Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΔΗΛΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ, ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΠΥΣΠΕ ΛΕΣΒΟΥ.( Λειτουργικά κενά – Υπεραριθμίες)

     Συνάδελφοι – ισσες:

    Με φουλαριστές τις αντιλαϊκές μηχανές της και με τον αέρα του αποπροσανατολισμού στα πανιά της, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δούλεψε ακατάπαυστα κι αγόγγυστα όλη την καλοκαιρινή περίοδο. Πρόσθεσε νέα  αντιλαϊκά μέτρα και ετοιμάζεται πυρετωδώς να επιτελέσει με ζήλο κι αφοσίωση το «άξιο κι ιερό» έργο που της ανατέθηκε. Αυτό δηλαδή της ικανοποίησης  των απαιτήσεων των καπιταλιστών και των εκπροσώπων τους.

  Το αντιεκπαιδευτικό τοπίο συμπληρώθηκε με νέα μέτρα  φωτιά –  τροπολογίες  (αλλαγές στα Ολοήμερα, στα Ωρολόγια προγράμματα Δημοτικών – Γυμνάσιων, στα Νηπιαγωγεία, την Ειδική Αγωγή  κτλ) κι όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η επίθεση στη ζωή στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και κυρίως στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας.

   Σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη δημόσια Εκπ/ση, τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και τους εκπ/κούς, οι προτάσεις των αιρετών του ΠΑΜΕ σ’ όλη την καλοκαιρινή περίοδο για κρίσιμα ζητήματα στο ΠΥΣΠΕ Λέσβου, ( οργανική σύνθεση σχολείων, ενστάσεις μεταθέσεων …. κτλ, σχετ. καταγγελίες στο site του συλλόγου) έβρισκαν πάνω στον τοίχο της πλειοψηφίας του ΠΥΣΠΕ.

Το ρεζουμέ λοιπόν για τα πρόσφατα κακαρίσματα των παραιτήσεων μέλους του ΠΥΣΠΕ , είναι ότι αποτελούν άλλοθι ενόψει κaι των εκλογών των αιρετών, για αμόλυντα κι άσπιλα ψηφοθηρικά αρμενίσματα. Εξάλλου είναι σε όλους γνωστό ότι οι περσινές εξετάσεις υπηρέτησης αυτής της πολιτικής απ’ τα ίδια πρόσωπα σε ανώτερους διοικητικούς  θώκους ναυάγησαν άδοξα κι απροσδόκητα!

  Συναδέλφισσες – οι:

 Για μια ακόμη φορά τη σκυτάλη υλοποίησης  και πιστής εφαρμογής των μέτρων στην Εκπ/ση ανέλαβαν, εκ του ρόλου τους βέβαια,  τα Υπηρεσιακά Συμβούλια στο κομμάτι που τους αναλογεί.

   Στις συνεδριάσεις του ΠΥΣΠΕ Λέσβου που πραγματοποιήθηκαν στις 30/8 και 31/8, με θέματα που αφορούσαν την κάλυψη των λειτουργικών κενών σε ειδικότητες-Tμήματα Ένταξης και τις υπεραριθμίες σε  Δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, η πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ υποχρεώθηκε μεν σε αναγκαστικούς ελιγμούς, αλλά δεν λοξοδρόμησε ούτε χιλιοστό απ’ τις κατευθύνσεις του Υπουργείου και την πιστή εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.

   Στο  πρώτο θέμα της κάλυψης των λειτουργικών κενών  εκφράστηκε η πλήρη  αντίθεσή μας , αφού  οι πραγματικές μορφωτικές ανάγκες των μαθητών δεν καλύπτονται  ούτε αντιστοιχούν με τα λειτουργικά κενά που δίνονται. Επαναφέραμε για μια ακόμη φορά την πρότασή μας  (20 μαθητές σε Γ,Δ,Ε,ΣΤ τάξεις και 15 σε Α,Β  καμιά υποβάθμιση σχολείου κτλ. – κάλυψη όλων των πραγματικών κενών με μόνιμους διορισμούς ειδικά για τα τμήματα Ένταξης)και καλέσαμε τα μέλη του ΠΥΣΠΕ να πάρουν θέση.

Η πρόταση αυτή ψηφίστηκε μόνο απ’ τον αιρετό του ΠΑΜΕ, δημιούργησε όμως  τις  προϋποθέσεις στη συνέχεια για ‘’παράπλευρες απώλειες’’ και σαλτιμπάγκικες ακροβασίες.

Προτού επεκταθεί η συζήτηση στο καυτό θέμα των υπεραριθμιών σε σχολικές μονάδες , ‘’ξεμύτισε’’ η παραίτηση διορισμένου μέλους του ΠΥΣΠΕ και η αποχώρηση του αιρετού της ΔΗΣΥ, αλλά η παραμονή του ως παρατηρητής. 

   Κατατέθηκε άμεσα  κι επιτακτικά ξανά η πρότασή μας , γιατί το θέμα ήταν εξαιρετικά σοβαρό. Αφορούσε όχι μόνο την ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών των μικρών μαθητών, αλλά και τις επερχόμενες αναγκαστικές μετακινήσεις των υπεράριθμων εκπ/κών, αν υιοθετούνταν η πρόταση της πλειοψηφίας του ΠΥΣΠΕ , δηλαδή η πιστή τήρηση  των εγκυκλίων του Υπουργείου.

Καλέσαμε τα μέλη του ΠΥΣΠΕ για μια ακόμη φορά να στηρίξουν την πρότασή μας που ικανοποιούσε τις πραγματικές εκπ/κές ανάγκες και ταυτόχρονα δεν « εξόριζε» Εκπ/κούς  με αναγκαστικές μετακινήσεις.

