Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΑΣΕ: Ηλεκτρονικές ψευδο-εκλογές για την ανάδειξη νέων Υπηρεσιακών Συμβουλίων των εκπαιδευτικών Σταθερά στη γραμμή του αυταρχισμού και της νοθείας!

Ηλεκτρονικές ψευδο-εκλογές για την ανάδειξη νέων Υπηρεσιακών Συμβουλίων των εκπαιδευτικών

Σταθερά στη γραμμή του αυταρχισμού και της νοθείας!

Σε λίγες ημέρες (5 Νοέμβρη) το ΥΠΑΙΘ προχωράει σε μια ακόμα ένδειξη πυγμής προς τα Σωματεία, στη διενέργεια ηλεκτρονικών εκλογών για την ανάδειξη των «εκπροσώπων» των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΥΣ). Συμβούλια δηλαδή της Διοίκησης (5μελή) στα οποία συμμετέχουν και 2 εκπρόσωποι των εργαζομένων και αφορούν στις αποφάσεις πλευρών τόσο των εργασιακών ζητημάτων των εκπαιδευτικών (μεταθέσεις, αποσπάσεις, τοποθετήσεις, κλπ) όσο και σε ζητήματα που αφορούν τη μόρφωση των παιδιών μας (συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων, αριθμός μαθητών ανά τμήμα, κάλυψη κενών, κλπ).

Με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε (1/10/2022) και καθορίστηκε ο τρόπος εκλογής, έπεσε και το τελευταίο «φύλλο συκής» για τις πραγματικές στοχεύσεις της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας. Η δικαιολογία που εμφάνισαν το 2020, όταν πραξικοπηματικά προσπάθησαν να επιβάλουν τις ηλεκτρονικές εκλογές, με πρόσχημα την πανδημία πήγε τώρα περίπατο.

Αναδύθηκε και με αυτό τον τρόπο, για μια ακόμη φορά, η «δυσοσμία και η μπόχα» της αντιλαϊκής πολιτικής που έχει ως στόχο το χτύπημα της εκπροσώπησης των εργαζομένων (ακόμα και σε συμβούλια Διοίκησης) με όχημα τον έλεγχο και τη νόθευση της βούλησής τους. Η δικαιολογία που χρησιμοποιήθηκε πριν 2 χρόνια, ότι σε καθεστώς πανδημίας δε μπορούν να γίνονται δια ζώσης εκλογές αποδείχτηκε προσχηματική.

Σύσσωμος ο εκπαιδευτικός κόσμος, το 2020 ακύρωσε στην πράξη τις ηλεκτρονικές εκλογές προχωρώντας σε αποχή από αυτές η οποία έφτασε το 95%! Η περήφανη στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας του κλάδου αποτελεί παρακαταθήκη για όλο το συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτή τη στάση του, ο κλάδος καλείται να επιβεβαιώσει και το ερχόμενο Σάββατο, 5/11.

Tο ΥΠΑΙΘ τότε, δέχτηκε τα αποτελέσματα του 5% και εμφανίστηκαν «εκπρόσωποι» των εργαζομένων να έχουν «εκλεγεί» με 5 και 10 ψήφους σε σύνολο 1000 και 1500 εκλογέων! Έτσι αντιλαμβάνεται την εκπροσώπηση των εργαζομένων.

Φέτος, δυστυχώς, στις στοχεύσεις της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘ ήρθαν να προστεθούν άξιοι σύμμαχοι οι παρατάξεις των ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ – ΔΙΚΤΥΟ (ΣΥΡΙΖΑ)! Αφού πέρασε αρκετός καιρός με χρονοκαθυστερήσεις από την πλευρά τους, αρνούμενοι να γίνει ουσιαστική συζήτηση στο ΔΣ της ΔΟΕ, δεδομένου μάλιστα ότι η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΔΙΚΤΥΟ) εμφανιζόταν δήθεν χωρίς καταληγμένη θέση για τη συμμετοχή ή μη στις ηλεκτρονικές εκλογές, εμφανίστηκαν την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή και κατέθεσαν σαν τον κλέφτη τις υποψηφιότητές τους!

