Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΔΥΝΑΜΗ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ

Συναδέλφοι – ισσες:

 Το ΠΑΜΕ Εκπ/κών Λέσβου εύχεται σε όλους σας καλή αγωνιστική σχολική χρονιά! Με δύναμη, οργάνωση, αισιοδοξία αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα  θα δημιουργήσουμε  τις προϋποθέσεις  και για μια καλή σχολική χρονιά.

Το υπουργείο ξεκινά τη νέα σχολική χρονιά ψάχνοντας να βρει συνενόχους στην εφαρμογή της απόφασής του για ορισμό πλεονάζοντος προσωπικού. Εκτός από τα ΠΥΣΠΕ, ζητά επειγόντως και από τους συλλόγους διδασκόντων να συνεδριάσουν την 1/9/2016 που εκτός απ’ την κατανομή των τάξεων θα καταγράψουν και την «διαπίστωση των ελλείψεων και πλεονασμάτων» εκπαιδευτικών.  Στην ουσία δηλαδή ζητά να αποφασίσουμε και να υποδείξουμε ποιοι συνάδελφοί μας θα μείνουν άνεργοι ποιοι θα βγουν υπεράριθμοι και ποιοι θα πάρουν το δρόμο της περιπλάνησης.

Το Υπουργείο Παιδείας, από την προηγούμενη σχολική χρονιά, πριν ακόμα κλείσουν τα σχολεία εξαφάνισε κενά μειώνοντας ώρες διδασκαλίας και έβαλε το δάσκαλο, για να μην του «περισσεύουν ώρες», να διδάσκει και μαθήματα άλλης ειδικότητας.

Μέσα στο κατακαλόκαιρο προχώρησε σε σημαντικές αντιεκπαιδευτικές ανατροπές στη λειτουργία των Νηπιαγωγείων. Επιπλέον, αντί να προχωρήσει στην πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού εκπαιδευτικού προσωπικού στην Ειδική Αγωγή, προαναγγέλλει την αδιοριστία και ανεργία των εκπαιδευτικών της Ειδικής Αγωγής και τη βίαιη τοποθέτηση στην Ειδική Αγωγή των εκπαιδευτικών της Γενικής που θα «περισσέψουν».

Με μια σειρά κυβερνητικές αποφάσεις που πάρθηκαν το καλοκαίρι και πιο πριν, στο πλαίσιο των γενικών κατευθύνσεων – αναδιαρθρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΟΣΑ, των συνεχών και χωρίς ημερομηνία λήξης μνημονιακών δεσμεύσεων και της γενικότερης οικονομικής πολιτικής, μειώθηκαν ώρες διδασκαλίας και καταργήθηκαν μαθήματα, υπονομεύθηκαν δομές όπως τα εργαστήρια, χτυπήθηκαν τα ολοήμερα δημοτικά και νηπιαγωγεία, υποβαθμίστηκε η ειδική αγωγή. Ετοιμάζεται, με τα νέα αυξημένα όρια μαθητών για την ίδρυση τμημάτων και κατευθύνσεων, γενικευμένο κλείσιμο τμημάτων και στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Με αποφάσεις των σωματείων μας και των Γενικών Συνελεύσεων, απαντήσαμε μαζί με τους γονείς  δυναμικά στις αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις, που οικοδομώντας σταδιακά το «νέο σχολείο» με το διαφοροποιημένο πρόγραμμα και με την οικονομική και παιδαγωγική αυτονομία, χτυπά τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και οδηγεί χιλιάδες αναπληρωτές στην ανεργία και χιλιάδες μόνιμους εκπαιδευτικούς σε συνεχή κινητικότητα.

Τα πανηγύρια της κυβέρνησης για τα «πλεονάσματα» των εκπαιδευτικών είναι αντίστοιχα με εκείνα για τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού. Κρύβει επιμελώς ότι τα δεύτερα είναι το προϊόν της οικονομικής κλοπής του λαού και τα πρώτα είναι προϊόν κλοπής των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών.

Γελιούνται και βιάζονται όλοι όσοι θεωρούν τις απαράδεκτες αυτές αποφάσεις ως «δεδομένες»!! Κανείς  εκπαιδευτικός δεν  περισσεύει!!!

Με βάση τη δράση και τις συλλογικές αποφάσεις μας, διεκδικούμε:

  • Να διοριστούν μόνιμα και να τοποθετηθούν στο σχολείο μας και σε κάθε σχολείο όλοι οι εκπαιδευτικοί, όλων των ειδικοτήτων που χρειάζονται για να καλυφτούν όλα τα κενά.
  • Να υπάρχει δάσκαλος υπεύθυνος για τη λειτουργία του ολοήμερου
  • Να μειωθεί ο αριθμός ανά τμήμα (15 στο νηπ/γείο και στις Α και Β τάξεις του δημοτικού και 20 στις υπόλοιπες τάξεις)
  • Να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος για παραπέρα μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα που υπάρχουν διαγνώσεις για μαθητές  που χρειάζονται ειδική παιδαγωγική στήριξη.»

Η αγωνιστική ετοιμότητα και δράση μας είναι δεδομένη! Πριν ακόμα ανοίξουν τα σχολεία ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις μας με τους αδιόριστους αναπληρωτές της Ειδικής Αγωγής, με την ασυμβίβαστη και αποφασιστική στάση μας σε ΠΥΣΠΕ, Σωματείο και Διοίκηση.

Θα συνεχιστούν και θα μαζικοποιηθούν με όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους γονείς!!

Η ληστεία των μορφωτικών δικαιωμάτων και οι εργασιακές ανατροπές,  το γνωρίζουν πολύ καλά, δεν θα «περπατήσουν εύκολα»!!

                                                          Σεπτέμβρης 2016