Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΑΣΕ: Καμία αναμονή, παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας!-Συλλογή υπογραφών

Καμία αναμονή, παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας!

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι,

   Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά με τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις. Τα δικαιώματα του λαού και των παιδιών του, στη ζωή, στην μόρφωση, και στη δουλειά, ασφυκτιούν στη μέγγενη της υποχρηματοδότησης, της ακρίβειας, της ανασφάλειας, της περαιτέρω φτωχοποίησης και της καθημερινής καταστολής.

  Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις απρόσκοπτα προσηλωμένη στη λογική «κόστους-οφέλους» και με γνώμονα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και του Κεφαλαίου γενικότερα, εξαπολύει ολομέτωπη και πολύπλευρη επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων. 
 
  Η ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων και η οργάνωση της πάλης από τα σωματεία γίνεται κάθε μέρα και πιο επιτακτική και μάλιστα στο φόντο της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.

   Η πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΕΠΕ Λέσβου (ΔΑΚΕ, ΔΙΚΤΥΟ, ΔΗΣΥ) πιστοί στο ρόλο του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού δεν κωφεύουν μόνο βάζοντας πλάτη την προώθηση και στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής αντιδραστικής πολιτικής του Υπουργείου και της Κυβέρνησης, αλλά απαξιώνουν και κάθε διαδικασία, αφήνοντας έκθετους και ανημέρωτους, όλους τους συναδέλφους. 

   Η στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ ήταν φανερή από την έναρξη κιόλας της θητείας του. Η καθυστέρηση της λειτουργίας του ΔΣ τους καλοκαιρινους μήνες και της συνάντησης με τη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης συνέβαλε αρνητικά στις τοποθετήσεις των συναδέλφων (αποσπασμένων και νεοδιοριζομενων), καθώς και στο δικαίωμα βελτίωσης θέσης για όσες/όσους συναδέλφισσες/συναδέλφους το επιθυμούν. Η χαοτική κατάσταση που δημιουργήθηκε συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Αναθέσεις ωρών ειδικοτήτων σε δασκάλους, συμπληρωση ωραριου σε πάνω απο δυο σχολεία με μεγάλη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους, μετακινήσεις συναδέλφων ακόμα και μια βδομάδα μετά την έναρξη των μαθημάτων και την ανάληψη των καθηκόντων τους.

   Το θέμα της συγχώνευσης του 9ου και 11ου Δημοτικών Σχολείων δε φαίνεται να απασχόλησε καθόλου το ΔΣ, αφού δεν προέβει ούτε καν στη σύνταξη μια καταγγελίας όπως επανειλημμένως ζητήθηκε, πόσο μάλλον σε πιο δραστικές κινήσεις (κινητοποιήσεις, ενημέρωση των συλλόγων γονέων, παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο), όπως η περίσταση επιβάλει. 

  Σχετικά με το θέμα της στήριξης της διαβίωσης των εκπαιδευτικών, η σίτιση των εκπαιδευτικών σε λέσχες αξιωματικών καθώς και η έκπτωση στα ακτοπλοικά εισιτήρια, ζητήματα που σε άλλους συλλόγους έχουν ήδη τεθεί και υλοποιηθεί,φαίνεται να μην απασχολούν την πλειοψηφία του ΔΣ στο ΣΕΠΕ Λέσβου. 

