραγματευτεί για τα κριτήρια των προσλήψεων, υπονομεύοντας ανοιχτά την κινητοποίηση της Παρασκευής. Τι άλλο πραγματικά να ζητήσει μια κυβέρνηση;

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα Δ.Σ. τόσο της ΟΛΜΕ όσο και της ΔΟΕ έκαναν καθαρό ότι μπροστά στη συνολική επίθεση μόνο ο οργανωμένος, συλλογικός, μαζικός ανυποχώρητος αγώνας, που αμφισβητεί το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής μπορεί να έχει προοπτική. Η προετοιμασία και η επιτυχία της 48ωρης γενικής απεργίας, το δίκαιο αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα μαζί με το σύνολο των διεκδικήσεων των εργαζομένων που θα καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, μπορεί να δώσει ώθηση στην πάλη μας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους αναπληρωτές, σε όλους τους εκπαιδευτικούς να οργανωθούν στους ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ και στις ΕΛΜΕ, να συμπορευτούν με το ταξικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ και όλο το λαό, να μπουν στον Αγώνα: 

 • Στις Γενικές Συνελεύσεις και στην κινητοποίηση στις 15/04 στο Υπουργείο Παιδείας.
 • Στην κινητοποίηση στις 15/4 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη.
 • Στη 48ωρη Γενική Απεργία, μαζί με όλο το λαό, όταν θα φέρει η κυβέρνηση τα μέτρα στη βουλή.

Διεκδικούμε και απαιτούμε:

 • Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ η πρόταση του Υπουργείου.
 • Όχι στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τη μόνιμη αναπλήρωση και την ωρομίσθια. 
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο. 
 • Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.
 • Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  

                                                                                                                                                      Μυτιλήνη, 13 Απρίλη 2016