Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΑΣΕ: Για τους απαράδεκτους περιορισμούς των εκπαιδευτικών επισκέψεων στον Αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης

Για τους απαράδεκτους περιορισμούς των εκπαιδευτικών επισκέψεων στον Αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης

Σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού (Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων), με ημερομηνία 10/10, που κοινοποιήθηκε σε όλες τις σχολικές μονάδες με εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘΑ (16-10-2023 Αριθμ. Πρωτ. : Φ12/ 115465/Δ2), περιορίζεται σε ο,τι αφορά στις εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Ακρόπολη Αθηνών οι διαθέσιμες ζώνες είναι 11:00-12:00πμ και 12:00-13:00μμ. Η απόφαση αυτή τεκμηριώνεται με το σκεπτικό της «προστασίας και της βιωσιμότητας των Μνημείων του χώρου και την αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη»!!.

Η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον προγραμματισμό των εκπαιδευτικών επισκέψεων στην Ακρόπολη, θέτει επιπλέον εμπόδια στα σχολεία προκειμένου να φέρουν σε επαφή τους μαθητές με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Ο αυστηρός περιορισμός των εκπαιδευτικών επισκέψεων σε δύο μόνο ζώνες αποκλείει εκ των πραγμάτων σχολεία που έρχονται από μακρινές περιοχές της χώρας αλλά και σχολεία του Λεκανοπεδίου που προγραμματίζουν συνήθως τις επισκέψεις νωρίτερα το πρωί. Αντικειμενικά ελαχιστοποιείται ο αριθμός των σχολείων που μπορούν σε καθημερινή βάση να επισκέπτονται το χώρο.

Πίσω από τις εύηχες φράσεις περί «βιωσιμότητας» και «εμπειρίας του επισκέπτη» κρύβεται η πολιτική που αντιμετωπίζει την πολιτιστική κληρονομιά ως τουριστικό προϊόν, γι’ αυτό δίνει προτεραιότητα στους τουρίστες και τους μεγάλους τουριστικούς πράκτορες (κρουαζιέρες κτλ.) για να καλύπτουν τις πρωινές ζώνες επισκεπτών στην Ακρόπολη και περιορίζονται οι εκπαιδευτικές επισκέψεις, έπονται τα σχολεία αν καταφέρουν να βρουν εισιτήρια.

Η άμεση επαφή με τα μουσεία, τα μνημεία και τους τόπους ιστορικού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της σχολικής ζωής, πέρα από αναφαίρετο δικαίωμα για κάθε μαθητή και μαθήτρια είναι και παράγοντας βαθύτερης και πιο ολοκληρωμένης εμπέδωσης των εκπαιδευτικών – διδακτικών στόχων του σχολείο. Μήπως τελικά, η βιωματική μάθηση που, τόσο διαφημίζει το υπουργείο παιδείας, αφορά στην τραγικά βιωμένη πραγματικότητα των τεσσάρων τοίχων του σχολείου.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Να ανακληθεί η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού που θέτει επιπλέον εμπόδια στις εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Ακρόπολη.

  • Ελεύθερη – δωρεάν πρόσβαση όλων μαθητών και εκπαιδευτικών σε μουσεία, μνημεία και τόπους ιστορικού και πολιτικού ενδιαφέροντος.

Καλούμε τα Δ.Σ. των ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, τα Δ.Σ. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να αναδείξουν το ζήτημα και να παλέψουν για την ικανοποίηση των αυτονόητων αιτημάτων.

Αθήνα, 21-11-2023