Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΑΣΕ: Δελτίο τύπου για τη συγκρότηση του νέου ΔΣ της ΔΟΕ (στο ορθό)

Δελτίο τύπου για τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 8/7/2022 συνεδρίαση του νέου ΔΣ της ΔΟΕ, όπως προέκυψε από την 91η ΓΣ του κλάδου. Η συνεδρίαση είχε ως μοναδικό θέμα τη συγκρότηση του ΔΣ.

Οι εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ) τονίσαμε την ανάγκη το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε να συγκροτηθεί και να παίξει το ρόλο του. Η θέση μας είναι ότι η Δ.Ο.Ε., όπως και τα σωματεία, χρειάζεται να συγκροτούνται και να λειτουργούν χωρίς κωλυσιεργίες. Ταυτόχρονα, επιμείναμε στη ανάγκη η Δ.Ο.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της το επόμενο διάστημα για την οργάνωση των διεκδικήσεων του κλάδου απέναντι στη λαίλαπα της ακρίβειας, της φοροληστείας και των παγωμένων μισθών που μας έχουν κάνει τον «βίο αβίωτο», απέναντι στην προώθηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που οδηγεί τα σχολεία στην κατηγοριοποίηση και υψώνει συνεχώς νέους ταξικούς φραγμούς, στη μάχη για μόνιμη και σταθερή δουλειά, καθώς και για τα δικαιώματα των χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Επισημάναμε ότι, οι εκλεγμένοι με την ΑΣΕ και στην Ομοσπονδία και στα Δ.Σ. των Συλλόγων, θα συμβάλουμε αποφασιστικά στην παραπάνω προσπάθεια, θα δώσουμε μάχη ενάντια στα φαινόμενα εκφυλισμού και απαξίωσης των σωματείων, θα παλέψουμε για την συσπείρωση του κλάδου σε στόχους και διεκδικήσεις που αφορούν τις πραγματικές μας ανάγκες στη μόρφωση και τη δουλειά.

Με βάση αυτό το σκεπτικό επαναλάβαμε τη θέση μας για προεδρείο αντιπροσωπευτικό, αναλογικό και λειτουργικό με βάση τη δύναμη της κάθε παράταξης, όπως αυτή διαμορφώθηκε από την ψήφο των συναδέλφων. Με βάση αυτή τη θέση και με δεδομένο ότι οι συνάδελφοι μας ανέδειξαν 2η δύναμη στη ΔΟΕ, με μόλις 3 ψήφους διαφορά από την παράταξη της ΔΑΚΕ, στη συγκρότηση του νέου προεδρείου αναλάβαμε την θέση του Γενικού Γραμματέα και του Ειδικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας. Στη συγκρότηση συμμετείχαν επίσης οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ, της ΔΗ.ΣΥ και του ΔΙΚΤΥΟΥ στη βάση του αντιπροσωπευτικού, αναλογικού και λειτουργικού προεδρείου. Η παράταξη των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ τοποθετήθηκε υπέρ της συγκρότησης προγραμματικού προεδρείου και όχι αντιπροσωπευτικού αναλογικού με βάση την ψήφο των συναδέλφων και δεν πήρε μέρος στο προεδρείο, αν και στους Συλλόγους όλης της χώρας η συγκεκριμένη παράταξη συμμετέχει στη συγκρότηση των προεδρείων κανονικά (με βάση το αντιπροσωπευτικό αναλογικό) μαζί με όλες τις άλλες δυνάμεις.

Δυστυχώς, οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ αποφάσισαν να ντύσουν την επιλογή τους για μη συμμετοχή στο προεδρείο της Δ.Ο.Ε., που είναι σεβαστή, με λάσπη και συκοφαντία απέναντι στην Α.Σ.Ε., με γραφικότητες περί «τεράστιων πολιτικών ευθυνών…», «στήριξης του κρατικού, κυβερνητικού και συναινετικού συνδικαλισμού και της ΔΑΚΕ…» κ.ο.κ.

