Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΑΣΕ: Silver alert…. Εξαφάνιση της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ!!!

Silver alert…. Εξαφάνιση της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ!!!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

σε κάθε περιοδεία στα σχολεία σε όλη τη χώρα, σε κάθε συζήτηση που συναντάμε στους συλλόγους διδασκόντων, είναι διάχυτη η εκτίμηση όλου του κλάδοu ότι γίνεται χαμός και η ΟΛΜΕ είναι εξαφανισμένη. Ακόμα και μία γρήγορη ματιά στο site της Ομοσπονδίας αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα κάηκε η μισή χώρα, η κυβέρνηση παρουσίασε το πιο αντεργατικό νομοσχέδιο των τελευταίων δεκαετιών, οι συνάδελφοι που διορίστηκαν, μόνιμοι και αναπληρωτές αντιμετώπισαν τα συνηθισμένα προβλήματα μετακίνησης και στέγασης ακόμα πιο οξυμένα. Τα σχολεία άνοιξαν με τα γνωστά εκρηκτικά προβλήματα των ακατάλληλων και επικίνδυνων σχολικών κτιρίων και των χιλιάδων κενών.

Η διοίκηση πιέζει να εφαρμοστεί η πολιτική της κυβέρνησης, να οριστούν μέντορες συντονιστές, οι συνάδελφοι να πάρουν υποχρεωτικές υπερωρίες, οι διευθυντές εγκαλούν τους συναδέλφους που δεν τηρούν το απαράδεκτο 8-2, καλοθελητές διευθυντές εκπαίδευσης συνεχίζουν τις διώξεις σε αγωνιστές συναδέλφους. Η ομοσπονδία πουθενά. Δεν έχει παρουσιάσει ούτε μια ανακοίνωση. Χρειάστηκε να πλημμυρίσει όλη η Θεσσαλία για να εμφανιστεί μετά από 10 μέρες.

Το πρόβλημα δεν είναι προφανώς διάθεσης ή δυσκολιών της πλειοψηφίας. Είναι πολιτική επιλογή. Είναι συνέχεια της ίδιας πορείας που ακολουθεί η Ομοσπονδία το τελευταίο διάστημα, με ευθύνη της πλειοψηφίας, που έχει διαμορφωθεί και από κοινού παίρνει το 90% των αποφάσεων. Το αποτέλεσμα είναι τραγικό.

Ο κλάδος έχει απογοητευτεί, έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην Ομοσπονδία, ο κάθε συνάδελφος αισθάνεται μόνος του με εξαίρεση κάποιες περιοχές που οι ΕΛΜΕ είναι μαχητικές, προσπαθούν να σταθούν δίπλα στους συναδέλφους σε κάθε πρόβλημα. Όμως και αυτή η προσπάθεια των συνδικαλιστών που μάχονται σε όλη την Ελλάδα δεν φτάνει.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η Ομοσπονδία έχει φτάσει στο ιστορικό χαμηλό ακόμα και στη συμμετοχή των εκλογών για το συνέδριο της. Καταλυτικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και η τραγική στάση της πλειοψηφίας κατά τον εμβληματικό αγώνα του κλάδου απέναντι στην αξιολόγηση που πρακτικά τον άφησε ξεκρέμαστο.

Καλούμε κάθε συνάδελφο, κάθε συνδικαλιστή, κάθε ΕΛΜΕ να βάλει πλάτη προκειμένου αυτή η κατάσταση να αναστραφεί, αρχής γενομένης από την μεγάλη πανεργατική απεργία στις 21/09 απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα που φέρνει το ν/σ της κυβέρνησης. Να αντιστοιχηθεί επιτέλους η στάση της Ομοσπονδίας με τη διάθεση του κλάδου να παλέψει, να αντισταθεί στην κυβερνητική πολιτική. 

Απαιτούμε εδώ και τώρα να συγκληθεί άμεσα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ και να πάρει αποφάσεις για:

  • Συμμετοχή και κάλεσμα στην πανεργατική απεργία στις 21/09 ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ

  • Κάλεσμα των ΕΛΜΕ και των συναδέλφων σε έμπρακτη αλληλεγγύη στους πληγέντες από τις τελευταίες πλημμύρες στη Θεσσαλία

  • Οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την κάλυψη των κενών στα σχολεία αλλά και τη διεκδίκηση μέτρων για τη διαβίωση των αναπληρωτών και νεοδιόριστων εκπαιδευτικών

  • Την συζήτηση και την διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο μας, ώστε να κατοχυρωθούν μια σειρά από δικαιώματα σε αναπληρωτές και μόνιμους

  • Να κηρύξει απεργία – αποχή για μέντορες και συντονιστές

  • Να οργανώσει την πάλη του κλάδου απέναντι στην αντιεκπαιδευτική ατομική αξιολόγηση

  • Να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις έτσι ώστε να μην αφήνει άλλο τον κλάδο «ξεκρέμαστο» στην εφαρμογή της «εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγηση» της σχολικής μονάδας

  • Να κηρύξει κύκλο Γενικών Συνελεύσεων και Συνέλευση Προέδρων για την κλιμάκωση του αγώνα

Ο κλάδος έχει δείξει ότι μπορεί με το αποφασιστικό και παρατεταμένο αγώνα του να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση και τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές.

Το κάναμε όταν απεργήσαμε μαζικά, μπλοκάραμε τις κάμερες στην τάξη, απαξιώσαμε το απαράδεκτο μέτρο τον τηλεαπουσιών, μπλοκάραμε τις ψηφιακές κάλπες ακυρώνοντας έτσι την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη, αποκαλύψαμε με τον αγώνα μας την ουσία της αξιολόγησης – κατηγοριοποίησης και τις επιπτώσεις που θα φέρει στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών.

Η μαχητική στάση του κλάδου είναι αυτή που θα αναγκάσει την ομοσπονδία να παίξει επιτέλους το ρόλο της, θα σπάσει την αδράνεια και το κλίμα συναίνεση με την κυβέρνηση που έχει επιβάλλει η πλειοψηφία.

Αθήνα, 16/09/2023