  

   Η πρόταση αυτή ψηφίστηκε μόνο από τους δύο αιρετούς ενώ το διορισμένο και μόλις παραιτηθέν μέλος που «έδειχνε» ότι διαφωνούσε, με «ανατρεπτική ασάφεια» αρκέστηκε στο λευκό δίνοντας το πάνω χέρι στην πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ ( η ψήφος της Προέδρου σε περίπτωση ισοψηφίας προσμετράται ως διπλή) να επιβάλλει  τον χωρισμό των τμημάτων άνω των 25 μαθητών.

 Μπροστά  και σ’ αυτή την εξέλιξη καλέσαμε άμεσα σε αποχώρηση  απ’ τη συνεδρίαση όσων διαφωνούσαν με την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης αφού με μόνο τα δύο παρόντα μέλη, ΠΥΣΠΕ δεν υφίσταται και δεν μπορεί να συνεδριάσει.

Αποχώρησαν οι δύο αιρετοί μόνο!!! παραμένοντας ως απλοί παρατηρητές  με   παρεμβάσεις ως το τέλος της διαδικασίας αφού δεν διακόπηκε.

   Συναδέλφισσες –συνάδελφοι:

  Μην τρέφετε αυταπάτες για το ρόλο των Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Όσοι ελιγμοί κι αν γίνουν κάτω απ’ τις πιέσεις του ταξικού κινήματος και των εκπροσώπων του , ο ρόλος των ΥΣ είναι αντιδραστικός. Δεν αλλάζει!!

 Εφαρμόζουν κάθε φορά με όλα τα μέσα που τους προσφέρονται ,κατά γράμμα την εκάστοτε αντιλαϊκή πολιτική. Κομμάτι του προβλήματος τις περισσότερες φορές είναι και η στάση των αιρετών  που διαφωνούν μεν στα επουσιώδη, αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων στηρίζουν – ανοίγουν δρόμους στην άσκηση αυτής της πολιτικής.

     Οι ανέξοδες κλαψουρο-θεατρινίστικες παραστάσεις παραιτήσεων ή δήθεν διαφωνιών που αναγκαστικά  λόγω των πιέσεων και αδιεξόδων καταφεύγουν  κατά καιρούς  μέλη των ΥΣ  , έρχονται για να ρίξουν στάχτη  στα μάτια των συναδέλφων, για να συγκαλύψουν ακριβώς τον αντιδραστικό ρόλο των ΠΥΣΠΕ – ΑΠΥΣΠΕ και ΚΥΣΠΕ και την στοχοπροσήλωση των μελών τους στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής με κάθε μέσο και τρόπο!!

Αυτή την ίδια πολιτική στήριζαν κι πιστά εφάρμοζαν ως τώρα και άνευ ‘’παραιτήσεων’’, αφήνοντας μελάνη σαν τις σουπιές ( π.χ. αφαιρέσεις προϋπηρεσιών από αναπληρωτές λόγω αναρρωτικών αδειών – μη αναγνώριση μεταπτυχιακών αναπληρωτών – διαθέσεις Εκπ/κών από Β/θμια για μία και δύο ώρες , οι σχετικές  καταγγελίες  στο site του συλλόγου κτλ….  όλα ψηφισμένα  απ΄ όλους, εκτός από το ΠΑΜΕ. ) Το ίδια και παρόμοια  επιβεβαιώθηκαν και στην κοινή συνεδρίαση την Παρασκευή 2/9/2016 μεταξύ ΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΠΕ.

Αλίμονο στον εργαζόμενο εκπ/κό που περιμένει να διευρύνει δικαιώματα και κατακτήσεις μέσα από τέτοιους θεσμούς. Μόνο η συσπείρωση στο σωματείο, η οργάνωση ,  η συμμετοχή στις ΓΣ ,η αλλαγή στους συσχετισμούς κι ο ταξικός προσανατολισμός του κινήματος μπορούν να μας βγάλουν σε ξέφωτα κατακτήσεων.

   Συναδέλφισσες – συνάδελφοι:

   Στις 30/8  ενημερώσαμε -καταγγείλαμε για τις αποφάσεις του ΠΥΣΠΕ το ΔΣ του συλλόγου Λέσβου. ( Ενήμερα τα μέλη των ΔΣ Λέσβου και Λήμνου για τη συνεδρίαση της 30/8 και τα θέματά της, ήταν από μέρες.) Ενώ το ΔΣ του Συλλόγου της Λήμνου πήρε ομόφωνη απόφαση με τις ίδιες θέσεις που στηρίξαμε στο ΠΥΣΠΕ, η πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου της Λέσβου κινήθηκε στα ήσυχα νερά της ΔΟΕ, και η πρόταση που ψηφίστηκε από ΕΡΑ, ΔΗΣΥ και ΔΑΚΕ δεν συμπεριέλαβε τα αιτήματα αιχμής που είχαν κατατεθεί στο ΠΥΣΠΕ.

Το δε εκλεγμένο μέλος με τα ψηφοδέλτια της ΕΡΑ, μπροστά στους συναδέλφους αναπληρωτές της Ειδικής Αγωγής που παρακολουθούσαν τη συζήτηση ‘’ορκίστηκε’’ υπερασπιζόμενο το υπουργείο και την πολιτική του, ότι για όλα φταίει η «κινδυνολογία του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ!!»

                  Μακροθανάσης Δημήτρης – Μαδυτινός Κώστας