Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΑΣΕ: Σχόλιο της ΑΣΕ για τους διορισμούς και τη διετή παραμονή

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Η αδικία με την υποχρεωτική διετή παραμονή των νεοδιόριστων συνεχίζεται, η οργή των συναδέλφων μεγαλώνει…Για έναν ολόκληρο χρόνο, χιλιάδες νεοδιορισμένοι συνάδελφοι σε όλη την Ελλάδα, δεκάδες Σύλλογοι και ΕΛΜΕ αναδεικνύουν, με τον πιο έντονο τρόπο την τεράστια αδικία που θα υποστούν από την εφαρμογή του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ (Γαβρόγλου) από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, για την υποχρεωτική διετή παραμονή στην περιοχή πρώτου διορισμού. Δεκάδες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα και στο ΥΠΑΙΘ, ερωτήσεις από Κόμματα στη Βουλή, κατάθεση πρότασης νόμου από το ΚΚΕ, αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ.

Τα επιχειρήματά μας ήταν συγκεκριμένα:

α) μετά από 12 χρόνια αδιοριστίας όλοι οι νεοδιορισμένοι έχουν υπηρετήσει για πολλά χρόνια από άκρη σε άκρη το δημόσιο σχολείο σε όλη την Ελλάδα ως αναπληρωτές

β) λόγω του νόμου Γαβρόγλου, του «προσοντολογίου» και τη συνεπακόλουθη ανακατάταξη στους πίνακες, συνάδελφοι που για χρόνια υπηρετούσαν ως αναπληρωτές σε συγκεκριμένες περιοχές διορίστηκαν στην άλλη άκρη του χάρτη

γ) στις περισσότερες ειδικότητες δεν άνοιξαν κενά στα αστικά κέντρα και υπάρχει ο κίνδυνος με τους νέους διορισμούς συνάδελφοι που βρίσκονται πιο χαμηλά στον πίνακα να διοριστούν σε αυτά, να «κολλήσουν» οι μεταθέσεις και αυτοί με περισσότερα μόρια να εγκλωβιστούν για πολλά χρόνια στον τόπο πρώτου διορισμού.

Το έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο, η κυβέρνηση αρνήθηκε με κάθε τρόπο και σε οποιαδήποτε στιγμή να λύσει το πρόβλημα. Άλλωστε η παρούσα πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ είναι γνωστή για την «εμμονή» να εφαρμόζει κατά γράμμα τους νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης, ειδικά της Υπουργίας Γαβρόγλου (προσοντολόγιο, διετής υποχρεωτική παραμονή, Νέο Λύκειο, αυτοαξιολόγηση-κατηγοριοποίηση σχολείων).

Τα αποτελέσματα είναι εκκωφαντικά. Στις 23/7 δημοσιεύθηκε η προκήρυξη για τους διορισμούς Αθμιας, Β/θμιας, Ειδικής και Γενικής Αγωγής μαζί με τα οργανικά κενά. Επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι ανησυχίες των συναδέλφων, όπως εκφράστηκαν παραπάνω: π.χ. κενά στα αστικά κέντρα, που δεν είχαν δοθεί στην προηγούμενη φάση των διορισμών, δίνονται τώρα. Τα παραδείγματα είναι πολλά και όλες τις ειδικότητες. Επίσης, με τον επιλεκτικό τρόπο που δίνονται τα οργανικά κενά σε νομούς της επαρχίας, στους οποίους οι συνάδελφοι που διορίστηκαν πέρυσι και σκόπευαν να μετατεθούν για οικογενειακούς ή προσωπικούς λόγους, πρακτικά τους κόβεται το δικαίωμα της μετάθεσης. Διαλύουν τις ζωές και τον οικογενειακό προγραμματισμό χιλιάδων συναδέλφων.

Απαιτούμε εδώ και τώρα το ΥΠΑΙΘ να λύσει με πολιτική απόφαση το τεράστιο πρόβλημα που το ίδιο δημιούργησε. Να καταργηθεί η απαράδεκτη διάταξη Γαβρόγλου για την υποχρεωτική διετή παραμονή των νεοδιόριστων και να καλυφθούν και οι συνάδελφοι που είναι ήδη διορισμένοι με δικαίωμα μετάθεσης, να πραγματοποιηθούν χιλιάδες μόνιμοι διορισμοί με βάση τις πραγματικές ανάγκες, να μονιμοποιηθούν όλοι συμβασιούχοι, να καταργηθεί ο ν.4589/19.

Το έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο, οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί γνωστοί, στο χέρι μας είναι να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι…

24-7-2022