  Σχετικά με το μείζον ζήτημα της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης η στάση του ΔΣ είναι για ακόμη μια φορά απαράδεκτη. Ήδη απο τις 12/9/2022 η ΔΟΕ με ανακοίνωσή της τάσσεται ενάντια στην προσπάθεια του ΥΠΑΙΘ να εφαρμόσει τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους, προχωρώντας στην υλοποίηση της ατομικής αξιολόγησης. Απέναντι λοιπόν στην προσπάθεια αυτή του Υπουργείου, η ΔΟΕ έχει προκηρύξει Απεργία Αποχή για τους μέντορες και τους ενδοασχολικούς συντονιστές, καλύπτοντας πλήρως τους	 συναδέλφους στο να μην	εφαρμόσουν τις συγκεκριμένες Υπουργικές Αποφάσεις.	Το ΔΣ Σεπε Λέσβου δεν εχει προχωρήσει σε καμία απολύτως ενέργεια, ουτε καν το αυτονόητο, να προωθησει στα σχολεία την απόφαση της ΔΟΕ. Ένω η προθεσμία που έχει οριστεί από το ΥΠΑΙΘ λήγει τέλη Σεπτέμβρη, οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα για την απόφαση της ομοσπανδιας.
 
   Καλούμε το ΔΣ να αναλάβει δράση για τη στήριξη των συναδέλφων και την υπεράσπιση του Δωρεάν και Δημόσιου Σχολείου. Καμία δικαιολογία δε μπορεί να υπάρξει. Ζητάμε άμεση επέμβαση για τα θέματα που τέθηκαν. Κάλεσμα σε γενική συνέλευση. Οργανωμένες εξορμήσεις σε σχολεία με ενημέρωση σχετικά με τη Απεργία Αποχή και προετοιμασία για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη 2022. 
   

                                        Μυτιλήνη 19/9/2022
....................................................................................................................................................................

Κείμενο υπογραφών εκπαιδευτικών μελών του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ ΛΕΣΒΟΥ) Μίλτος Κουντουράς

Όλοι εμείς που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο είμαστε εκπαιδευτικοί, αναπληρωτές, νεοδιόριστοι και μόνιμοι που στηρίζουμε τη λειτουργία του Δημόσιου σχολείου, πολλές φορές μακριά από τον τόπο μας και την οικογένειά μας.

Όλοι εμείς υψώνουμε τη φωνή μας, βγάζουμε κραυγή αγωνίας, γιατί:

 • έχουμε χάσει πάνω από 6 (!) μισθούς τον χρόνο τα τελευταία 12 χρόνια και βρισκόμαστε πια στο όριο της επιβίωσης.

 • αναγκαζόμαστε να καλύψουμε τα καθημερινά μας έξοδα με έναν μισθό παγωμένο και ανεπαρκή. Για παράδειγμα ένας νεοδιόριστος/νεοδιόριστη, χωρίς τέκνα, που δουλεύει στην εκπαίδευση για πρώτη φορά, αμείβεται με 737 ευρώ, όταν το 2009 λάμβανε 1180 ευρώ. Πιο λίγο και από τον βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Ένα ενοίκιο για μία γκαρσονιέρα κοστίζει 400€ ή και 500€.

 • Η ακρίβεια σε όλα τα αγαθά σαρώνει και το καθημερινό κόστος μετακίνησης από και προς το σχολείο γίνεται πραγματικά δυσβάστακτο. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά αναγκαζόμαστε να καταβάλουμε και τεράστια ποσά ως δίδακτρα για τα περιβόητα «προσόντα» μας.

 • Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε βάλει από την τσέπη μας χρήματα για βασικά εργαλεία στην τάξη, λόγω των ελλιπών υποδομών, καθώς και για να κάνουμε μια όμορφη δραστηριότητα με τους μαθητές μας.

Λέμε ένα μεγάλο: Φτάνει πια!!

Δεν μπορούμε να ματώνουμε άλλο για να εργαζόμαστε στο αντικείμενο που σπουδάσαμε και που τόσο πολύ αγαπάμε!

Διεκδικούμε ζωή ολόκληρη με δικαιώματα. Η ζωή μας δε χωράει σε pass και vouchers!

Δεν είμαστε επαίτες. Κανείς δεν μπορεί να μας εμπαίζει. Η προσπάθεια του Πρωθυπουργού να βαφτίσει το «κρέας-ψάρι» και να παρουσιάσει σαν σημαντική αύξηση την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης φυσικών προσώπων και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, μόνο ως πρόκληση μπορεί να χαρακτηριστεί.