Ο σοφός λαός λέει ότι: «στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί». Μια εβδομάδα μόλις πέρασε από την 91η Γενική Συνέλευση της Δ.Ο.Ε. και η στάση των παρατάξεων (και των Παρεμβάσεων) καταγράφηκε ξεκάθαρα σε σχέση με το βασικό δίλλημα, για το αν θα γίνει ανατροπή στη ΔΟΕ ή θα παραμείνει η ΔΑΚΕ 1η δύναμη. Οι μάσκες έπεσαν και ο καθένας έκανε τις επιλογές του απέναντι στις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η στάση της ηγεσίας των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ καταγράφηκε από το βήμα της Γ.Σ. Τα δικά τους στελέχη έπλεξαν το εγκώμιο της ΔΑΚΕ Π.Ε. και μας είπαν κατάμουτρα ότι «αυτή τη Δ.Ο.Ε. θέλουμε…», στις δικές τους τοποθετήσεις χαρακτήρισαν το κάλεσμα της Α.Σ.Ε. προς τους εκλεγμένους αντιπροσώπους, να συμπορευτούμε προκειμένου να γκρεμίσουμε τη ΔΑΚΕ από την πρώτη θέση, σαν «κάλεσμα σε αποστασία…». Αυτοί κατέβαλαν προσπάθεια προκειμένου να ορθώσουν τείχη και να περιχαρακώσουν δυνάμεις. Τόσο άγχος και τόση αγωνία μπας και δεν είναι πρώτη δύναμη η ΔΑΚΕ και μετά μας λένε και για στήριξη στο συναινετικό συνδικαλισμό…

Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει στη Δ.Ο.Ε. και δεν μπορεί να υπάρξει προγραμματικό προεδρείο ανάμεσα σε δυνάμεις που κατέβηκαν με τις δικές τους θέσεις προς τον κλάδο και με βάση αυτές ψηφίστηκαν. Κάτι τέτοιο θα ήταν «παζάρι» μακριά από τη βάση του κλάδου. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι αποφάσεις στην Ομοσπονδία δεν καθορίζονται από τη σύνθεση του Προεδρείου και αυτό είναι λογικό. Για μια σειρά ζητήματα υπάρχουν ποικίλες πλειοψηφίες, πολλές και με την ψήφο των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ή άλλων παρατάξεων. Έτσι λειτουργούν τα συνδικάτα. Μάλιστα στο πιο κομβικό ζήτημα της προηγούμενης περιόδου, αυτό της στάσης του κλάδου απέναντι στην αξιολόγηση, με το τράβηγμα του χαλιού κάτω από τα πόδια των συναδέλφων μετά την απεργία στις 11/10, οι αποφάσεις της Δ.Ο.Ε. πάρθηκαν με την κρίσιμη και καθοριστική ψήφο των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ. Η ίδια η πραγματικότητα απέδειξε στην πράξη ποιος υπηρέτησε τη γραμμή της συναίνεσης, ποιος συμπορεύεται με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό και ποιος συμμετείχε στο πραγματικό (αν και άτυπο) «προγραμματικό προεδρείο» της Δ.Ο.Ε.

Οι εκλεγμένοι με την Α.Σ.Ε. θα τιμήσουμε την ψήφο των συναδέλφων και θα καταθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις στη μεγάλη μάχη για την ανασύνταξη του κινήματος, για την αλλαγή της κατάστασης στη ΔΟΕ και στα σωματεία, για να φουντώσει σε κάθε σχολείο, σε κάθε πόλη και σωματείο ο αγώνας για τη ζωή που μας αξίζει. Εδώ βρίσκεται η ελπίδα, εδώ θα συναντηθούμε με κάθε συνάδελφο και κάθε συνδικαλιστή που νιώθει ότι κάτι πρέπει ν΄ αλλάξει στον κλάδο.

Αθήνα, 11/7/2022