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα έχουν μετατραπεί σε γραφείο τύπου της Κεραμέως αφού έχουν πάρει εργολαβικά την προσπάθεια εξωραϊσμού των ηλεκτρονικών εκλογών. Άχνα από το Υπουργείο ένα μήνα τώρα, λαλίστατες οι τρεις παρατάξεις!

Δυστυχώς οι δυνάμεις αυτές δεν κινούνται από άγνοια, ούτε απλά από λάθος χειρισμούς. Για μια ακόμα φορά λειτουργούν υπονομευτικά για τον κλάδο αλλά και για όλο το συνδικαλιστικό κίνημα. Γνωρίζουν από πρώτο χέρι πως:

Η διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου είναι απλά ευχολόγιο αφού δεν υπάρχει ταυτοπρόσωπη διαδικασία και ο καθένας μπορεί να δώσει τον κωδικό στον οποιονδήποτε και εκείνος με τη σειρά του να «ψηφίσει». Τα στοιχεία των εκλογέων πανεύκολα μπορούν να διαρρεύσουν όπως έγινε σε πλήθος περιπτώσεων που διενεργήθηκαν ηλεκτρονικές ψευδο- εκλογές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στις εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ (το ταμείο των εργαζόμενων στον Τύπο) όπου 3 υποψήφιοι «απέκτησαν» τα προσωπικά στοιχεία 4515 συναδέλφων τους, ανάμεσα στα άλλα και στοιχεία όπως ο ΑΦΜ τους και τα ηλεκτρονικά τους ταχυδρομεία!

-Δεν υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου της ταυτοποίησης του αριθμού ηλεκτρονικών ψήφων με τους ψηφίσαντες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των εκλογών στους εργαζόμενους του ίδιου του ΥΠΑΙΘ όπου οι ψηφίσαντες ήταν παραπάνω από τους εγγεγραμμένους! Μάλιστα το ΥΠΑΙΘ με εγκύκλιό του, έσπευσε να απαγορεύσει τη δημοσιοποίηση καταλόγων ψηφισάντων από τις «εφορευτικές» επιτροπές, νομοθετώντας έτσι και επίσημα τη νοθεία!

-Επιπλέον το ηλεκτρονικό σύστημα δίνει την επιλογή στον εκλογέα να μπορεί συνεχώς να αλλάζει, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, την ψήφο του ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο ένα γαϊτανάκι πιέσεων προς τους εκλογείς!

-Το καλοκαίρι του 2022 όταν κάποια Σωματεία εκπαιδευτικών διενήργησαν ταυτόχρονα δια ζώσης και ηλεκτρονικές εκλογές (15 στα 130), δεν τηρήθηκε κανένα μέτρο διασφάλισης της διαδικασίας, αφού η ηλεκτρονική κάλπη βρίσκονταν από τα Γραφεία Διεύθυνσης μέχρι και σε σπίτια εκπαιδευτικών χωρίς παρουσία δικαστικών αντιπροσώπων! Υπήρξαν καταγγελίες για email με προσωπικούς κωδικούς που στάλθηκαν ακόμα και σε λάθος άτομα!

Πέρα όμως από τα τεχνικά ζητήματα, τα οποία προφανώς και είναι σημαντικά και δείχνουν το διάτρητο της διαδικασίας, παραμένει το βασικό, ουσιαστικό ζήτημα, η προσπάθεια να απονεκρωθούν τα σωματεία και οι ζωντανές τους διαδικασίες. Ο εκφυλισμός τους σε Σωματεία σφραγίδες όπου ο εργαζόμενος θα μπορεί, μακριά από κάθε συμμετοχή του στη ζωή του Σωματείου να ψηφίζει μη έχοντας καμία επαφή, καμία ενημέρωση, κανένα διάλογο! Τέτοια Σωματεία ονειρεύονται διαχρονικά οι κυβερνήσεις τα οποία προσπαθούν εκμεταλλευόμενοι τα 2 χρόνια πανδημίας, να υλοποιήσει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ. Σωματεία με «πέτσινους» εκπροσώπους ώστε να αποτελούν το μακρύ χέρι κάθε κυβέρνησης σε κάθε αντιλαϊκό σχεδιασμό.