Τα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, για τα οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, πάνε στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της ενέργειας και οι τσέπες μας αδειάζουν όλο και περισσότερο. Η οικονομία «τρέχει» με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 7%. Δεκάδες δισεκατομμύρια κερδίζουν οι μεγάλες επιχειρήσεις σε σημαντικούς κλάδους (ενέργεια, τουρισμός, εμπόριο, υγεία κ.α.). Δεκάδες δισεκατομμύρια από το ταμείο Ανάκαμψης πηγαίνουν για επενδύσεις και ενισχύσεις μεγάλων επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, οι αυξήσεις στους μισθούς, η μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, η ενίσχυση των μονάδων υγείας, η κατάργηση όλων των άδικων φόρων αντιμετωπίζονται ως κόστος που δε χωράει στους δημοσιοοικονομικούς περιορισμούς. Οι εργαζόμενοι αναγκαζόμαστε να «κόβουμε» και από αυτά που δεν έχουμε.

Δε θα μείνουμε θεατές στην εξαθλίωσή μας!

Το μάθημά μας το έχουμε πάρει. Δε θα μας χαρίσει κανένας τα δικαιώματά μας!

Οι εκπαιδευτικοί για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στον παιδαγωγικό μας ρόλο, πρέπει πρώτα και κύρια να μπορούμε να ζούμε σαν άνθρωποι! Να μη χρειάζεται να καταφεύγουμε σε 2η και 3η δουλειά για να τα φέρουμε βόλτα. Γι’ αυτό απαιτούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας! Απαιτούμε να υπάρχει επαρκής κρατική χρηματοδότηση των σχολείων, εκπαιδευτική στήριξη και όχι κατηγοριοποίηση των σχολείων, μέτρα ώστε κανένα παιδί να μην κρυώνει, να μην πεινάει και να μη μείνει πίσω στα μαθήματα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, απαιτούμε εδώ και τώρα:

 • 20% αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά του κλεμμένου Μ.Κ. 2016-2017. Καταβολή 13ου και 14ου μισθού. Αφορολόγητο στα 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί.

 • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών. Εξίσωση των δικαιωμάτων με αυτά των μόνιμων εκπαιδευτικών. Κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία σε μια φάση.

 • Να γίνουν συμβάσεις, ώστε να αξιοποιηθούν διαθέσιμα διαμερίσματα, δωμάτια, εστίες και ξενοδοχεία για τη δωρεάν στέγαση αναπληρωτών και νεοδιόριστων.

 • Να υπάρξει επιδότηση ενοικίου στα 300€ τον μήνα.

 • Να υπάρχει δωρεάν σίτιση για τους εκπαιδευτικούς σε στρατιωτικές και φοιτητικές λέσχες. Δημιουργία λεσχών σίτισης σε κεντρική περιοχή ή αξιοποίηση τοπικών εστιατορίων.

 • Να υπάρξει δωρεάν μετακίνηση στην περιοχή πρόσληψης και 50% έκπτωση σε όλα τα ΜΜΜ για όλο το έτος.

 • Να δημιουργηθούν δρομολόγια λεωφορείων από και προς τους χώρους δουλειάς των εκπαιδευτικών.

 • Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. Αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα σχολεία. Διαγραφή χρεών για ρεύμα και νερό.

 • Δωρεάν σχολικό γεύμα και δεκατιανό για όλους τους μαθητές. Άμεση έναρξη της ενισχυτικής διδασκαλίας και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης.

Απαιτούμε από τα Δ.Σ. των Συλλόγων και των ΕΛΜΕ, από τα Δ.Σ. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να αναλάβουν αγωνιστική πρωτοβουλία διεκδίκησης για όλα τα παραπάνω, να οργανώσουν την πάλη του κλάδου χωρίς αναμονή.

Όνομα/επώνυμο

Σχολείο

Ειδικότητα

Υπογραφή