Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΑΣΕ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για την 1η ημέρα της 92ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για την 1η ημέρα της 92ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ

Την Τρίτη 27/6/2023 ξεκίνησε τις εργασίες της η 92η Γ.Σ. της ΔΟΕ. Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται μόλις δυο ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές. Με δεδομένα: τον αρνητικό πολιτικό συσχετισμό, τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ που «σηκώνει μανίκια» για να επιταχύνει τον αντιλαϊκό της προγραμματισμό, τον ΣΥΡΙΖΑ, και το ΠΑΣΟΚ να δηλώνουν «πρόθυμοι συνοδοιπόροι» για μια ακόμα φορά, στο φόντο της στρατηγικής τους σύγκλισης με την κυβέρνηση, από κοντά και οι κάθε λογής ακροδεξιοί φασίστες που μπήκαν στη Βουλή για να παίξουν το ρόλο των μαντρόσκυλων του συστήματος, το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών θα πρέπει να βρεθεί έτοιμο απέναντι στον νέο γύρο επίθεσης.  

Οι εκπαιδευτικοί, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι θα βρεθούν άμεσα μπροστά σε νέες αρνητικές εξελίξεις που θα αφορούν τη συνέχιση και επιτάχυνση των αντιεκπαιδευτικών επιλογών, την υλοποίηση των νέων μνημονιακών προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και του Συμφώνου Σταθερότητας, το πέρασμα στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, την μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία στο πλευρό των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών…

Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις τον πρώτο λόγο έχουν οι εργαζόμενοι. Έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν τη δύναμη να αντιπαρατεθούν με την νέα κυβερνητική πολιτική, πρωτοστατώντας σε αγώνες για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, για ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος, για κατάργηση των αντεργατικών – αντιλαϊκών –αντιεκπαιδευτικών νόμων, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία – Υγεία, σύγχρονη αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική προστασία του λαού. Με τους καθημερινούς αγώνες, που σίγουρα θα ξεσπάσουν, μπορεί να ορθωθεί ένα τείχος προστασίας των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων. Καμιά κυβέρνηση δεν είναι παντοδύναμη όταν απέναντί της έχει ένα ισχυρό εργατικό κίνημα.

Κατά την έναρξη των εργασιών, ο Σπύρος Μαρίνης δήλωσε εκ μέρους της ΑΣΕ: «…Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πρέπει η ΓΣ να αναλωθεί στη συζήτηση διαδικαστικών θεμάτων και να ανακυκλώσουμε θέματα που έχουν ήδη κριθεί. Είμαστε σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία καθώς γνωρίζουμε ότι θα έχουμε την άμεση υιοθέτηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν προαναγγελθεί. Επιβάλλεται λοιπόν να επιδιώξουμε, τα συνδικάτα να βρεθούν σε θέση μάχης για την επόμενη μέρα…»

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ Παναγιώτης Κατηφές τόνισε ότι «Θωρούμε ότι έχουμε κοινές αγωνίες και πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που έχει σήμερα ο εκπαιδευτικός για να επιτελέσει το εκπαιδευτικό του έργο. Ως γονεϊκό κίνημα με τις θέσεις μας και τις διεκδικήσεις μας, θα είμαστε δίπλα στους αγώνες και τις αγωνίες όλων των εκπαιδευτικών… Ως γονείς σας καλούμε σε συμπόρευση στους αγώνες που έρχονται. Παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αισθάνεται σταθερή και στέρεη όσο απέναντί της βρίσκει ένα οργανωμένο κίνημα. Αυτό θα επιδιώξουμε εμείς ως γονεϊκό κίνημα. Καλή δύναμη στους κοινούς αγώνες.»

Τη Συνέλευση χαιρέτισε εκ μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών ο Σταμάτης Νικολάου, ο οποίος εξέφρασε την συμπαράσταση των συνταξιούχων εκπαιδευτικών «στον αγώνα για την απόκρουση της επίθεσης ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, ενάντια στην αξιολόγηση-χειραγώγηση, την κατηγοριοποίηση των σχολείων, τον αυταρχικό έλεγχο…»

Με αφορμή διαδικαστικό ζήτημα που τέθηκε σχετικά με την ανάδειξη αιρετών με ηλεκτρονικές εκλογές και τον ρόλο των συνδικαλιστικών παρατάξεων της ΔΟΕ οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ τόνισαν ότι οι εκλογές αυτές καταδικάστηκαν στη συνείδηση των εκπαιδευτικών με ποσοστά 95% το 2020 και 70% το 2022. Κατάγγειλαν το ρόλο των δυνάμεων που συμμετείχαν σ’ αυτές, ενάντια στη θέληση των συναδέλφων υλοποιώντας ουσιαστικά τον νόμο Χατζηδάκη.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με την κριτική των αντιπροσώπων επί των Οικονομικών Πεπραγμένων και της δράσης της ΔΟΕ τον περασμένο χρόνο.

Περισσότερες τοποθετήσεις για τα πεπραγμένα της ΔΟΕ, μπορείτε να δείτε παρακάτω:

  1. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΤΙΣΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΕΠΕ “Ν.ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ”

  2. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΕΠΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

  3. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΤΙΑΝΑΣ ΛΙΑΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΕΠΕ “Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ”

  4. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΝΑΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Δ/Ν ΧΙΟΥ

  5. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΘΟΔΩΡΗ ΣΚΟΝΔΡΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΕΠΕ ΣΙΚΥΩΝΑΣ

Αθήνα 27-6-2023

Το Γραφείο Τύπου