Ανακοινώσεις παρατάξεων

Ενημέρωση – Κάλεσμα των αιρετών(τακτ. αναπλ.) του ΠΑΜΕ στο ΠΥΣΠΕ Λέσβου. Όλοι στις συγκεντρώσεις των ΣΕΠΕ – ΕΛΜΕ Λέσβου – Λήμνου στις 13 του ΜΑΗ. Να μην κατατεθεί το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο!

Αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Καταργούνται δεκάδες τμήματα – 65 λιγότεροι εκπαιδευτικοί στα δημοτικά σχολεία Λέσβου και Λήμνου!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση της ΝΔ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας συνεχίζοντας τις αντιλαϊκές, αντιεκπαιδευτικές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, έφερε για ψήφιση στη βουλή εν μέσω πανδημίας και με κλειστά σχολεία, νέο αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο κόφτη των μορφωτικών αναγκών των παιδιών των λαϊκών εργατικών οικογενειών.

  Σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο 49 του πολυνομοσχεδίου, ορίζεται ανώτατο όριο των μαθητών-νηπίων-προνηπίων ανά τμήμα σε 26, (24 με τη δυνατότητα προσαύξησης 10%)   και για τα 7/θ και άνω δημοτικά σχολεία το κατώτατο όριο σε 20. Στα διθέσια νηπιαγωγεία και άνω ο ελάχιστος αριθμός είναι 16.

Με βάση την επεξεργασία των στοιχείων που έχουμε για τον αριθμό τμημάτων και τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, στα 7/θ και άνω Δημοτικά Σχολεία της Λέσβου και της Λήμνου, έτσι όπως διαμορφώθηκαν τη φετινή σχολική χρονιά, καταλήξαμε στους παρακάτω πίνακες. Τα στοιχεία για τον αριθμό των μαθητών της Α΄ τάξης για τη νέα σχολική χρονιά, τα πήραμε με βάση των αριθμό των νηπίων που αποφοιτούν φέτος από τα αντίστοιχα νηπιαγωγεία.

      ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

     ΛΕΣΒΟΥ – ΛΗΜΝΟΥ

   ΤΜΗΜΑΤΑ

ΣΧ.ΕΤΟΣ 2019-20

    ΤΜΗΜΑΤΑ

ΣΧ.ΕΤΟΣ 2020-21

 

Τμήματα που     χάνονται ΤΗΜΑΤΑ Δ.ΣΧ σύμφωνα με τις ανάγκες (ως 15 μαθ. σε Α΄και Β΄και ως20  για Γ,Δ,Ε,ΣΤ Τμήματα που χάνονται
 Λέσβος 163 127 36 176 49
Λήμνος 41 31 10 45 14
Σύνολο 204 158 46 221 63

 

 

Όπως φαίνεται από τους παραπάνω πίνακες :

Συνολικά και για τις 6 τάξεις του δημοτικού στα 22 σχολεία που είναι από 7θέσια και πάνω, χάνονται 46 τμήματα από τα  204 σημερινά τμήματα. Αναφορικά με το σύνολο των μαθημάτων ειδικοτήτων για τα αντίστοιχα τμήματα, χάνονται περίπου 428 διδακτικές ώρες, δηλαδή 19 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων. Συνολικά, 46 (δάσκαλοι) + 19 (εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων) = 65 εκπαιδευτικοί λιγότεροι!

Απώλειες σε τμήματα και νηπιαγωγούς αναμένεται να υπάρχουν, όταν γίνει η επεξεργασία των στοιχείων, αφού ολοκληρωθούν οι εγγραφές των προνηπίων στα νηπιαγωγεία των νησιών μας.

Για την κάλυψη βέβαια των πραγματικών μορφωτικών αναγκών των μαθητών μας ούτε συζήτηση να γίνεται. Οι  απώλειες των ανάλογων τμημάτων που απαιτούνται, άρα και σε εκπαιδευτικούς, είναι πολύ μεγαλύτερες, (63 τμήματα – 89 εκπαιδευτικοί).

Σύγκριση βέβαια που γίνεται, όχι στη βάση της αστικής παιδαγωγικής που έχει γίνει λάστιχο στα χέρια των Στελεχών της Εκπ/σης  στις κατευθύνσεις υλοποίησης των στρατηγικών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ (να θυμίσουμε ότι τα ολιγομελή τμήματα θεωρούνται ……………….αντιπαιδαγωγικά!!!), αλλά στη βάση κατανομής και κάλυψης των πραγματικών μορφωτικών αναγκών  των μαθητών σύμφωνα με τις θέσεις του εκπαιδευτικού και γονεϊκού κινήματος. Δηλαδή τμήματα μέχρι 15 νήπια – προνήπια στα νηπιαγωγεία, μέχρι 15 μαθητές για τις Α΄ και Β΄ τάξεις και μέχρι 20 μαθητές για τις υπόλοιπες τάξεις των Δημοτικών Σχολείων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Από τα παραπάνω, γίνεται ολοφάνερο ότι στόχος εδώ κυβέρνησης είναι οι περικοπές τάξεων και τμημάτων και οι απολύσεις εκπαιδευτικών.

