Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΑΣΕ: Η απανθρωπιά τους δεν έχει όρια! Τα σωματεία μας ασπίδα για τους αναπληρωτές και τις αναπληρωτριες σλφους εκπαιδευτικούς!

Η απανθρωπιά τους δεν έχει όρια! Τα σωματεία μας ασπίδα για τους αναπληρωτές και τις αναπληρωτριες σλφους εκπαιδευτικούς!

Τα σωματεία μας ασπίδα για τους αναπληρωτές και τις αναπληρώτριες!

Αγώνας για μόνιμη και σταθερή εργασία και εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών!

Χρόνια τώρα οι αναπληρωτές και όλοι οι εκπαιδευτικοί, μέσα από τα σωματεία μας, δίνουμε τον αγώνα για να εξισωθούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα μόνιμων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών, αλλά όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τους συναδέλφους μας αναπληρωτές σαν εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας. Η στάση αυτή είναι πραγματικά εγκληματική, ιδίως όταν πρόκειται για περιπτώσεις εγκύων εκπαιδευτικών, που συνεχίζουν να μη δικαιούνται καμία επιπλέον αναρρωτική άδεια, πέρα των 15 ημερών, πόσο μάλλον όταν η κύηση είναι και επαπειλούμενη ή σε περιπτώσεις τραυματισμών και ατυχημάτων.

  • Η περίπτωση της συναδέλφισσάς μας που εργάζεται στη ΔΙ.ΠΕ. Ηρακλείου είναι ενδεικτική της αναλγησίας τους. Παρόλο που βρίσκεται σε επαπειλούμενη δίδυμη κύηση, παρόλο που πρόσφατα χρειάστηκε να μεταφερθεί εσπευσμένα από το σχολείο στο νοσοκομείο, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας, αλλά και Υπουργείο Παιδείας, δια στόματος Ζ. Μακρή, αρνούνται ωμά να της χορηγηθεί, οποιαδήποτε επιπλέον άδεια μετ΄ αποδοχών! Ρίχνουν μάλιστα το μπαλάκι στην ίδια τη συναδέλφισσα, η οποία πρέπει να αποφασίσει μεταξύ της άδειας άνευ αποδοχών, και μάλιστα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για όλους μας, στην παραίτηση, με το επακόλουθο της ανεργίας και της δίχρονης ποινής, ή στη συνέχιση της εργασίας της, βάζοντας σε μεγάλο κίνδυνο την εγκυμοσύνη της. Αντίστοιχο περιστατικό καταγγέλλει και το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ «Γληνός» στην Δυτική Αθήνα.

  • Η συναδέλφισσα Νηπιαγωγός στου Ζωγράφου, αντίστοιχα, εξαναγκάστηκε να επιστρέψει στην εργασία της χωρίς να έχει αναρρώσει, με πατερίτσες και σοβαρό κίνδυνο να πάθει εκ νέου ατύχημα! Δεν απασχόλησε κανένα στέλεχος του ΥΠΑΙΘΑ το πώς μια Νηπιαγωγός με πατερίτσα θα ανταπεξέλθει στα καθήκοντά της!

  • Έχουμε ακόμα και περιπτώσεις συναδέλφων/ισσών, που με ευθύνη του ΕΦΚΑ (Υπουργείο Εργασίας) παραμένουν για μήνες ανασφάλιστοι, χωρίς την δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ακόμα και όταν έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα 50 ένσημα. Τέτοιες περιπτώσεις έχουν αναδειχτεί κατ’ επανάληψη από την ΕΛΜΕ Πειραιά.

Γνωρίζουν πολύ καλά στο ΥΠΑΙΘΑ ότι οι συμβασιούχοι συνάδελφοι έχουν τις ίδιες πιθανότητες να αρρωστήσουν, γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχουν τις ίδιες ανάγκες στην κύηση και την ανατροφή. Γιατί, λοιπόν, δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας, αλλά και της μητρότητας; Ακριβώς γιατί αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους σαν αναλώσιμους, γιατί τους θέλουν φθηνούς και χωρίς δικαιώματα.

Απέναντι σε ένα κράτος εχθρικό για μας, σε ένα κράτος και μία κυβέρνηση που κυνικά συνεχίζει να βάζει σε ρίσκο την ίδια μας τη ζωή, απαντάμε με δυνάμωμα του αγώνα για εξίσωση όλων των δικαιωμάτων μόνιμων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών. Σ΄ αυτόν τον αγώνα είχαμε και νίκες, όπως π.χ. τη χορήγηση άδειας ανατροφής 3,5 μηνών, και θα τον συνεχίσουμε μέχρι όλα τα δίκαια αιτήματά μας να ικανοποιηθούν.

Απαιτούμε:

  • Να δοθεί άμεσα ολόκληρη η απαραίτητη αναρρωτική άδεια σε όσες και όσους αναπληρώτριες/ές τη χρειάζονται.

  • Καμία περικοπή μισθού και προϋπηρεσίας κατά την χρήση αδειών από τους/τις αναπληρωτές/τριες.

  • Εδώ και τώρα 9μηνη άδεια ανατροφής για όλες/ους τις/τους αναπληρώτριες/ές.

  • Να εξισωθούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα μόνιμων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών.

  • Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των αναπληρωτών.

  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), με μέτρα στήριξης των αναπληρωτών/τριών συναδέλφων καθώς και των νεοδιόριστων αλλά και όλων των συναδέλφων εκπαιδευτικών που παραμένουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους για ανάγκες της υπηρεσίας (εξασφάλιση κατοικίας ή επίδομα ενοικίου, δωρεάν μετακίνηση, δωρεάν διατροφή σε λέσχες κ.α.).

Καλούμε τα Δ.Σ. ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την αγωνιστική διεκδίκηση όλων των παραπάνω με συλλογή υπογραφών, συσκέψεις των σωματείων, παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες δράσεις για παραπέρα ανάδειξη και διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Καλούμε τις αναπληρώτριες και τους αναπληρωτές να γίνουν μέλη στα σωματεία τους, ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ κι ΕΛΜΕ, και να συμβάλλουν στην ανάδειξη των ιδιαίτερων προβλημάτων του κόσμου της ελαστικής εργασίας.

ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ!!

Αθήνα, 11-3-2024