Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΑΣΕ: Ψηφοδέλτιο και εισήγηση ΑΣΕ στη χθεσινή Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση

Ψηφοδέλτιο και εισήγηση ΑΣΕ στη χθεσινή Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Ο αγώνας που δίνουμε συγκρούεται με τον πυρήνα της πολιτικής της Ε.Ε., του ΟΟΣΑ, είναι κόντρα σ’ όλες τις κυβερνήσεις που υλοποιούν αντι-εκπαιδευτικές, αντιλαϊκές πολιτικές.

Η αντιπαράθεση απαιτεί μαζικότητα, αντοχή, ενότητα του κλάδου, όχι υποταγή σε κυβερνητικές εναλλαγές.

Χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερα Σωματεία μαχητικά, χειραφετημένα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, το κράτος και τους μηχανισμούς της διοίκησης.

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

ΑΝΘΥΠΑΤΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ δασκάλα 11ο Μυτιλήνη

ΕΛΑΦΡΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ δασκάλα 11ο Μυτιλήνη

ΚΑΖΑΜΙΑ ΣΟΦΙΑ νηπιαγωγός Σκαλοχώρι

ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ δασκάλα 15ο Μυτιλήνη

ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ δάσκαλος Ταξιάρχες

ΚΟΥΔΙΓΚΕΛΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ (ΒΙΚΥ) νηπιαγωγός Πέραμα

ΚΟΥΔΟΥΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ νηπιαγωγός Χάλικας

ΚΟΥΤΟΥΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΤΣΑ νηπιαγωγός Πολιχνίτος

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΑΝΝΑ δασκάλα Ταξιάρχες

ΜΑΚΡΗ ΔΙΟΝΥΣΙΑ αναπληρώτρια δασκάλα 10ο Μυτιληνη

ΠΑΝΤΕΛΕΛΗ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ (ΠΕΡΣΑ) νηπιαγωγός 2ο Πλωμάρι

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΤΡΕΑΣ δάσκαλος Αγιάσος

ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑΝΤΑ δασκάλα Κάτω Τρίτος

ΣΠΑΝΕΛΛΗ ΜΑΡΙΝΑ δασκάλα Βαρειά

Ελεγκτική Επιτροπή

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ δασκάλα 3ο Μυτιλήνη

Ενισχύουμε ακόμα πιο αποφασιστικά το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών

…………………………………………..

 εισήγηση εκλεγμένων ΑΣΕ 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

  Και οι δυο εκλεγμένες με το ψηφοδέλτιο της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, με παράταση ενός χρόνου της θητείας του, αγωνιστήκαμε καθημερινά και με συνέπεια, για τα μικρότερα και μεγαλύτερα προβλήματα ΟΛΩΝ των συναδέλφων.

Συνεχίζουμε στα βήματα των δυο προηγούμενων συναγωνιστών μας, που ήταν στο ΔΣ πριν ένα – δύο χρόνια και ολοκλήρωσαν τον εργασιακό τους βίο στην εκπ/ση, … συνεχίζουν όμως στο κίνημα. Η στάση και η δράση τους είναι παρακαταθήκη στον αγωνιστικό προσανατολισμό του κλάδου μας. Για την οργάνωση των αγώνων για τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση… κόντρα σε κυβερνήσεις, ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Διοίκηση – Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, κόντρα στον εφησυχασμό και τη μοιρολατρία.

Επιγραμματικά αναφέρουμε:

 • Διεκδικήσαμε πλήρη στελέχωση όλων των σχολείων με εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, καθώς και δημιουργία οργανικών θέσεων για εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.

 • Σταθήκαμε στο πλάι των αναπληρωτών, στα ιδιαίτερα προβλήματά τους.

 • Πρωτοστατήσαμε στους αγώνες όλων των προηγούμενων ετών, και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί Ν.Δ. Επιβάλαμε τους μόνιμους διορισμούς. Κερδίσαμε 3,5 μήνες άδεια ανατροφής για τους αναπληρωτές, επιπλέον άδεια για μακροχρόνιες ασθένειες κ.ά.

 • Όταν ο κλάδος ενώθηκε κάτω από τον στόχο της «μονιμοποίησης όλων των αναπληρωτών», ο αγώνας μας έγινε αποτελεσματικός. Αυτό το δίκαιο αίτημα ΔΑΚΕ, ΔΗ.ΣΥ και ΔΙΚΤΥΟ (ΣΥΡΙΖΑ) το χαρακτήριζαν «λαϊκίστικο».