Ποιος μπορεί να πιστέψει άλλωστε πως οι «εκπρόσωποι» που θα προκύψουν από τέτοιες, νόθες διαδικασίες, ότι θα διεκδικήσουν πχ, αυξήσεις στους μισθούς ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς, ότι θα εναντιωθούν σε αποφάσεις που υπονομεύουν τη μόρφωση των παιδιών μας (πχ συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων, κλπ), ότι θα υπερασπιστούν στοιχειώδη εργασιακά μας δικαιώματα τα οποία συζητιούνται και αποφασίζονται μέσα στα Υπηρεσιακά Συμβούλια; Άλλωστε στα ψηφοδέλτια των παραπάνω παρατάξεων φιγουράρουν υποψήφιοι πρώην Διευθυντές Εκπαίδευσης, στελέχη της Διοίκησης, ακόμα και μέλη που υπηρέτησαν στα λεγόμενα «δοτά» Υπηρεσιακά Συμβούλια την προηγούμενη διετία! Αυτούς αλήθεια ονειρεύονται για εκπροσώπους των εργαζομένων;

Με βάση τις παραπάνω εξελίξεις, για μια ακόμη φορά ο αποφασιστικός παράγοντας είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι! Με την αταλάντευτη στάση τους ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και ΥΠΑΙΘ έχουν τη δύναμη να ξεπεράσουν τις συνδικαλιστικές δυνάμεις οι οποίες κάθε μέρα παίρνουν διαζύγιο από τον κλάδο, μακριά από τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων. Αποτελεί όνειδος, τη στιγμή που κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ βαράνε το νταούλι της πυγμής, οι δυνάμεις των ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ και ΔΙΚΤΥΟ, να καλούνε τον κλάδο σε υποταγή στις αντιλαϊκές ορέξεις της Κεραμέως! Ιδιαίτερα όταν μετά από 3 χρόνια το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση έχουν στο ενεργητικό τους νίκες ενάντια στους εκπαιδευτικούς μέσω των δικαστηρίων, οι παραπάνω παρατάξεις εποφθαλμιούν να δώσουν για πρώτη φορά νίκη στο ΥΠΑΙΘ με τους συναδέλφους συμμετέχοντες!!

Η καλύτερη απάντηση των συναδέλφων είναι η ανυποχώρητη στάση τους ενάντια στην υπονόμευση της ζωής των σωματείων, στις γνήσιες διαδικασίες, στην οργάνωση της πάλης να υπερασπιστούμε τα σωματεία μας και τις ζωές μας.

Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός πως πολλά Σωματεία πανελλαδικά (πέραν της επιρροής των δυνάμεων της ΑΣΕ), 45 ΣΕΠΕ, 37 ΕΛΜΕ και 4 Σωματεία Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, παίρνουν αποφάσεις καταδίκης και αποχής από τις ηλεκτρονικές ψευδο – εκλογές!

Στις 5 Νοέμβρη, απέχουμε από τις ψευδο – εκλογές υπερασπιζόμενοι ταυτόχρονα τη φυσιογνωμία των Σωματείων μας και στις 9 Νοέμβρη ημέρα Πανεργατικής Απεργίας διεκδικούμε τις ζωές μας! Ενάντια στα κελεύσματα για προσαρμογή, σηκώνουμε το κεφάλι ψηλά για να στρέψουμε τη βαρυχειμωνιά σε όλους αυτούς που θέλουν να παγώσουν τα όνειρά μας, τις ζωές μας.

Ζορμπάς Αχιλλέας, Ειδικός Γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος εκλεγμένος με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών