Την άμεση κάλυψη των αναγκών ώστε κάθε μαθητής να έχει τον εκπαιδευτικό τους, την εξασφάλιση της λειτουργίας των σχολείων με σύγχρονους όρους, την διασφάλιση των μορφωτικών δικαιωμάτων, της ασφάλειας και υγείας των πλημμυροπαθών μαθητών ζήτησαν με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικά σωματεία. Ξεκαθάρισαν πως οι ανάγκες των σχολείων, όλων των μαθητών, των εκπαιδευτικών, δεν μπορούν να μπουν στο δημοσιονομικό ζύγι της πολιτικής που αφήνει αθωράκιστο τον λαό, που περικόπτει δαπάνες που αφορούν λαϊκές ανάγκες όπως την εκπαίδευση.
Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε καθώς χιλιάδες μαθητές της Θεσσαλίας είναι αντιμέτωποι με τις πολύπλευρες συνέπειες της καταστροφικής πλημμύρας και πολιτικής. Σχολικά κτίρια που έχουν πληγεί, αδυναμία να εξασφαλιστεί η υγεία και ασφάλεια τους κατά την πρόσβαση στο σχολείο, τα προβλήματα της υδροδότησης σε σχολικές μονάδες, προστίθενται στα όσα ήδη ζουν στα σπίτια τους, συνέπειες της πολιτικής που θυσιάζει την ασφάλεια του λαού στο όνομα του κέρδους, συμπαρασύροντας και τα μορφωτικά δικαιώματα.
Το ζήτημα τέθηκε προς το υπουργείο Παιδείας κατά την παράσταση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών σωματείων της Αττικής και της ΟΛΜΕ στο υπουργείο Παιδείας. Από εκεί, οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στους μαθητές και εκπαιδευτικούς, στον λαό της Θεσσαλίας και ζήτησαν απαντήσεις για τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων και τελικά και τα μορφωτικά των μαθητών.
Σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, από τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας προέκυψε πως σε ό,τι αφορά τις σχολικές υποδομές 10 σχολεία έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες και το 10% των σχολείων της περιοχής έχει υποστεί ζημιές που μπορούν να επιδιορθωθούν.
Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Παιδείας είχε κάνει λόγο για έναν σχολικό πληθυσμό 88.000 μαθητών στη Θεσσαλία, 1.036 σχολεία και για περισσότερους από 10.000 εκπαιδευτικούς.
Όπως προέκυψε, δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί το πώς οι μαθητές θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν μαθήματα ακόμα και σε σχολεία που μπορούν να τους δεχτούν, καθώς η περιοχή αποτελεί υγειονομική βόμβα, υπάρχει πρόβλημα στην υδροδότηση και την μετακίνηση, ζητήματα που μπορεί να περάσουν πολλές μέρες, ίσως και εβδομάδες μέχρι να ξεπεραστούν ενώ δεν προσδιορίστηκε το πότε θα ανοίξουν όλα τα σχολεία. Μαζί με τους μαθητές τους, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εκπαιδευτικοί, κάποιοι από τους οποίους μετακινούνται μεταξύ νομών, άλλοι που καλούνται να παρουσιαστούν στα σχολεία χωρίς να υπάρχουν σπίτια για να μείνουν και υποδομές. Όπως μετέφεραν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, δεν υπάρχει συζήτηση για τηλεκπαίδευση αλλά αυτό που εξετάζεται είναι η λειτουργία σχολείων σε διπλή βάρδια εφόσον επιλυθούν τα παραπάνω ζητήματα.
Άμεση κάλυψη των κενών απαίτησαν οι εκπαιδευτικοί
Την άμεση κάλυψη των αναγκών των σχολείων, τη στελέχωσή τους με όλο το αναγκαίο προσωπικό και ασφαλείς υποδομές για μαθητές και εκπαιδευτικούς απαίτησαν κατά την χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας εκπρόσωποι εκπαιδευτικών σωματείων.
Απέναντι στην προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να καθησυχάσει, να αποδώσει την τεράστια απόκλιση της τάξης των 20.000 από τα κενά που δίνουν οι διευθύνσεις εκπαίδευσης και τις – μειωμένες σε σχέση και με πέρσι – προσλήψεις που έγιναν σε… αδυναμία να προβλεφθούν οι ανάγκες από τις αρχές Σεπτέμβρη, εκπρόσωποι σωματείων μετέφεραν την εικόνα που υπάρχει σήμερα στα σχολεία. Τόνισαν πως την ώρα που το Υπουργείο παραπέμπει στη δεύτερη φάση προσλήψεων συσσωρεύονται χαμένες διδακτικές ώρες με ελλείψεις δασκάλων και νηπιαγωγών στο πρωινό ωράριο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, τετράωρα και πεντάωρα σε Γυμνάσια και Λύκεια κ.ο.κ. Αντίστοιχα εικόνα μετέφεραν από τα γερασμένα, χωρίς ελέγχους και έγκαιρες αναγκαίες παρεμβάσεις, με μεγάλα προβλήματα υποδομών σχολικά κτίρια της Αττικής, κάποια από τα οποία είτε δεν μπόρεσαν να ανοίξουν είτε λειτουργούν με εμβαλωματικές παρεμβάσεις. Κατά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείο το ζήτημα των ελέγχων παραπέμφθηκε στο πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη σε συνεργασία με το ΤΕΕ ενώ επιβεβαιώθηκε πως ενώ οι ανάγκες είναι περισσότερες φέτος, οι πιστώσεις είναι στα επίπεδα των περσινών…