Τα προηγούμενα δεν είναι ΄΄κεραυνός εν αιθρία΄΄ … Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν στο κατάργηση δεκάδων οργανικών θέσεων, προωθώντας κάθε είδους διαχειριστικά ΄΄συμμαζέματα΄΄.

Η σημερινή κυβέρνηση λοιπόν, ακολουθώντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και τη ρότα που έχουν χαράξει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και η Ευρωπαϊκή Ένωση για παραπέρα μείωση του κόστους στη δημόσια εκπαίδευση, προχωρά σε δραστική μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών για τη στελέχωση των σχολικών μονάδων.

Χτυπάει ακόμα περισσότερο  τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και υποθηκεύει το μέλλον τους αφού, μέσω της εφαρμογής των μέγιστων και ελάχιστων ορίων των τμημάτων,  θα επιδεινώσει περισσότερο  την ήδη υποβαθμισμένη παρεχόμενη δημόσια εκπαίδευση.

Η αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, ιδιαίτερα στις μικρότερες τάξεις, εκ των πραγμάτων ισοδυναμεί με «στοίβαγμα» παιδιών, που υπονομεύει τη διαδικασία της μάθησης και το μορφωτικό έργο του εκπαιδευτικού, δεδομένου ότι πρέπει να ανταποκριθεί στις ανάγκες παιδιών με διαφορετικά μαθησιακά επίπεδα και πολύ συχνά με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες.

Επιπλέον το «στοίβαγμα» των μαθητών στις τάξεις λειτουργεί σε βάρος των κανόνων υγιεινής και προστασίας της δημόσιας υγείας και καθιστά ευάλωτους μαθητές και εκπαιδευτικούς τόσο στη σημερινή όσο και σε μελλοντικές πανδημίες.

Είναι προκλητικές οι προφάσεις του Υπουργείου για «πλασματικά κενά» στα σχολεία τη στιγμή που το γονεϊκό κίνημα, σε σύμπλευση με τα σωματεία εκπαιδευτικών, χρόνια τώρα, διεκδικούν μέγιστο όριο 15 μαθητών για το νηπιαγωγείο και εδώ Α’ κ Β’ τάξεις του δημοτικού και 20 μαθητών για εδώ υπόλοιπες τάξεις. Συνιστά έναν ακόμα κυβερνητικό εμπαιγμό γονιών και εκπαιδευτικών!!!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κατάργηση τμημάτων και η υποχρεωτική μετακίνηση μαθητών σε όμορα και μη σχολεία, σε απόσταση μακρινή από τον τόπο κατοικίας, θέτει επιπλέον εμπόδια σε παιδιά και γονείς για την  απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτά. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια ζήσαμε τέτοιες υποχρεωτικές μετακινήσεις, όπου μαθητές υποχρεώθηκαν να μετακινηθούν σε σχολικές μονάδες μακριά από τον τόπο κατοικίας τους με αντίκτυπο στην κάλυψη των αναγκών των οικογενειών τους που θα μεταφραστεί βέβαια και σε μείωση των τμημάτων του Ολοήμερου σχολείου.

Οι πλεονάζουσες ώρες των μόνιμων εκπαιδευτικών  θα διοχετευθούν (προσφιλή τακτική των πλειοψηφιών των ΠΥΣΠΕ) ως μπαλώματα σε μαθήματα ειδικοτήτων, αφού η μείωση σε προσλήψεις αναπληρωτών έχει για όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών μεγαλύτερο ειδικό βάρος από την κάλυψη  αναγκών των μαθητών με ενισχυτική διδασκαλία.

Η κατάργηση τμημάτων και γενικώς η συρρίκνωση  του δημόσιου σχολείου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την καταστρατήγηση οργανικών θέσεων κι ένταση της κινητικότητας των εκπ/κών που λόγω υπεραριθμίας θα οδηγηθούν στην υποχρεωτική μετακίνηση.

Οι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές, όλων των ειδικοτήτων, συσπειρωμένοι στο σωματείο μας να δυναμώσουμε τη φωνή μας.  Εκπ/κό και γονεϊκό κίνημα να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Να υπερασπιστούμε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ στις συγκεντρώσεις των ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ Λέσβου στις 13:00 μ.μ.

την  Τετάρτη  13 Μαΐου στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στη Μυτιλήνη

και στην Πλατεία ΟΤΕ στη Μύρινα!

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

 

 Οι αιρετοί

Μαδυτινός Κωνσταντίνος

Γιανέλλης Βασίλειος