Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΑΣΕ: Το «τουριστικό θαύμα» των νησιών δεν χωράει ένα σπίτι για να μένουν οι εκπαιδευτικοί!!!…..Εσείς αξιολογηθήκατε;

Το «τουριστικό θαύμα» των νησιών δεν χωράει ένα σπίτι για να μένουν οι εκπαιδευτικοί!!!…..Εσείς αξιολογηθήκατε;

Μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλούν για μια ακόμα χρονιά, οι «ειδήσεις» από «τουριστικά» νησιά που εκκινούν την τουριστική περίοδο και οι εκπαιδευτικοί (πολλοί αναπληρωτές και νεοδιόριστοι) πετάγονται κυριολεκτικά στον δρόμο ή στην καλύτερη περίπτωση βρίσκονται αντιμέτωποι με εκβιαστικές «συμφωνίες» υπέρογκων αυξήσεων στα ήδη αδιανόητα ακριβά ενοίκια για σπίτια-δωμάτια που διαμένουν.

Είναι οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι που ζουν μακριά από τα σπίτια τους δουλεύοντας για λίγους μήνες τον χρόνο, μετακινούμενοι με μια βαλίτσα στο χέρι, που βιοπορίζονται με μισθούς των 800-900 ευρώ και αναγκάζονται να δίνουν τα μισά για τη διαμονή τους σε σπίτια-τρύπες, που μετράνε τα ευρώ για να βγει ο μήνας εξαιτίας των αυξήσεων και της ακρίβειας. Που έχουν χάσει, όπως όλος ο κλάδος, πάνω από 6 μισθούς τα τελευταία 12 χρόνια και έχουν δει αυξήσεις-κοροϊδία κάποιων cents πριν λίγους μήνες!! Που στις αρχές κάθε Σεπτέμβρη, αναγκάζονται να μετακομίζουν σε 3 μέρες ολόκληρα νοικοκυριά, ενώ θεωρείται σχεδόν αυτονόητο για κάποιους από αυτούς, να μένουν σε αμάξια και σκηνές! σε παραλίες, γιατί δεν βρίσκονται σπίτια σε νησιά με χιλιάδες τουριστικά καταλύματα. Που έζησαν ακόμα μια χρονιά «αναβάθμισης» και «αξιολόγησης» σε σχολεία ακατάλληλα, σε κτίρια που γκρεμίζονται από τα χρόνια και πλημμυρίζουν στην πρώτη μπόρα. Και τώρα, λίγες ημέρες πριν τελειώσει άλλος ένα εργασιακός, εκπαιδευτικός και οικογενειακός «γολγοθάς» τους πετάνε από τα σπίτια τους!!

Θα επρόκειτο για ντροπή και αίσχος, αν δεν ήταν το συνηθισμένο αποτέλεσμα της «διαρκούς μέριμνας αλλά και της ουσιαστικής αναγνώρισης του έργου των εκπαιδευτικών», όπως έγραφαν τα Κυβερνητικά επιτελεία σε μια προκλητική φετινή τους ανακοίνωση. Αν δεν ζούσαμε το «κάθε πέρσι και καλύτερα» για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τις εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών με τις πολιτικές που έχουμε γνωρίσει, μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, από όλες τις Κυβερνήσεις, όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα, έχουμε πλέον μεγάλη πείρα, ξέρουμε, πως μόνο με την αγωνιστική μας στάση και επιλογή, τη διεκδίκηση και τη συλλογική δράση τα «βγάζουμε πέρα».

Εδώ και τώρα, με ευθύνη του Υπουργείου, των Δήμων και των φορέων των νησιών, να εξασφαλιστεί φθηνή και ανθρώπινη κατοικία για όλους τους εκπαιδευτικούς.

Καλούμε άμεσα τα Δ.Σ. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να προχωρήσουν σε κεντρική παρέμβαση στο ΥΠΑΙΘ προκειμένου να υπάρξει άμεση λύση και να μην αναγκαστούν να ξεσπιτωθούν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί. Αντίστοιχα οι ΣΕΠΕ και οι ΕΛΜΕ των περιοχών να προχωρήσουν σε άμεσες παρεμβάσεις ώστε να μη μείνει κανένας/μια εκπαιδευτικός μόνος/η!!

Αθήνα, 6-5-2023