Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΑΣΕ: Ενημέρωση των αιρετών της ΑΣΕ για τη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Λέσβου στις 18-7-2019 & 29-7-2019

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στις συνεδριάσεις του ΠΥΣΠΕ Λέσβου στις 18 και 29 Ιουλίου 2019 με θέμα τη λειτουργικότητα των σχολείων τα λειτουργικά κενά και τις υπεραριθμίες, καταθέσαμε στο ΠΥΣΠΕ την παρακάτω θέση – πρόταση :

«Με βάση τις θέσεις του Κλάδου και των ταξικών σωματείων των εκπαιδευτικών, προτείνουμε η λειτουργικότητα των σχολείων και ο καθορισμός των τμημάτων να γίνει με τα παρακάτω κριτήρια :

  • Καμιά υποβάθμιση σχολείων και καμιά συγχώνευση τμημάτων
  • Τμήματα νηπιαγωγείων με όχι παραπάνω από 15 νήπια και προνήπια.
  • Τμήματα δημοτικών σχολείων με όχι παραπάνω από 15 μαθητές για τις Α΄ και Β΄ τάξεις και όχι παραπάνω από 20 μαθητές για τις υπόλοιπες τάξεις.
  • Τα δημοτικά σχολεία που έχουν συνολικό αριθμό 40-45 μαθητών να λειτουργήσουν ως εξαθέσια.
  • Κάθε εκπαιδευτικός να διδάσκει μόνο το επιστημονικό του αντικείμενο.
  • Κάθε εκπαιδευτικός ειδικότητας να μετακινείται το πολύ σε δύο σχολεία.

Δεν ψηφίζουμε κανένα καθορισμό τμημάτων και λειτουργικότητας σχολείων που δεν θα γίνει με τα παραπάνω κριτήρια».

Η πρότασή μας αυτή απορρίφθηκε από τη διορισμένη πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ. Η αιρετός της ΔΑΚΕ κατέθεσε τη δική της πρόταση που όπως είπε είναι αυτή της ΔΟΕ.

Με βάση τα κριτήρια της διορισμένης πλειοψηφίας του ΠΥΣΠΕ καθορίστηκε η λειτουργικότητα των σχολείων με βάση την ισχύουσα αντεργατική αντιεκπαιδευτική νομοθεσία και με την προσθήκη θολών και γενικόλογων κριτηρίων όπως είναι «οι ανάγκες των σχολείων και οι εισηγήσεις των Συντονιστών Εκπαίδευσης (πρώην Σχολικών Συμβούλων)».

Έτσι, για άλλη μια χρονιά τα σχολεία θα λειτουργήσουν όχι με βάση τις πραγματικές συνθήκες που βιώνουν οι μαθητές και γονείς των νησιών μας και με βάση τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, αλλά με βάση της ανάγκες του σχολείου της αγοράς. Δηλαδή, του σχολείου με μειωμένο εκπαιδευτικό προσωπικό με αύξηση της αναλογίας των αναπληρωτών και συμβασιούχων εκπαιδευτικών, το σχολείο όπου οι γονείς θα αναγκάζονται να βάζουν περισσότερα χρήματα από την τσέπη τους για τη λειτουργία του και οι εκπαιδευτικοί θα αναζητούν χορηγούς-επιχειρήσεις. Αυτό το σχολείο που διαμόρφωσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και που ετοιμάζεται να το επεκτείνει η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ με βάση και τις προγραμματικές δηλώσεις της για την παιδεία.

Καλούμε τα σωματεία των εκπαιδευτικών της Λέσβου και της Λήμνου, σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων να οργανώσουν νέους αγώνες για ένα σχολείο δημόσιο και δωρεάν, σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες και όχι με τα κέρδη των λίγων.

Οι αιρετοί

Μαδυτινός Κωνσταντίνος

Γιανέλλης Βασίλης