 • Στο Σύλλογό μας το αίτημα αυτό επιβλήθηκε και με τη μαζική και μαχητική παρουσία – πορεία των τότε συμβασιούχων – αναπληρωτών και τώρα νυν νεοδιόριστων συναδέλφων.

 • Και εγώ συνέβαλα με όλες μου τις δυνάμεις και ως εκλεγμένο μέλος στο ΔΣ του Συλλόγου και ως μέλος της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών. Είμαι και εγώ νεοδιόριστη, μετά από 11 χρόνια συμβασιούχα, «αναπληρώτρια του εαυτού μου».

 • Στηρίξαμε και στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα των νεοδιόριστων συναδέλφων για ένα χρόνο υπηρέτησης στο σχολείο τοποθέτησης, προκειμένου να έχουν το δικαίωμα της μετάθεσης και απόσπασης, καθώς και για την εφαρμογή της 9μηνης άδειας ανατροφής σε όλους τους νεοδιόριστους συναδέλφους.

 • Εμποδίσαμε, στο βαθμό που είχαμε και τη συμπαράσταση των Συλλόγων Γονέων, υποβαθμίσεις σχολείων, παραπέρα συγχωνεύσεις τμημάτων, κόντρα στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στα διορισμένα μέλη του ΠΥΣΠΕ.

 • Διεκδικήσαμε σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτήρια, κάλυψη όλων των λειτουργικών αναγκών των σχολείων από τις δύο Σχολικές Επιτροπές. Πρωτοστατήσαμε στην καταγραφή των προβλημάτων στα σχολεία, με συσκέψεις ανά περιοχή, με σκοπό την επίλυσή τους. Προτείναμε να γίνουν θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου αντίστοιχα, αλλά φωνή «βοώντος εν τη ερήμω»…

 • Διεκδικήσαμε ουσιαστικά μέτρα για την προστασία από την πανδημία, απέναντι στα πρωτόκολλα λάστιχο, την πλήρη εγκατάλειψη της Ειδικής Αγωγής και το αντιδραστικό αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» που αξιοποιήθηκε για να καλύψει την ταξική επιλογή, να μην ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, να μην παρθούν μέτρα στους χώρους δουλειάς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά να πριμοδοτηθεί ο ιδιωτικός τομέας υγείας και οι μεγάλες επιχειρήσεις. 

 • Η περήφανη στάση του Κλάδου στις ηλεκτρονικές εκλογές παρωδία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, ήταν παρακαταθήκη για όλο το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα!

 • Παλέψαμε για την ενότητα των εκπαιδευτικών στη μάχη της «αξιολόγησης»! Δεν ξεχνάμε ότι, την πιο κρίσιμη στιγμή, στην κορύφωση της πάλης ενάντια στην αντιεκπαιδευτική «αξιολόγηση», της μεγαλύτερης απεργίας των τελευταίων ετών στον Κλάδο, στις 11/10/2021, η πλειοψηφία στη ΔΟΕ (ΔΑΚΕ – ΔΙΚΤΥΟ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΔΗΣΥ) τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια μας. Παλέψαμε για επαναπροκήρυξη της απεργίας – αποχής, ενιαία και πανελλαδικά από ΔΟΕ-  ΟΛΜΕ, ανεξαρτήτως δικαστικών αποφάσεων.

Καταθέσαμε αγωνιστικές προτάσεις για όλα τα ζητήματα, τις παλέψαμε στην πράξη. Συμβάλλαμε στην επιτυχία όλων των απεργιακών κινητοποιήσεων και συλλαλητηρίων. Ενημερώσαμε για όλα τα ζητήματα, αναδείξαμε τις πραγματικές στοχεύσεις των αλλαγών στην Εκπαίδευση. 

Προτείναμε στο ΔΣ, το συντονισμό της δράσης του Συλλόγου μας με δεκάδες άλλους πρωτοπόρους Συλλόγους και ΕΛΜΕ στο ζήτημα της πάλης ενάντια στον νόμο 4823/21 στις 18 Σεπτεμβρη του 2021 και στις 20 Φλεβαρη του 2022 για στήριξη της δουλειας των νηπιαγωγων και ουσιαστική κατοχύρωση του ωραρίου μας.

Οι εκλεγμένοι με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών στην Ομοσπονδία και στα Σωματεία, δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις στην οργάνωση της πάλης!

Το σωματείο είναι το κοινό μας σπίτι! Με ενεργητική συμμετοχή στη ζωή και τη δράση του, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Μπορούμε να ακυρώσουμε στην πράξη τους αντιεκπαιδευτικούς και αντεργατικούς νόμους, να ανοίξουμε δρόμο για την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών.

Διαφωνήσαμε κάθετα με την ηλεκτρονική κάλπη και βγάλαμε σχετική Ανακοίνωση. Θέση μας είναι οι εκλογές για ΔΣ και ΔΟΕ να πραγματοποιηθούν αποκλειστικά δια ζώσης.

Φοβούνται την οργανωμένη δράση και την πάλη των εργαζομένων και θέλουν σωματεία και ομοσπονδίες σφραγίδες, αφυδατωμένες από τις μαζικές διαδικασίες και τη ζωντανή συζήτηση και διαπάλη. 

Προσπαθούν κάποιοι να «πέσει στα μαλακά» ο νόμος – έκτρωμα 4808/21 (Χατζηδάκη) και κάποιοι άλλοι στο απερχόμενο ΔΣ «περί άλλων τυρβάζουν».

Τους καλούμε και την ύστατη στιγμή (με τις απαραίτητες διευκρινήσεις και προσαρμογές), να πάρουν θέση και οι εκλογές να γίνουν αποκλειστικά δια ζώσης!

Σε διαφορετική περίπτωση το ζήτημα θα τεθεί στη ΓΣ και αυτή να αποφασίσει!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τα σωματεία μας στάθηκαν ασπίδα του κλάδου, στις μάχες που δώσαμε και έτσι πρέπει να είναι. Υπερασπιστές των συμφερόντων μας και όχι παραρτήματα της διοίκησης και της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής.

 • Για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία, όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας που η κυβέρνηση μας άφησε αβοήθητους στο έλεος της ατομικής ευθύνης.

 • Για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής με σύγχρονους όρους και υποδομές και όχι μέσα σε κοντέινερ.

 • Στο εμβληματικό 95% αποχής από τις ηλεκτρονικές εκλογές – παρωδία για τα υπηρεσιακά συμβούλια.

 • Στην ακύρωση της προσπάθειας να μπουν κάμερες στις τάξεις.

 • Στην ακύρωση της αύξησης του ωραρίου στις/ους νηπιαγωγούς, στη στήριξη της δουλειάς των νηπιαγωγών που κυριολεκτικά έχουν αφεθεί μόνες/οι και αβοήθητες/οι.

 • Ενάντια στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής «εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης». 

Οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές και τα σωματεία που πλειοψηφούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρότειναν και πρωτοστάτησαν σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη:

 • Στην αντιπαράθεση με το περιεχόμενο της λεγόμενης «αξιολόγησης», δηλαδή τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια για κατηγοριοποίηση και ταξική διαφοροποίηση των σχολείων, για απαξίωση της ολόπλευρης μόρφωσης για όλα τα παιδιά και στροφή στις εφήμερες δεξιότητες, για τη μεταφορά του κόστους ακόμα περισσότερο στις τσέπες των γονιών, για απαξίωση των συλλόγων διδασκόντων και αλλοίωση του παιδαγωγικού ρόλου των εκπαιδευτικών. 

 • Στον κοινό βηματισμό των 77 ΕΛΜΕ και Συλλόγων Π.Ε. που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πάλη με την κυβερνητική πολιτική το προηγούμενο διάστημα.

 • Για το αίτημα της εξίσωσης του ωραρίου των Νηπιαγωγών με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας, για ουσιαστική εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής.

 • Στην επιτυχία όλων των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων και συλλαλητηρίων.

 • Στην κοινή δράση με τους γονείς και τους μαθητές για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί τα σχολεία. 

 • Στην απόκρουση της διοικητικής αυθαιρεσίας και των πιέσεων γιατί δεν έχουν δεσμεύσεις σε καμία κυβέρνηση και στη διοίκηση. 

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Ο αγώνας που έχουμε να δώσουμε είναι σκληρός, διαρκής, δεν είναι έργο μιας πράξης. Συγκρούεται με τον πυρήνα της πολιτικής της Ε.Ε., του ΟΟΣΑ, είναι κόντρα στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων που υλοποιούν αυτή τη στρατηγική στην Παιδεία και συνολικότερα.

Μόνο πρόκληση μπορούν να αποτελούν οι διαρροές περί γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Τη στιγμή που μέχρι και σήμερα υπάρχουν χιλιάδες ακάλυπτα κενά και χιλιάδες άνεργοι συνάδελφοι, να ανοίγει ξανά η συζήτηση για κριτήρια απολύσεων!!! 

Είναι φανερό, πως κάθε κυβέρνηση δίνει και ένα παραπάνω χτύπημα στο δικαίωμα της μόνιμης και σταθερής εργασίας, αφού όχι μόνο πια το βασικό μας πτυχίο δεν αξίζει τίποτα, αλλά αν κάποιος εκπαιδευτικός δεν περάσει τις γραπτές εξετάσεις του ΑΣΕΠ, θα αποκλείεται και από την εργασία!!! Αυτόματα δεν θα προσμετρώνται ούτε η προϋπηρεσία του, ούτε τα κοινωνικά του κριτήρια!!! Θα οδηγηθούμε στην ουσία σε χιλιάδες απολύσεις!!!

Πρέπει να αποτελέσει αιτία πολέμου, η νέα προσπάθεια χειροτέρευσης των εργασιακών μας δικαιωμάτων. 

Ο νόμος – έκτρωμα 4808/21 (Χατζηδάκη) αποτελεί αντιδραστική τομή για το συνδικαλιστικό κίνημα. Αξιοποιεί όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ και το προχωράει πολλά βήματα μπροστά. Ήμασταν ο πρώτος κλάδος που συρθήκαμε στα δικαστήρια με βάση τον νόμο Χατζηδάκη αμέσως μετά την ψήφισή του και από τότε έχουμε «καταδικαστεί» άλλες 3 φορές. Είναι τεράστιες οι ευθύνες των ηγεσιών ΔΟΕ και ΟΛΜΕ που καθησύχαζαν τον κλάδο ότι ο νόμος αυτός δεν αφορά τους εκπαιδευτικούς και μόλις εφαρμόστηκε υποτάχθηκαν σ’ αυτόν αναστέλλοντας την Απεργία – Αποχή! 

Στήνουν έναν τεράστιο μηχανισμό ελέγχου των εργαζομένων, παρακολούθησης ακόμα και της ψήφου του, μέσα από την κατάργηση της μυστικότητας και της ιδιωτικότητας της εκλογικής διαδικασίας. 

  Σε συνθήκες κρίσης, οραματίζονται ανενεργούς και αδρανείς εργαζόμενους, ώστε χωρίς εμπόδια και αντιστάσεις να εφαρμόζουν την αντιλαϊκή πολιτική τους. Σε αυτή την κατεύθυνση παίρνουν μέτρα, «αποφασίζουν και διατάσσουν». Εδώ εντάσσεται και η ηλεκτρονική κάλπη.

   Είναι αναγκαίο να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Με όπλο μας τη συλλογικότητα οργανώνουμε τη δράση και την αντίδραση στα σχέδια τους. 

Η εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων στις χώρες της Ε.Ε. έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Για παράδειγμα:

 • Στη Γαλλία τα σχολεία των φτωχών περιοχών έχουν τη δυνατότητα για έως 25% μείωση της διδακτέας ύλης, με ό,τι αυτό σημαίνει για μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα.

 • Στην Αγγλία τα παιδιά που προέρχονται από την εργατική τάξη έχουν περίπου 2,5 φορές μικρότερη πιθανότητα να παρακολουθήσουν με επιτυχία το πρόγραμμα που οδηγεί στις ιατρικές και πολυτεχνικές σχολές. 

 • Στη Γερμανία μόνιμοι κρατικοί υπάλληλοι στα περισσότερα κρατίδια είναι μόνο τα στελέχη εκπαίδευσης.

 • Στην πολυδιαφημιζόμενη Φιλανδία τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει 2.500 σχολικές μονάδες. 

Η αντιπαράθεση με αυτούς τους σχεδιασμούς απαιτεί μαζικότητα, αντοχή, ενότητα του κλάδου.

Έχουμε πλέον αρνητική πείρα, από τις περιόδους που το κίνημα και οι αγώνες μας υποτάχθηκαν στα σχέδια της κυβερνητικής εναλλαγής. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό για άλλη μια φορά.

Χρειαζόμαστε σήμερα ακόμα περισσότερα μαχητικά Σωματεία,
που θα παλεύουν σε αυτή την κατεύθυνση, χειραφετημένα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, το κράτος και τους μηχανισμούς της διοίκησης.

                                                                                           Ανθυπατοπούλου Χριστίνα

                                                                                             Καζαμία Σοφία

                                                                                          Μυτιλήνη 6/6/2022